Til hovedinnhold

Slik bruker du Airplay uten Apple TV

Det finnes flere måter å gjøre det, uten å tømme lommeboka.

Illustrasjonsbilde, Niklas Plikk

En av de aller største nyhetene i OS X Mountain Lion, den nyeste versjonen av Apples operativsystem, var muligheten til å trådløst speile hele skjermbildet til en TV. Dette krever imidlertid både at du har en nyere Mac, men også en Apple TV koblet til TV-en.

Vi fikk mange henvendelser og spørsmål om hvordan man kunne bruke funksjonen uten å ha en Apple TV, og om det i det hele tatt var mulig. Heldigvis er det mulig, og heldigvis koster det ikke skjorta. La oss begynne med alternativet som koster litt penger, men som til gjengjeld gir deg et nesten fullverdig alternativ til Apple TV-en.

Bakgrunn: Vi tester OS X Mountain Lion

AirServer

Foto: AirServer

Selv om det finnes TV-er som har innebygd støtte for trådløst overføring i form av DLNA og WiDi, er det fortsatt ingen som har støtte for Apples Airplay-protokoll. I stedet har Apple laget en liten boks, kalt Apple TV, som kobles direkte til TV-en via en HDMI-kabel. Denne tar imot signaler fra andre Apple-dingser, og kan vise de direkte opp på TV-skjermen.

For mange kan den imidlertid fremstå som et litt unødvendig produkt, spesielt siden den bare offisiell støtte for Apple-dingser og har en prislapp på rundt 800 kroner.

Det er derfor AirServer ble skapt. Dette er et lite program du kan laste ned til både Windows og OS X, som forvandler maskinen din til en Airplay-mottaker. Vi har testet det ut i OS X Mountain Lion.

Macbook Proen dukker opp som en Airplay-mottaker så fort AirServer er installert. .

Enkelt oppsett

Så fort du har lastet ned programmet og installert det, er det meste av jobben gjort. Programmet kjører i bakgrunnen, og Apple-dingsene dine vil finne maskinen din automatisk, og gjenkjenne den som en Airplay-mottaker. Alt du vil se på skjermen din er en liten AirServer-logo på menylinjen på toppen av skjermen, men denne kan du også fjerne hvis du vil.

Oppsettet fungerer best hvis du har maskinen din koblet opp til TV-en, men hvis du bare vil vise bildene på PC-skjermen fungerer det også. Har du flere skjermer koblet til kan du velge hvilken skjerm bildet skal dukke opp på, og hvilke høyttalere som skal brukes.

Foto: AirServer

Fordeler og ulemper

Fordelene ved AirServer, i motsetning til flere andre tjenester, er at den har "full" Airplay-støtte. Det vil si at den kan både motta sanger, bilder og videoer sendt via Airplay, og også skjermspeiling fra både iOS og OS X. Speiling av skjermbildet ble implementert i iOS 5 for både iPad og iPhone (av det nyere slaget), men det var ikke før Mountain Lion ble sluppet i juli at vi fikk se den samme teknologien bli brukt i OS X. Dette fungerer ypperlig i AirServer, som har støtte for Full HD-oppløsning, akkurat som den nyeste Apple TV-en.

AirServer støtter speiling av skjermbildet fra både iOS og OS X Mountain Lion.

Ulempen ved å bruke AirServer fremfor å ha en Apple TV er selvfølgelig at det krever at du har en datamaskin du kan installere det på. Ettersom den skal erstatte en Apple TV vil du også gjerne ha den koblet til TV-en hele tiden, noe som kanskje ikke er fysisk mulig for flere PC-er. Noen er for store til å gjemme bort under TV-en, eller for bråkete til å stå framme. Har du imidlertid en stue-PC eller en Mac Mini allerede koblet til TV-en er dette en kjempeløsning, som vil spare deg for mange hundrelapper.

AirServer kan lastes ned fra AirServers hjemmeside, og er gratis å prøve ut i syv dager. Hvis du vil fortsette å bruke programmet vil du måtte betale 14,99 dollar, eller omtrent 100 kroner etter moms. Er du student blir det billigere.

XBMC

Foto: XBMC

For deg som vil prøve ut Airplay uten å bruke en eneste krone, er det populære mediesenter-programmet XBMC et godt alternativ.

Vi har skrevet om XBMC opptil flere ganger tidligere, og det var et av de største argumentene vi hadde da vi skrev om hvorfor du bør jailbreake din Apple TV.

XBMC er rett og slett et herlig program, som kan sluke alt av formater uten å stjele alle ressursene til PC-en din i samme slengen.

Det du kanskje ikke visste er at XBMC også har muligheten til å fungere som en Airplay-mottaker. Med et par enkle trykk i menyene kan du nemlig forvandle programmet til et fungerende alternativ til Apple TV-en, uten at det koster deg en eneste krone.

Slik gjør du det:

  • Gå til «System/Settings»
  • Trykk deg inn på «Network»
  • Trykk på «Services»
  • Huk av for «enable Airplay»
  • Sett passord, hvis du har behov for det
Aktiver Airplay i XBMC-menyene.

Så enkelt er det. XBMC vil så dukke opp på iPhonen eller iPaden din som en Airplay-mottaker.

Fordeler og ulemper

Den mest åpenbare fordelen med å bruke XBMC som Airplay-mottaker er selvfølgelig at det er helt gratis. Bruker du allerede XBMC på en stue-PC har du i tillegg allerede satt opp alt du trenger, og det eneste du trenger å gjøre er å gå inn på innstillinger og aktivere Airplay. Lettere prosedyre skal du lete lenge etter.

XBMC dukker opp i Airplay-listen så fort du har aktivert det i innstillingene. .

Problemet er imidlertid at Airplay via XBMC er begrenset. Du kan bare sende bilder, video og bilder til TV-en via XBMC når det dukker opp en Airplay-logo på avspillingsmenyen, noe som vil si at speiling er utelukket. Dermed mister du mye av funksjonaliteten. Speiling av hele skjermbildet på Mountain Lion var tross alt hovedmålet, og det får du ikke gjort med XBMC.

I tillegg kan ikke XBMC spille av innhold med DRM-sikring, så filmer og serier du har lastet ned helt lovlig fra iTunes kan ikke spilles av via Airplay til XBMC.

Har du bare tenkt å sende over et par Youtube-videoer i ny og ne, vise litt bilder og sende musikk og lyd over til XBMC, burde imidlertid denne løsningen fungere godt nok.

Hvis du vil vite enda litt mer om hvordan du får det meste ut av Airplay, Apple TV og Mountain Lion kan du lese de følgende artiklene:

annonse