Til hovedinnhold
NyhetKinoene reagerer: Norsk film kommer på nett før kino

TV 2 viser ny film på nett før den kommer på kino

Kinosjefforbundet raser over kanalens nye filmstunt.

Euforia

Fra og med 5. september kan du se den nye norske storfilmen «Jakten på Berlusconi» som TV 2 Sumo-bruker. Dermed kan du for første gang strømme en film fra nettet før den vises på kino – en trend kanalen mener er på høy tid at kom.

– Vi ønsker å være innovative og prøve ut nye publiseringsformer for godt innhold. Kino er en opplevelse og jeg tror filmer skal ha sine premierer på det store lerretet i lang tid fremover. TV 2 Sumo har satset på å tilby mer innhold enn det en finner på TV 2-kanalene, men det er sjelden vi kan tilby våre kunder denne typen eksklusivitet, sier TV 2 Sumo-sjef Kristian Bruarøy i en pressemelding.

– Såkalt «Premium VOD» for kinofilm har vært mer aktuelt og systematisk i utlandet, hvor film for strømming har kommet veldig tett etter kinopremieren, og i enkelte tilfeller både før og samtidig.

Liker dårlig stuntet til TV 2

I en periode på 48 timer vil filmen ligge tilgjengelig som en førpremiere hos nettleverandøren, noe som er hele fem dager før du kan se den på kino. I et intervju med Kinomagasinet.no reagerer leder i Kinosjefforbundet, Arild Kalkvik, og mener at TV 2 på denne måten kan undergrave kinovinduet.

– Det er ikke like stas å være nummer to i vindusrekken i stedet for nummer én. Det som er veldig betenkelig er hvis det er slik at TV 2 forlanger å få vise filmene før kino, som en forutsetning for å investere og kjøpe seg inn i filmene rettighetsmessig. Hvis de ved slike innkjøp forlanger Premium VOD, så undergraver de jo kinovinduet, sier han til nettstedet.

Tror det vil øke kinobesøket

Det er filmselskapet Euforia som står bak den nye norske filmen, hvor distributør Vibeke Skistad ikke tror deres kommende stunt med TV 2 kommer til å skade kinotallene – snarere tvert i mot.

– Med TV 2 Sumo på laget har vi muligheten til å nå mange gode ambassadører i forkant av premieren, som igjen forhåpentlig bidrar til et høyere besøk på kino. Og i et presset marked er det spennende å tenke nytt, tradisjonell markedsføring treffer ofte ikke godt nok og når ofte ikke ut så bredt som vi ønsker, uttaler Skistad.

– Det er viktig for meg å understreke at filmen kun er tilgjengelig i 48 timer, og at den ikke er på Sumo samtidig som den går på kino, utdyper hun.

Mens Euforia har stor tro på samarbeidet med TV 2, er Kinosjefforbundets Kalkvik langt mer tilbakeholden. Likevel tror han ikke det vil ha dramatiske konsekvenser for kinobesøket ifølge Kinomagasinet.

Mange kjente komikere

«Jakten på Berlusconi» er komikeren Morten Ramms debut som filmskuespiller, og med seg på laget har han flere norske komikere. Foruten Ramm finner vi navn som Henriette Steenstrup, Atle Antonsen, Jon Øigard og Odd Magnus Williamson.

Den norske storfilmen handler om travkusken Bjarte som kidnapper premiehesten Berlusconi for å slette gammel gjeld, noe som naturlig nok setter i gang en klappjakt etter den verdifulle hesten. Filmen er regissert av Ole Endresen, som blant annet stod bak Kong Curling.

Colosseum er av mange ansett som en av de bedre kinoene i Europa:
Her kan du se hva som befinner seg bak lerretet i den enorme salen (Ekstra) »

(Kilde: Pressmelding, Kinomagasinet)

annonse