TestGoogle Chromecast

Googles vidunderpinne er årets enkleste kjøp

For en veldig billig penge kan du strømme alt innhold til TV-en.

Introduksjon

Google fikk overveldende respons da de i juli lanserte den svært spennende medieløsningen Chromecast. Og det gjorde de med god grunn. Den lille pluggen skal på enkelt og smertefritt vis la deg strømme innhold rett til TV-en, og med en prislapp på bare 250 kroner så den virkelig ut til å yppe med Apple TV, som er fire ganger dyrere.

I Norge er prisen akkurat nå litt høyere, drøyt 500 kroner, men det skyldes at Chromecast ikke er lansert her på berget ennå. Googles offisielle prislapp er 35 dollar.

Den lille mediepluggen ble utsolgt på meget kort tid over hele USA, og den solgte så raskt at Google etter bare noen timer så seg nødt til å fjerne de tre månedene med gratis Netflix-tilgang som opprinnelig fulgte med.

Det som har gjort Chromecast så populær på så kort tid, er i bunn og grunn at den er såre enkel. Du stapper den i TV-en, og vips kan du strømme video og musikk fra alle mulige enheter rett opp på storskjermen – via det trådløse nettverket.

Chromecast støtter egentlig ikke så mange tjenester per dags dato, spesielt ikke i Norge der hverken Google Music eller Movies fungerer fullt ut. Men den enkle måten den lar deg dele nettsider og se på både Netflix og YouTube, fra alle enheter, er noe ingen andre løsninger kan måle seg med.

Du får store muligheter for bare noen få hundrelapper, og i tillegg har Chromecast et spesielt sterkt ess i ermet som rivalene ikke kan skilte med; full styring av TV-en din.

Se mange flere bilder av Chromecast i vår unboxing »

Få også med deg Amobils mobiltest av Chromecast »

Alt følger med

Når Chromecast kommer til andre deler av verden, inkludert Norge, er det ingen som vet – ikke engang Googles norske representanter. Men vi har fått tak i et eksemplar.

Produktesken til Chromecast.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Pakket inn i en meget enkel pappeske finner vi Chromecast, sammen med en mikro-USB-kabel, strømadapter og en HDMI-forlenger. Et lite hefte med garanti ligger også vedlagt, men det har du neppe det store behovet for. Det du skulle trenge av oppstartshjelp er rett og slett skrevet på pappesken, som tre enkle steg for å komme i gang.

Selve pluggen ser ut som en forvokst minnepinne. Den er utelukkende laget i plast, og med en veldig lav vekt føles det egentlig ut som om vi holder i en billig plastdings fra Kina – noe den strengt talt er.

Chromecast er veldig lett.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

I den ene enden av pluggen sitter en HDMI-kontakt, og i den andre enden finner vi USB-tilkoblingen. Hensikten med USB-tilkoblingen er å gi Chromecast strøm, for selv om HDMI-kontakten kan gi noe kraft, er det på langt nært nok. En liten omstartsknapp og et statuslys er også å finne.

Den får strøm fra en liten USB-kontakt. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

For det er hva som skjuler seg på innsiden som virkelig gjør Chromecast spennende. Rent teknisk kjører den på en Marvell-prosessor med 2,5 GB minne i forskjellige former, og på toppen av det ligger det en spesialversjon av Android som gir pinnen alle de multimedia-funksjonene den kan skilte med.

Dette er ikke kraftig innmat, men det er ikke behov for mer. Chromecast gjør nemlig ikke så alt for mye dataprosessering selv, den er i bunn og grunn bare en signalformidler. Det er en enhet som gjør det mulig å strømme innhold – mens det er andre enheter, være seg PC-en din eller serverparken til Netflix, som tar den store belastningen. Chromecast skal bare videreformidle et mediesignal på en fornuftig måte, og det er det.

Chromecast har støtte for å strømme innhold fra, og bli styrt av, mobiler og nettbrett med Android 2,3 eller nyere, iOS 6.0 eller nyere og nettleseren Chrome på både Windows, Mac og Chromebook Pixel. Kort og greit betyr dette at Chromecast støtter alle moderne mobiler, nettbrett og PC-er. Skal du speile bildet på PC-en din og opp til Chromecast bør PC-en imidlertid ikke være mer enn to år gammel.

Diskret plassert – som oftest

En HDMI-forlenger følger med.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

For å ta i bruk Googles lille medieplugg må du bare stappe den rett inn i en ledig HDMI-kontakt. Da vil den stikke omtrent seks centimeter ut fra TV-en, og om det er trangt rundt kontakten kan du ta i bruk forlengeren.

Neste steg er å koble til USB-kabelen, slik at enheten får strøm. Du kan enten koble den rett i TV-en, noe som er veldig hendig, men her bør du passe litt på. Få moderne TV-er har nemlig en aktiv USB-port, det vil si en USB-port som leverer strøm selv om TV-en er skrudd av.

Om du ikke har en slik aktiv port anbefaler vi på det sterkeste at du heller kobler USB-kabelen til i stikkontakten. Da kan du nemlig la Chromecast slå på TV-en din når du vil, noe vi kommer tilbake til senere.

Utrolig enkel å sette opp

Installasjonsprosessen er enkel og lettbeint.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Med pluggen i TV-en er det bare å sette seg ned i sofaen med PC-en i fanget. Du kan i teorien sette opp og aktivere Chromecast fra både PC og mobil, men foreløpig fungerer ikke sistnevnte i Norge. Bruk PC-en og gå inn på nettadressen som er angitt på produktesken, noe du først som sist bør gjøre via nettleseren Chrome – da vil nemlig alle funksjoner bli aktivert med en gang.

Har du passordet til det trådløse nettverket lagret på maskinen, trenger du bare å trykke deg frem.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Derifra og ut er alt utrolig enkelt, bare følg instruksjonene som nettsiden og det tilhørende programmet gir deg, og så går det nesten av seg selv. Du identifiserer enheten din, og når du kommer til det punktet der Chromecast skal koble seg på nettet, fikser den mye av det også.

Programmet vil da deaktivere det trådløse nettverket et lite øyeblikk, før den ber deg taste inn nettverksnøkkelen. Bruker du Mac og har dette passordet lagret i KeyChain, slik vi hadde, kan også dette automatisk hentes inn – og i så fall slipper du å gjøre nesten noe som helst.

Når tillegget er installert får du et lite Cast-symbol i nettleseren.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Etter at Chromecast er satt opp via PC-en, vil Google også be deg installere Chromecast-tillegget i nettleseren. Dette må du ha for å kunne dele et nettleservindu fra Mac eller PC, til TV-en.

Kan være kresen på nettverket

Noen problemer kan du imidlertid møte. Vi har i all hovedsak testet Chromecast i et nettverk med en Zyxel-ruter, noe som har fungert helt smertefritt. Men da vi ved ett tilfelle prøvde å ta i bruk en Netgear WNDR3700v2-ruter, ble det problemer. Problemet var synlig som at Chromecast aldri fikk koblet seg på nettverket, uten å gi oss noen god forklaring.

Løsningen ble å endre ruterens sikkerhetsinnstillinger fra kun WPA2, til både WPA og WPA2 – noe som innebærer vesentlig dårligere sikkerhet på nettverket, samtidig som hastigheten blir lavere. Et raskt nettsøk viser at andre også har dette problemet, med tilsvarende løsning. Google omtaler selv Chromecast som ett slags betaprodukt til tider, og et problem som dette er nok noe de vil luke ut etterhvert.

Det kan også være verd å merke seg at Chromecast kun støtter 2,4 GHz-nettverk, ikke 5 GHz.

Problemer eller ei, så snart Chromecast er koblet opp til nettverket kan du umiddelbart ta den i bruk. Bli med over på neste side, så ser vi nærmere på hvordan Chromecast er i bruk »