Til hovedinnhold
ArtikkelRapport fra innsiden: Google

Slik er verdens beste arbeidsplass

Vi besøkte Googles hovedkvarter i California.

Tek.no

Utendørs

Hardware.no/Mountain View: År etter år blir Google omtalt som verdens beste arbeidsplass. Google har hovedkvarter i Mountain View i California, og vi har besøkt det enorme området som går under navnet Googleplex. Det er her produkter som GMail og Android blir til – og selvsagt søkemotoren som de fleste kjenner.

Området Googleplex ligger i har teknologibedrifter strødd på rekke og rad, og på den korte kjøreturen fra hotellet i San Jose kjørte vi forbi mange teknogiganter.

Les også: Møt mannen bak Google Chrome

Åpent område

Det står mange liknende skilt rundt området. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Google ligger, som de fleste av hovedkvarterene, ganske åpent til. Det er stort sett ikke synlige gjerder rundt. Parkområder med gress og trær vender ut mot gaten, og dominerer like mye som de store bygningene.

Området er likevel kjempestort og det har drøssevis av innkjørsler. Ved hver eneste en av dem står det et nummerert skilt med Google-logo på. Vi surret rundt litt i området før vi endelig fant vår inngang.

Mange av parkeringsplassene i USA domineres av store bensintørste biler. Ved første øyekast virker teknobedriftenes parkeringsplasser langt mer europeiske. Her er en god blanding av japanske, europeiske og amerikanske familiebiler, mens de gigantiske bensinslukerne er i mindretall.

Gratis mat

Det er store uteområder rundt Googles hovedkvarter. Her spiser de ansatte under parasoller i Google-fargene. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Vel inne på området er det parkidyll avbrutt av relativt lave kontorbygninger. Her er det ingen gigantiske høyblokker å se.

Det er kort vei mellom de mange små kantinene hos Google. Alle ansatte kan hente gratis mat og drikke i det som egentlig ser mest ut som små koselige kaféer.

Rett ved hovedinngangen er en av de største kantinene, og i tilknytning til den er det et stort uteområde med stoler og bord. Mange av de ansatte nyter lunsjen sin i det fri.

Jobber ute

De ansatte dyrker grønnsaker utenfor kontorlokalene. Her er det trådløst nett tilgjengelig slik at det også kan jobbes. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Det er ikke bare lunsjen som nytes i det fri. De ansatte hos Google jobber ofte ute. Hele området er dekket med trådløst nettverk.

De som trives best i det fri har også anlagt en egen grønnsakshage som de steller. Ved siden av den står det en rekke solsenger. Dermed kan de ansatte flikke på neste oppdatering av Android eller GMail, samtidig som de ser at grønnsakene spirer og gror.

Låner ut biler

Hvis du ikke tar bussen eller låner en bil kan du sykle rundt på en Google-logo. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Da vi besøkte Nvidia ble vi fortalt at trappene var gjort ekstra brede, slik at de ansatte skulle foretrekke å gå i stedet for å ta heisen. Hos Google har de valgt å plassere sykler i Google-fargene overalt på hele området.

Det er store avstander på selve området, og de som ikke velger å sykle mellom bygningene kan ta bussene som kjører runder rundt på hele hovedkvarteret.

Guiden vår, Maggie Shields, forteller at ansatte som skal enda lenger kan velge å låne bil på området. Fordi Googles system for utlån av biler fungerer så godt lar mange av de ansatte bilen stå hjemme, får vi vite.

En dinosaur?!

Hils på Stan. Stan er en Tyrannosaurus Rex, og han digger rosa flamingoer. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

I tillegg til alt det grønne har selskapet fått plass til en hel del galskap på området. Vi støter for eksempel på en gigantisk dinosaur lenger inne på området. Dinosauren heter Stan og er omgitt av rosa flamingoer.

Dinosaurskjelettet skal være en avstøpning av et ekte skjelett som befinner seg på museum et sted, og den ble kjøpt inn av en av Googles grunnleggere fordi den var tøff.

