ArtikkelRapport fra innsiden: Google

Slik er verdens beste arbeidsplass

Vi besøkte Googles hovedkvarter i California.

Utendørs

Hardware.no/Mountain View: År etter år blir Google omtalt som verdens beste arbeidsplass. Google har hovedkvarter i Mountain View i California, og vi har besøkt det enorme området som går under navnet Googleplex. Det er her produkter som GMail og Android blir til – og selvsagt søkemotoren som de fleste kjenner.

Området Googleplex ligger i har teknologibedrifter strødd på rekke og rad, og på den korte kjøreturen fra hotellet i San Jose kjørte vi forbi mange teknogiganter.

Les også: Møt mannen bak Google Chrome

Åpent område

Det står mange liknende skilt rundt området. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Google ligger, som de fleste av hovedkvarterene, ganske åpent til. Det er stort sett ikke synlige gjerder rundt. Parkområder med gress og trær vender ut mot gaten, og dominerer like mye som de store bygningene.

Området er likevel kjempestort og det har drøssevis av innkjørsler. Ved hver eneste en av dem står det et nummerert skilt med Google-logo på. Vi surret rundt litt i området før vi endelig fant vår inngang.

Mange av parkeringsplassene i USA domineres av store bensintørste biler. Ved første øyekast virker teknobedriftenes parkeringsplasser langt mer europeiske. Her er en god blanding av japanske, europeiske og amerikanske familiebiler, mens de gigantiske bensinslukerne er i mindretall.

Gratis mat

Det er store uteområder rundt Googles hovedkvarter. Her spiser de ansatte under parasoller i Google-fargene. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Vel inne på området er det parkidyll avbrutt av relativt lave kontorbygninger. Her er det ingen gigantiske høyblokker å se.

Det er kort vei mellom de mange små kantinene hos Google. Alle ansatte kan hente gratis mat og drikke i det som egentlig ser mest ut som små koselige kaféer.

Rett ved hovedinngangen er en av de største kantinene, og i tilknytning til den er det et stort uteområde med stoler og bord. Mange av de ansatte nyter lunsjen sin i det fri.

Jobber ute

De ansatte dyrker grønnsaker utenfor kontorlokalene. Her er det trådløst nett tilgjengelig slik at det også kan jobbes. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Det er ikke bare lunsjen som nytes i det fri. De ansatte hos Google jobber ofte ute. Hele området er dekket med trådløst nettverk.

De som trives best i det fri har også anlagt en egen grønnsakshage som de steller. Ved siden av den står det en rekke solsenger. Dermed kan de ansatte flikke på neste oppdatering av Android eller GMail, samtidig som de ser at grønnsakene spirer og gror.

Låner ut biler

Hvis du ikke tar bussen eller låner en bil kan du sykle rundt på en Google-logo. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Da vi besøkte Nvidia ble vi fortalt at trappene var gjort ekstra brede, slik at de ansatte skulle foretrekke å gå i stedet for å ta heisen. Hos Google har de valgt å plassere sykler i Google-fargene overalt på hele området.

Det er store avstander på selve området, og de som ikke velger å sykle mellom bygningene kan ta bussene som kjører runder rundt på hele hovedkvarteret.

Guiden vår, Maggie Shields, forteller at ansatte som skal enda lenger kan velge å låne bil på området. Fordi Googles system for utlån av biler fungerer så godt lar mange av de ansatte bilen stå hjemme, får vi vite.

En dinosaur?!

Hils på Stan. Stan er en Tyrannosaurus Rex, og han digger rosa flamingoer. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

I tillegg til alt det grønne har selskapet fått plass til en hel del galskap på området. Vi støter for eksempel på en gigantisk dinosaur lenger inne på området. Dinosauren heter Stan og er omgitt av rosa flamingoer.

Dinosaurskjelettet skal være en avstøpning av et ekte skjelett som befinner seg på museum et sted, og den ble kjøpt inn av en av Googles grunnleggere fordi den var tøff.

Mange rare skilt

Vi ble ikke helt kloke på hva Latitude-skiltene rundtom betød. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

Overalt hvor vi går er det satt opp små Google Latitude-skilt med ulike symboler på. Vi blir ikke helt kloke på hva symbolene betyr underveis i besøket. Kjenner vi Google rett kan det godt hende de bare er til pynt.

Mange andre små Google-relaterte rarieteter bor på uteområdet. Rare utgaver av Android-roboten er spredt rundt.

Android-hagen

Legg merke til at Android-bygningen har grønne "antenner" på toppen. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

I tillegg til Android-robotene som er rundt på hele området, har Google en egen hage som kun er fylt med Android-figurer. Hver figur symboliserer en ny versjon av operativsystemet. Her finner vi både Froyo, Honeycomb og Ice Cream Sandwich.

Hagen med Android-figurene er plassert utenfor bygningen der hovedutviklingen av Android foregår.

Alt dette bare for utsiden av Googles lokaler? Bli med oss inn på neste side!