Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Mate 10 Lite

En helskjermmobil til halve prisen

Kan Mate 10 Lite hamle opp med sine mye dyrere slektninger?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Introduksjon til Huawei Mate 10 Lite

Mange av årets feteste telefoner er på vei ut i butikkhyllene når du leser disse ordene. Felles for de fleste av dem er at de er svindyre. Men må det være sånn?

Huawei Mate 10 Lite deler mange egenskaper med de aller dyreste, men med en pris på rundt 4000 kroner fremstår den jo som bent frem billig i forhold.

Heldekkende skjerm

Mate 10 Lite er en telefon med så godt som heldekkende skjerm. Den er bygget i aluminium med en matt metallisk lakk på baksiden, og male rammer over og under skjermen på forsiden. Skjermen er høyere enn mobilskjermer flest, og blir ultrabred når du legger telefonen sidelengs for å se film.

Som helskjermtelefoner flest er dette en super telefon å se film på, så lenge filmen fyller hele skjermen. Det gjør den om du bruker Viaplay eller Netflix, men ikke om du bruker NRK-appen. Det er altså litt opp og ned hva som støtter kjempebred skjerm foreløpig, men det varer neppe lenge.

En litt uventet bug jeg snublet i i testperioden var at HBO Nordic-appen ikke virker skikkelig på telefonen. Huawei vet om feilen og har varslet at den vil løses i en kommende oppdatering.

Kjapp og god ... for det meste

Menyene er kjappe og gode så lenge du ikke prøver å gjøre veldig mange ting om gangen. Av og til kan tempoet synke noe, men det er unntaksvis.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Til å være en nylansert telefon er det litt skuffende at Mate 10 Lite stadig holder på Android 7, når flere av de nye modellene på markedet allerede har Android 8, inkludert storebror Mate 10 Pro.

Men aldrende programvare til tross, brukeropplevelsen her er helt ålreit. Kun når Mate 10 Lite stresses veldig merker man av og til tregheter. Ellers flytter menyanimasjoner og appvekslinger seg svært fort på skjermen, og du må sjelden vente.

Det er forholdsvis enkelt å finne frem i programvaren, og selv om telefonen har mange funksjoner føles den ikke overlesset. De fleste av ekstrafunksjonene er dessuten nyttige, så som muligheten til å la telefonen skru seg av og på til faste tider, eller å installere to samtidig innloggede apper for sosiale medier - noe som kan være nyttig om du styrer både din egen og jobbens konto på for eksempel Twitter.

Kameraet kunne vært litt kvassere

På sitt beste kan Mate 10 Lite ta svært gode bilder, men i dårlig belysning sliter kameraet litt med bevegelsesuskarphet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mate 10 Lite tar helt ålreite bilder, og legger seg omtrent på godkjentnivå, uten store trekk eller store fordeler for sin prisklasse. Viktigste irritasjonsmoment er at HDR-foto er en egen modus, og ikke noe som skrur seg på selv ved behov. Behovet oppstår av og til, spesielt om du har kinkig belysning. Da hadde det vært en stor fordel om HDR-funksjonen dukket opp helt selv.

Vil du ha en bedre kameratelefon kan Moto G5 Plus eller Samsung Galaxy S7 være gode alternativ, om enn uten den massive skjermen som Mate 10 Lite har.

Selv om batteriet er forholdsvis lite sammenliknet med Mate 10 Pro klarer denne telefonen seg helt fint en dag og litt til på en lading. Det er betydelig mer irriterende at den mangler støtte for hurtiglading og må ha opp mot to og en halv time på seg for å gå fra 0 til 100 prosent.

Som telefon er dette også en helt ålreit pakke, med god lyd og tale over 4G. Foreløpig støttes ikke tale over WiFi, men vi antar det vil dukke opp når mobilen en gang oppdateres til Android 8.

