Til hovedinnhold
GuideSlik bytter du til SSD på Mac

Gjør MacBooken din fire ganger raskere

Alle innstillinger blir bevart, og du sparer tusener.

[Hardware.no]: Det er ikke alltid lett å vite hva du skal gjøre når den bærbare datamaskinen din begynner å gå tregt. Har du en MacBook har du kanskje levd i troen at den aldri vil bli gammel og aldri vil forfalle, men slik er det desverre ikke. Selv om Apples reklamekampanjer ofte er effektive, er de ikke alltid like nøyaktige. Sannheten er at MacBooker er akkurat som andre bærbare datamaskiner, og kan oppleves som trege og sløve etter flere års bruk.

For å løse problemet har du flere valg. Enten kan du kjøpe en helt ny datamaskin, men dette koster flere tusen kroner, og er ikke et relevant valg for de fleste. Et annet valg koster langt mindre, og er mye lettere, og ikke så skummelt, som du kanskje skulle tro.

Du kan nemlig oppgradere MacBooken din med ny maskinvare. Både harddisken og minnebrikkene i en MacBook er lette å oppgradere, og kan trygt byttes ut uten å bryte garantien din. Mer minne vil alene sørge for at maskinen reagerer raskere og lar deg jobbe med flere programmer samtidig. Setter du inn en SSD vil du merke enda større forskjell, maskinen vil bli langt mer responsiv og generelt gi en betraktelig forbedret brukeropplevelse.

Hardware.no har allerede gått igjennom hvordan du bytter minne i Macen din, men denne gangen skal vi ta steget videre. Vi skal bytte harddisken.

Så mye sparer du

Operasjonen vil spare deg for tusener av kroner, sammenlignet med hva du hadde betalt for en SSD fra Apple. Apple lar deg nemlig også velge en SSD i stedet for en harddisk når du kjøper en ny MacBook, men da tar blodpris sammenlignet med markedet ellers. Nå som prisene på SSD-er er halvert sammenliknet med fjoråret, er det mye penger å spare.

For en SSD på 128 GB tar Apple 1600 kroner ekstra. Kjøper du en tilsvarende SSD selv trenger du bare å punge ut med 798 kroner.

Prisforskjellen blir enda større hvis du går opp i SSD-størrelse. For en SSD på 256 GB tar Apple 4000 kroner. I en vanlig butikk kan du finne en SSD med samme kapasitet til 1698 kroner, omtrent 2300 kroner billigere.

Skal du virkelig slå på stortromma og vil gå for en SSD med 512 GB, vil Apple at du skal betale hele 8000 kroner ekstra. En rask titt hos Prisguide.no viser at vi kan finne en lignende SSD for 2945 kroner, forutsatt at du installerer den selv. Dermed har du spart 5000 kroner, hvis du sammenlikner med Apples priser.

Med tanke på at du ender opp med en datamaskin som er fire – fem ganger raskere enn den du hadde før, i tillegg til å få en harddisk på kjøpet, bør SSD-valget være enkelt.

Har du ingen MacBook, men vil fortsatt bytte SSD og minne?

Før du begynner

Før vi setter igang med operasjonen, er det et par ting du bør være klar over. Det første er størrelsen på SSD-en du skal sette inn. SSD-er og harddisker til bærbare datamaskiner i 2,5"-formatet kommer i to ulike tykkelser: 7 millimeter og 9,3 millimeter. Begge disse størrelsene passer i en Macbook Pro, men det beste er å gå for en SSD på 9,3 millimeter, som er den størrelsen harddisken i din nåværende MacBook Pro har.

MacBook Air bruker forøvrig en helt annen størrelse, og kommer levert med SSD. Det kan også være greit å være klar over at det heller ikke er mulig å bytte SSD på den helt nye Macbook Pro-en med Retina-skjerm, som har blitt kalt et reperasjonsmareritt. Denne guiden tar kun for seg SSD-er til MacBook Pro-maskiner.

