Til hovedinnhold
ArtikkelTechShop i San Francisco

Alle disse industri-maskinene kan du bruke nesten gratis

Her kan hvem som helst gjøre drømmene virkelige.

Hardware.no/San Francisco: I hjertet av den amerikanske storbyen har vi hørt rykter om at det skal finnes en helt spesiell liten sjappe. Enhver som har litt penger til overs, en idé i bakhodet, og viljen til å lære noe nytt, skal kunne komme hit, og gi planene sine fysisk form.

Har skal du ha tilgang på et helt hav av verktøy, maskiner og all slags utstyr, og med dette skal du kunne tilvirke hva enn du måtte ønske fra all slags materialer. Vi tar oss derfor en tur gjennom gatene, på leting etter adressen vi har fått oppgitt.

Og snart nok, over et ellers ganske uanselig inngangsparti, finner vi et skilt frest ut i metall, bestående av et enkelt, sammensatt ord: TechShop. Navnet ringer kanskje ikke så mange bjeller i Norge ennå, men det kan det snart nok bli en endring på.

Gir deg alt du behøver

Flere europeiske byer er nemlig interessante for TechShop, som etter oppstarten i Silicon Valley i 2006 nå har seks minifabrikker åpne bare i USA. James Irmiger, daglig leder av San Francisco-avdelingen, forteller imidlertid at TechShop dukker opp hvor enn folk vil ha dem.

– Når vi vil etablere oss på et nytt sted, tar vi kontakt med lokale bedrifter, universiteter og individer. Så kan de kjøpe livstidsmedlemskaper, bli investorer eller gi donasjoner. Når vi har nok penger til å sette i gang, finner vi et passende sted, og så bygger vi en TechShop. Det er så enkelt, smiler han.

Som et eksempel nevner han deres aller nyeste avdeling, som de holder på å sette opp nå, i Chandler, utenfor Phoenix i Arizona. Grunnen til at de valgte å bygge der, fremfor inne i selve storbyen, var at universitetet i Chandler ønsket å få til et partnerskap med dem – og TechShop stilte gjerne opp; på betingelse av at verkstedet også ble åpent til offentligheten.

Lek, moro og levebrød

Grunnen til at noen skulle ønske å donere penger til å få i gang en TechShop er forfriskende enkel. Konseptet er nemlig at for en månedlig medlemsavgift kan du komme inn når du vil, og få tilgang på de aller fleste typer utstyr og kompetanse du kan forestille deg.

Går du rundt med en 3D-modell i tankene? Da kan du få et billig kurs i programvaren du trenger for å gjøre den virkelig. Så kan du selv designe modellen din i en av PC-labbene, og skrive den ut på en av de mange skriverne som fyller lokalet.

I samme lokale kan du både designe og skrive ut 3D-modellene dine, om du da ikke foretrekker å kutte med laseren – som du kan bruke på alt fra stein og glass til skinnlapper.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Har du lyst til å lage en replika av en ubåt fra annen verdenskrig? Det er det i alle fall noen som vil i San Francisco-avdelingen. Spredt ut over et bord ligger autentiske plantegninger kopiert opp fra mikrofilm, og ved hjelp av TechShop sine store metallfreser er vedkommende godt i gang med å lage ubåt-deler allerede.

sitat"De bruker ikke sand; så det er ikke sand i kyllingnuggetsene"

Spennet i utstyr, kurs og kompetanse som finnes er rett og slett enormt, og så snart vi har fått på oss øyebeskyttelse gir Irmiger oss gjerne en rundtur for å vise frem litt av det som gjemmer seg innenfor de solide betongveggene.

– Folk flest har rett og slett ikke pengene eller tilbøyeligheten til å kjøpe denne typen utstyr selv, forklarer Irmiger – mens han lener seg på en diger vannstråle-kutter til nærmere 900 000 kroner.

Den enorme konstruksjonen skyter ut en blanding av vann og sand i en intens, konsentrert stråle, som er i stand til å skjære gjennom stål med ekstrem presisjon. Irmiger forteller litt lattermildt, som eksempel på dette, at når McDonalds skjærer ut sine kyllingnuggets benytter de en lik maskin. Han skynder seg imidlertid med å påpeke at de da ikke blander sand inn i strålen.