Stor skjerm - kompakt telefon

Mate 10 Lite er ingen liten telefon, men sammenlikner du med telefoner som har rammer og tradisjonell 5,5-tommers skjerm blir Huaweis rimelige helskjermmobil ganske kompakt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På en del vis er Mate 10 Lite en litt anonym telefon. Den har ikke noen store spydspisser eller trekkplastre på funksjonssiden. Den ser heller ikke spesielt oppsiktsvekkende ut ved første øyekast.

Men det du får er en diger og svært ålreit mobilskjerm, i en pakke som er forholdsvis lett å holde. I hvert fall om du sammenlikner med eldre modeller som har 5,5-tommers skjerm med tradisjonelle rammer rundt.

Det i seg selv har forholdsvis stor verdi om du bruker telefonen til spilling, seriestrømming eller andre ting som kan dra nytte av det store skjermarealet. I tillegg er det ikke til å komme fra at heldekkende skjerm er siste mobilmote.

Kompromisset Mate 10 Lite

På flere av enkeltområdene er Mate 10 Lite litt svakere utstyrt enn de beste. Man får bedre mobilkamera til samme pris, det finnes telefoner med større batteri som ikke koster mer og hurtiglading er nær standard fra 4000 kroner og opp. Men så har den også sine fordeler. Den har mye lagringsplass sammenliknet med andre tilsvarende prisede telefoner og både utførelse og byggekvalitet er svært lekkert sammenliknet med mange konkurrenter.

Er du ikke villig til å bruke et sted mellom 8000 og 13 000 kroner på telefon med heldekkende skjerm? I så fall er Mate 10 Lite et utmerket alternativ, der du i mange tilfeller ikke vil merke noen vesentlig forskjell mot de dyreste modellene før du setter telefonen på prøve.

Men vær også obs på at om ikke heldekkende skjerm er et must, er konkurransen svært hard i dette prisområdet. Kanskje er et kvassere kamera viktigere for deg enn heldekkende skjerm? I så fall finnes det valg som gir deg mer per krone der ute.

Men vil du ha en helskjermmobil er Mate 10 Lite nesten alene i sin prisklasse, og det trives den godt med.

Alternativer til Mate 10 Lite

LG G6
G6 har blitt et kupp

LG G6

fra 2371:-

LGs toppmodell G6 var forholdsvis dyr da den kom, men de fleste stedene selges den nå for rundt 600 kroner mer enn Mate 10 Lite. Du får en skjerm som er litt mindre, men som fortsatt dekker hele forsiden av telefonen. Kameraet er kvassere, og telefonen er vanntett. Her er det dessuten støtte for HDR under filmstrømming også. Dette er sannsynligvis den eneste telefonen akkurat nå som er et tydelig alternativ til Mate 10 Lite, om du er villig til å spytte i noen hundrelapper ekstra.

Motorola Moto G5 Plus 32GB
Knallbra til nesten halv pris

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Moto G5 Plus er et navn vi har gjentatt støtt og stadig de siste månedene. Dette er telefonen du kjøper om du vil ha absolutt mest mulig telefon per krone, samtidig som design kanskje ikke er aller viktigst. Moto G5 Plus har nemlig en tilnærmet uslåelig brukeropplevelse, og et kamera som bare er såvidt svakere enn det du finner i Samsungs Galaxy S7. Telefonen er ikke tett, men tåler å bli regnet på. Motorola har sluppet S-versjoner av G5-serien, men her får du mer telefon per krone i originalene, og velger du G5 Plus får du også det klart beste mobilkameraet under 4000 kroner.

Samsung Galaxy S7 32GB
Vesentlig kvassere kamera

Samsung Galaxy S7 32GB

Om du vil ha en vanntett mobil og mest mulig kamera per krone heter sannsynligvis enkleste valg Galaxy S7. Fjorårets toppmodell fra Samsung holder fortsatt koken, og med kjapp innmat, gode menyer og ett av de beste mobilkameraene på markedet er den fortsatt et herlig valg for deg som kan leve med rammer rundt skjermen.

