Artikkel

Slik gikk det da vi satt en enorm kjøler på et knøttlite skjermkort

Sjekk om vi knuste enda mer dyrt silisium.

Introduksjon

Før vi setter i gang med denne artikkelen må vi nesten forklare hva som har satt oss i gang. Langt, langt tilbake i tid, i 2001, fikk nemlig et utrangert GeForce 2-kort igjen livets rett en liten stund, takket være litt i overkant mye kobber.

En ung mann med altfor mye fritid, som etterhvert skulle bli journalist hos Hardware.no, fant det nemlig for godt å bolte kjøleren fra en AMD Athlon 1,4 GHz Thunderbird-prosessor fast på skjermkortet.

I tillegg kom et par varmespredere laget for DDR-minnemoduler til, og med vinkelsliping, dremling, drilleri og plansliping endte dette skjermkortet opp med noe som kun kan karakteriseres som fullstendig tullete overdreven luftkjøling.

Aggresiv og ubrukelig vifte

Dessverre har dette skjermkortet gått tapt gjennom salg og gjensalg, men i dag har det heldigvis blitt litt lettere å plassere overdimensjonerte kjøleløsninger på skjermkort. Heldigvis, fordi vi lurte litt på hva vi skulle bruke det gamle GeForce 9600-skjermkortet vårt til nå som oppgraderingsjakten vår er ferdig.

Kortet hadde opprinnelig en kasse bygd opp rundt kjøleribbe-anordningen, men denne måtte vi skjære av fordi den isolerte for mye varme.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Dette skjermkortet har gjort en god jobb, men kjøleren på det er fryktelig lite effektiv. Det fant vi blant annet ut mens vi kjørte våre spilltester, og kortet ble overopphetet til tross for at vifta hylte som en sinna symaskin.

Kortet kjører i utgangspunktet med en fabrikkoverklokket frekvens på 700 MHz på kjernen, mens minnet – GDDR3-brikker på til sammen en halv gigabyte – er klokket til 1000 MHz over en 256-bits minnebus. Dette gir en båndbredde på 63,9 GB/s og er dermed ikke all verden å rope hurra for.

Det skal ikke komme mye støv inn i kabinettet før dette skjermkortet går tett.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Verden går fremover

Resultatene tikket imidlertid inn etter hvert, på tross av at vi fikk så store problemer med varme da vi testet oppgraderinger at maskinen kræsjet gjentatte ganger. I dag har vi smekket kortet inn i vår testbenk for skjermkort, og finner at idle-temperaturen ligger på avsindige 48 varmegrader.

Smale luftekanaler i aluminiumkjøleren klarer ikke ta unna særlig med varme.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med en slik temperatur uten belastning ville faktisk underklokking kunne vært greit for å få litt mer stabilitet i spill, men vi følte oss kreative i dag – og inspirert av minnet om vårt gamle GeForce 2.

Da er det fint at det i dag altså har blitt langt enklere å putte helt tøysete store kjølere på grafikkort.

Vi vil nemlig vite hvor mye bedre ting går når vi får satt på en kjøleløsning som fra utseendet å dømme kunne passet bedre på et AMD Radeon HD 7990.

Altfor stor og diger

Den nye kjøleren vår, med noen av de mange ekstra kjøleribbene som følger med. Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Kjøleren vi tar i bruk er en Accelero Xtreme III, som produsenten oppgir at har en kjøleeffekt på 300 watt. Tre etter sigende nærmest lydløse vifter, samt 31 små kjøleribber til minnebrikker og spenningsregulatorer, burde virkelig gjøre susen sammenliknet med den tynne aluminiumsflisa som fulgte med vårt GeForce 9600 GT fra XFX.

Det blir spennende å se hvordan skjermkortet ser ut når vi har byttet kjøler. Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I utgangspunktet burde den ikke være så vanskelig å montere heller, ettersom det går an å tilpasse monteringshullene på et par festebraketter – i motsetning til prosessorkjøleren vi måtte drille flere hull i den skjebnesvangre dagen for tolv år siden.

Til vår overraskelse viser det seg at vi ikke engang trenger å drille hull i festebrakettene. Kjøleren har nemlig støtte for GeForce 9600 GT-modeller som er bygd på Nvidias referansedesign rett fra fabrikk, så vi går rett i gang med monteringen.

Bli med over på side to, hvor vi titter inn under en flere år gammel kjøler »