Å bruke maskinen er heller ikke spesielt vanskelig, forteller han – en helt vanlig Adobe Illustrator-fil kan lastes inn i PC-en som står parkert ved siden av, og så kutter maskinen til den formen du skal ha. Andre datamaskiner i lokalet lar deg sitte ned og lage disse Illustrator-filene selv. Både programvare, kurs og PC-er er til rådighet for medlemmene.

– Så du kan komme hit, betale en månedspris, og bruke denne typen utstyr. Dette er bare noen av flere ting de fleste ikke har tilgang til ellers. Den eneste gangen du ellers vil se en vannstrålekutter, er hvis du betaler et verksted for å skjære ut prosjektet ditt, sier han.

Irmiger forteller at en stor del av prosjektene folk holder på med i TechShop-lokalene handler om rene hobbyer, og folk som gjør ting for moro skyld. De fleste som kommer dit starter med å ta i bruk en av de enkleste maskinene, som de industrielle laserkutterne, men at det ikke tar lang tid før de er i gang med langt mer kompliserte saker – og noen gjør det de starter med for moro skyld til et levebrød.

Mange foretrekker en klar «hands-on» tilnærming til sine prosjekter.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Mens vi går rundt i lokalene får vi høre flere slike suksesshistorier, om medlemmer som enten har fått folkefinansiert prosjektene sine gjennom Kickstarter, eller bare opplevd en så stor etterspørsel etter det de lager at de kjøper egne maskiner til hjemmebruk.

Andre kjører en enda mer profesjonell linje, som blant annet Type A Machines. Dette er et selskap som startet opp på begynnelsen av fjoråret, og driver produksjon av 3D-skrivere til skrivebordsbruk. Selskapet holder til i TechShops lokaler i San Francisco enn så lenge, og vi skal senere avlegge også dem en visitt.

Fra sløydsal til elektronikklab

Selv om Irmiger har lovet oss at vi skal opp i annen etasje for å titte på 3D-skriverne om en liten stund, vil han først vise oss et par maskiner som gjør mye av samme nytten – men ikke begrenset til å jobbe med plast, og med muligheter til arbeid på en langt større skala.

Det er nemlig langt fra bare store, tunge, mekaniske maskiner TechShop har pakket inn på bakkeplanet. Innover i lokalene, forbi sveiseapparater, plateknekkere og driller, finner vi nemlig et trearbeidsverksted. Ved siden av helmanuelle redskaper som kunne vært hentet ut fra en norsk sløydsal, er det også her flere høyteknologiske hjelpemidler man kan slå seg løs over.

Om plast og metall blir for hardt, men tekstiler igjen blir for myke, er det masser av mulighet til å arbeide med tre også hos TechShop.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– Her inne har vi en blanding av gammelt og nytt, fra bordsager og båndsager du vil finne i ethvert verksted, til et par toppmoderne datakontrollerte freser. Denne store enheten er på 1,2 ganger 2,4 meter, og det interessante med denne er at den er ikke begrenset til to dimensjoner, forklarer han.

Maskinen han tar oss med til kan nemlig frese ut harde materialer i alle tre dimensjoner, som en slags omvendt 3D-skriver. Irimiger forteller at en av medlemmene deres tok med seg et stort stykke skumplast, som han fikk skjært ut til et surfebrett etter eget design, og som han deretter kunne ta ut, få kledd inn, og benytte. Også enkle ting, som å skjære ut skilt fra vektorfiler, er en smal sak for denne typen maskiner.

På vei ut av de store, bråkete verkstedsområdene legger vi fra oss vernebrillene, og passerer flere lukkede dører. En av disse leder ut i et bilverksted, hvor medlemmene gjør alt fra oljeskift til å montere egenproduserte karosserideler. En annen fører inn på en av flere mer skjermede PC-stuer, hvor det er mulig å få litt mer fred og ro enn man kan i resten av lokalet.

Det er nemlig ikke et spesielt stille lokale vi beveger oss rundt i. Overalt hvor vi går syder det av aktivitet, og det er åpenbart at TechShop byr på en tjeneste mange har ønsket seg.