Huawei Mate 10 Lite
8.5
Meget bra

Huawei Mate 10 Lite

8.5
Meget bra
sitatHeldekkende skjerm og knall brukeropplevelse til halv pris.

Fordeler

 • +
  Flott skjerm
 • +
  Ålreit kamera
 • +
  Har hodetelefonkontakt
 • +
  Plass for minnekort
 • +
  Mye inkludert lagring
 • +
  Velbygget og pen
 • +
  Stort sett meget god brukeropplevelse

Ting å tenke på

 • Ingen hurtiglading
 • Ikke vanntett
 • Det finnes bedre kameratelefoner i prisklassen
annonse
Huawei Mate 10 Lite Dual SIM 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager

Dypdykk i Huawei Mate 10 Lite

I dag koster telefoner med heldekkende skjerm som regel mellom 6000 og 11 000 kroner. Enda litt mer om vi tar med største utgave av iPhone X. Men trenger det å være så dyrt?

Huawei mener i hvert fall ikke det, og deres Mate 10 Lite bryter seg inn i et prisområde der du nesten ikke finner liknende telefoner.

Mate 10 Lite koster nemlig bare 4000 kroner, og selv om det ikke er blant de aller billigste telefonene generelt - er det nest billigste modell på markedet med denne typen design. Den slås kun av LG Q6 som koster 2800 kroner, men den har vesentlig svakere innmat igjen.

Navnet spiller forresten på Mate 10 Pro, som er Huaweis inneværende flaggskip. Dette er en noe nedskalert telefon spesifikasjonsmessig, men designen er tydelig laget over samme lest som toppmodellen.

Lik, men ikke lik

En micro-USB-kontakt! Slike er ikke så vanlige lenger, og det er heller ikke hodetelefonkontakten til høyre i bildet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Rent fysisk er Mate 10 Lite og Mate 10 Pro forholdsvis like hvis vi ser på størrelse og generell utforming. Men det er stor forskjell på materialer og fargevalg. Mate 10 Lite er laget i aluminium, og utførelsen minner en del om Honor 8 Pro fra samme selskap.

Vår testvariant er blå, men telefonen finnes også i en svart utgave.

Over og under skjermen har den rammer som ikke er så mye tykkere enn de du finner i Mate 10 Pro-varianten, mens langsidene ikke har nevneverdig ramme i det hele tatt. Sett rett forfra kan de to telefonene være vanskelige å skille fra hverandre om du ikke vet hvilke fargevarianter hver modell kommer i.

Et par nevneverdige fysiske forskjeller på de to telefonene er det også å finne. Lite-utgaven av Mate 10 har hodetelefonkontakt, noe storebror Mate 10 Pro ikke har. Men der Pro-varianten har IR-sender som kan brukes til å fjernstyre TV-en må du klare deg uten det på Mate 10 Lite.

Vi snubler over en annen kontakt som også begynner å bli uvanlig i bunnen av telefonen. Her er det nemlig en Micro-USB-tilkobling, og ikke USB-C-kontakten som begynner å bli vanlig i alt unntatt de rimeligste telefonene.

Noen stor ulempe er ikke dette, men vi konstaterer at denne kontakten begynner å bli uvanlig også i prisklassen rundt 4000 kroner. Men fraværet av hurtiglading er litt irriterende. I denne prisklassen begynner det å bli noe vi forventer å finne, men her er hverken hurtiglader eller støtte for muligheten på plass.