Mange rare skilt

Vi ble ikke helt kloke på hva Latitude-skiltene rundtom betød. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

Overalt hvor vi går er det satt opp små Google Latitude-skilt med ulike symboler på. Vi blir ikke helt kloke på hva symbolene betyr underveis i besøket. Kjenner vi Google rett kan det godt hende de bare er til pynt.

Mange andre små Google-relaterte rarieteter bor på uteområdet. Rare utgaver av Android-roboten er spredt rundt.

Android-hagen

Legg merke til at Android-bygningen har grønne "antenner" på toppen. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

I tillegg til Android-robotene som er rundt på hele området, har Google en egen hage som kun er fylt med Android-figurer. Hver figur symboliserer en ny versjon av operativsystemet. Her finner vi både Froyo, Honeycomb og Ice Cream Sandwich.

Hagen med Android-figurene er plassert utenfor bygningen der hovedutviklingen av Android foregår.

Alt dette bare for utsiden av Googles lokaler? Bli med oss inn på neste side!

Innendørs

Google har plassert et digert hvitt flygel i et av inngangspartiene. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Google driver verdens største søkemotor. Det vises i resepsjonen. Her dukker søkeord opp på veggene, slik at man hele tiden ser hva verden er opptatt av. Maggie Shields fra Google forteller at søkeordene filtreres, slik at det ikke er absolutt alt som havner på veggen.

I disse store hovedkvarterene er det vanlig at besøkende selv sjekker inn på utplasserte datamaskiner. Jeg og min kollega tastet navn og formål før maskinen skrev ut besøkskort til oss.

Google Earth i stor utgave

Her står vi inni Google Earth-"simulatoren". Det er flere skjermer bak oss. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

På innsiden av den første døren går vi rett på et slags lite museum der Googles mange produkter vises frem.

En samling skjermer lar deg navigere i Google Earth, helt omgitt av planeten. Du kan zoome inn og ut som du selv vil, ved hjelp av en spesialmus. Det hele fungerer overraskende godt, og vi fant frem til rådhusplassen i Oslo uten store problemer.

Et romskip i taket

Denne prototypen av SpaceShip One henger i taket rett ved hovedinngangen. Den har aldri vært i rommet. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)
Googles internasjonale pressekontakt Maggie Shields viste oss Pacman på en gigantisk Android-telefon. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)
Aktiviteten på Googles søkemotor vist geografisk med språk. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

En gigantisk utgave av Googles forrige referansetelefon, Samsung Nexus S står også i oppgangen. Den fungerer, og du kan spille Pacman på den. Et annet klenodium er en av prototypene på SpaceShip One. Googles romskip har aldri vært i verdensrommet, og henger i stedet som et imponerende skue over trappen inn til kontorlokalet.

Lenger borte står det en skjerm som viser data hentet fra søkemotoren. Den viser hvilke land og språk som til enhver tid bruker søkemotoren. Alt presenteres som søyler stående ut fra en roterende jordklode.

Som hos flere av teknologibedriftene i området er hunder velkomne hos Google. Flere av hundene har gjort et så godt inntrykk at kaféene rundt på området er oppkalt etter dem. Kaféen ved inngangspartiet har et gigantisk bilde av en hund på veggen ved siden av. Den store kjøteren var visstnok den første hunden som ble tatt med til Googleplex.

Mange ulike matstasjoner

De mange ulike matstasjonene har ulik design. Noen ser ut som stuer, mens andre ser ut som dette. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

De fleste av kaféene så ut til å ligge langs ytterkanten av bygningene. Det betyr ikke at mat er nedprioritert på innsiden. Google har matstasjoner overalt.

Matstasjonene er ubetjente små friområder mellom kontorene. Store kjøleskap står fulle av mat og drikke til de ansatte. Det henger snacks på veggene. Her fins det også gode råd for et sunt kosthold, slik at de ansatte enkelt kan velge riktig mat hvis det er ønskelig.

Innendørs jobber de Google-ansatte i åpne kontorlandskap og i små "teltlandsbyer". Flere av områdene vi gikk forbi hadde det som liknet litt på hvite knappetelt fra forsvaret, og mange av dem hadde kamuflasjenett over seg.

Det henger nerdete morsomheter overalt i Googles hovedkvarter. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

De åpne kontorlandskapene var svært spredt befolket. Maggie Shields forklarte at folk egentlig hadde faste kontorplasser, men at plassene var tomme fordi arbeidet veldig ofte foregikk utendørs eller i tilknytning til en av matstasjonene.

Med i overkant av 32 000 ansatte er antallet som jobber på hovedkvarteret flytende. Til enhver tid er det mellom 13 000 og 15 000 ansatte som jobber i telt, møterom og åpne kontorlandskap i Mountain View.

Av sikkerhetsårsaker fikk vi ikke ta bilder av selve kontorlandskapene. Videre innover i korridorene var det likevel ikke mangel på ting å ta bilder av.

Tetris på veggen

Minst én av de Google-ansatte har et forhold til Tetris. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

Hele Googleplex virker å være preget av de ansattes kreative overflod. I et lite og mørkt rom ved siden av hovedkorridoren vi gikk gjennom fant vi et gigantisk Tetris-skjermbilde som var limt opp etter veggen.

Overalt henger det plakater og A4-ark med morsomme påskrifter. Et av de første vi gikk forbi hadde påskriften "Guests are required to do silly walks". Noen av morsomhetene er skriblet rett på vegger og vinduer. "All meetings need a pony" var skrevet med rosa tusj på et av møterommene.

Alle møter trenger en ponni

Alle møter trenger en ponni. Eller en enhjørning. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

Googles møterom bestilles forresten ved hjelp av QR-koder.

Internets er lagt i rør hos Google. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)
Hva med sklie i stedet for trapp? (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Også enkelte fysiske installasjoner bærer preg av galskap. Ved siden av to rør merket "HOT WATER" og "COLD WATER" fant vi et tredje rør – merket med "INTERNETS". I tillegg til påskriften hadde røret en pil som gikk oppover.

På en vegg fant vi fire store flatskjermer som viste frem tilfeldige Google-doodles. Dette er tegningene som du ofte ser markere hendelser eller høytider på Googles søkemotor. Det er alltid Google-logoen som blir brukt som utgangspunkt, selv om det ikke alltid er like godt synlig.

I inngangspartiet fant vi også en maskin vi kunne tegne våre egne doodles på, men ingen av gjestetegningene dukket opp på de fire skjermene. Guiden vår fortalte at skjermene var forbeholdt doodles som har blitt brukt øverst på søkemotoren.

Sklie eller trapp

Vi har alt nevnt Nvidias brede trapper som blir brukt i stedet for heis. Hos Google har de også trapper, men i ett av byggene kan du også benytte deg av en diger sklie. Da vi var på besøk var sklien stengt på grunn av støy, men de hadde planer om å åpne den igjen så fort de hadde funnet en måte å støydempe den.

Alle de mange inngangspartiene har sine egne små finurligheter. Svært mange av dem har gratis vaskeri for de ansatte, og flere ganger gikk vi forbi haugevis av folk som brettet sammen klesvask fra vaskeriet.

Det er også i disse områdene vi finner enkelte av Googles såkalte "walking workstations". Pulter med skjerm montert over en tredemølle. Hvis du har fått for lite trim på vei til jobb kan du altså slå deg ned på en av disse og gå mens du jobber.

Hvis du har behov for en liten pause er det gjerne et billiardbord i nærheten.

Enkelte av sitteplassene i de mange inngangspartiene er også ganske unike. Hva med å sitte i kurven fra en gammel skiheis?

På spørsmål om hvordan det er å jobbe hos Google får vi følgende bombastiske svar fra guiden vår Maggie Shields.

– Jeg har vært i den virkelige verden, jeg liker denne bedre!

Det kommer flere saker og bildespesialer fra Hardware.no og Amobil.nos besøk i Silicon Valley. Rapporten fra besøket vårt hos Nvidia ligger allerede ute og du finner det via lenken under:
Rapport fra innsiden: Her lager Nvidia sine beste skjermkort

annonse