Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei P20 Lite

Lekkert design til en overraskende lav pris

Men vi skulle helst sett at innmaten i P20 Lite var litt mer oppdatert.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Introduksjon til P20 Lite

Vi er akkurat ferdige med å skryte av kameraet i Huaweis utmerkede P20 Pro. Så hva passer bedre enn å se på seriens lillebror? P20 Lite koster under det halve av det toppmodellen gjør.

Og den klarer jaggu å se nesten like stilig ut til den prisen. Her er det glass både foran og bak, og nær heldekkende skjerm på forsiden. Metallfolie under glasset gir telefonen et eksklusivt utseende. Trikset med farget metall under glass begynner å bli gammelt, men det er fortsatt effektivt.

Dette er et sammendrag - les hele testen på neste side »

Men er dette et får i ulveklær, eller klarer P20 Lite til 3700 kroner å leve opp til navnet?

Den er kanskje ikke et får i ulveklær, men mer sinna enn en godmodig golden retriever er den uansett ikke.

Litt over middels ytelse

Ytelsen her er såvidt over middels. Vi snakker ikke om en lynrask telefon, men i de fleste tilfellene holder den koken uten at du må vente på den. Det er først og fremst ved kjapp veksling mellom mange ulike apper at du kan få til å stresse P20 Lite litt. Den virker litt raskere enn Mate 10 Lite, som har omtrent samme maskinvaren på innsiden. Sannsynligvis spiller kvassere programvare en rolle.

Skjermen er det store blikkfanget til P20 Lite, og den er også ganske god. Antakeligvis er det her mobilens største styrke ved siden av den flotte designen er. Bildekvaliteten oppleves som skarp og god, og lysstyrken er heller ikke så verst. Alt i alt en noe bedre opplevelse enn Motorolas Moto G6 Plus ga oss for noen dager siden.

Men irriterende er det likevel at på en så god skjerm, får vi bare blokkete og lavoppløst Netflix-avspilling. Her er ikke støtte for høyeste nivå kryptering av bildestrømmen og dermed serveres vi smuler fra mange strømmetjenester.

Kameraet matcher ikke P20-navnet

Det er et dobbelt kamera her, men det er ikke i nærheten av like godt som modellene lenger opp i prisstigen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet er et annet punkt der det er naturlig å ha forventninger, ettersom telefonen er del av P20-serien. Men skal du ha et snev av P20 Pro-magien i en Huawei-telefon må du foreløpig opp til den midterste modellen, som bare heter P20. Lite-utgaven har ikke noen av funksjonene som imponerte mest i flaggskipet.

Men den tar helt greie bilder så lenge lyset er godt, og den håndterer tilsynelatende eksponering bedre enn sin maskinvarebror Mate 10 Lite. Her er nemlig både kamera og det meste av maskinvaren hentet fra Lite-utgaven i Mate-serien.

Minnekortplass og gode mengder intern lagring er blant fordelene med P20 Lite.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En fordel med P20 Lite som få andre telefoner har er muligheten for hurtiglading. Det følger med hurtiglader i esken, og laderen kobles til med USB-C. Her er i hvert fall den biten oppdatert, selv om resten av innsiden av telefonen trekker litt på årene.

Selve telefonen er også tålelig oppdatert med Android 8 installert fra start. Sammen med et batteri av helt grei størrelse gjør det at du får rimelig god brukstid fra P20 Lite for hver lading. Telefonen kobler seg også opp til tale over 4G uten å trenge hjelp fra deg som bruker.

En fordel P20 Lite er alene om i P20-serien er støtte for minnekort. De to dyrere råtassene støtter kun to samtidige SIM-kort, mens i denne billigste kan du altså bytte ut ett av dem med et micro-SD-kort.

Passelig for noen, men ikke for alle

Så bør du kjøpe Huawei P20 Lite? Vel, om du ikke er svært opptatt av strømming kan den være et helt ålreit alternativ. Den er også fin for deg som ønsker en kompakt telefon med stor skjerm.

Det største problemet for denne telefonen er nok Moto G6 Plus, som utklasser den på de fleste områder foruten ren skjermkvalitet. Der er det litt avstand mellom dem, men det er svært subjektivt hvor viktig skjermkvalitet i seg selv er i regnestykket, og G6 Plus er på ingen måte dårlig.