Så hvordan stiller Huawei Mate 10 Lite seg mot selskapets egen toppmodell og et par andre viktige telefoner? Her er noen av de viktige målene satt mot konkurrentene:

Mate 10 LiteMate 10 ProGalaxy S8LG Q6
Skjerm----
TypeIPS LCDOLEDSuper AMOLEDIPS LCD
Størrelse6 tommer6 tommer5,8 tommer5,5 tommer
Oppløsning2160 x 10802160 x 10802960 x 14402160 x 1080
----
Maskinvare----
ProsessorKirin 659Kirin 970Exynos 8895 OctaSnapdragon 430
Kjerner8888
GPUMali T830 MP2Mali G72 MP12Mali G71 MP20Adreno 505
RAM4 GB6 GB4 GB3 GB
Lagring64 GB128 GB64 GB32 GB
----
Kamera----
Oppløsning16 + 2 MP12 + 20 MP12 MP13 MP
Glassf/2.2f/1.6f/1.7f/2.2
Selfie5 MP, f/2.28 MP, f/2.08 MP, f/1.75 MP, f/2.2
----
Strøm----
Batteri3340 mAh4000 mAh3000 mAh3000 mAh
TrådløsByttByttJa, QiBytt
HurtigladingByttKrysse avKrysse avBytt
KontaktMicro-USBUSB-CUSB-CMicro-USB
Pris4000 kroner8000 kroner6000 kroner2700 kroner
----
Mini-jackKrysse avByttKrysse avKrysse av
----
Testet-Les testen herLes testen her-

Opplevd ytelse

En viktig forskjell det ikke blir plasss til i tabellen over, er at selv om Mate 10 Lite har åtte prosessorkjerner, er ikke disse like raske som de du finner i konkurrentene. Antall kjerner alene sier ikke alt, spesielt ikke om mobilprosessorer som ligger i ulike prissjikt.

Så hvordan duger brukeropplevelsen, når telefonen har vesentlig mindre kraft enn de dyreste?

Du kan velge om du vil ha alle appene dine fordelt utover hjemmeskjermene, eller om du vil ha en appskuff av det tradisjonelle slaget.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Faktisk ganske bra, når sant skal sies. Følelsen av kompromissløs ytelse som du får i Mate 10 Pro er imidlertid vekk. Mate 10 Lite stopper opp litt av og til, og spesielt om den har veldig mye å gjøre samtidig. Men det er aldri lange stopp, og jeg blir ikke stående og irritere meg over telefonen, mens jeg venter på at den skal få «ræva i gir».

For det aller meste er den altså så rask som du forventer, med sporadiske stopp hvis den for eksempel oppdaterer apper i bakgrunnen. Selv om Mate 10 Lite er relativt billig sammenliknet med de fleste av sine direkte konkurrenter, koster den ganske mye mer enn Motorolas fabelaktige Moto G5 Plus. Men den har også andre egenskaper enn G5 Plus, så vi snakker altså om en avveining her.

Foretrekker du en helt feilfri brukeropplevelse over delvis kvassere spesifikasjoner og en stor heldekkende skjerm? I så fall er kanskje ikke Mate 10 Lite riktig for deg, men er du villig til å inngå et ørlite kompromiss for å få en av de best utstyrte mobilene i sin prisklasse kombinert med den største designtrenden akkurat nå, bør du lese videre.

Sannsynligvis blir også brukeropplevelsen bedre med tiden. For øyeblikket er det imidlertid Android 7.1 som kjører på telefonen, der toppmodellen i serien allerede har fått Android 8.

Det er en mengde trivelig funksjonalitet i Mate 10 Lite og de andre Huawei-telefonene. Langt de fleste kan være ganske så nyttige.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En mengde funksjoner

Som vanlig er det en haug funksjoner i EMUI-menyene som du ikke finner alle andre steder. Her er et knippe av noen av de nyttigste:

 • Skru av og på telefonen til faste tidspunkt, så den ikke bruker strøm på å holde seg oppdatert mens du sover.
 • Mulighet for visning av datahastighet ved siden av batteriikonet - gir deg bedre kontroll på datamengdene dersom en app bruker vesentlig mer trafikk enn ventet.
 • Rediger rekkefølgen på Android-snarveiene nederst.
 • En egen funksjon sørger for at telefonen vet om den ligger i lommen, og ikke skrur på skjermen hvis du kommer borti låsetasten.
 • Tvillingapp lar deg kjøre ulike utgaver av samme app med ulike innloggingsdetaljer, for eksempel om du har flere brukernavn på enkelttjenester.
 • Egne fingerleserfunksjoner lar deg trekke ned varslingspanelet med et sveip over leseren, eller bla mellom bilder med sidelengse sveip.

