Tek.no

Artikkel

Nesten ingen bruker «Lagringsplass» i Windows 8

Det er ikke for alle, men noen vil dra nytte av Windows-hemmeligheten.

Vegar Jansen, Hardware.no
14 Okt 2013 07:00

Den siste tiden har vi fokusert litt på nettverkslagring, i særdeleshet de kjekke NAS-boksene. Men selv om sentralisert lagring har mange fordeler, er det ikke alle som ønsker – eller for den saks skyld behøver – å bruke flere tusenlapper på ny maskinvare.

Har du nok av deler, eller en komplett datamaskin som ellers står og ikke gjør så mye, kan den jo godt settes i arbeid – hvorfor ikke nettopp som server? Men selvfølgelig, da trenger du jo også et egnet operativsystem.

For bruk som server, en oppgave som kan være ganske spesialisert, er det naturligvis noen operativsystemer som egner seg bedre enn andre. Men for en normal hjemmebruker er det nok ikke noe stort poeng i å fleske ut mange tusenlapper for en serverlisens, om du er i hovedsak er ute etter en felles og trygg lagringsplass for filene dine.

Gratis, dyrt eller vanlig?

Gratisalternativer som FreeNAS og Ubuntu kan være aktuelle kandidater til en hjemmeserver, og så har du jo OS X Server dersom du har en Mac som kan ta jobben.

I Windows-verdenen er det ikke noe klart og godt svar. Microsoft kom med en Windows Home Server i 2007, som fikk en etterfølger i 2011, men dette vil etter alt å dømme også bli den siste versjonen av rene hjemmeservere fra Microsoft. Windows Server Essentials 2012 tar på en måte over, men noen god erstatter er den egentlig ikke. Til det er den langt mer komplisert å bruke, for ikke å glemme langt dyrere – bare operativsystemet koster jo like mye som en ganske god NAS.

Windows 8 kan mer enn du tror.Foto: Hardware.no

En tredje mulighet til egnet programvare er å bruke et helt «vanlig» operativsystem. De fleste OS har nå fått pakket inn såpass mye funksjonalitet at de med de riktige innstillingene lett kan ta hjemmeserverrollen. Det kanskje beste eksempelet på dette er Windows 8, med tanke på hva det er utstyrt med av funksjonalitet.

I denne artikkelen skal ta for oss «Lagringsplass», som er en lite kjent funksjon i Windows 8.

Slå sammen diskplassen

Å sette inn ekstra harddisker og dele plassen med andre brukere på nettverket er ikke noe nytt. Men funksjonen «Storage Spaces» – eller Lagringsplass som det kalles på godt norsk – er nytt i Windows 8, og kan gjøre det hele litt enklere. Lagringsplass er en teknologi vi også finner i Windows Server 2012, og den gjør det mulig å samle mange harddisker i ett eller flere logiske volum.

Det kan være greit å slippe forholde seg til enkelte harddisker.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Du kan med andre ord fylle opp datamaskinen med så mange harddisker du bare klarer, og samtidig bare trenger å forholde deg til én enkelt stasjon. Det spiller for øvrig ikke noen rolle om det er interne disker eller eksterne USB-disker.

Det å kombinere to eller flere fysiske disker til én logisk diskplassering, gjør det veldig enkelt å administrere plassen over flere harddisker uten å måtte tenke på nøyaktig hvor de enkelte filene skal plasseres. Dette er en stor fordel dersom datamaskinen skal brukes som server i et hjemmenettverk.

Med Lagringsplass er det også mulig å organisere harddiskene slik at data lagres redundant. Det vil si at data lagres over to eller flere harddisker, slik at du er beskyttet dersom en harddisk tar kvelden. Skulle dette skje, vil Windows gi deg beskjed slik at du kan bytte ut disken med en som fungerer.

Egentlig trenger du kun én ekstra harddisk i datamaskinen din for å bruke Lagringplass, men det gjør som du skjønner ikke noe særlig nytte av seg før du har to eller flere ekstradisker som kan jobbe sammen.

Tre typer redundans

Når du oppretter en Lagringsplass kan du velge mellom tre forskjellige typer redundans, eller «robusthet» som Microsoft har valgt å kalle det på norsk. Men det er selvfølgelig avhengig av at du har nok harddisker.

Speiling med RAID 1 brukes ofte i 2-brønns NAS-er.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Med to disker kan du gå for 2-veis speiling, noe som fungerer omtrent på samme måte som RAID 1. Hvis den ene harddisken skulle ryke, vil alt innholdet også være tilgjengelig på den andre, og ingenting er tapt. 2-veis speiling kan for øvrig også settes opp med flere disker, der innholdet på alle vil være identisk.

Med minst fem disker er det mulig å sette opp 3-veis speiling, noe som vil si at de samme dataene sitter på tre av diskene. Fordelen med et slikt oppsett er at to av harddiskene kan dø uten at du mister data. Samtidig utnyttes plassen bedre enn ved 2-veis speiling.

Det er også mulig å sette opp tre eller flere disker slik at data og paritetsbiter spres over alle diskene, slik som med RAID 5.

Ikke perfekt

Det er lett å straks like en teknologi som Lagringplass, men det er også noen ulemper som følger med.

Det ene er at diskene i Lagringsplass settes opp med et spesielt filsystem seg i mellom. Det vil si at du ikke bare kan legge til en harddisk med mange filer på allerede – alt innhold vil bli slettet når disken legges til en Lagringsplass. I tillegg kan ikke disse diskene leses av andre operativsystemer, da med unntak av Windows Server 2012.

Men heldigvis er det også slik at Lagringplass ikke er låst til en bestemt datamaskin. Du kan ta med deg diskene og ganske enkelt plugge dem i en hvilken som helst annen PC med Windows 8.

Et annet potensielt problem med teknologien er at den ikke automatisk flytter data rundt på harddiskene for å få en jevn fyllingsgrad på diskene. Spesielt merkes dette hvis du lager et oppsett med paritetsredundans som begynner å bli fullt. Legger du til en enkelt harddisk til dette, vil den riktignok bli skrevet til mest, men nødvendigvis må også to av de andre diskene få mer data på seg. Du risikerer da at Lagringsplassen blir helt full, selv om det strengt tatt er plass igjen på en eller flere disker.

Paritetsrobustheten gir også også ganske lav skrivehastighet med store filer. Nettstedet Ars Technica har noen gode data på akkurat dette.

Til slutt må vi også nevne at dette ikke er noen mirakelteknologi som lar deg fritt mikse harddisker av forskjellig størrelse – akkurat som i et vanlig RAID vil kapasiteten begrenses av den minste disken i Lagringsplassen.

Enkelt og kjapt å sette opp

La oss se på hvordan en Lagringplass settes opp i praksis.

Bruk kontrollpanelet eller søk etter Lagringplass fra startskjermen for å starte oppsettet. I tillegg til ekstra harddisker, trenger du administratorrettigheter på PC-en.

Først må du velge hvilke harddisker du skal bruke i en Lagringsplass. På vår PC har vi tre ekstra harddisker, men vi velger kun de to som er like store. Harddisker av forskjellig størrelse mikser ikke så godt dersom vi skal bruke redundans, og det har vi tenkt å gjøre her.

Nå setter du et navn, velger stasjonsbokstav og robusthetstype. Med 2-veis speiling blir plassen på 1 TB totalt. Det er verd å merke seg at du kan tildele mer plass enn diskene fysisk har kapasitet til (thin provisioning), men du får naturligvis aldri brukt det. Det vil nok i hovedsak være bedrifter som bruker akkurat dette.

Når Lagringsplassen er opprettet, vil administrasjonspanelet la deg se tilstanden til diskene som er i bruk.

I Windows' utforsker dukker nå harddiskene opp som kun én stasjon.

Planlegging er en fordel

Som vi ser er Lagringsplass enkelt å ta i bruk, men vi har jo også vært innom flere negative momenter med det. Da kan det jo være fristende å spørre seg hva som i det hele tatt er poenget med å bruke denne funksjonaliteten. Og det er sant – Lagringplass er ikke noe som vil passe for alle. Men for noen typer bruk, som i en hjemmeserver, kan den være til god nytte. Da er det dog en stor fordel å planlegge litt.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Som vi allerede har vært inne på, kan jo robusthetstypen med paritet være et problem dersom du legger til flere disker når disse nærmer seg fulle. Det beste blir da å passe på at det er stort nok når du først setter det opp. Eller kanskje du bare vil holde deg til speiling, ettersom skrivehastigheten med paritetsredundans heller ikke er av de beste.

Du kan fint opprette flere lagringplasser med forskjellige typer robusthet. Som på en NAS er det også helt greit å bruke robusthet kun på de viktigste filene, mens annet innhold ligger på enkle disker. Husk at redundans ikke er sikkerhetskopiering.

Hvis du ikke er fornøyd med hvordan ting er satt opp, er det smart å gjøre noe med dette så snart som mulig. Du kan nemlig ikke gå fra en type robusthet til en annen – da må du først slette Lagringplassen, inkludert alle filene, for så å opprette den på ny. Det er best å gjøre dette før diskene fylles opp med filer.

Lagringplass kan også fint kombineres med backup:
Sikkerhetskopiering er langt enklere enn du tror >>>

Les også
Hvilken tror du er den beste hjemmeserveren?
Les også
Slik kommer du i gang med din egen NAS
Les også
Derfor bør du ha en NAS hjemme
Les også
– SSD er ingen reell utfordrer til harddisken ennå
Les også
Dette kan du gjøre med den gamle harddisken din
Les også
Windows 8: Vi har stortestet Windows 8
Les også
Få raskere PC med RAID
annonse

Les også