Til hovedinnhold

Dette er den raskeste Windows-versjonen

Alt går ikke raskere med nye operativsystemer.

Hardware.no, Shutterstock/ Natykach Nataliia

Introduksjon og testoppsett

Det er mange grunner til å oppgradere operativsystemet til datamaskinen din. Du får flere kjekke funksjoner, generelt mindre kluss og problemer, og ikke minst et friskt utseende etter å ha stirret inn i den samme kjedelige skjermen i flere år. De fleste av oss går naturligvis også med troen om at det nyeste operativsystemet er det aller kraftigste kruttet du kan mate maskinen din med.

Raskere, optimalisert, forfinet og hele regla, men kan nye Windows 8 virkelig være både mer funksjonsrikt, enklere og på samme tid raskere enn sine forgjengere?

Det er nettopp dette vi ønsker å finne ut når vi setter myten om at Windows 8 også tjener hastigheten til datamaskinen din.

Myte: Windows 8 gir datamaskinen din best ytelse.

Slik testet vi

Vi hentet inn et relativt oppegående eksemplar av Dells Latitude E4310 fra teknisk avdeling for testformålet vårt. Utstyrt med en noe eldre, men mer enn kraftig nok Core i5-prosessor fra Intel, samt fire gigabyte minne, ble den til tross for treg integrert grafikk en perfekt testkanin. Snurredisken dens måtte dog vike til fordel for en SSD på 64 gigabyte fra Kingston.

Windows XP, 7, og 8 braker sammen i femkamp. Hvilket utnytter maskinvaren din best?Foto: Hardware.no

En SSD ble valgt av en enkelt grunn: Vi matet nemlig testmaskinen vår med tre av Microsofts seneste operativsystemer, noe som var en tidkrevende prosess. Windows XP, 7, og 8 ble alle installert med de seneste oppdateringene, og Latitude-en tok villig imot driverne den trengte for hver testrunde.

Mens XP ble installert som 32-bit, valgte vi å installere 64-bit-utgaven av lillebrødrene, da dette best gjenspeiler hvilke versjoner folk sitter på. Selv om testmaskinen vår kom med Windows 7 fra produsenten, ble en ren MSDN-versjon av 7-eren installert over denne for å eliminere muligheten for at Dells inkluderte programvare skulle kjøre sammenligningsgrunnlaget i grøfta.

For å måle kraften de ulike operativsystemene kunne klare å hente ut av testmaskinen vår, måtte strømsparingsinnstillingene justeres for å være sammenlignbare med hverandre. Strømplanen «Ytelse» ble valgt, strømadapteret forble plugget inn under all testingen, og vi forsikret oss om at ingen verdens kjedelige strømsparefunksjoner skulle sabotere for testmaskinen vår.

Når systemet vårt var fullt oppdatert, både med Windows-oppdateringer og maskin- og skjermkortdrivere, samt stilt inn til rette strømsparingsinnstillinger, lot vi ytelsestestingen begynne. Vi testet fem ulike situasjoner med hver Windows-installasjon for å forsøke å få svar på myten vår:

Femkamp

Aller først måtte Windows-oppstarten bevise hva den var god for. Her har Microsoft tradisjonelt hentet mye pepper, og vi forventer ikke mindre enn å se at selskapet har tatt store grep her.

Når man sitter klar foran Windows-skrivebordet ønsker man som oftest å starte et par programmer, enten det er arbeid eller underholdning som står på menyen. Men hvor godt takler Windows XP, Windows 7, og til nå siste skudd på stammen, Windows 8, å få åtte tunge programmer kastet i fleisen samtidig? Dette sjekket vi så klart.

Hvem som driver å starte åtte programmer på nøyaktig samme tidspunkt vet ikke vi, men sammenpakking av filer er i det minste en aktivitet vi i redaksjonen stadig vekk driver med. Vi lar komprimeringsmesteren WinRAR bryne seg på 2,5 gigabyte med småfiler.

Som nest siste post på testprogrammet vårt finner vi det syntetiske måleprogrammet NovaBench. I løpet av et skarve minutt finner dette programmet svaret på hvilket operativsystem av de tre store som aller best utnytter maskinvaren i testmaskinen vår. Vi kan avsløre at resultatet, som ikke spriket voldsomt, likevel overrasket oss.

Til slutt følger naturlig nok Windows-avslutningen. Enten man er i tidsknipa for å rekke noe, eller man bare vil foreta en omstart av Windows, burde det være en rask prosess i 2013. Om vår antakelse stemmer eller ei finner du straks ut av.

Etter at en Windows-versjon hadde gjennomgått sin nødvendig tid i forsøkslabbet vårt, gjentok vi prosessen med en ny Windows-versjon, selvsagt etter en skikkelig formatering av SSD-en først.

Bli med over på neste side, så finner vi ut om nye Windows 8 gir maskinen din den beste ytelsen »

Ytelsestester og konklusjon

Femkampen er i gang, og selv om det av grafene virker som vi installerte Windows 8 først, er det XP som fikk den fornøyelsen. Deretter kom Windows 7, etterfulgt av Windows 8.