Generelt er Mate 10 Lite som de fleste andre Android-telefoner. Menystrukturen er omtrent slik vi er vant til, verktøyene for skylagring og dokumentbehandling kommer fra Google og det er relativt få unødvendige apper fra tredjeparter her.

Dette er svært langt fra en Pixel eller en Android One-telefon, så liker du Android mest mulig rent er ikke dette telefonen for deg. Men samtidig er den heller ikke søkklastet i unyttige funksjoner og gimmicks, og i den grad tredjepartsapper følger med lar de seg avinstallere.

Målt ytelse

Den målte ytelsen er omtrent som ventet for en telefon i denne prisklassen. Mate 10 Lite har en prosessor som gjør det helt greit i de mest generelle ytelsesmålingene, mens den kommer til kort i målingene som tar for seg renspikket spillytelse.

Denne prioriteringen av ordinær regnekraft til daglig bruk heller enn lynrask grafikk går igjen i de fleste mobilprosessorene som er laget for middels prisede Android-telefoner. Det sagt har innmaten her ikke gitt trøbbel hverken ved spilling eller andre aktiviteter, så enn så lenge har Mate 10 Lite futt nok til det meste av det du finner i Google Play.

Alt i alt omtrent som forventet på dette punktet. Du finner telefoner til omtrent samme pris som yter bedre, men ingen av dem har designen Mate 10 Lite har. Og siden få apper krever mer enn denne telefonen leverer er det eventuelt for fremtidssikkerheten du vil ha noe som yter sterkere. I år og neste år vil Mate 10 Lite sannsynligvis takle det meste av apper og oppdateringer den måtte få uten problemer.

Til underholdning

Der Mate 10 Pro har en slags stereoløsning for de eksterne høyttalerne, der samtalehøyttaleren spiller med sammen med hovedhøyttaleren, har Mate 10 Lite kun hovedhøyttaleren i bunnen. Lyden i den vesle høyttaleren er på det jevne. Den spiller ikke irriterende dårlig, og heller ikke imponerende høyt. Helt greit, altså. Men dermed blir den også en del dårligere egnet som nødløsning på tur, hvis hodetelefonene ligger hjemme.

Du kan velge mellom en hjemmeskjermløsning der alle appene spres utover, eller en variant med appskuff bak.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men heldigvis slipper du å tenke på overgang til minijack her. Du kan trygt koble til omtrent det som kan krype og gå av kablede hodetelefoner, uten å måtte jakte på sære varianter med Lightning- eller USB-C-plugg. En fordel for deg som foreløpig ikke har hoppet på trådløstrenden.

Lyden i hodetelefonkontakten er forøvrig av det ganske så ålreite slaget, men det forutsetter at du ikke bruker de kjipe ørepluggene som følger med telefonen. Med gode hodetelefoner tilkoblet er lyden både oppløst og fin å lytte til, og telefonen har mange lydinnstillinger for deg som ønsker å tilpasse.

Den kjempebrede skjermen er trekkplasteret her. Og den er faktisk ganske så ålreit, selv om den ikke vinner noen spesifikasjonskonkurranser. Den mangler for eksempel mulighet for HDR, som skiller den fra så godt som alle de dyrere konkurrentene.

Men til tross for det er skjermen lyssterk og fin, med ålreit innsynsvinkel og skarp og fin bildekvalitet.

Foreløpig er det imidlertid ikke alle apper som støtter så brede skjermer som dette (18:9). Og det er spesielt kritisk for strømmeappene. Det skal likevel sies at når giganter som Huawei, Samsung og Apple alle nå har satset på de brede skjermene, tar det neppe lang tid før strømmetjenestene kommer etter. Og noen er allerede på plass. Det er på sin plass med en liten liste:

Disse fyller skjermen

 • Netflix
 • Viaplay
 • HBO Nordic*
 • Youtube*

Disse fyller ikke skjermen

 • NRK TV
 • Amazon Prime Video
Hvis skjermen blir i største laget er det mulig å krympe den så man når de øverste delene av bildet uten å forstrekke tommelen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En litt uventet ting med Mate 10 Lite er at den tilsynelatende ikke får til å spille av HBO Nordic skikkelig. Joda, appen fyller hele skjermen, slik den også gjør på andre Androider med dette skjermaspektet, men det går ikke lang tid fra man påbegynner en avspilling til innholdet begynner å hakke. Huawei er gjort kjent med feilen, og har varslet at den vil løses i en kommende oppdatering.

Youtube vil fylle hele skjermen forutsatt at innholdet du ser på er i riktig aspekt. Appen støtter altså den store skjermen, men en enorm andel av innholdet i tjenesten gjør ikke det. Dermed er det foreløpig kun snakk om en slags støtte. Både Galaxy 8-modellene fra Samsung og Apples iPhone X har mulighet til å strekke Youtube-innhold så det fyller skjermen.

En slik funksjon er det på høy tid de andre Androidene, inkludert Googles egen Pixel 2 XL får.

Når bildet fyller hele skjermen er dette en svært fin telefon å se film på, men om NRKs innhold er det du liker best må du nok vente litt på at staskanalen oppdaterer appen sin før det blir optimalt på denne telefonen.

Til spilling ser det ikke ut til at Mate 10 Lite har nevneverdige problemer med å dra aktuelle spill, enten de krever en del eller er av det enklere slaget. Men spillmoduser med nedsatt oppløsning for å spare strøm, eller mulighet for skjermopptak finner du ikke her.

Skulle du ønske å stille ned oppløsningen er imidlertid det likevel mulig som del av batteriinnstillingene på telefonen.

Som telefon

Uten ramme er det heller ikke noen tradisjonell hjem-knapp på Mate 10 Lite. Av fysiske knapper har du volum-knapper, låsetast og en stillestående fingerleser på baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sammenliknet med storebror Mate 10 Pro har Lite-utgaven et relativt lite batteri. Her er størrelsen «bare» på drøyt 3300 mAh, mot 4000 mAh i toppmodellen. Samtidig er det heller ikke knøttete, når man tenker på at størrelsen er den samme som står i Galaxy Note 8, som har 0,3 tommer større skjerm. Mate 10 Lite har heller ikke noen spesielt strømsulten prosessor på innsiden, så den vil stort sett ikke spise veldig fort av strømreservene sine.

I praksis holder telefonen rundt halvannet døgn med vanlig opp-og-ned-av-lomma-bruk dagen gjennom. Det er godkjent, om enn ikke fantastisk.

Lyden under samtale er helt ålreit, og Mate 10 Lite kobler seg automatisk opp til 4G Tale (VoLTE) dersom det er tilgjengelig. Støtte for tale over WiFi (VoWiFi) er imidlertid ikke på plass, i motsetning til i Mate 10 Pro. Så er det også en noe eldre programvare som kjører på denne telefonen.

Skjermtastaturet som følger med er Swiftkey, og det er et tastatur man i stor grad elsker eller hater. Det er kjapt om du bruker det mye, og lærer opp ordboken skikkelig. Det støtter sveipeskriving og det har en hel mengde funksjoner og tema du kan legge til.

Men det blir kanskje litt voldsomt når det som egentlig er en relativt liten del av mobilen din skal ha sin egen appbutikk, og det er irriterende at knappelayouten ikke forblir den samme når du bytter mellom ulike moduser.

