Til hovedinnhold

Dette betyr alle de rare skjermkortnavnene

DirectCU, AMP! og Goes Like Hell.

Introduksjon

Det er ikke alltid så lett å skulle kjøpe seg nytt datautstyr i dag, når alle produsentene skal insistere på å gi produktene sine navn som ikke alltid er så greit å forstå seg på. For hvordan vet du hva som er best av SC, OC, DirectCU og TwinFrozr? Eller for den saks skyld – hvordan vet du hva som er forskjellen på alle disse etternavnene?

Det er det mange som spør oss om, og i denne artikkelen får du fasiten. Neste gang du skal ut og handle skjermkort kan du enkelt hoppe tilbake hit, og få en enkel forklaring på hva alle de høytsvevende navnene egentlig har å si for deg.

Til glede for nye lesere tar vi også en rask gjennomgang av hva fornavnene til de forskjellige skjermkortene betyr. Dersom du allerede er godt kjent med disse kan du godt gå rett videre, for å se hva de forskjellige etternavnene betyr – vi har valgt å sortere dem etter produsentene som står bak:

Fornavnene først

Først og fremst kan vi nevne raskt de navnene som alle produsenter har til felles, og da kan vi like godt starte med fornavnene. Det er da også ganske fort gjort: Enten er det snakk om et GeForce-kort fra Nvidia, eller så er det et Radeon-kort fra AMD. Etter at dette er avklart får du vite modellbetegnelsen.

Nvidia GeForce

Med GeForce-kort vil modellbetegnelsen være «GTX» fulgt av et tall. I skrivende stund er det GTX 700-serien som er den nyeste generasjonen, hvor de to siste sifrene forteller i hvilken ende av skalaen akkurat denne modellen befinner seg. Siden Nvidias skala går fra x50 til x80 vil GeForce GTX 750 bli det svakeste kortet i 700-generasjonen, mens GeForce GTX 780 er det sterkeste.

I tillegg finnes det i hver generasjon ett superkort fra Nvidia som kombinerer to av de kraftigste grafikkprosessorene på ett enslig skjermkort, og disse vil ha modellbetegnelsen GTX x90. Dermed vil et GeForce GTX 690 egentlig være to GeForce GTX 680, slått sammen til ett skikkelig monsterkort.

Enkelte Nvidia-modeller har også bokstavene «Ti» etter denne modellbetegnelsen. Dette indikerer vanligvis at det er snakk om en modell som har fått seg en liten oppgradering, så et GTX 660 Ti vil levere en god del bedre ytelse enn bare GTX 660 – men som regel fortsatt mindre enn GTX 670.

AMD Radeon

Radeon-skjermkort har nylig endret navneregime, og etter vårt syn er den nye måten de gjør ting på langt greiere å forstå enn tidligere. Deres modellbetegnelser starter med enten «R7» eller «R9», som i seg selv forteller noe om hva slags type kort du titter på.

Radeon R7-serien er nemlig AMDs billigmodeller, som skal by på nok futt til å gjøre unna de fleste oppgaver, mens R9-serien er myntet på spillere og entusiaster. Etter at dette er avklart får du en tresifret tallkode, ikke helt ulik Nvidias system, og i dag er det 200-serien som er den rådende generasjonen.

Nederst i AMDs utvalg finner du x40-modellene, og på topp er det x90 som troner. På samme måte som Nvidia noen ganger legger til bokstavene «Ti» for å indikere bedre ytelse, har også AMD en «X» på slutten av modellnavnene som yter ekstra bra. Radeon R9 290 er dermed en toppmodell for spillere, mens Radeon R9 290X er en enda hvassere versjon av dette kortet.

Lurer du forresten på hva MHz, VRM og minnebusbredde har å si?
Da bør du lese gjennom vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Asus

Asus leverer alt fra nettverkskort til fullstendige bærbare datamaskiner, men de er også en kjent og kjær produsent av skjermkort. Selskapet har et bredt sortiment av både AMD- og Nvidia-skjermkort på lager, og spennet strekker seg fra de svakeste budsjettmodeller man kan få tak i og opp til tungt overklokkede monsterskjermkort. Likevel har de ganske få forkortelser å holde styr på – og her er de forklart:

To Asus GeForce GTX 650 Ti Boost DirectCU II.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

DC / CU / DirectCU

DC, CU, og DirectCU er tre måter å skrive navnet Asus bruker på sine egenutviklede kjøleløsninger. Siden CU er den periodiske betegnelsen på grunnstoffet kobber er det vel ingen stor overraskelse at DirectCU-kjølerne benytter seg av nettopp dette elementet i stor utstrekning, og «Direct» henspeiler på at dette kobberet skal være i direkte kontakt med kortets grafikkprosessor.

