Til hovedinnhold

Monsterkamera ser deg fra 5 kilometer oppe i lufta

DARPA slår til med 1,8 gigapikslers kamera som ser «alt».

FreakyVidsDaily / YouTube

I spillefilmen Enemy of the State løper Will Smith rundt på flukt fra amerikanske myndigheter. Det viser seg at det ikke er så lett å stikke av, ettersom slemmingene bruker avanserte spionsatellitter for å gjenkjenne vår stakkars helt.

Filmen har blitt sett på som en kommentar til det stadig mer overvåkningspregede samfunnet, og teknologisk utvikling gjør at vi kommer stadig nærmere et lignende scenario.

De siste årene har den militære forskningsetaten DARPA nemlig utviklet et kamerasystem med monsteroppløsning. Dette skal være så bra at det gjør fjerne overvåkningsbilder fra dronefly skarpe som en knivegg, selv når man zoomer inn på kloss hold.

Hemmelig sensor

ARGUS-IS er navnet, og det står for «Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System». Selve sensoren på systemet er fremdeles strengt hemmelig, men nå har både en video og mer informasjon blitt allment kjent.

Kamerasystemet er designet for å bli festet på dronefly, som deretter kan fly over områder for å sanke inn detaljert informasjon. ARGUS-IS benytter seg av 368 bildebrikker på fem megapiksler – omtrent som de du finner på vanlige mobilkameraer.

Sammen stifter de sammen en video på hele 1,8 milliarder piksler, eller 1,8 gigapiksler, og 12 bilder i sekundet. Hvis et fly befinner seg over 5000 meter oppe i lufta, kan det altså se mennesker klart og tydelig på bakken.

Sporer objekter

Systemet dekker et område på 39 km2, og tar opp 600 GB med data per sekund. ARGUS-IS kan lagre totalt 1 million TB med video per dag, eller opptil 5000 timer med video. Droner vil med andre ord ikke bare se statiske bilder i den nærliggende framtiden, men også video i sanntid.

All denne informasjonen ville vært umulig å håndtere for teknikere og analytikere på bakkenivå manuelt, og DARPA har derfor utviklet spesiell programvare som skal være til hjelp.

Persistics-systemet kan for eksempel peke ut interessepunkter og spore bevegelige objekter mens droneflyet flyr over et større område. Det hele kan observeres samtidig fra 65 forskjellige vinduer på dataskjermer.

Det er ukjent om ARGUS-IS har blitt testet i felten eller ikke, men med tanke på det militære potensialet til systemet, er det ikke usannsynlig.

Vi er på Facebook!

Se PBS' innslag om ARGUS-IS på YouTube:

(Kilde: ExtremeTech)

annonse