Anbefaling5 ting du ikke kan gjøre med et mobilkamera

5 ting du ikke kan gjøre med et mobiltelefonkamera

Dette bør du vurdere før du dropper speilrefleksen

Riktignok er mobiltelefonkameraene i stadig utvikling, og hvor avanserte de vil være om noen år er ikke godt å si. I tillegg kan mobiltelefonkameraet gjøres mer avansert ved å laste ned en av de mange appene som er gratis på internett.

På enkelte områder ligger uansett mobiltelefonkameraet etter den tradisjonelle speilrefleksen. Neste gang du vurderer om du rett og slett skal droppe speilrefleksen til fordel for et hendigere mobiltelefonkamera, kan disse observasjonene kanskje få deg til å revurdere.

1. Lysfølsomhet

ISO bestemmer lysfølsomheten til kameraets bildesensor. Lav ISO-verdi, som for eksempel 100, gir skarpe bilder men krever mer lys og lengre lukkertider. På den andre siden vil et kamera med høyere ISO-instilling som for eksempel 3200 ISO gi bilder med korn eller digitalt støy, men kreve mindre lys og kortere lukkertider.

Mobiltelefonkameraer er viden kjent for å fungere ganske dårlig i situasjoner med lite lys, et speilreflekskamera med justerbar ISO vil derfor være et bedre valg.

Guide: Slik bruker du et systemkamera

Foto: iStock_0000228088

2. Blender

Blenderen bestemmer hvor mye lys som slippes inn på bildesensoren, og kan sammenlignes med øyets iris. Blenderåpningen avgjør bildets dybdeskarphet, altså hva som er i fokus.

Lavt blendertall som for eksempel 2.8 gir liten dybdeskarphet, mens blender 22 vil gjøre det motsatte. Her kan en god fotograf med speilrefleksen i hånd enkelt bruke blenderåpningen til å bestemme bildets skarphet. Et mobiltelefonkamera derimot har ingen slik funksjon.

3. Lukkertid

Kameraets lukkertid bestemmer hvor lenge en bildesensor eksponeres for lys. Kort lukkertid fryser en bevegelse mens ved lang lukkertid vil eventuelle bevegelser vises som uskarpheter.

Det klassiske eksempelet på lang lukkertid er en bil i fart hvor lyset fra lyktene avtegnes som lange striper. Et speilreflekskamera vil gi fotografen større spillerom enn det som er tilfelle med et mobiltelefonkamera.

Eksempel på lang lukkertid.Foto: iStock_000002057

4. Zoom

Selv om denne funksjonen er en vanlig del av mobiltelefonkameraet, vil et zoomobjektiv gi deg bedre resultater . Det mobilen gjør i en situasjon som krever zoom er å forstørre bildet uten å legge til flere piksler. Dette fører til at bildets faktisk bli forverret rent kvalitetsmessig. Med et skikkelig zoomobjektiv kan du komme nært innpå uten å måtte ofre noe av bildets kvalitet.

5. Lys og blits

Blits kommer godt med. Å montere blits på iPhone vill utvilsomt være noe upraktisk. Den innebygde blitsen er selvfølgelig hendig i visse situasjoner. Utingen er at hyppig blits-bruk sliter hard på batteriet. Skal du i tillegg sjekke epost, tekste, ta en telefon eller sjekke Facebook tar det ikke lang tid før du har en «død» mobil mellom hendene. Et speilreflekskamera med god blits er mer fleksibel og robust hvor batteriene varer mye lenger.

I det store og hele kommer det an på hva du liker å fotografere. Mobiltelefonkameraet kommer til sin rett i mange situasjoner, noe statistikker fra Facebook og Flickr bekrefter. Ønsker du et mer fleksibelt kamera hvor du kan justere innstillingene selv, er speilrefleksen et bedre valg.

Les også: Se hvilket fotoutstyr Akam.no anbefaler »

Foto: iStock_0000091759
Les også
Slik redder du bildene dine
Les også
FotoKnudsen er konkurs
Les også
Dette kameraet fanger alt
Les også
Pentax K-30: En skikkelig tøffing
Les også
Slik bruker du kameraet ditt
Les også
Monsterkamera ser deg fra 5 kilometer oppe i lufta
Les også
Dette kvadrokopteret er din personlige fotograf
Les også
Fotograferer med ølboks
annonse