Dette er et sammendrag. Se flere bilder av og fra telefonen på neste side »

Jeg skulle ønske P20 Lite var bittelitt kvikkere enn den er, og det er irriterende at Huawei dytter såpass gammel maskinvare inn i et så flott ytre. P20 Lite hadde ikke trengt noen stor oppgradering for å by på en brukeropplevelse som matcher den flotte designen. Og selv om kameraet er helt greit lever det ikke opp til P20-navnet.

HTC U11 Life 32GB
HTCs «billig-Pixel»

HTC U11 Life 32GB

HTC U11 Life er en rimelig telefon med grei maskinvare og programvare direkte fra Google. Det kan i grunnen ikke gjøres enklere hvis du vil ha rask tilgang til nye funksjoner og Android-versjoner. Legg til at den er vanntett, har et supert kamera og du har en rimelig super mobiltelefon. Men hodetelefonkontakt har den ikke, så her må du bruke overgangen som følger med.

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB
Motorolas slugger

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

Moto G-serien har vært en fabelaktig måte å skaffe seg mye telefon for lite penger på hele veien. Årets Plus-utgave er ikke like billig som Moto G-serien gjerne har vært før, men den er definitivt like hissig. Telefonen er lynende rask, har et meget godt kamera og endelig er flott design også på plass - selv om enkelte vil krangle om glassdekket telefon er bedre enn metalldekket telefon. Uansett er denne, som alle Motorola-telefoner, værsikret. Her snakker vi ikke om en tett mobil, men om en telefon som har vannsikkert belegg over komponentene. Denne skårer bra på alle fronter, men kan bli litt stor å holde for enkelte.

Samsung Galaxy A8 (2018)
Samsungs mellomgalakse

Samsung Galaxy A8 (2018)

fra 3384:-

Galaxy A8 kostet 5000 kroner da den kom, og var i dyreste laget. Til greit under 4000 kroner er den absolutt et godt kjøp og begynner å bli ganske mye telefon for pengene. Hvis du akkurat synes Galaxy S8 blir i dyreste laget får du et godt kompromiss i A8 som koster rundt 1800 kroner mindre. Den skårer særlig sterkt på å være vanntett og å ha fabelaktig AMOLED-skjerm. Kameraet er godt, men ikke fullt i klasse med det Galaxy S-serien vanligvis byr på.

Huawei P20 Lite Dual SIM
8
Meget bra

Huawei P20 Lite Dual SIM

8
Meget bra
sitatHuawei P20 Lite har flott design, middels ytelse og middels pris.

Fordeler

  • +
    Flott design
  • +
    Meget god skjerm
  • +
    Hurtiglader og USB-C
  • +
    Plass for minnekort
  • +
    Greit med lagring inkludert
  • +
    Stort sett rask nok
  • +
    Ålreit batteritid

Ting å tenke på

  • Støtter ikke Netflix i HD
  • Av og til merkbart svak ytelse
  • Kameraet kunne vært bedre
annonse
Huawei P20 Lite Dual SIM 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager

Dypdykk i P20 Lite

Huaweis P20 Pro kom inn som en uventet vinner i mobilutvalget tidligere i år. At selskapet hadde planer på kamerafronten visste alle, men få kunne forutse akkurat hvor gode de planene skulle vise seg å være.

Som vanlig har den kinesiske mobilprodusenten tre utstyrsnivåer for den nye P20-serien. P20 Pro, P20 og P20 Lite. Den midterste modellen har mye til felles med Mate 10 Pro som kom i fjor høst, mens P20 Lite kanskje er den mest interessante ved siden av Pro-utgaven. Her er det nemlig påfallende mye design å få for relativt få penger. Vi snakker ikke om en utpreget billigmobil her.

Prisen starter på 3700 kroner. Du får telefoner til en fjerdedel av prisen på P20 Lite, men vi befinner oss fortsatt rundt en tredel under det de dyreste vanlige modellene koster.

Siden Huawei i flere år har hatt et ... eh, utfordrende modellutvalg med svært mange ulike varianter er det greit å få med at P20 Lite er en liten vriompeis fra selskapet. Telefonen er nemlig kjent som Nova 3e i hjemmemarkedet i Kina. Nova-serien ble forsøkt lansert her på berget for en del år siden, men da endte mer gunstige Honor-varianter opp med å ta oppmerksomheten i stedet. I år synes det omvendt.

