Tek.no

Artikkel Rapport fra innsiden: Altibox

Her kontrolleres Norges største fibernett

Vi har vært på besøk hos Altibox i Stavanger.

Niklas Plikk, Hardware.no
23 Nov 2012 18:00

Hva er Altibox?

Stavanger/Hardware.no: Vi befinner oss i en småkald kjeller i Stavanger. Bak flere sikkerhetsdører, bak en EMP-sikker metallvegg og et elektronisk sikkerhetssystem som passer på at både temperatur og luftfuktighet er perfekt, står vi omringet av blinkende servere og durende vifter.

Vi er hos Altibox' hovedkvarter i utkanten av Stavanger, hvor både serverparkene, operasjonssenteret og utviklingsmiljøet er plassert. Og ifølge dem selv er det her framtiden er i ferd med å skapes.

– Vi prøver å bygge framtidens infrastruktur, som vi mener Norge må ha, og ikke minst fortjener å få, forteller Altibox' teknologisjef, Tore Kristoffersen, til Hardware.no.

Ikke størst, men nesten først

Hvis du ikke har hørt om Altibox eller hva de driver med, er du nok ikke den eneste. De startet som en underliggende del av fiberselskapet Lyse, med navnet Lyse Tele, men har nå blitt et produkt- og teknologihus kalt Altibox.

Stikkordet er altså fiber, og er ifølge Altibox synonymt med framtidens løsning for internettleverandører. Glem kobberkabler og ord som koax, DSL og WDSL. I stedet for en separat antennekabel til TV-en, én for telefonen og én for netttilgangen din, kan du med fiber få alt via én kabel.

Altibox benytter seg av fibernettet til Lyse og andre partnere, og tilbyr tjenester som TV, video on demand, web-TV, telefoni og mobilapplikasjoner, som alle bygger på en solid internettjeneste i bunn.

De startet med fibertjenestene sine allerede i 2002, og var blant de første selskapene i Europa som våget seg ut på den da utrådde marken. Mens de norske konkurrentene var sikre på at koaxialkabler, DSL, og WDSL var veien å gå, hadde Lyse og Altibox en helt annen visjon.

"Lurte" kundene sine

For å holde det så enkelt som mulig for kundene, prøvde Altibox å gjemme bort flere av funksjonene teknologien egentlig tilbydde. I stedet for en startskjerm på TV-en som IP-TV-er gjerne har i dag, ble brukere sendt rett til TV-kanalene. I stedet for helt støyfrie telefonsamtaler som IP-telefoni tilbyr, la de på et ekstra støyfilter som skulle simulere en analog telefon.

– Vi brukte noe som kaltes "comfort noise", så samtalene ikke skulle bli helt stille. Problemet var at det var vanskelig å vite hvor høyt lydnivået skulle være, så det endte opp med å høres ut som man snakket over en feltlinje i militæret, humrer Kristoffersen.

I dag har Altibox lært av sine små startproblemer. Comfort noise er for lengst borte, og kundene forstår hva IP-TV kan tilby. Kundene får nå symmetriske nettlinjer med hastigheter mellom 25 mbit og opptil 400 mbit både opp og ned, mens båndbredden som blir brukt av TV, telefoni og andre tjenester enn internett, kommer i tillegg.

100 prosent oppetid

Altibox er imidlertid ikke tilgjengelig for alle, og sammenlignet med bautaer som Telenor og Get er de fortsatt ganske små. De har omtrent 280 000 kunder rundt om i Norge, hvor flesteparten er på sørlandet. I Oslo-området har de omtrent 20 000 kunder. Ambisjonene er det imidlertid ikke noe i veien med, og ifølge Kristoffersen er Altibox alltid ute etter å spre seg til nye områder.

– Vi har et utrolig kraftig kjernenett i Sør-Norge som har en kapasitet på 2 x 8 Tbit/s, og vi er snart i ferd med å få det samme i Midt-Norge. Hvert år ser vi at internettbruken per person øker med 38 prosent, og kombinert med veksten vi har i antall brukere blir nettet vårt stadig mer brukt. Heldigvis har vi mye å gå på, og vi passer hele tiden på å tilby abonnement med raske nok hastigheter.

Ettersom de sitter på kontrollen fra ende til annen, fra fiberkablene som strekker seg utover landet til dekoderboksen under TV-en, har de en ganske unik posisjon på det norske markedet.

– Det er mye data som skal transporteres, og vi fokuserer hardt på at det skal uforstyrret fra ende til annen, slik at kunden kan sitte på fredagskvelden og gjøre akkurat hva han vil, uforstyrret av tekniske problemer. Hele systemet vårt er basert på ethernet fra ende til annen, og det skjer ikke en eneste konvertering. De første tre kvartalene i år har vi hatt en oppetid på 100 prosent, og nå ligger vi på 99,99 prosent, forteller Kristoffersen.

Bli med over til neste side, så får du se hvordan serverrommet til Altibox ser ut.