NyhetSSD-er blir tregere jo større de er

Spår SSD-ene en kjip fremtid

Vil bli tregere jo høyere lagringskapasiteten blir, har forskere funnet ut.

Vi har alltid sagt at smått er godt.

De siste årene har vi sett store fremskritt i SSD-teknologien. Større pålitelighet, bedre ytelse og lavere priser er viktige stikkord. Når vi kombinerer dette med vinterens økte priser på harddisker, er det ikke så merkelig at stadig flere brukere nå konverterer til disse nymotens minnegreiene. SSD er derfor spådd en meget lysende fremtid.

Les også: Få raskere PC med SSD

Men en forskningsrapport med tittelen The Bleak Future of NAND Flash Memory, maler nå et litt svartere bilde av SSD-enes framtidspotensiale. Rapporten er skrevet av en liten gruppe forskere fra University of California i San Diego og Microsoft Research i Mountain View.

Større kapasitet gir dårligere ytelse

De tre forskerne har sett på 45 forskjellige minnebrikker i forskjellig størrelse, fra 72 nanometer til dagens teknologi på 25 nanometer. Her har de studert hvordan flashminnet oppfører seg etter hvert som teknologien har krympet, og hva dette har hatt å si på ytelse og pålitelighet.

Trenden er ifølge forskerne klar. I takt med at produksjonsprosessen skaleres ned, får flashminnet også dårligere ytelse og høyere feilprosent. Det vil si at fremtidige SSD-er med mye plass og behagelig prislapp vil kunne ha dårligere ytelse enn det en typisk SSD har i dag. Eller for å si det slik: Du vil ikke kunne få SSD-er som er kjappe, rimelige og har svært god kapasitet.

Det ser også ut til at den endelige grensen for flash-teknologien, i det minste slik vi kjenner den, ligger på 6,5 nm. Hvis teknologien krympes ytterligere viser nemlig trenden at ytelsestapet vil bli for stort til at det kan lønne seg.

Industrien forventer for øvrig at 6,5 nm produksjonsprosess er i bruk i 2024. Da vil vi formodentlig kunne kjøpe vanlige SSD-er på 16 TB med TLC eller 4 TB med MLC flash.

Lenge til 2024

Rapporten er kanskje ikke er spesielt festlig lesning. Men dataindustrien er kjent for å finne lure løsninger på problemer, eller ganske enkelt skaffe til veie helt ny teknologi som kan gjøre den samme jobben. Og det er lenge til 2024.

Dessuten er det jo slik at ikke alle både trenger høy kapasitet og høy ytelse. I da har jo flere av oss en SSD med lav kapasitet som systemenhet, mens tradisjonelle harddisker tar seg av masselagringen. En slik løsning, der ytelsen holdes der det teller mest, vil nok fungere noen år inn i fremtiden også.

Kilde: Computerworld

Les også
Gjør MacBooken din fire ganger raskere
Les også
SSD-prisene er halvert
Les også
Nå blir det enklere å bytte til SSD
Les også
Denne kan gi superrask lagring
Les også
Denne SSD-en kommer med en farlig knapp
Les også
Seagate når milepæl i lagringstetthet
Les også
Cotton Candy er PC på en pinne
Les også
Laser gjør harddisken 1000 ganger raskere
Les også
SSD-en du kan skjære med
Les også
Snart vil SSD-prisene falle
annonse