– Et eget fellesskap

Type A Machines holder fortsatt til i TechShops lokaler, og bygger flere titalls 3D-skrivere i uka her.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Irminger forteller oss at brukerne spenner seg fra tenåringer som aldri har tatt i noen form for verktøy på den ene enden av skalaen, til en treskjærer i 90-årene med flere tiårs erfaring i den andre enden.

– Brukerne våre er virkelig alle slags folk. På en måte kan du si at det handler om mer enn maskineri og bygninger – det handler vel så mye om fellesskapet, og om forholdet mellom menneskene her. Jeg kjenner flere av disse folkene ved navn, og jeg støter på dem nesten daglig. De er her og lager ting, og mange vennskap og samarbeidsprosjekter starter også her, sier han.

Fellesskapet er også tydelig når vi kommer opp til toppen av trappene. En mann står over en laserkutter, som graverer inn intrikate mønstre i skinn, som er hans foretrukne materiale. Ved siden av en annen laser sitter en kvinne og kutter til små treplater, og de utveksler erfaringer om maskinene mens de arbeider med hvert sitt prosjekt.

For de mer finelektronisk anlagte skaperne finnes det både mikroskoper og oscilloskoper i det omfattende utvalget verktøy. Loddebolter og krokodilleklemmer er selvfølgelig også på plass, sammen med utallige forskjellige kabler, kontakter, og andre forbruksvarer.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– Da økonomien gikk dunken i 2008 mistet mange jobben, og klarte ikke å finne en ny. Da var det flere som gikk i seg selv, og spurte seg «hva vil jeg egentlig» – så folk kom inn til TechShop, og begynte å lage det de hadde skikkelig lyst til å lage, forteller Irmiger.

Det spilte ingen rolle om de ville jobbe med tre eller metall, eller om de hadde lyst til å produsere forskjellige typer dingser. Det aller meste var mulig, og TechShop opplevde faktisk en viss vekst i sin brukermasse på tross av at økonomien lå i grøfta.

– Så tenkte noen at de kanskje kunne selge disse tingene de lagde. Så de gikk på nett, og vi har hjulpet en masse folk å starte små forretninger herfra. Dét er skikkelig fint, å kunne gi litt tilbake til fellesskapet, og å hjelpe folk med å føre livene sine i en helt ny retning, sier han.

Bittesmå og mellomstore firmaer

Det er et yrende folkeliv hvor enn vi beveger oss rundt i TechShop San Francisco.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Sittegrupper med sofaer, en egen kjøkkenkrok, og hundrevis av kvadratmeter med arbeidsflater er alle mer eller mindre i aktiv bruk. Noen sitter med sine egne bærbare PC-er og sysler med sitt, mens andre snakker om hvordan de kan programmere Arduino-kretskort – en annen disiplin Irmiger forteller at TechShop tilbyr kurs i.

Noen har imidlertid tatt elektronikk-skaperi til et ganske mye høyere nivå enn bare enkle kretskort bygd på åpen kildekode – selv om noen av grunntrekkene er de samme. Vi legger særlig merke til at alle 3D-skriverne som er spredt utover i hele etasjen er av samme merke – Type A Machines, et selskap som altså drives fra akkurat dette lokalet.

Innerst i et hjørne, i et område preget av ekstra høy aktivitet, finner vi også «deres» område, markert av drøssevis av små plastdingser, i mer eller mindre intrikat utførelse.

En egen dør leder inn til kontorene, hvor deres førstegenerasjons skrivere monteres, repareres og vedlikeholdes for hånd. Kryssfinérplater, små elektroniske dingser, og en skinnende ny prototyp av en helt ny maskin dekker alle overflater, og vi er umiddlerbart rent henført av alt vi finner.

Vi får derfor lyst til å ta en nærmere prat med Type A Machines, for å høre hvordan de opererte, og for å lære mer om 3D-skrivere generelt. Det viser seg å være en god idé, men de har faktisk så mye interessant å fortelle oss at vi i nær fremtid må komme tilbake med en egen artikkel om dette firmaet, produktene deres, og hva de har planlagt for fremtiden.

I mellomtiden kan du lese om en litt større bedrift:
Bli med på innsiden av Nvidias skjermkort-laboratorium »

annonse