Til hovedinnhold

Slik får du mer glede av Google Chromecast

Det er mye du kan gjøre med mediepinnen fra Google.

Sumo / Google / Jørgen Elton Nilsen

Ved hjelp av det trådløste nettverket i hjemmet ditt kan du strømme blant annet videoinnhold fra den ene enheten til den andre. En billig og enkel måte å gjøre dette til TV-en din er å kjøpe en Google Chromecast, som koster deg under 300 kroner i skrivende stund.

Den lille mediepinnen er svært allsidig når det kommer til hvilke enheter den kan snakke med, der både Windows, OS X, iOS, og Android kommuniserer med den. Så lenge de ulike plattformene er koblet til samme nettverk kan du enkelt sende videoen du ser på fra mobiltelefonen din til TV-en via Chromecast.

Vi har tidligere sett på noen enkle triks som gjør den enda bedre, og nå har vi laget fem nye tips som lar deg utnytte mer av den rimelige mediepinnen. Ved noen få tastetrykk kan du nemlig gjøre alt fra å bare se på TV til å spille med venner via den lille enheten fra Google.

1. Se TV 2 Sumo via Chromecast

Sumo kan brukes med Chromecast. Klikk på ikonet så sendes innholdet over til TV-en din.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Det er fortsatt mest vanlig å se TV via en dekoder, men det finnes også andre måter å gjøre dette på. TV 2 er en av kanalene som gir deg mulighet til å se både direktesendte sendinger og arkivmateriale via sin nettsatsning Sumo. Denne portalen støtter blant annet Google Chromecast.

Det du først og fremst må huske på er å legge inn Google Cast, en utvidelse i Chrome-nettleseren som gjør det mulig for PC-en å kommunisere med Chromecasten. Denne utvidelsen finner du ved å starte opp Chrome-nettleseren din og gå inn under «Innstillinger». Her klikker du deg videre til «Utvidelser» og velger deretter «Last ned flere utvidelser». Søker du etter Chromecast i søkefeltet vil Google Cast komme opp som et av resultatene, og du kan laste ned appen.

Med utvidelsen på plass kan du gå til nettsiden til Sumo, og logge deg inn i tjenesten. Når du setter i gang avspilleren, vil Google Cast-ikonet dukke opp nederst i det høyre hjørnet som et eget valg. Trykker du på denne vil innholdet sendes fra PC-en til Chromcasten, som videreformidler innholdet til TV-en din.

Dette er et svært enkelt grep å få til, og hvis du klarer deg med det du kan få over nett – noe som også inkluderer NRK, som vi tittet på forrige gang – slipper du altså dekoderboks. Da blir jo også Chromecast på denne måten en svært smart ting å legge til TV-en hvis du allerede har fulgt vår guide til hvordan du slipper NRK-lisensen.

2. Spill sammen med venner

Super Sync Sports er en morsom måte å spille sammen på. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Det finnes også andre artige, og mer interaktive måter å bruke den lille mediepennen på når du først har satt opp speilingen fra PC-en til TV-en. Det er nemlig fullt mulig å spille enkle spill via den også, uten noen mus eller tastatur på stuebordet.

Det første du må gjøre er å finne et spill, som i vårt tilfelle ble Super Sync Sports, som på mange måter minner om en moderne versjon av det gode gamle Track & Field-spillet som fantes på Commodore 64. Her skal du på samme måte bruke fingrene dine via mobiltelefonen så raskt som overhodet mulig for å komme raskest til mål.

Det sosiale med dette spillet er at flere kan spille sammen så lenge de har en mobiltelefon som har enten Android eller iOS. Det gjøres ved at en oppretter et spill i nettleseren, og alle logger seg på via nettleseren på mobilen sin.

På TV-en kommer det opp en adresse du skal bruke, samt hvilket passord som må skrives inn for å få bli med. Alle må være koblet til samme hjemmenettverk for at dette skal fungere. Så er det bare å trykke helt vilt på mobiltelefonen for å vinne en av tre tre grenene du har å velge mellom.

Det finnes også andre spill som støttes av Chromecast, og du kan kjøpe egne apper i Googles App Store som bruker samme prinsipp: Nettbasert spilling med flere deltakere foran samme TV, hvor alle bruker en mobiltelefon for å styre. Kanskje et fint påfunn til lørdagskvelden med kompisene?

