GuideFototips

Slik bruker du kameraet ditt

Tør du ikke bruke annet enn Auto-innstillingene? Her er tipsene du trenger.

I jungelen av kameraer går det et enkelt klasseskille; de med speil, og de uten.

Fordelene med speilreflekskameraene er mange, men det er også et betydelig antall mer eller mindre kompliserte elementer du bør sette seg inn i for å få maksimalt ut av kameraet. Det er en grunn til at kompaktkameraer kalles "point-and-shoot"-kameraer av profesjonelle fotografer; du skrur dem på og tar et bilde, uten videre dilldall. Dette er selvfølgelig mulig med et speilreflekskamera også; de aller fleste modeller har automatiske innstillinger.

Det positive er at om du tar deg bryet med å lære deg hvordan speilreflekskameraet og tilbehøret fungerer (og bruker noen sekunder til å stille inn både det ene og det andre før du knipser), får du mye igjen for det! La en entusiastisk hobbyfotograf fortelle deg det hun ønsket hun hadde sluppet å finne ut på den vanskelige måten.

Før vi begynner? Hva skjer egentlig?

Mekanikken i et speilreflekskamera er relativt enkel. Lyset kommer inn gjennom blenderåpningen i objektivet og treffer speilet, bildet reflekteres videre opp til søkeren slik at du får sett hva du tar bilde av. Når du trykker på utløseren, løftes speilet opp og lyset slippes inn på sensorene som ligger bak i en angitt tidsperiode (se avsnittet om lukkertid lenger ned).

Om du fjerner objektivet får du fritt innsyn til speilet, og dersom du tar et bilde mens du ikke har objektivet på kan du se hvordan speilet vippes opp for å slippe inn lys. Bruker du en lukkertid på et par sekunder eller så, rekker du også å få et godt glimt av hvordan mekanikken ser ut bak speilet. Obs: pass opp for støv!

Lyset går gjennom objektivet (1), deretter går det enten forbi speilet (2) til bildesensorene (3 og 4) eller via linser og speil (5,6 og 7) til søkeren (8).Foto: Wikimedia Commons
"Fotografi" - male med lys.Foto: Hanna Magnussen Krogvold

Lukkertid

To av de mest grunnleggende tekniske elementene du må beherske for å ta et godt bilde er blenderåpning og lukkertid. Begge disse komponentene går på lysstyrke, mens blenderåpning også angir dybdeskarphet.

Lukkertid er et tall som angir hvor lenge sensorene bak speilet eksponeres for lys. Dette tallet angis i sekunder eller brøkdeler av et sekund, for eksempel 2 (to sekunder), 1/200 (en 200-del av et sekund) eller 1/2000 (en 2000-del av et sekund).

Helt enkelt kan vi si at jo lenger lukkertiden er, jo mer lys slippes inn. Dette betyr også at jo mindre lys det er, jo lenger lukkertid vil du måtte bruke for å få ønsket eksponering.

Blenderåpning

Tallet for blenderåpning (f/x.x, for eksempel f/4.5) angir størrelsen på åpningen som lyset slipper inn gjennom, og er ulogisk nok omvendt proporsjonal med størrelsen; jo lavere tall, jo større er åpningen. Dette er fordi tallet for blenderåpning leses som en brøk, og ikke bare som et tall. En større åpning slipper inn mer lys enn en liten åpning, og du vil dermed kunne bruke en raskere lukkerhastighet jo større åpningen er.

Den klare fordelen med å ha et objektiv med stor blenderåpning, er at du vil ha et bedre utgangspunkt i dårlige lysforhold. Ulempen er dessverre at jo større blenderåpningen er, jo mer komplisert er konstruksjonen av linsa, og jo dyrere blir objektivet.

Avstand, zoom og fokuspunkt er identisk; bildet til venstre er tatt med et høyt blendertall mens bildet til høyre er tatt med et lavt blendertall.

Dybdeskarphet - blenderåpningens andre spesialitet

En annen faktor som påvirkes av blenderåpningen er dybdeskarphet; jo lavere tallet er, jo mindre er området som er i skarp fokus og omvendt. For eksempel vil et landskapsfotografi tatt med for stor blenderåpning være veldig skarpt i forgrunnen og uskarpt i bakgrunnen (eller omvendt). Derfor er høyt blendertall det riktige valget dersom du ønsker å ha hele bildet mer eller mindre like skarpt.

Til bilder hvor du ønsker et motiv som står tydelig frem mot en lite forstyrrende bakgrunn kan det gjøre en stor forskjell å bruke en stor blender; bakgrunnen vil bli uskarp og dermed ta mindre oppmerksomhet fra motivet. Eksempler på sjangre hvor dette er populært er sportsfotografi og portrett.
Les mer om dybdeskarphet på Akam.no

Bildet til høyre ble tatt med ISO 800; bildet til venstre ble tatt med ISO 100.

ISO

ISO er en forholdsvis enkel og hendig liten funksjon; ISO-tallet angir lysfølsomhet på bildebrikka. ISO-skalaen er relativt lettfattelig; for hvert trinn opp (fra 50 til 100, 100 til 200 osv.) dobles lysfølsomheten, og du vil dermed klare deg med halvparten av lysmengden. Du klarer deg godt så lenge du husker en enkel regel; ISO-tallet skal helst være lavt, og skal ikke justeres opp med mindre lyset er for svakt og du ikke har mulighet til å bruke større blender eller tregere lukkerhastighet. Årsaken til dette er at jo høyere ISO du bruker, jo mer kornete blir bildene. Dette kalles bildestøy. Du bør dog være klar over at de fleste digitale kameraer i dag ikke gir best bildekvalitet på de aller laveste ISO-innstillingene; du må gjerne et lite trinn eller to opp for å få maksimalt ut av kameraet. Den optimale ISO-verdien, eller "den native ISO-verdien" varierer fra kamera til kamera, men ligger ofte på ISO 150 - 400.

Dette er de viktigste punktene du må vite om for å gjøre manuelle innstillinger på kameraet ditt. Det finnes likevel mye mer å lese.

For å lære om forskjellen mellom RAW- og JPG-bilder, hvitbalanse og fotoutstyr, kan du ta turen over til Søsternettstedet vårt Akam.no.

Les også
8 feil alle fotografer gjør
Les også
10 kjappe fototips
Les også
Slik filmer du med speilrefleks
Les også
Sony Cyber-shot DSC-RX1: – Her har bildekvalitet og størrelse vært viktigst
Les også
Slik redder du bildene dine
Les også
FotoKnudsen er konkurs
Les også
5 ting du ikke kan gjøre med et mobiltelefonkamera
Les også
Monsterkamera ser deg fra 5 kilometer oppe i lufta
Les også
Dette kvadrokopteret er din personlige fotograf
Les også
Dette er årets beste teknologikjøp
annonse