XP trenger en rakett i rumpa – den blå baren ruller og ruller og ruller.

Slutt på å henge ved kaffemaskinen

Myten vår kan vanskelig prøves uten å måle noe så essensielt som de tre operativsystemenes oppstartstid. Selv om stadig flere setter maskinene sine i dvalemodus, eller en lignende form for hybridtilstand, forteller oppstartstiden mye om hvor tungt eller lett operativsystemet er.

Windows har historisk sett hatt en frustrerende oppstartsrutine, og det er ikke uten grunn at normen i verdens bedrifter er å hente seg selv både én og to kopper kaffe før Windows finner det for godt å la en starte arbeidsdagen. Dette er noe Microsoft har mottatt mye refs for gjennom årene, og nå skal vi altså finne ut om de har hørt våre bønner, eller eventuelt forbannelser.

Vi satt parat med stoppeklokke og utførte oppstartstesten fem ganger. Tidene nedenfor, og i samtlige etterfølgende målinger, er et gjennomsnitt av disse fem målingene. Stoppeklokken vår ble startet i det på-knappen på maskinen vår ble trykket inn, og ikke stoppet før Windows hadde lastet, og oppstartsskriptet vårt hentet opp Google-startsiden i Firefox.

Oppstartsskriptet vårt lastet umiddelbart i både Windows XP og 7, men på grunn av noen omprioriteringer fra Microsofts side startet det mye senere i Windows 8. Derfor startet vi Firefox manuelt i denne utgaven.

Er det én ting som virkelig merkes hos de nye Windows-versjonene er det oppstartstiden.Foto: Hardware.no

Microsoft har virkelig lagt seg i selen med Windows 8. Unødvendige tjenester og funksjoner er skrelt bort, og kodeoptimalisering og harde prioriteringer har minimert styret som tidligere var forbundet med Windows-oppstarten. Vi ser en kontinuerlig reduksjon i oppstartsiden på 14 sekunder fra gamlegubbe XP til Microsofts nyeste glis, Windows 8.

Vi ser en helt klar tendens: Fra XP til Windows 7 formelig stuper oppstartstiden. Videre opp til Windows 8 går det litt slakere, men utviklingen fortsetter likevel den rette veien.

Kombinert med at stadig flere maskinprodusenter, spesielt innenfor den portable grenen, nå også legger inn spesialsydde programmer som ytterligere intensiverer oppstarten, blir det ikke lenger en prøvelse for tålmodigheten å starte Windows når du kommer på kontoret hver morgen.

14 sekunder spart er ikke så mye når man setter tiden i perspektiv, men totalt sett bidrar raskere oppstart også til en mer effektiv hverdag hvor ikke omstarter og stadig forflytning spiller like stor rolle lenger.

Vi startet åtte programmer, og målte hvor lang tid testmaskinen vår brukte på å åpne de.Foto: Hardware.no

Multitasking

Om ikke hver dag, så hender det vel at du har det litt travelt med å komme igang med arbeidet. Vi har alle våre vante programmer som skal startes opp og laste inn før vi får gjort noe særlig produktivt på arbeidsjernene våre. Vi satte sammen en mer eller mindre representativ pakke programmer, som vi ved hjelp av et batch-skript slang kontant i fleisen på vår nyoppstartede testmaskin.

Fra Adobes Creative Suite var Photoshop, InDesign og Illustrator representert i vår programpakke, og disse fikk selskap av de populære nettleserne Opera, Firefox, Chrome og Internett Explorer. I tillegg hanket vi med nyeste utgave av OpenOffice. Til sammen skulle disse åtte programmene gi testmaskinen vår litt å bryne seg med. Som vi ser av grafen, undervurderte vi muligens SSD-en som satt i testmaskinen vår, men forskjellene mellom de ulike Windows-versjonene er likevel nok så klare.

Windows XP er raskest til å fyre i gang programmer.Foto: Hardware.no

Vi gikk ut i fra at Windows 7 og 8, som er bygget for å utnytte flere kjerner og prosessortråder, skulle gå Windows XP en høy gang her. Til vår store forbløffelse viste det seg derimot at det er den gamle blå luringen som burde lære de nye ypplingene et triks eller to. Til hverdags merker man nok dog svært lite til forskjellen i programoppstarten mellom de tre.

Filkomprimering setter operativsystemene på prøve. Her gjelder det å støtte flere tråder og prosessorkjerner.

Vi pakker sammen

Heller ikke ved filkomprimering er det lett å forstå seg på utviklerne hos Microsoft. For selv om optimalisering mot flerkjernede prosessorer skulle gi en naturlig nedgang i både Windows 7 og 8, er det først hos Windows 8 at man ser noe som kan minne om dette.

Mens XP leverer et ok resultat, og bruker 415 sekunder på å pakke sammen testfilene våre på 2,5 gigabyte, bruker den nyere Windows 7 hele 40 sekunder lenger tid på samme oppgave.