3. Bruk TV-en som trådløs PC-skjerm – på en måte

Med et enkelt knep speiler du skrivebordet ditt på TV-en via Chromecast.

Et alternativ er å bruke TV-en som monitor for å vise skrivebordet ditt. Det finnes flere måter å gjøre dette på, og via Google Chromecast er en av dem.

Du må åpne nettleseren din, og husk for sikkerhets skyld å sjekke at det ikke er noen aktiv overføring som pågår mellom PC-en og mediepinnen. Sett pekeren over Google Cast-ikonet og klikk på ikonet én gang.

Da kommer det opp en informasjonsboks, der du blant annet kan skimte en ørliten pil helt øverst til høyre i boksen. Trykker du på denne får du opp tre valg, der du skal velge «Cast entire screen (experimental)».

Når det er gjort sendes du tilbake til informasjonsboksen igjen. Nå kan du klikke på ikonet for Chromecasten du bruker, og da skal du få opp en boks som spør om du vil at Google Cast skal dele skjerm- og lydutdataene dine eller ikke.

Klikker du «Ja» på dette spørsmålet vil skrivebordet ditt vises på TV-en. Vær oppmerksom på at du ikke kan se markøren på TV-en, da denne kun vises på PC-en du bruker. Modusen er inntil videre eksperimentell, og vil kanskje ikke fungere helt optimalt hele tiden, men bringer deg i alle fall ett skritt nærmere å bruke grom-PC-en som stuemaskin – uten at du trenger å ha den i stua engang.

4. Juster bildekvaliteten riktig

For å få bildene til å bli mer sømløst må du skru ned oppløsningen. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Alle tingene du kan gjøre for å få mer ut av din Google Chromecast handler ikke om å legge til flere funksjoner, men å få enheten til å rett og slett fungere litt bedre.

Chromecasten benytter seg nemlig av det trådløse nettverket i huset ditt for å kommunisere med andre enheter. I flere tilfeller kan du oppleve at overføringene på langt nær går like jevnt som du ønsker, der reaksjonstiden kan variere med flere sekunder.

Et lite tips er å passe på at PC-en du bruker er koblet til ruteren via kabel, og ikke trådløst. Vi har ved flere tilfeller opplevd at det kan være vanskelig å få et skikkelig resultat dersom begge enheter behandler informasjonen trådløst.

Skulle det fortsatt være vanskelig å få bildene til å overføres uten at det hakker og tuller, må du ta deg en tur inn i menyen til Google Cast. Her finner du blant annet tre valg for hvilken oppløsning den kan sende i, som varierer fra høyeste kvalitet med en oppløsning på 720p, til laveste alternativ i form av 480p.

Selv om vi selvfølgelig vil ha maksimal oppløsning på det vi skal se, er bilder som ikke sklir jevnt mye mer plagsomt en litt dårligere oppløsning etter vår mening.

5. Slik tilbakestiller du Chromecasten

Den lille knappen ved siden av USB-porten kan brukes til å tilbakestille enheten. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Googles nye mediepinne er svært enkel å bruke, men som med all annen elektronikk kan også denne slå seg vrang. Vi opplevde ved ett tidspunkt at Chromecasten nektet å endre hvilket trådløst nettverk den skulle koble seg til, og i en slik situasjon er det hendig å kunne tilbakestille den til samme utgangspunkt som da du pakket den opp for første gang.

Å tilbakestille Google Chromecast kan kjøres på et par forskjellige måter.

Har du en mobiltelefon med Chromecast-appen, kan du enkelt gå inn å foreta en tilbakejustering via denne. Ved å trykke på innstillingene får du opp en rekke ulike valg, blant annet «Tilbakestill Chromcast til fabrikkstandard». Klikker du på den får du et siste spørsmål om du ønsker dette, før prosessen settes i gang.

Skulle det være helt umulig å oppnå kontakt med Chromecasten, er det også en manuell måte å resete denne på. Det gjør du ved å holde den lille knappen på pinnen inne mellom 15 – 30 sekunder. Den lille lysdioden på enheten vil indikere at du har holdt den lenge nok inne når den slutter å blinke, og går over til å lyse rødt.

Det finnes flere aktører som lar deg strømme filmer og serier i Norge:
Vi har sjekket hvem av dem som har det beste utvalget »

annonse