Tek.no

Test Sony Cyber-shot DSC-RX1

– Her har bildekvalitet og størrelse vært viktigst

Alt annet har kommet i annen rekke.

Sony
25 Feb 2013 12:00

Sony Cyber-shot DSC-RX1 er ikke et kamera for alle. Det er ikke engang et kamera for spesielt mange. Akkurat som en Bugatti Veyron er noe mange drømmer om, få har råd til, og enda færre har behov for, er RX1 i en så smal nisje at faren for papirkutt er overhengende.

Som tidligere nevnt er det bildekvalitet som har vært Sonys førsteprioritet her, med liten størrelse som en god nummer to. Andre ting er samlet på en småfjern tredjeplass, og dette bærer også RX1 klare preg av. Det er uovertruffent på det det er laget for å gjøre, men forholdsvis mangelfullt på andre områder.

Fabelaktig bildekvalitet

Bildekvaliteten er rett frem fabelaktig, og noe vi ikke hadde drømt om å se i noe kompaktkamera noensinne. Skal du slå dette må du satse på noen av de dyreste speilrefleksmodellene som er å få, og da kommer det en hel del andre faktorer på kjøpet, både positive og negative.

Selv om vi alt i alt likte RX1 ganske så godt, så er det klart rom for forbedring. En raskere autofokus med fasedeteksjon er noe vi gjerne ser i en RX2 om noen år, og det samme gjelder en bedre ergonomi med mer fornuftig plassering og bruk av knappene. Den idiotiske delingen mellom visning av video og bilder har vi også påpekt før, og dette er fremdeles et område Sony må skjerpe seg på. Denne løsningen i 2013 blir rett og slett for dumt.

Manglende ekstrautstyr

Lading i kameraet kan være praktisk for noen, men upraktisk for andre, og vi hadde helst sett at en ekstern lader fulgte med, uansett. Det samme gjelder en eller annen form for søker. Prisen på kameraet er så sin sak, men selv om den er høy KAN den forsvares. Det synes vi ikke om ekstrautstyret. Søkere, solblender og tommelgrep er alle svimlende høyt priset, og det synes vi er unødvendig. En enkel søker burde fulgt med, og så kunne man heller hatt mer avanserte og bedre søkere som ekstrautstyr - til en fornuftig pris.

Vi valgte til slutt å gi RX1 en anbefaling, rett og slett fordi det for enkelte fotografer ikke vil være noen vei utenom. På mange vis er dette et fabelaktig kamera, og fortjener en anbefaling. Vi vil imidlertid være klar på at vi slettes ikke anbefaler det til ALLE. Som alltid må vi be potensielle kjøpere om å selv sette seg inn i sine behov, budsjett og valgmuligheter, før kjøp.

Passer for:

 • Brukere som trenger kombinasjonen liten størrelse og best mulig bildekvalitet.
 • Brukere som klarer seg med en enkelt brennvidde.
 • Brukere som ikke tenker så mye på budsjettet.

Passer ikke for:

 • Brukere som trenger ulike brennvidder.
 • Brukere som må ha rask autofokus.
 • Brukere som har begrenset budsjett.
 • Brukere som har et uavklart forhold til sine utstyrsbehov.
Sony Cyber-shot DSC-RX1.Foto: Sony

Alternativer

RX1 holder ikke til i en nisje med mange produkter. Faktisk ingen andre enn RX1, om vi skal være pinlig presise, men noen alternativer vil vi likevel foreslå:

 • Fujifilm X100S: Ennå ikke på markedet, men rett rundt svingen. Lovende brikketeknologi og en videreutvikling av legendariske X100 gjør at dette nok er et svært aktuelt alternativ til RX1 for mange, spesielt med tanke på at tilsvarende brennvidde og største blender er den samme, men prisen er godt under det halve. Og det med innebygget søker.
 • Fujifilm X-E1: Litt større enn X100S og RX1, men med god bildekvalitet, elektronisk søker og tilgang på svært god optikk. Uten objektiv må du ut med rundt 7500 kroner i skrivende stund. Da har du råd til et objektiv eller to før du er på nivå med RX1 i utlegg.
 • Leica X2: Leicas alternativ er også dyrt, men ikke like dyrt som RX1. Med ekstern søker kommer det på litt over det halve av tilsvarende for RX1. Brennvidden er noe videre og lysstyrken bare halvparten så bra, men for noen vil likevel Leica X2 være verdt å vurdere.
 • Olympus OM-D E-M5: Et kompakt og svært godt systemkamera som i skrivende stund koster rundt 7000 kroner uten optikk, men med en god innebygget elektronisk søker. For det et RX1 koster, får du dette og en pen samlig kvalitetsglass i tillegg.

Lurer du på hvordan du skal ta bilder?
Les våre fototips

Foto: Sony

Lik oss på Facebook du også.

Les også
En sjarmerende liten tass
Les også
Canon EOS 6D: Et av de beste kamerakjøpene
Les også
Pentax K-30: En skikkelig tøffing
Les også
Slik bruker du kameraet ditt
Les også
Sony NEX-5R: Sony viser muskler
Les også
10 tips for bedre portrettbilder
Les også
Sony NEX-6: Lillebror er størst
Les også
Ny speilrefleks til jul?
annonse

Les også