7 mm harddisk og 9,3 mm SSD – det er stor høydeforskjell.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Når det kommer til hva slags SSD du skal kjøpe, kan du se på vår SSD-anbefaling:

Disse SSD-ene anbefaler vi »

En annen ting du må være klar over før du napper ut harddisken og setter inn en ny en, er at det er en liten sjanse for at noe kan gå galt, og filer kan gå tapt. Derfor er det lurt å enten ta en sikkerhetskopi av hele harddisken, eller bare kopiere over de viktigste filene til en annen harddisk eller lagringsenhet.

I tillegg bør du tenke på hvordan du vil overføre filene til den nye harddisken så fort den er på plass i maskinen din. Her har du flere alternativer. Skulle du allerede ha huset fullt av Apple-dingser, har du kanskje også en ekstern harddisk du bruker som backup, det Apple kaller Time Machine. Et annet alternativ er Apples Time Capsule, som er en egen ekstern nettverksdisk selskapet selges, som kan brukes av flere Apple-enheter i huset. Har du en annen Mac i huset kan du også ta backup via denne, gjennom hjemmenettverket ditt.

Enkelt og billig med ekstern harddisk

Bruker du noen av disse alternativene er det veldig lett å gjenopprette alle filene du vil ha på den nye SSD-en du skal installere. Har du ingen av delene er det likevel ingen grunn til panikk. Vi tok for oss det siste alternativet, nemlig et eksternt harddisk-kabinett. Du kan også bruke en harddisk-dock, som fungerer på samme måte.

Med dette alternativet vil vi rett og slett bruke harddisken vi tar ut av maskinen til å gjenopprette den nye SSD-en vi putter inn. På denne måten får vi overført alle de viktige filene vi vil beholde, samt programmer vi ikke vil miste, uten noe ekstra styr med andre maskiner eller nettverk.

Dermed er uststyrslisten før vi begynner som følger:

  • En ny SSD som skal inn i maskinen
  • To små skrutrekkere. Én med krysspor og én med hexagonalt spor.
  • Ett eksternt harddisk-kabinett
  • Din originale OS X-installasjons-DVD

Som sagt er ikke det eksterne harddisk-kabinettet nødvendig hvis du har en annen måte å overføre filene til den nye SSD-en.

På Hardware.no kan du se i detalj hvordan du monterer SSD-en og installerer programvaren »

Huj som det går!

Nå som SSD-en er på plass og Trim er aktivert, tenkte vi å ta en rask titt på hastighetsforbedringene.

Som du kan se fra grafen går alt mye, mye fortere. De mest merkbare forskjellene er oppstartstiden til operativsystemet. Fra å vente i ett og et halvt minutt, er operativsystemet nå klar for kamp etter bare 20 sekunder. Forskjellen er enorm.

Også oppstarten av litt tyngre programmer, slik som Photoshop, har blitt langt raskere. Tidligere måtte vi vente i over 20 sekunder før Photoshop åpnet seg, men nå åpnes det tilnærmet momentant.

Lettere programmer som Mail og iCal åpnes før vi såvidt har trykket på ikonet, og PDF-er åpner seg nesten ved å bare se på de. Å vekke MacBooken fra hvilemodus oppleves også som langt raskere, og hele maskinen føles rett og slett langt mer snerten og responsiv.

Dermed er det bare å sette igang å operere MacBooken din, og oppleve hastigheter du bare kunne drømme om. For å finne ut hvilken SSD du bør satse på, kan du titte på SSD-anbefalingene våre:

Disse SSD-ene anbefaler vi

Har du en bærbar datamaskin du vil installere SSD og minne på?

Slik bytter du SSD og minne

Les også
Slik bruker du Airplay uten Apple TV
Les også
Unngå PC-trøbbel i varmen
Les også
Google tar skylda for MacBook-problemet
Les også
SSD-prisene er halvert
Les også
Nye MacBook Pro er et reparasjonsmareritt
Les også
Her er oversikten over de nye MacBook-ene
Les også
Dette lanserte Apple mandag kveld
Les også
Nå blir det enklere å bytte til SSD
Les også
Denne SSD-en kommer med en farlig knapp
Les også
Spår SSD-ene en kjip fremtid
Les også
Apple slipper ny MacBook Air
annonse