Windows 8 slår til sitt forsvar skikkelig til, og unnskylder sin storebrors labre innsats. Forskjellen på filkomprimering mellom Windows 7 og Windows 8 ligger på 1 minutt og 17 sekunder i favør sistnevnte, noe som kan sies å være en betydelig forskjell.

Komprimeringsoppgaven klarte Windows 8 desidert best. Her har Microsoft uten tvil gjort optimaliseringer fra de to tidligere Windows-utgavene.Foto: Hardware.no
NovaBench måler alle komponenetene i datamaskinen. Klarer ett av operativsystemene å utnytte disse bedre enn andre?

Fullt program

NovaBench er den mest omfattende styrkeprøven vi sendte våre tre Windows-versjoner ut på. Dette programmet måler ytelsen til alle komponentene i testmaskinen vår. Prosessor, grafikkløsning, minne og lagring blir målt hver for seg, før vi får ut en totalvurdering i form av en poengsum.

Som vi ser av grafen under, skiller det ikke mange poengene mellom de tre Windows-versjonene i denne syntetiske målingen. Men det er likefullt imponerende å se at erfarne Windows XP også i denne testkategorien trekker det lengste strået.

Windows 7 kommer igjen svakt ut, mens Windows 8 sitt resultat viser at Microsoft helt klart har foretatt endringer i koden for å spisse ytelsen som en tid gikk gal vei.

I det sysntetiske testprogrammet Nova ligger ringreven Windows XP et hestehode foran Microsofts aller nyeste.Foto: Hardware.no
Det er ikke få ganger undertegnede har tydd til den fysiske av-knappen, heller enn å vente på den langtekkelige Windows-nedstengningen.

Vennligst vent mens Windows avslutter...

Når klokken kimer og man er ferdig på jobb for dagen er det lite som er mer frustrerende enn å måtte vente i flere evigheter på at Windows skal gjøre en så primitiv handling som å avslutte og sette harddisken i ro. Bare slik kan man eksempelvis transportere med seg sin bærbare datamaskin uten fare for å ødelegge dataene som ligger på den – i alle fall om man ikke har en SSD innabords.

Stoppeklokken vår startet når vi klikket avslutt-valget i startmenyen, og ble stoppet når LED-indikatoren på kabinettet slukket. Grunnen til at LED-indikatoren ble valgt som målepunkt var at Windows 8 er litt lur. Microsofts nyeste slår nemlig av skjermen lynraskt etter at man bekrefter nedstengningen, mens det fortsatt foregår avsluttingsprosesser du bare ikke får se. Det er derfor lett å få inntrykk av at Windows 8 er ennå raskere til å stenge ned enn hva det faktisk er.

Windows 8 tar kvelden aller raskest, knepent foran klassikeren Windows XP.Foto: Hardware.no

Her har det ikke skjedd all verden på de 14 årene som har gått siden Windows XP ble lansert. Og mens Windows 7 faktisk brukte lenger tid på avsluttningen enn Windows XP, gjor Windows 8 bot og bedring for dette. Du skal ha det passe travelt om du ikke kan vente de syv sekundene Windows 8 bruker på å ta kvelden.

Konklusjon

Før vi startet testene forventet vi ærlig talt å se at utviklingen til Microsofts operativsystem i det minste skulle bære preg av å gå i samme retning. Men som målingene våre viser går det i berg og dalbane mellom de ulike Windows-versjonene. Mens Windows XP holder overraskende god form gjennom de fleste av utfordringene vi hev på det aldrende systemet, slet Windows 7 adskillig mer enn vi hadde forventet. Heldigvis ser vi jevnt over gode resultater fra nykommeren Windows 8. Det omdiskuterte operativsystemet troner høyest på pallen i komprimeringstesten, kobler virkelig inn turboen under oppstarten, og bringer godt nytt for den utolmodige som ikke har tid til å vente på at maskinen skal skru seg av.

Det seneste operativsystemet har et par haker. Det blir nemlig forbikjørt av sin 13 år eldre navnebror ved navn XP i hele to av testene. Windows XP trumfer Windows 8 både når det kommer til programoppstart, og syntetisk ytelse. Her er forskjellen dog minimal, og ikke noe du som Windows 8-bruker vil legge merke til i det daglige.

Myten var: Windows 8 gir datamaskinen din best ytelse.

Nettopp her ligger også det vesentlige. I hverdagen legger man mest merke til filoperasjoner og om oppstart og avslutting går unna. Her seiler som nevnt Windows 8 virkelig fra, og gir brukeren av maskinen en god merkbar ytelsesbedring på samme maskinvare i forhold til sine forrige iterasjoner klarte.

Vi mener derfor at vi alt i alt kan bekrefte myten om at Windows 8 gir best ytelse for datamaskinen din.

Om ikke er fornøyd med resultatet til nettopp din Windows-versjon, finnes likevel håp:
Deaktiver disse tjenestene for mer minne og raskere oppstart »

annonse