Vil du ha en enklere løsning er Googles eget Gboard-tastatur en favoritt blant mange.

Det er støtte for to samtidige SIM-kort i Mate 10 Lite, men om du skal bruke denne støtten forsaker du minnekortplassen. Det gjør kanskje ikke så uhorvelig mye, ettersom Huawei har utstyrt telefonen med generøse 64 gigabyte lagring. Det er ganske mye i denne prisklassen.

I denne telefonen er det imidlertid kun én av de to kortplassene som støtter 4G. Så sekundærkortet blir i tilfelle mest for å ringe med over 2G-tilkobling. Storebror Mate 10 Pro støtter 4G på begge kortplassene.

Middels kamera

Et 16 megapikslers kamera jobber i tandem med en 2 megapikslers sensor så telefonen kan samle inn dybdeinformasjon. Her kan du gjøre bakgrunnen uskarp, hvis du vil.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei er jevnt over ganske gode på mobilkamera, noe som er spesielt synlig i flaggskipene. I modellene nedover i utvalget blir det litt mer ujevnt. Mate 10 Lite legger seg omtrent midt på forventningene våre. Den tar ålreite bilder stort sett, men blir lyset for dårlig kan man raskt oppleve bevegelsesuskarphet.

Dette er forøvrig en telefon som tjener stort på HDR-funksjonen i vanskelig belysning, og da er det litt irriterende at HDR-modusen er en helt separat kameramodus som ikke aktiverer seg selv. Det er fort gjort å glemme at en dag med litt krevende solstråler egentlig må fotograferes med HDR hvis Mate 10 Lite skal yte den rettferdighet.

Dermed regner jeg med at en hel del av bildene som blir tatt med Mate 10 Lite vil bli dårligere enn det beste den presterer.

Telefonen har en tendens med å få problemer i blandede lysforhold, og den må som regel overtales med pekefokus eller HDR hvis ikke himmelen skal bli kritthvit og detaljløs.

På sitt beste tar Mate 10 Lite altså gode bilder, mens den også er fullt i stand til å skuffe. Her kan du få vesentlig bedre kamera i form av Samsungs Galaxy S7 som koster litt mer, eller med Motorolas G5 Plus som koster rundt 1500 kroner mindre. Så igjen må du velge mellom design og den beste kvaliteten. Men i en mobil til rundt 4000 kroner må man som regel svelge ett og annet kompromiss.

Uvanlig nok er det to kamera både foran og bak på Mate 10 Lite. Det er det svært få andre telefoner som har, og årsaken er at denne telefonen i likhet med Apples iPhone X skal kunne ta portrettmodusbilder der bakgrunnen gjøres uklar. Løsningen fungerer rimelig greit, og den sedvanlige skjønnhetsmodusen som jevner ut huden hører til.

Mate 10 Lite kan forøvrig ikke gjøre de andre triksene iPhone X kan med frontkameraet, så som å låse opp telefonen med ansiktet eller lage Animojis. Dette er snakk om en ordinær dobbelkameraløsning.

Skulle jeg fått valgt hadde imidlertid det ene kameraet på forsiden blitt byttet ut med en LED-blits, et verktøy som er nyttig i flere situasjoner enn muligheten til å gjøre bakgrunnen uklar.

Huawei Mate 10 Lite
8.5
Meget bra

Huawei Mate 10 Lite

8.5
Meget bra
sitatHeldekkende skjerm og knall brukeropplevelse til halv pris.

Fordeler

 • +
  Flott skjerm
 • +
  Ålreit kamera
 • +
  Har hodetelefonkontakt
 • +
  Plass for minnekort
 • +
  Mye inkludert lagring
 • +
  Velbygget og pen
 • +
  Stort sett meget god brukeropplevelse

Ting å tenke på

 • Ingen hurtiglading
 • Ikke vanntett
 • Det finnes bedre kameratelefoner i prisklassen
annonse
Huawei Mate 10 Lite Dual SIM 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse