ArtikkelBli med inn i et topp-moderne norsk datasenter

Bli med inn i et toppmoderne norsk datasenter

Se den imponerende infrastrukturen som ligger bak.

Introduksjon

Få vet hvilke store ressurser som ruller og går i bakgrunn av et nettsted som for eksempel Hardware.no. Hvert klikk du gjør sender et signal til en datapark et sted i Oslo, der en server svarer. Det høres kanskje enkelt nok ut at en rekke servere surrer og går døgnet rundt, med det er langt fra så enkelt i virkeligheten.

I bakhånd står nemlig store mengder infrastruktur, i et massivt anlegg som er laget etter lang tids planlegging.

For å se hvordan et toppmoderne datasenter fungerer, tok vi turen til et splitter nytt anlegg som selskapet Availo har bygget, i Nydalen i Oslo.

Åpnet i fjor høst

Skap som snart skal fylles med servere.
Kraftig infrastruktur skal til for å holde et datasenter gående.

De første delene av datasenteret til Availo ble åpnet i oktober i fjor, men det er ikke helt ferdig. Da vi var på besøk var senteret operasjonelt, men flere at serverrommene var fortsatt under konstruksjon, og deler av infrastrukturen skal utvides med større kapasitet den kommende tiden.

Anlegget ligger under bakkenivå, og byr på et gulvareal på hele 2000 kvadratmeter, fordelt over to etasjer. Totalt har det plass til 500 skap som kan fylles med servere og nettverksutstyr. Det er denne hallen vi for kort tid siden flyttet våre servere til, via vår serverleverandør Redpill Linpro.

Vi vil komme tilbake med en egen sak på akkurat vårt oppsett i denne serverhallen, og hvordan utstyret som drifter Hardware.no fungerer. Mist like spennende er nemlig anlegget rundt, som gjør det mulig for serverne å jobbe uavbrutt, døgnet rundt.

Senteret er toppmoderne, med ekstra sikkerhet i alle ledd. Fiberlinjen som gir nett til bygget kommer inn fra tre steder, og strømmen er supplert fra tre helt uavhengige strømnett: Går det ene ned, får man fortsatt kraft fra de to andre. Og om det ikke skulle være nok, står et arsenal av batterier og en enorm dieselgenerator klar til dyst – bare for å nevne noe.

Bli med over til neste siden, så ser vi nærmere på hvordan et moderne datasenter fungerer »