På utsiden ser billigste P20-variant spektakulær ut, med glass og farget metallfolie under glasset. Den har også samme type design på forsiden som P20 Pro, og leppen som stikker ned i skjermen er fortsatt til stede. Siden dette ikke er en OLED-skjerm som i toppmodellen, lar ikke leppen seg skjule på samme måte her. Ikke at den plager oss nevneverdig i vanlig bruk uansett.

Lekkert til «lavpris»

Bunnen av P20 Lite byr på ørlite grann ramme. Foruten en liten busslomme øverst på skjermen er resten rammeløst.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Designmessig er den én av de flottere telefonene du kan få under 4000 kroner akkurat nå, men det hører med til vurderingen at det er en rekke nye telefoner på vei inn i markedet som både er stilige og rimelige om dagen. P20 Lite blir ikke ensom i prissjiktet sitt så veldig lenge.

På innsiden er telefonen tilsynelatende mindre spenstig enn den ser ut. Spesifikasjonene på kamera, lagring, systembrikke og RAM plasserer den omtrent likt med Mate 10 Lite. Vi tar oss tid til en liten oversikt over fordelene P20 Lite byr på sammenliknet med Mate 10 Lite:

  • Svært annerledes design
  • Glass fremfor metall i P20 Lite
  • USB-C-kontakt og hurtiglading i P20 Lite
  • Enda mer av telefonen er skjerm

Både designen og at Huawei har valgt å legge til både kraftig lader og støtte for hurtiglading i esken gjør dette til en ganske ålreit oppgradering over Mate 10 Lite. Men så koster den også 700 kroner mer enn Mate 10 Lite, så er den verdt ekstrakostnaden?

Raskere enn sitt motstykke

Maskinvaren er altså for det meste lik den du finner i Mate 10 Lite. Her er den samme prosessoren, en HiSilicon Kirin 659, og de 4 gigabytene med RAM er også identiske. På lagringsfronten; 64 gigabyte innebygget lagring og plass for minnekort. I begge to.

Men programvare er en viktig faktor for alle mobiler, og P20 Lite virker litt kjappere enn sitt metalldekkede søskenbarn. Her kan man altså mistenke at tiden siden Huawei tilpasset Android 8 til maskinvaren i bånn har gjort godt for programvaren.

Det sagt - P20 Lite er fortsatt en telefon der du merker at det ikke er allverdens med kraftressurser i bakhånd. Prøver du å kjøre for mange samtidige apper eller veksle litt for hurtig mellom dem må du av og til vente litt på at P20 Lite får summet seg. Men som regel går det smidig nok.

Som du ser under er ikke den målte ytelsen noe særlig opp eller ned sammenliknet med Mate 10 Lite, men det er altså opplevelsen av at alt går på skinner som har blitt en del bedre her sammenliknet med den andre Lite-modellen.

Ytelsestester

God skjerm, men ...

P20 Lite gir en fabelaktig skjerm, men det er irriterende at du ikke får full uttelling for kvaliteten når du ser på Netflix.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen er kanskje det største trekkplasteret P20 Lite har å by på. Det er snakk om en LCD IPS-skjerm med tidvis svært god fargemetning. Det gjør at skjermen i mange situasjoner kan være vanskelig å skille fra AMOLED-skjermer, men det blir tydeligere at den er en LCD-variant etter hvert som lyset rundt svinner.

Oppløsningen er såvidt over full-HD, der høyden på 19:9-skjermen står for økningen fra 1920 x 1080 til 2280 x 1080 piksler.

Skjermen her oppleves som noen knepp bedre enn skjermen i Moto G6 Plus, som vi testet for noen dager siden, men hva hjelper vel det om den er vanskelig å utnytte godt.

For her dukker det nemlig opp en likhet til med tidligere rimelige Huaweier. P20 Lite har nemlig ikke krypteringen som skal til for å bli servert HD-video fra Netflix og enkelte andre strømmetjenester.

Uten støtte for såkalt Widevine Level 1 kan man i grunnen ha så høy skjermoppløsning man bare vil, men fortsatt bare få servert SD-oppløsning fra mange strømmetjenester.

Youtube og spill og apper stiller det seg selvsagt bedre med, men likevel. Det er ikke en uvesentlig mangel, dette, når telefonen ellers er kraftig nok til å fungere med strømmetjenester og høykvalitets video.

