ArtikkelSe eksklusive bilder fra serverparken

Disse maskinene leverer Tek-nettverket til deg

Ble med inn i vårt aller helligste.

Introduksjon

Da Hardware.no ble startet for 15 år siden, fikk nettsiden først et hjem på det kostnadsfrie webhotellet GeoCities. Kort tid senere fikk vi bruke et lite hjørne av en server hos noen vi kjente, i begge tilfeller i bytte mot å fylle nettsiden vår med reklame. En periode var vi faktisk drevet fra en helt vanlig og liten stasjonær PC.

I dag er situasjonen en ganske annen. Toppmoderne serverutstyr, avansert programvare og spennende løsninger sørger for at Hardware.no, og våre søsterpublikasjoner, kan takle alt det de måtte møte.

Leserne våre har gang på gang etterlyst mer innsikt i utstyret som holder Hardware.no gående. I dag skal dere få det – i bøtter og spann. Selv om vi i denne artikkelen vil snakke mest om vårt oppsett og hvordan datasenteret vi bor i fungerer, er teknologien og prinsippene veldig like for alle lignende løsninger.

Bak et gitter i en serverhall jobber maskinene våre døgnet rundt.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Toppmoderne datasenter

For et par uker siden skrev vi en artikkel hvor vi fortalte dere hvordan et toppmoderne norsk datasenter fungerer. Det er i dette senteret våre servere står huset, sentralt i Oslo. Anlegget gir serverne tak over hodet og sørger for at de står trygt og stabilt døgnet rundt.

Fiberlinjene som gir nett til bygget kommer inn fra tre steder, og strømmen er supplert fra tre helt uavhengige strømnett: Går det ene ned, får man fortsatt kraft fra de to andre. Og om det ikke skulle være nok, står et arsenal av batterier og en enorm dieselgenerator klar til dyst. Skulle det bryte ut brann, er flere gassflasker klare til å kvele den før skaden blir stor, bare for å nevne noe.

Vil du vite mer om hvordan et slikt datasenter fungerer?
Se den imponerende infrastrukturen som ligger bak »

Splitter nytt oppsett

Deler av dette er maskinvaren som holder Hardware.no på nett.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Over de siste årene har Hardware.no og våre søsternettsteder vokst betraktelig, og vi innså for ett år siden at utstyret vi kjørte på, rett og slett ikke holdt stand lenger. Alt det gamle ble skrotet, og vi kjøpe et splitter nytt oppsett.

Vi i Hardware.no drifter ikke serverne selv. Det er det vår leverandør som gjør, Redpill Linpro. Vi tar oss av å programmere nettsidene våre, mens Redpill Linpro tar seg av alt annet.

Mens Redpill Linpro har sine folk som er eksperter på drifting av maskinvaren, har vi i Hardware.no en flott gjeng med syv teknikere som jobber på heltid for å programmere nye funksjoner og jobbe med nettsidene våre.

Hvert eneste klikk du gjør på våre nettsider sender et signal til utstyret vårt, som på millisekunder kan gi deg svaret du er ute etter. Men i løpet av de få millisekundene skjer det utrolig mye. Over de neste sidene skal vi nå vise deg mekanismene, utstyret og programvaren som er i sving døgnet rundt bak Hardware.no

Bli med over til neste side, så viser vi deg hvordan serverne våre er koblet opp »

Tore Anderson, nettverk- og infrastrukturtekniker i Redpill Linpro, har bidratt med teknisk assistanse i denne artikkelen.