Til hovedinnhold

Med denne mini-pluggen skal Google ta Apple TV

Den er grisebillig og kommer med et hav av muligheter.

Google

Google har i kveld lansert en ny miniplugg, som lar deg strømme alt av video- og musikk fra både PC, nettbrett og mobil, rett til TV-en. Konseptet virker langt mer lovende enn Nexus Q, en medieball som var Googles forrige forsøk på å kapre TV-stuen, uten at det ble noen form for suksess.

Den nye dingsen bærer navnet Chromecast, er på størrelse med en forvokst minnepinne og skal ikke koste mer enn 35 dollar – eller rundt 250 kroner i Norge. Den er en del av et nytt system for strømming av video som heter Google Cast.

Med et fjell av spennende funksjoner går den tilsynelatende rett i strupen på mye av den jobben Apple TV og AirPlay-teknologien gjør – en pakke som til nå har vært enestående på brukervennlig strømming av video.

Strømmer alt med Chrome

Chromecast.Foto: Google

Chromecast er litt større enn en minnepinne, og det gullbelagte du ser i enden er en HDMI-kontakt. Ved å putte den inn i TV-en får du det som effektivt er en liten medieboks, som støtter trådløst strømming av både skjermbilder, video og musikk fra alle mulige enheter.

Måten du gjør det på er du nok med fra Apples AirPlay-univers. Har du Cast-støtte i et program eller en app på telefonen eller PC-en din, får du opp et lite symbol. Trykker du på dette blir innholdet sendt rett til TV-en og presentert der.

Under kveldens lansering viste Google frem hvordan du med ett trykk kan sende en film fra YouTube eller Netflix fra telefonen til TV-en. Men det stopper ikke med dedikerte apper, så lenge du har nettleseren Chrome kan du gjøre det meste.

Chrome vil nemlig få en knapp som lar deg sende innholdet fra én fane opp til Chromecast. Da kan du for eksempel starte en film fra NRK Nett-TV, og sysle med andre ting på maskinen mens filmen vises på TV-en.

Støtter «alle» enheter

Google Cast. Foto: Google

Nettgiganten lover at det skal være meget enkelt å sette den opp, og så snart den er koblet opp mot husets trådløse nettverk skal den være klar til bruk – akkurat slik vi kjenner det fra Apple TV. Den vil imidlertid kreve en ekstra strømkabel, men det er lagt opp slik at du bare kan bruke en av TV-ens USB-kontakter.

I motsetning til Apples strømmeboks er Chromecast langt mer åpen. Den kan ta i mot bilder og video fra både Android-telefonr, iPhone, Mac eller Windows-PC-er. Det eneste som foreløpig ikke er støttet, er Windows Phone.

I tillegg kan utviklerne av både programvare og apper selv velge å legge inn Cast-støtte. Google har i kveld sluppet dedikerte utviklerverkøy for nettopp dette, og du finner mer informasjon om her.

Chromecast er allerede tilgjengelig for kjøp i USA, og vil bli levert der i starten av august. Nøyaktig når den kommer til Norge, og hva den vil koste her, er foreløpig ikke kjent.

Du kan gjøre langt mer med TV-en i stua enn du kanskje tror:
Slik gjør du TV-en til det ultimate underholdningssenteret »

annonse