Dette får Asus til ved å legge varmeledende rør av kobber over kjernen, gjennom skjermkortenes varmespreder, som tar med seg varme bort fra kjernen og ut til kjølefinner hvor den kan blåses vekk. DirectCU-navnet sier altså ingenting om ytelsen til selve skjermkortet, men vår erfaring er at disse kjølerne er gode nok til at man kan slippe unna med litt moderat overklokking.

De fleste DirectCU-modeller heter dessuten «DirectCU II», «DC2» eller tilsvarende. Totallet på slutten av navnet forteller oss enkelt og greit at vi snakker om en modell som har to vifter.

SL / Silent

Den enkleste kjøleren Asus har å by på er SL, som står for «Silent». Dette er et sett kjølere som ikke benytter vifter i det hele tatt – såkalte passive kjølere – og som dermed er fullstendig lydløse. Slikt er vanskelig å få til på de kraftpakkene spillere vanligvis benytter seg av, og dermed finnes SL utelukkende på svært svake, rimelige skjermkort beregnet på stue-PC-er og tilsvarende. For bittelitt kraftigere skjermkort går det også an å få DirectCU-varianter av SL – da under navnet «DC SL».

OC / Overclocked

OC er en forkortelse for «Overclocked», og dette betyr enkelt og greit at skjermkortet er overklokket fra fabrikken. Slik overklokking er ganske vanlig blant de fleste produsentene i dag, og gir deg bedre ytelse enn med en referansemodell av det samme skjermkortet – samtidig som du er garantert at kortet vil fungere med innstillingene det leveres med.

Asus' OC-modeller er vanligvis utstyrt med en DirectCU-kjøler for å ta unna den ekstra varmen slik overklokking fører med seg, så forkortelser som «DCII OC» er slett ikke uvanlig.

T / TOP

Asus ROG Ares II, med egen vannkjøling og det hele, er som mange ROG-modeller temmelig unik.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

TOP er, som navnet tilsier, Asus' toppmodeller. Disse skjermkortene er enda mer overklokket enn OC-variantene, og byr dermed på enda bedre ytelse – i bytte mot enda mer varme.

Ifølge Asus selv er hver grafikkprosessor som benyttes i TOP-skjermkort spesielt utvalgt, og derfor kan du finne spor av denne merkelappen også i beskrivelsen til skjermkort som ikke har «TOP» i navnet – som for eksempel Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum.

ROG

ROG er i grunn som en egen merkevare ved siden av de «vanlige» Asus-kortene. De tre bokstavene står for «Republic of Gamers», og markerer det absolutt råeste Asus har å tilby.

Blant ROG-skjermkortene er det også få av de vanlige navnereglene som gjelder, så selv om de fleste skjermkort her kategoriseres som både TOP og DCII fremgår vanligvis ikke det fra navnet alene. Som regel finnes det kun en liten håndfull ROG-modeller fra hver skjermkortgenerasjon, og disse kommer også gjerne med navn som ikke brukes andre steder, så som Matrix, Ares og Mars.

Les mer om forkortelsene andre produsenter bruker:

Usikker på om du skal oppgradere et skjermkort fra i forfjor?
Vi har testet hvor mye ytelse du får ved å oppgradere et litt gammelt skjermkort »

EVGA

Selv om EVGA utvider sortimentet sitt for tiden, er det fortsatt Nvidia-baserte skjermkort som er et av selskapets aller viktigste forretningsområder. Med navn som EVGA GeForce GTX 780 3 GB Superclocked w/ACX kan det dog være litt tungrodd å finne ut hvilket av deres skjermkort man egentlig er på utkikk etter, og EVGA er gladere enn de fleste i å ha med ekstra etternavn – så her skal vi forklare nærmere hva de forskjellige etternavnene betyr.

ACX

ACX er en betegnelse som selskapet EVGA har kommet på, og er en forkortelse som står for «Active Cooling Xtreme». Dette er navnet på EVGA sin beste egenutviklede kjøleløsning – og skal vi tro EVGA er det ikke måte på hvor fantastisk den er.

Kjøleren byr på to store vifter, og en varmespreder med 40 prosent større volum enn hva EVGA mener konkurrentene kan tilby. I tillegg kommer en bakplate som skal ha en viss varmespredende effekt. Byggekvaliteten skal visstnok også være fullstendig overlegen: Selve viftebladene skal være syv ganger sterkere og 25 prosent lettere enn normalt, og med doble kulelagre i viftene skal disse være 15 prosent mer stillegående og overleve fire ganger så lenge som andre skjermkortvifter.

Det er ikke til å komme unna at EVGA har gjort en god jobb når de har satt sammen ACX-kjøleren, og da vi testet EVGA GeForce GTX 780 SC ACX fant vi at det var blant de kaldeste skjermkortene vi noen gang hadde prøvd ut. Windforce 3X-kjøleren fra Gigabyte holdt dog kortet hakket kaldere mens vi faktisk spilte, og var dessuten noe mer stillegående enn ACX-oppsettet. ACX gir deg altså svært god kjøling på skjermkortet ditt, men den er ikke fullt så eksepsjonell som EVGA gjerne vil ha deg til å tro.

HC / Hydro Copper

Hydro Copper er navnet EVGA gir skjermkort som er klare for vannkjøling fra fabrikken.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

En annen forkortelse du vil kunne støte på er HC, som står for «Hydro Copper». Det er riktig nok flere nettbutikker som dropper forkortelsen, og heller velger å skrive ut hele navnet – noe EVGA selv også foretrekker – men de to betyr altså det samme.

Hydro Copper betegner de av EVGA sine skjermkort som kommer med en vannkjølingsblokk installert fra fabrikken. Disse kortene forutsetter altså at du har et vannkjølingssystem du kan koble kortet på.

Navnet HC i seg selv forteller ingenting om ytelsen, men vannkjøling på skjermkort er som regel tiltenkt brukere som har planer om å overklokke skjermkortene sine langt utover hva som er normalt. Dermed er det ganske vanlig at HC-skjermkort også kommer med et annet etternavn, så som Classified, FTW eller Superclocked.

SC / Superclocked

SC står for «superclocked». Også denne forkortelsen ser ut til å være på vikende front, da mange nettbutikker bare benytter seg av «superclocked»-betegnelsen – og altså blåser i forkortelsen for å gjøre det hele litt enklere å forstå.

Hvis et skjermkort kalles for SC betyr det kort og godt at EVGA har overklokket kortet på sine fabrikker, og at du dermed vil få noe bedre ytelse enn du ville fått på en referansemodell. Å fabrikkoverklokke skjermkortet er en ganske vanlig praksis for de fleste produsentene i dag, og EVGA garanterer at deres SC-modeller vil fungere på de hastighetene de har stilt kortene til.

At en EVGA-modell kommer med SC sier dog lite om hvor mye selskapet har overklokket skjermkortet, men som regel dreier det seg ikke om de helt store sprangene i ytelse.

FTW

FTW står enkelt og greit for «for the win», er navnet på «storebrødrene» til EVGA sine SC-modeller. Det innebærer at de kommer med en drøyere fabrikkoverklokking enn kortene som heter SC, og som regel vil FTW-modeller også komme med en ACX-kjøler montert på.

Classified

EVGA GeForce GTX 780 Ti Classified K|ngp|n Edition finnes i svært begrenset opplag, og er laget spesifikt med overklokkere i tankene.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

De aller råeste skjermkortene EVGA produserer blir dekorert med «Classified»-navnet. Dette er toppmodellene fra selskapet, og EVGA utstyrer rett som det er skjermkort i denne serien med mer solide, overklokkingsvennlige komponenter enn de øvrige modellene.

Med bedre komponenter er det også mer rom for fabrikkoverklokking, så selv om du personlig ikke har tenkt å overklokke skjermkortet vil disse modellene vanligvis by på de høyeste frekvensene og den beste ytelsen av alle EVGA-kort, rett ut av esken. Av den grunn er også kjøling viktig, og alle Classified-modeller kommer derfor enten i ACX- eller Hydro Copper-utførelse for å ta unna all varmen.

Dual

Helt til slutt finnes det også noen EVGA-skjermkort som heter noe med «Dual». Dette indikerer at skjermkortet har to BIOS-er ombord, og sier ingenting om ytelse eller kjøling i seg selv – men gir en funksjonalitet som i grunn bare er relevant for de som har tenkt å drive med overklokking på egen hånd.

Med et EVGA Dual-kort kan man nemlig veksle mellom de to BIOS-ene ved hjelp av en fysisk bryter plassert et eller annet sted på skjermkortet. Dette lar overklokkere modifisere innstillinger av hjertens lyst, med mulighet til å «angre» dersom overklokkingen går over stokk og stein – med mindre de har klart å grille en eller annen viktig komponent, vel å merke.

Les mer om forkortelsene andre produsenter bruker:

Usikker på om du skal oppgradere et skjermkort fra i forfjor?
Vi har testet hvor mye ytelse du får ved å oppgradere et litt gammelt skjermkort »

Gainward

Gainward har ikke stort annet å by på enn grafikkort, og utvalget er kun Nvidia-basert. Til gjengjeld har de en mye kortere liste med etternavn å forholde seg til enn mange andre produsenter, som gjør det ganske mye enklere å velge blant deres produkter.

Lett avtagbare vifter er ikke alt som skjuler seg bak Gainwards Phantom-navn.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Phantom

De fleste av Gainwards nyere skjermkort kommer med «Phantom» på slutten. Dette er navnet på selskapets egenutviklede kjøleløsning, som ser ganske annerledes ut fra det meste vi er vant med. Det aller mest påfallende er «grillen» som dekker hele forsiden av kortet, men denne har ingen egentlig praktisk funksjon annet enn at den skjuler viftene bakom.

Viftene er litt mer spennende, da de enkelt kan skrus løs og fjernes – noe som ifølge Gainward skal gjøre det enkelt å rengjøre skjermkortet. Selskapet mener også at viftene deres er inntil 60 prosent mer stillegående enn Nvidias referansemodeller, og deres GeForce GTX 770 Phantom-modell skal i tillegg være 15 grader Celsius kaldere enn referansekortet.

Gjennom varmesprederen på Gainwards Phantom-kort går det også flere varmeledende kobberrør, som fører varme bort fra grafikkjernen og ut i kjølefinnene. 8-fasers spenningsreguleringsmoduler hører også med i Phantom-serien, og selskapet mener at overklokkeres behov dermed skal være godt ivaretatt.

GS / Golden Sample

GS står for «Golden Sample», og dette navnet er Gainwards måte å kommunisere at det her er snakk om et fabrikkoverklokket skjermkort. De aller fleste produsenter leverer slike modeller, som gir bedre ytelse enn referansekortene de er basert på – uten at du trenger å drive med overklokking selv. Samtidig garanterer produsentene at de fabrikkoverklokkede skjermkortene vil fungere med innstillingene de leveres med, uten ustabiliteten man kan oppleve om man er uheldig med overklokkingen selv.

GLH / Goes Like Hell

GLH er Gainwards navn på de aller kraftigst overklokkede kortene selskapet har å by på. De tre bokstavene er en forkortelse for «Goes Like Hell», som skal si sitt om hvordan ytelsen på kortene er. Spesifikasjonene er blant de drøyeste på markedet, så selv om noen spøkefugler mener navnet må betyr at de blir ulidelig varme og gir deg evig pine, er det liten tvil om at ytelsen de leverer er i toppsjiktet.

Les mer om forkortelsene andre produsenter bruker:

Usikker på om du skal oppgradere et skjermkort fra i forfjor?
Vi har testet hvor mye ytelse du får ved å oppgradere et litt gammelt skjermkort »

Gigabyte

Gigabyte produserer alle slags PC-komponenter, så vel som sine helt egne datamaskiner, mobiltelefoner og enda mye mer. På komponentfronten er det særlig hovedkort og skjermkort det går i, og skjermkortene deres kan du få med både AMD- og Nvidia-teknologi under panseret.

WF / Windforce 3X

Gigabyte sin egenutviklede kjøleløsning kalles «Windforce 3X», og denne går igjen på nesten alle selskapets skjermkort. Kraftige kjølerør i kobber går gjennom hele lengden av varmesprederen på Windforce-modellene, og tre vifter sørger for å blåse unna all varmen.

Kjøleren, som selskapet benytter på de aller fleste skjermkortmodellene sine, er også faktisk en av de beste vi kjenner til når det gjelder termiske egenskaper. Da vi testet Gigabytes GeForce GTX 780 endte dette på 63 varmegrader ved full belastning, som viser at evnen til å ta unna 450 watt varmeeffekt – en egenskap Gigabyte passer godt på å skryte av – faktisk har noe for seg.

OC

For Gigabyte som for de fleste andre står forkortelsen «OC» for «overclocked», og skjermkort med dette i navnet er dermed fabrikkoverklokket av produsenten. For din del betyr det at du får mer ytelse enn du ville fått med et referansekort, uten at du trenger å ta deg av selve overklokkingen selv. Du er også garantert at skjermkortet funker, overklokket til de frekvensene det kommer med i esken.

Les mer om forkortelsene andre produsenter bruker:

Usikker på om du skal oppgradere et skjermkort fra i forfjor?
Vi har testet hvor mye ytelse du får ved å oppgradere et litt gammelt skjermkort »

MSI

MSI levere både datamaskiner, komponenter og andre systemer, men blant entusiaster er det kanskje først og fremst hovedkort og skjermkort de er kjent for. Sistnevnte har de holdt på med siden 1997, og selskapet tilbyr både AMD- og Nvidia-baserte modeller.

TF / TwinFrozr

Aller først ut er «TwinFrozr», som forteller oss at det dreier seg om et skjermkort med MSI sin egenutviklede kjøler ombord. Ofte følger det også et romertall med, for eksempel «TwinFrozr IV», og dette forteller oss hvilken generasjon av nettopp denne kjøleren det er snakk om. I skrivende stund er det fjerde generasjon som gjelder.

Det som kjennetegner TwinFrozr-kjølerne er at de kommer med to vifter, som regel av en ganske voksen størrelse. Disse er plassert over en varmespreder i kobber og aluminium, og samtlige TwinFrozr-skjermkort tar opp to utvidelsesspor – som betyr at det bør gå helt fint å kjøre to eller tre slike i CrossFireX eller SLI.

Merk dog at veldig mange butikker kaller MSI-skjermkort fortsatt bare for TwinFrozr selv når de egentlig hører hjemme i selskapets «Gaming»-serie.

G / Gaming

MSI sin Gaming-serie er, som navnet tilsier, beregnet for bruk til spill. De aller fleste av disse skjermkortene er overklokket fra fabrikken. Det gir deg bedre ytelse enn med en referansemodell, uten at du selv trenger å ta risikoen med å overklokke.

Ved hjelp av MSI sin programvare kan du også veksle mellom tre forskjellige innstillinger for ytelse: «Silent», som er uten noen form for overklokking, «Gaming», som er en lett overklokket modus, og «OC», som er en litt kraftigere overklokking. Alle Gaming-modeller fra MSI har også TwinFrozr-kjøleren som standard.

OC

MSI Radeon R9 280X TwinFrozr.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Som med de fleste produsenter i dag forteller «OC» oss at det er snakk om et fabrikkoverklokket skjermkort. Det litt spesielle med MSI er at de noen ganger har skjermkort med både «Gaming» – som jo altså betyr at de er overklokket – og «OC» i navnet sitt. I disse tilfellene betyr det at det dreier seg om et skjermkort i deres Gaming-serie som de har skrudd hastigheten enda litt høyere opp på.

Andre ganger kan de ha gjort det samme med «TF»-navnet, hvor de tilbyr lett overklokkede modeller som bare heter «TwinFrozr». I disse tilfellene vil «TF OC»-merkede modeller vanligvis være mer overklokket enn de som bare er merket «TF» – men enkelte butikker kan komme til å omtale den lettest overklokkede varianten med samme navn som den mer overklokkede. Dette er altså ikke bare å bli klok på.

Lightning

Blant de kraftigste skjermkortene MSI har å tilby er da «Lightning»-navnet mye lettere å forstå seg på. Det forteller oss nemlig at det dreier seg om det aller råeste selskapet har laget, og Lightning-modeller er en av få i MSI-utvalget som bruker en større kjøler enn TwinFrozr – ofte med en ekstra vifte.

Det er da også vanligvis ganske nødvendig, for Lightning-skjermkortene kan bli ganske varme. De er laget spesielt med overklokkingsentusiaster i tankene, og er bygget med mer hardføre komponenter enn hva man egentlig trenger til normal bruk – og med muligheten til å selv montere på en kjøleløsning basert på flytende nitrogen.

Les mer om forkortelsene andre produsenter bruker:

Usikker på om du skal oppgradere et skjermkort fra i forfjor?
Vi har testet hvor mye ytelse du får ved å oppgradere et litt gammelt skjermkort »

Sapphire

Sapphire er et ganske variert selskap, og lager alt fra digitale skilt via serverløsninger til skjermkort. De er også en av AMDs nære partnere, og på skjermkortfronten leverer de også kun produkter derfra – enten det er Radeon-kort til spillbruk eller FirePro-løsninger for profesjonelle. Deres Radeon-modeller er stort sett utstyrt med deres egne kjølere, og forkortelsene etter navnene er ganske få og enkle.

Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X OC.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Dual-X / Tri-X

Dual-X og Tri-X er navnene Sapphire benytter på sine egenutviklede «tradisjonelle» skjermkortkjølere. Disse består av varmespredere av aluminium gjennomstukket av kjølerør i kobber, som sørger for at kortene holder seg rimelig kjølige. I hovedsak er forskjellen at Dual-X har to vifter, mens Tri-X har tre.

Vapor-X

En tredje kjøleløsning fra Sapphire er Vapor-X – og dette kan ha både én, to eller tre vifter, uten at navnet endrer seg av den grunn. Vapor-X baserer seg på et fordampningskammer, istedet for kun varmeledende kjølerør, for å få varme vekk fra skjermkortets grafikkprosessor.

Et lite kammer som står rett på grafikkprosessoren er fylt med vann, og holder svært lavt trykk. Inni kammeret fordamper vannet fra overflaten nærmest prosessoren ved forholdsvis lave temperaturer. Deretter flytter dampen seg til overflaten lengst unna, hvor den kondenserer, og varme transporteres ut i selve varmesprederen.

Dette konseptet introduserte Sapphire allerede i 2007, og vi har ikke sett noe liknende fra mange andre. Nvidia kom først med et liknende konsept da de lanserte GeForce GTX 580, og Asus benyttet også et fordamningskammer som kjernen i DirectCU Mini-kjøleren på deres bittelille GeForce GTX 670.

OC

Sapphire Dual-X.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Som de fleste andre produsenter i dag tilbyr Sapphire fabrikkoverklokkede skjermkort, og disse får etternavnet «OC». Disse modellene gir deg mer kraft enn referansemodeller av samme skjermkort, uten at du trenger å drive overklokking selv.

Du får også en garanti om at kortene fungerer med de innstillingene det kommer levert med. At kortene heter «OC» forteller likevel ikke stort om hvor kraftig denne overklokkingen er.

Toxic

«Toxic» er navnet Sapphire skriver på sine superoverklokkede modeller. Disse skjermkortene er alltid de høyest overklokkede selskapet produserer, og for å sikre at de får unna den ekstra varmen dette medfører blir de også utstyrt med skikkelig solide kjøleløsninger.

Toxic-variantene er dessuten oftest bygd med bedre materialer enn selskapets øvrige skjermkort, og med blant annet sterkere spenningsreguleringsmoduler ombord ligger forholdene for å selv overklokke kortene bedre til rette enn med de rimeligere modellene.

Les mer om forkortelsene andre produsenter bruker:

Usikker på om du skal oppgradere et skjermkort fra i forfjor?
Vi har testet hvor mye ytelse du får ved å oppgradere et litt gammelt skjermkort »

XFX

XFX lager både strømforsyninger og kabinetter, men det er skjermkort som er selskapets kjernevirksomhet. For noen år siden tok selskapet en helomvending, og gikk fra å kun levere GeForce-modeller til å utelukkende lage Radeon-baserte skjermkort – og det har de fortsatt med helt frem til i dag. Blant modellene deres er det bare noen få etternavn som egentlig gjelder, men de er faktisk ikke bare enkle å holde styr på likevel.

Core

Navnet «Core» er ikke noe man støter på veldig ofte, men for å fjerne enhver tvil: Dersom dette står etter navnet på et XFX-skjermkort betyr det ikke annet enn at det er snakk om en helt ordinær referansemodell. Det er altså ingenting spesielt ved det.

DD / Double Dissipation

DD, eller Douple Dissipation, er navnet på XFX sin egenproduserte kjøleløsning. Selskapet mener at denne skal gi tredobbel luftgjennomstrømming, 13 dB lavere støynivå og syv grader Celsius lavere temperaturer enn på referansemodeller; skjønt dette er informasjon de ikke har oppdatert på noen år.

Black Edition / Alpha Dog / Ghost / Annet

Dessverre er ikke XFX veldig konsekvente på hva de har lyst til å kalle sine fabrikkoverklokkede modeller, men Black, Black Edition, Alpha Dog, Ghost og Black Ghost er noen av eksemplene vi har sett. Disse har alltid vært separate fra og i tillegg til DD-kjølernavnet, så hvis skjermkortet heter XFX Radeon R9 [Noe annet enn Core] DD, er det god grunn til å tro at det er overklokket fra fabrikken.

Les mer om forkortelsene andre produsenter bruker:

Usikker på om du skal oppgradere et skjermkort fra i forfjor?
Vi har testet hvor mye ytelse du får ved å oppgradere et litt gammelt skjermkort »

Zotac

Kinesiske Zotac lager flere forskjellige typer datakomponenter, deriblant skjermkort – hvor selskapet byr på en rekke forskjellige modeller. Felles for alle sammen er at de er bygd på Nvidias GeForce-brikker, og hendig nok er det veldig få forkortelser og etternavn å forholde seg til fra Zotac.

ZONE

I anledning selskapets seksårsjubileum i fjor lagde Zotac et begrenset antall skjermkort i gull. De får du ikke kjøpt i Norge.Foto: Zotac

De fleste av Zotac sine skjermkort har en kjøler som skiller seg ganske mye fra Nvidias referansedesign, og ZONE-navnet indikerer at det dreier seg om en vifteløs, og dermed også lydløs, ordning. ZONE-kortene befinner seg helt nederst på ytelsesskalaen, ettersom skikkelige ytelsesmuskler lager altfor mye varme til at passiv kjøling kan få det unna.

Synergy

Egentlig er det litt rart å ta med Synergy-serien her, men bare for å unngå misforståelser må den nevnes likevel. Zotac sine Synergy-kort har nemlig ikke noe særlig spesielt ved seg – dette er bare etternavnet selskapet putter på det de anser for å være «rimelige men kraftige skjermkort», kort sagt budsjettmodeller.

OC

Hos Zotac – som hos de fleste andre som bruker denne betegnelsen – står OC for «Overclocked». Det innebærer at skjermkortet er overklokket fra fabrikken. Slik overklokking tilbys av de aller fleste produsenter, og gir deg bedre ytelse enn du ville fått fra en tilsvarende referansemodell. Samtidig er du garantert at kortet vil fungere med innstillingene det leveres med.

AMP! Edition

For de som ikke synes lett fabrikkoverklokking er nok, men som ikke har lyst til å prøve seg på overklokking selv, har Zotac en serie skjermkort med navnet AMP! Edition; eller bare AMP!. Disse kortene kjører på enda høyere klokkefrekvenser enn OC-serien, og gir dermed enda høyere ytelse; om enn til en vanligvis noe høyere pris. Tidligere har også Zotac tilbydt noen AMP! Extreme-modeller, men utvalget av slike er for tiden heller labert.

Les mer om forkortelsene andre produsenter bruker:

Usikker på om du skal oppgradere et skjermkort fra i forfjor?
Vi har testet hvor mye ytelse du får ved å oppgradere et litt gammelt skjermkort »

Mer om
annonse