Til hovedinnhold

Bli genierklært med disse smarte Dropbox-triksene

Det er utrolig hvor mye rart du kan bruke den blå boksen til.

Shutterstock/ Zoran Vukmanov Simokov/ Daniiel

Flere år har allerede gått siden Dropbox ble lansert, og med det revolusjonerte deling av filer mellom venner og familie, så vel som studenter og kollegaer. Med ett føltes e-post-vedlegg som et utyske fra forrige årtusen, og samarbeid på tvers av både dokumenter og landegrenser ble så enkelt at «alle» installerte den smarte applikasjonen.

Etter at Dropbox nærmest over natten erobret verdens datamaskiner, har mange utfordrere meld seg, men ingen har foreløpig nådd den samme utbredelsen og respekten som den smarte blå.

Prinsippet er enkelt: Dropbox installeres og legger seg beskjedent i bakgrunnen på maskinen din. Programmet speiler alt innholdet du legger i den spesielle mappen den lager for deg mot en ekstern server i skyen, slik at andre igjen kan knytte seg til denne. På den måten kan man umiddelbart dele filer på tvers av enheter med andre personer eller seg selv, bare ved å dra eller kopiere filene inn i mappen.

Et velkjent bruksområde av Dropbox utover fildeling, er blant annet sikkerhetskopiering av viktige dokumenter og bilder. Men som en ekstern skytjeneste som alltid er parat, er potensialet som mye større.

En verden av muligheter

Det ville vært supert om de som ennå ikke har installert Dropbox bare kunne se å fått ut fingeren, men slik er det nå en gang ikke. Derfor finnes det applikasjoner som lar disse skilpaddene sende filer rett til Dropbox-en din uten å installere det selv. Visste du også at du enkelt kan bruke Dropbox-en din som et netthotell?

Mange av disse kjekke funksjonene har kommet det siste året, etter at Dropbox i likhet med alle andre tjenester, fikk støtte for utvidelser bedre kjent som applikasjoner eller bare «apps».

Her har vi samlet de beste Dropbox-triksene vi kjenner til, og sannsynligheten er stor for at du får sansen for et par av de.

Om du bruker Google Drive, Microsoft sin Skydrive, eller andre gode alternativer til Dropbox, kan flere av tipsene nedenfor likevel gjøre nytten, da måten skylagringsløsningene fungerer på er relativt like hverandre.

Inviter skilpaddene inn

DropItToMe lar bekjente laste filer rett opp i Dropbox-mappen din rett fra nettleseren sin.

Dropbox er et supert verktøy for de som har oppdaget det, men dessverre er det ikke sikkert alle i omgangskretsen din er like ivrige på å ta i bruk tjenesten – de har jo e-post. Men hva om de vil sende deg et bildealbum fra den siste hytteturen dere var på?

De fleste e-posttjenester har en maksimalgrense for filvedlegg som er satt alt for lavt for slike formål, og man ender i verste fall opp med å motta én e-post for hver bilde eller lignende. Som om ikke dette høres ille nok ut, ligger det ofte også begrensninger på filtype og lignende.

Løsningen på skrekkscenarioet heter DropItToMe. Denne nettbaserte tjenesten lar deg enkelt og greit sette opp en egen opplastingsside som venner og bekjente kan gå til for å laste filer rett hjem i Dropbox-mappen din, akkurat som om de hadde tjenesten installert selv.

Du velger selv hvilken adresse du sender vennene dine til, men denne er lett å huske og kan for eksempel være på formen «www.dropittome.com/hardware». DropItToMe integreres enkelt med Dropbox-kontoen din, og du kan selv velge å passordbeskytte mappen så du har større kontroll på hvilke personer som har tilgang.

AirDropper er enn så lenge et bedre alternativ enn DropItToMe.

En av hovedfordelene med en slik løsning er som nevnt at man i praksis unngår størrelsesbegrensninger. Derfor er det synd at DropItToMe også har en grense på 75 megabyte.

Denne er lettere å leve med enn de typiske 20 megabytene hos e-posttjenestene, men om du vil stå enda friere til å dele hva det skulle være må du over på betalingstjenesten AirDropper. Men om du er lur utnytter du at tjenesten enn så lenge, mens den fortsatt er i beta-fase, eller sagt på en annen måte, gratis.

Synkroniser umulige filer

Dropboxifier bruker symbolske lenker for å holde mapper som ellers måtte synkroniseres manuelt, automatisk oppdatert.

I Dropbox kan du dele hvilke filer som helst, men ikke nødvendigvis automatisk. Om du liker et spill så godt at du spiller det hjemme på den stasjonære, og deretter tar det med deg på bussen på den bærbare datamaskinen, må du brette opp ermene for litt manuelt arbeid. Først må du nemlig føre over lagringsfilen til Dropbox, og deretter huske å synkronisere den bærbare maskinen før du går ut døren og mister Internettforbindelsen.

Heldigvis finnes «Dropboxifier». Dette lille programmet for Windows lar deg holde alle mapper automatisk oppdaterte, uansett hvor de ligger på datamaskinen din.

Dette er mulig ved at programmet lager en symbolsk lenke som peker fra originalplasseringen til en mappe, mot dens identiske kopi i Dropbox-mappen som så synkroniseres med andre datamaskiner.

På denne måten kan programmer som ellers ikke har mulighet til å synkroniseres, få denne kjekke muligheten.

Ha torrenten klar når du kommer hjem

Be torrent-programmet ditt om å holde utkikk etter nye filer i Dropbox-mappen.

Visste du at du kan starte en torrent automatisk ved å slippe filen ned i en mappe?

Ved å sette opp en mappe i Dropbox-en din til å automatisk laste inn og starte torrents som havner i seg, kan du starte nedlastingen fra hvor som helst, så lenge maskinen med torrent-programmet er påslått.

Enten kan du dra torrent-filen inn i den Dropbox-mappen du har linket torrent-programmet til, eller du kan bruke Dropbox sitt webgrensersnitt om du ikke har installert tjenesten på maskinen du sitter på. Såklart kan denne funksjonen kombineres med DropItToHardware også.

I µTorrent, som er en av de mest utbredte torrent-klientene, finner du muligheten til å velge hvilken mappe programmet skal holde utkikk etter nye filer i, under innstillinger. I bildet ovenfor har vi valgt å overvåke en av Dropbox-mappene våre, for å se om det dukker opp torrent-filer som skal settes igang automatisk.

Sørg for at torrent-programmet ditt er riktig satt opp. Her er oppsettet fra nyeste versjon av det populære uTorrent.

Sørg bare for at nedlastingen starter automatisk, og at alternativene for endring av sted og navn ikke er aktivert under «UI-innstillinger» i valgpanelet.

I tillegg kan det være lurt å velge at filer som laster ned, og er ferdig nedlastet, legges på utsiden av Dropbox-mappen din. Dermed unngår du å bruke opp den daglige kvoten din på 10 gigabyte.

Innlosjering i skyen

Bare sleng inn HTML-filene i Dropboks-mapen og Pancake sørger for resten.

Leker du med tanken om å lage en enkel hjemmeside eller blogg, finnes det et hav av leverandører som vil ha deg som kunde. Men du har jo allerede ett sted på nettet hvor du putter filene dine, så hvorfor ikke også la skyen ta hotellregningen for deg? Den fiffige løsningen «Pancake» fikser biffen for deg.

Alt du trenger å gjøre er å kode HTML-en ved hjelp av den innebygde editoren eller kanskje Writebox?, og slenge det hele hele opp i den magiske mappen som Pancake lager for deg, og som tar seg av resten. Du kan selv velge deler av adressen som siden din skal gjøres tilgjengelig på, for eksempel «hardware.pancakeapps.com/example», men selskapet bak forteller at full støtte for eget domene er under utvikling.

Om du ikke ønsker å ta steget helt ut og lage en egen side på Internett, kan du lage din personlige portal istedet, med de mest besøkte sidene dine, og en design som du liker. I tillegg kan du lagre både PDF- og Office-dokumenter i pannekakemappen, for enkel visning via nettleseren.

Det eneste du må passe på er Dropbox sin trafikkbegrensning på 10 gigabyte per døgn om du bruker gratisversjonen, eller 250 gigabyte per døgn om du betaler for Pro-utgaven. For en mindre side skulle dette derimot ikke være noe problem. Husk også på at alt du legger i mappen blir tilgjengelig for hele Internett.

Skyhøye toner

Skyhøy musikk fra hvor som helst.

Musikkstrømmetjenestene Spotify og WiMP har slått innover Norge som et regnskyll i juni. Men de fleste av oss har fortsatt store musikkbiblioteker fra tiden da det var vanlig å digitalisere CD-samlingen, eller skaffe til veie musikk på andre måter. Med den geniale utvidelsen DropTunes kan du løfte musikken fra hjemmemaskinen og la skyen servere de gamle favorittlåtene dine uansett hvor du skulle befinne deg.

Utvidelsen er gratis, og etter at du har koblet den sammen med Dropbox-kontoen din, kan du aksessere samlingen av låter gjennom nettleseren din. Alt du trenger å gjøre er å laste opp musikken din til en mappe i Dropbox, og sette snuten mot DropTunes. Her sørger HTML5 for en flash-fri musikkopplevelse, ved å skanne igjennom Dropbox-mappen din etter musikkfiler.

Nettgrensesnittet fungerer ganske likt som Spotify sin nettavspiller, men er svært minimalistisk og enkelt i bruk. Om du har mange favoritter kan du dog komme til kort med tanke på plass. Da kan du lodde stemningen for å utvide skylageret ditt.

Gjør endringer i siste liten

WriteBox lar der redigere enkelte typer tekstdokumenter rett i nettleseren, også HTML.

Det er mange gode grunner til å bruke Dropbox, men skal man trekke frem ett ankerpunkt ved tjenesten, er det den ikke-eksisterende støtten for redigering av filene du har liggende i skyen. Her kommer heldigvis den meget minimalistiske utvidelsen «WriteBox» inn i bildet.

Denne kobler seg automatisk til din Dropbox-konto, og lar deg enkelt redigere blant annet .txt - og .html-filene du skulle ha liggende der. For html-filer kommer den faktisk også med en kjekk forhåndsvisningsfunksjon som simulerer at koden vises i nettleseren. Det er et par sjumilssteg opp til Google Docs, både hva kommer til formatstøtte og muligheter, men når du virkelig sitter i beita gjør det nytten.

En digital «handyman»

Et lite utvalg av portable applikasjoner du kan putte i skyen.

Ville det ikke vært fint om du hver gang du stod foran en ny datamaskin bare kunne fortsette å bruke programmene dine som om du var hjemme, fiks ferdig satt opp med riktige innstillinger?

Med portable apper kan du nettopp dette. FTP deg inn til dine vante servere med ferdig oppsatte tilkoblinger, bruk favorittnettleseren din for å sjekke dagens IT-nyheter rett fra bokmerkerlinjen, og så videre. Så klart kunne du dra rund på en minnepinne, men hvem gjør nå det hele tiden?

Dropbox erstatter minnepinnen med stil. I tillegg til å være tilgjengelig fra nye steder, holdes så klart programmene dine oppdatert med endringene du gjør i de også.

En av de beste startstedene for å fylle boksen sin med portable applikasjoner er «portableapps.com».

Delte dokumenter

Dropbox kan være standardplassering for Mine Dokumenter. Bare flytt de til Dropbox-mappen din.

Vi avslutter med et enkelt og fint lite triks, som kan spare deg for mye hodebry. For hvor mange ganger har du vel ikke irritert deg over å lagre et dokument, gjerne i den vanlige dokumentmappen du har på enten Mac-en eller Windows-maskinen din, og helt glemt å ta det med på jobben etterpå?

Selv om Mine dokumenter ikke har en like sentral rolle som den hadde før i tiden, er det nemlig fortsatt stedet de fleste sverger til når de skal lagre de viktige dokumentene sine. Og i en tid hvor de fleste har et mylder av dokumenter spredt rund på et ditto mylder av enheter, ville det ikke vært behagelig om det fantes en enkel måte å samle de på?

Dropbox viser seg igjen som den allsidig kameraten du kan stole på, som alltid lar Mine Dokumenter være tilgjengelig fra alle enheter.

Ved å finne veien til egenskap-boksen og velge «Plassering»-fanen kan du dele Mine Dokumenter mellom flere enheter, akkurat som andre filer i Dropbox-mappen din.

Du vil aldri glemme et dokument igjen, eller lure på hvilken enhet du lagret det og det dokumentet på.

NSA-skandalen har ført til en oppblomstring av personverndebatten på nett:
Slik sikrer du innholdet du lagrer i nettskyen fra å bli lest av andre >>

annonse