Android 8 og EMUI gjør P20 Lite til en telefon som er god å bruke mesteparten av tiden, men noen ganger merker man at det ikke er allverdens kraftreserver her.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Grei nok til annen underholdning

Det er kun én enkelt ekstern høyttaler på telefonen, og den er nederst på telefonen. Lyden er så som så, men grei nok til småklipp på Youtube. Eventuelle større titteopplevelser bør akkompagneres av hodetelefoner eller større høyttalere.

Heldigvis er det en helt ålreit hodetelefontilkobling i bunnen av telefonen. Her behøver du ikke overgang fra USB-C. Oppi esken følger det dessuten med et par øreplugger, men disse er et godt eksempel på plast vi sannsynligvis ikke trenger mer av - hverken i esker eller potensielt i naturen rundt oss. De låter rett og slett helt forferdelig, og du får nok vesentlig bedre utstyr for en tohundrelapp på Elkjøp.

Her kunne Huawei med fordel fulgt Motorola og mange andres eksempler; kutte ut verdiløse øreplugger som uansett kun blir kastet. Unntaket er dersom de kunne inkludert skikkelige propper som utgjorde merverdi, slik eksempelvis HTC og Samsung gjør.

Batteritid og mobilfunksjoner

USB-C og hurtiglader inkludert er greit å få med når prisen er forholdsvis lav. Her trenger du forresten heller ikke overgang til hodetelefonene dine.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen har et middels stort batteri på 3000 mAh. Huawei er kjent for å dytte store batterier inn i mange av sine telefoner, der P20 Pro og Mate 10 Pro begge har 4000 mAh store batterier og varer i evigheter. Men også P20 Lite klarer seg ganske bra på én lading. Et sted mellom ett og to døgn bør være helt greit å oppnå, og hurtigladeren som medfølger drar batteriet raskt opp til 100 prosent igjen.

Skjermtastaturet er stadig vekk Swiftkey, som kan være i overkant masete, men ellers er noenlunde godt å taste på og fungerer rimelig greit. Vil du ha en enklere tasteopplevelse fikses det ganske enkelt ved å hente ned Googles eget Gboard fra appbutikken.

Telefonen kobler seg uten problemer rett opp på VoLTE, eller tale over 4G om du vil. Kvaliteten på anropene er god, og volumet blir høyt nok uten å bli oppsiktsvekkende høyt.

I tillegg kan det nevnes at den eksterne høyttaleren lager middels til litt under middels volum, slik at det i de fleste tilfeller er greit å høre at P20 Lite ringer, men dette er kanskje ikke førstevalget på en bråkete anleggsplass.

En liten ting som skiller P20 Lite ut i familien av nye Huawei-telefoner er at én de to SIM-plassene kan byttes ut med et minnekort. På P20 og P20 Pro er det kun to samtidige SIM som er støttet.

... og med et ålreit kamera også

Kameraet er greit nok, men heller ikke mer. P20-navnet lover strengt tatt mer enn dette leverer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet her er i stor grad som på Mate 10 Lite. Dermed har det problemer i enkelte situasjoner, mens det klarer seg greit i andre. Problemet med å få riktig eksponering i Mate 10 Lite ser ut til å ha blitt vesentlig bedre i P20 Lite. Og dermed er ikke innsigelsene fra den testen like aktuelle her.

Kameraet tar ellers greie nok bilder med lite innslag av bevegelsesuskarphet og annet trøbbel underveis. Det gjør rett og slett en tålelig god jobb. I hvert fall når forholdene ligger til rette for det.

Men selv om kameraet her gjør en helt ålreit jobb er det ikke i nærheten av å ha storebror P20 Pros egenskaper i svakt lys. Her mangler hele nattfotofunksjonen som er med i de to heftigste P20-utgavene.

Huawei P20 Lite Dual SIM
8
Meget bra

Huawei P20 Lite Dual SIM

8
Meget bra
sitatHuawei P20 Lite har flott design, middels ytelse og middels pris.

Fordeler

  • +
    Flott design
  • +
    Meget god skjerm
  • +
    Hurtiglader og USB-C
  • +
    Plass for minnekort
  • +
    Greit med lagring inkludert
  • +
    Stort sett rask nok
  • +
    Ålreit batteritid

Ting å tenke på

  • Støtter ikke Netflix i HD
  • Av og til merkbart svak ytelse
  • Kameraet kunne vært bedre
annonse
Huawei P20 Lite Dual SIM 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse