Tek.no

Guide

Dette betyr alle de rare skjermkortnavnene

DirectCU, AMP! og Goes Like Hell.

Varg Aamo
13 Feb 2014 18:00

Introduksjon

Det er ikke alltid så lett å skulle kjøpe seg nytt datautstyr i dag, når alle produsentene skal insistere på å gi produktene sine navn som ikke alltid er så greit å forstå seg på. For hvordan vet du hva som er best av SC, OC, DirectCU og TwinFrozr? Eller for den saks skyld – hvordan vet du hva som er forskjellen på alle disse etternavnene?

Det er det mange som spør oss om, og i denne artikkelen får du fasiten. Neste gang du skal ut og handle skjermkort kan du enkelt hoppe tilbake hit, og få en enkel forklaring på hva alle de høytsvevende navnene egentlig har å si for deg.

Til glede for nye lesere tar vi også en rask gjennomgang av hva fornavnene til de forskjellige skjermkortene betyr. Dersom du allerede er godt kjent med disse kan du godt gå rett videre, for å se hva de forskjellige etternavnene betyr – vi har valgt å sortere dem etter produsentene som står bak:

Fornavnene først

Først og fremst kan vi nevne raskt de navnene som alle produsenter har til felles, og da kan vi like godt starte med fornavnene. Det er da også ganske fort gjort: Enten er det snakk om et GeForce-kort fra Nvidia, eller så er det et Radeon-kort fra AMD. Etter at dette er avklart får du vite modellbetegnelsen.

Nvidia GeForce

Med GeForce-kort vil modellbetegnelsen være «GTX» fulgt av et tall. I skrivende stund er det GTX 700-serien som er den nyeste generasjonen, hvor de to siste sifrene forteller i hvilken ende av skalaen akkurat denne modellen befinner seg. Siden Nvidias skala går fra x50 til x80 vil GeForce GTX 750 bli det svakeste kortet i 700-generasjonen, mens GeForce GTX 780 er det sterkeste.

I tillegg finnes det i hver generasjon ett superkort fra Nvidia som kombinerer to av de kraftigste grafikkprosessorene på ett enslig skjermkort, og disse vil ha modellbetegnelsen GTX x90. Dermed vil et GeForce GTX 690 egentlig være to GeForce GTX 680, slått sammen til ett skikkelig monsterkort.

Enkelte Nvidia-modeller har også bokstavene «Ti» etter denne modellbetegnelsen. Dette indikerer vanligvis at det er snakk om en modell som har fått seg en liten oppgradering, så et GTX 660 Ti vil levere en god del bedre ytelse enn bare GTX 660 – men som regel fortsatt mindre enn GTX 670.

AMD Radeon

Radeon-skjermkort har nylig endret navneregime, og etter vårt syn er den nye måten de gjør ting på langt greiere å forstå enn tidligere. Deres modellbetegnelser starter med enten «R7» eller «R9», som i seg selv forteller noe om hva slags type kort du titter på.

Radeon R7-serien er nemlig AMDs billigmodeller, som skal by på nok futt til å gjøre unna de fleste oppgaver, mens R9-serien er myntet på spillere og entusiaster. Etter at dette er avklart får du en tresifret tallkode, ikke helt ulik Nvidias system, og i dag er det 200-serien som er den rådende generasjonen.

Nederst i AMDs utvalg finner du x40-modellene, og på topp er det x90 som troner. På samme måte som Nvidia noen ganger legger til bokstavene «Ti» for å indikere bedre ytelse, har også AMD en «X» på slutten av modellnavnene som yter ekstra bra. Radeon R9 290 er dermed en toppmodell for spillere, mens Radeon R9 290X er en enda hvassere versjon av dette kortet.

Lurer du forresten på hva MHz, VRM og minnebusbredde har å si?
Da bør du lese gjennom vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »