På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Huawei Mate 10 Pro er lett å bli glad i
Byr på knallbra kamera, batteri som varer lenge og hastighet som et olja lyn.
Video
Introduksjon til Mate 10 Pro
Mate 10 Pro er Huaweis første mobil med heldekkende skjerm. Den har også et digert batteri og en rekke andre fordeler som produsenten håper skal gi den en fordel i høstens sterke mobilutvalg.
Hvordan skille seg ut i 2017?
Det kan bli vanskelig for en telefon som strengt tatt ikke har så mange funksjoner den er helt alene om. Langt på vei deler den sine egenskaper med andre telefoner så som Galaxy S8 og LG V30.
Men det Mate 10 Pro har som likevel gjør den spennende er en forgjenger som har holdt omtrent alle lovnader Huawei ga for den. Mate 9 Pro var lynende rask og hadde kjempemessig batteritid da den kom. Ett år har gått, og inntrykket av batteritid og hastighet er fortsatt like godt.
Når Mate 10 Pro er utstyrt med spesiell maskinvare på innsiden for å gjøre det Mate 9 Pro gjorde med programvare, vet vi langt på vei at Huawei kan det de holder på med. Det fungerte i forrige generasjon og får enda bedre forutsetninger her.
- TEST: LG V30: En av de beste mobiltelefonene noensinne
Uvanlig design
Mate 10 Pro kommer med en svært uvanlig totonedesign. Den finnes i første omgang i mørkegrått eller brunt. Begge variantene har en blank stripe i en litt annen fargetone som går på tvers av baksiden. De to kameralinsene har hver sine blanke metallringer rundt og stikker bittelitt ut. Forsiden er ganske enkel, med bare to tynne skjermrammer oppe og nede, og ingenting langs sidene.
Design er en smakssak, men i et år der «alle» satser på helskjermtelefoner likner ikke Mate 10 Pro på noen av konkurrentene. Det er uansett en fin ting, men min personlige mening er at designvrien Huawei har tatt her er lekrere enn det meste annet akkurat nå. Den får et litt smykkeaktig uttrykk med de blanke ringene rundt fingerleseren og de to kameratutene, og aksentfargen fremhever det hele.
Skjermen er ekstra bred, eller ekstra høy når du holder telefonen rett opp og ned. Snarveisfelter utenfor skjermen finnes ikke, så disse dukker i stedet opp på skjermen.
- TEST: Motorola Moto G5 Plus: Godt under 3000 kroner for superkamera og fantastisk brukeropplevelse
Som et olja lyn
Telefonen er lynende rask i alt den gjør, og som sin forgjenger føles det bittelitt som å kjøre en Golf med tolvsylindret motor. Mate 10 Pro skjærer gjennom både tunge apper og veksling mellom dem som om det var en lek.
Og telefonen holder lovnadene om god batteritid og kjapp lading. Begge deler fungerer utmerket, og en sparsom sjel burde klare å strekke batteriet i opp mot tre døgn med litt forsiktig bruk. Normal bruk skulle den klare i et par dager mellom hver lading. Når den er tom bruker den bare en halvtimes tid på å bli halvfull igjen, og da har den strøm til resten av dagen.
En rekke spesielle funksjoner er bygget inn, og en av de mest nyttige er muligheten til å la telefonen skru seg av og på automatisk. Dermed kan telefonen spare strøm samtidig med at du lader opp dine egne batterier.
At den er en av de første på markedet med Android 8 gjør uansett at Mate 10 Pro har et svært forsiktig strømforbruk når den ikke er i aktiv bruk.
Huawei fortsetter dessuten trenden med å legge svært ålreite kamera i Mate-modellene sine. Mate 10 Pro klarer seg godt nesten uansett forhold, og kameraet er kjapt nok til at den ikke lager bevegelsesuskarphet der telefoner flest ville gjort det. En mengde funksjoner hører til, deriblant dokumentscanneren som Huawei har hatt i årevis. Apple lanserte en tilsvarende i iOS 11.
En annen spesiell ting er at en enkelt skjermkabel kan gjøre denne mobilen til noe som likner på en PC. Siden den kan koble seg til mange Bluetooth-dingser samtidig trenger du ikke noen dyr dokkingløsning ved siden av. Det holder med kabel og det tilbehøret du eventuelt må ha.
Løsningen er rask og smidig i bruk, og er faktisk en finfin bonus om du heller bare vil ta med deg en ekstra ledning enn en fullverdig PC. Windows eller MacOS er og blir kraftigere, men som mellomløsning er EMUI Desktop helt utmerket.
- TEST: Asus Zenfone 4: Asus Zenfone 4 gjør veldig mye riktig
Til slutt
Huawei Mate 10 Pro leverer en opplevd ytelse som kun et fåtall Huaweier tidligere har gjort. Etter min erfaring er det bare Mate 9 Pro og Honor 8 Pro som fullt ut nærmer seg den samme brukeropplevelsen. Men ingen av dem har heldekkende skjerm, og de er heller ikke vanntette.
Legg til forbedringer i kameraavdelingen, mulighet til å bruke mobilen som PC og en forholdsvis beskjeden pris til absolutt toppmodell å være, og Huawei har en telefon det er lett å bli glad i her.
Det sagt - prisen er bare beskjeden om vi ser på konkurrentene fra aller øverste hylle, der det meste ligger på rundt 9-10 tusenlapper. Mate 10 Pro koster 8000, og er fortsatt svindyr sammenliknet med for eksempel Moto G5 Plus. Men så er den også en av relativt få telefoner som har «alt».
Vel blåst, Huawei.
Alternativer til Mate 10 Pro
Heftig telefon til lavpris
LG G6
LGs G6 kan kjøpes fra rundt 4500 kroner nå, og stiller med svært mange av de gode egenskapene fra de andre toppmodellene. Et superdupert kamera, en flott skjerm og vanntetting er med her også. Maskinvaren er bittelitt svakere, men det merkes sjelden. LG G6 har blitt svært mye telefon for pengene når den nå selges såpass rimelig.
For lydnerden
LG V30
LG V30 er en fabelaktig telefon på de fleste vis. Den har heldekkende skjerm, er vanntett og har lynende rask innmat. Den har dessuten hodetelefonkontakten som flere av konkurrentene mangler, og LG har satt inn en voldsom lydløsning bak denne kontakten, slik at også store hodetelefoner drives godt. Legg til at den har meget gode kamera på baksiden og skal tåle støt innenfor rimelighetens grenser, og du har en superpakke av de sjeldne. V30 er super uansett, men for deg som er glad i godlyd er den ekstra super.
Den etablerte
Samsung Galaxy S8+
Samsungs Galaxy S8-modeller har vært på markedet en liten stund, og har siden salgsstart vært de beste mobilene på markedet. Nå kommer det nye modeller på rekke og rad, men S8-modellene er fortsatt sikre kjøp. De er lynraske, har fantastisk skjerm og kamera og en design folk legger merke til. Selv om det etter hvert begynner å bli en del av dem i de tusen lommer. Har du ingen spesielle preferanser bortsett fra at du vil ha en virkelig god Android-telefon er dette fortsatt supre valg. S8+-varianten ligger nærmest Mate 10 Pro i størrelse, og er den vi har valgt ut her. Har du små hender er den vanlige S8-utgaven antakeligvis et bedre valg.
"Huawei Mate 10 Pro er en toppmodell det er lett å bli glad i."
Fordeler
- Flott skjerm
- Solid opplevd ytelse
- Vanntett
- Støtter to SIM med 4G på begge
- 4G- og WiFi-tale er støttet
- Lang batteritid
- Kort ladetid
- Meget godt kamera
- Romslig internlagring
- Kan fungere som en slags PC
Ting å tenke på
- Ingen minnekortplass
- Ingen hodetelefonkontakt (overgang følger med)
- Ingen trådløs lading
Dypdykk i Mate 10 Pro
Huaweis nyeste toppmodell heter Mate 10 Pro. I tråd med årets mobilmote har den ikke rammer på langsiden av skjermen, og kun smale felt over og under skjermen.
Mate 10 Pro har ikke så fryktelig mange grensesprengende nye funksjoner du vil merke. Den har ny og spennende teknologi under panseret, men en del av jobben den skal gjøre - er nettopp å sørge for at du ikke merker den. Den skal jobbe i bakgrunnen.
Så hvorfor er Mate 10 Pro en av årets sannsynlige vinnere?
Det har mye med arven fra Mate 9 Pro å gjøre. Det var nemlig også en telefon uten så mange unike finesser, men med et svært batteri og knallgod ytelse ble den likevel manges favoritt da den kom i fjor. Og slik vi kjenner den har den klart å holde seg rask over tid også, akkurat slik Huawei lover.
Hvis Mate 10 Pro er like god trenger det ikke å spille noe særlig rolle at den ikke har penn, vanvittige sensorer for ansiktsgjenkjenning eller en lyddel som spiller fletta av alt annet.
Helskjerm, men litt annerledes
Helskjermtelefoner popper opp som paddehatter nå. For ett år siden var det først og fremst Xiaomis fabelaktige Mi Mix som rådet grunnen.
Her er modellene du har å velge i om du vil ha en variant av denne designen i dag:
Og her er de som er på vei i nær fremtid:
- LG V30
- Apple iPhone X
- Huawei Mate 10 Pro
- Huawei Mate 10 Lite
I år er det altså mye å velge i om du vil ha en telefon nesten uten skjermrammer. Mate 10 Pro skiller seg likevel designmessig fra flere av disse. Den har en flat skjerm som ikke buer ned på kantene. Det er ulikt alle Samsung-modellene og LG V30. I tillegg er rammedelene over og under skjermen enkle og flate. De buer seg ikke rundt skjermen så man får runde hjørner på den, slik flere av de andre modellene gjør. Det er heller ikke en stor sensorleppe som går ned i skjermen på toppen, slik som Apple har på sin iPhone X.
På forsiden ser altså Mate 10 Pro ut slik en ordinær telefon med skjermrammer ville sett ut om man bare fjernet mesteparten av rammene, uten å gjøre andre designgrep.
Baksiden av denne telefonen er laget i glass. Det er i og for seg også en pågående trend, men der Apple begrunner overgangen med den nye støtten for trådløs lading, er det ikke slik støtte i Mate 10 Pro. Her er det utelukkende et kosmetisk grep. Men det ser tiltalende ut. Spesielt med den tykke aksentstripen som går på tvers av baksiden og over de to kameralinsene.
De to kameralinsene stikker forøvrig en liten millimeter ut av telefonen, med en metallist rundt hver. Det er høyst uvanlig å ha oppdelt «kameratut» på mobiltelefoner, slik Huawei har valgt her. Det ser stilig ut, og jeg har ikke opplevd at kameraene har trukket med seg skrot opp av lommen.
Opplevd ytelse
Huawei Mate 10 er den første av produsentens telefoner som slippes til markedet med Android 8 Oreo. Produsentens egne menyer har fått navnet EMUI 8.0 etter å ha hoppet over et par versjonsnummer for å matche.
Som vanlig er det ganske store endringer her sammenliknet med vanlig Android. Ved første oppstart kjører telefonen uten appskuff, og med alt innholdet spredt utover hjemmeskjermene. Dette er en ganske typisk menyløsning for kinesiske telefoner, men du kan velge å aktivere appskuffen i innstillingene. Dermed er det bare å plukke det som passer deg best.
Hastigheten i veksling mellom hjemmeskjermer og andre menybilder er upåklagelig. Det samme er hastigheten ved oppstart av apper og slike ting. Dette går lynende raskt og uten merkbar ventetid omtrent samme hva man skal gjøre. På dette punktet minner Mate 10 Pro sterkt om sin forgjenger, som også oppleves som kompromissløs på ytelsen du ser på skjermen.
Den målte ytelsen er ikke like heftig som det heftigste fra Apple, men det skal godt gjøres å merke hastighetsforskjell mellom en iPhone 8 og en Mate 10 Pro i vanlig bruk. Kan hende vil behovet i større grad vise seg med VR- og AR-bruk.
Funksjoner i haugevis
En av fordelene med tungt tilpassede telefoner er at produsentene ofte legger inn et vell av attåtfunksjoner som du ikke får fra andre telefoner. I noen tilfeller kan man legge til funksjonaliteten fra Google Play, men en del slike funksjoner lar seg ikke enkelt skaffe på andre telefoner uten å låse dem opp (root), noe som kan skape sine egne problemer for apper som Vipps og Netflix - ingen av dem vil kjøre på telefoner der brukeren har full tilgang på programvaren.
Her er noen av funksjonene som er litt uvanlige i Huawei Mate 10 Pro:
- Telefonen kan skru seg av og på til fastsatte tider, men vekkes fortsatt av eventuelle alarmer.
- En egen «dark mode» sparer OLED-strøm ved å basere hele grensesnittet på svart og mørke toner.
- Bruk fingerleseren til å trekke ned varslingspanelet eller bla mellom bilder.
- Bytt mellom låste hjemmeskjermer og vanlige med ulike fingeravtrykk.
- Kan kobles til mange samtidige Bluetooth-enheter.
- Du kan erstatte navigasjonsfeltet på skjermen med én enkelt flyttbar knapp.
- Mulighet for skjermopptak er bygget inn.
- Mulighet for «rullende» skjermdump som fanger lange menyer eller nettsider i sin helhet.
Dette er bare noen av de litt uvanlige funksjonene bygget inn i EMUI 8, og som vanlig fungerer alle omtrent som lovet.
I tillegg har telefonen naturligvis Android 8-funksjoner som ekstremt detaljert styring av varsler og strøm. I utgangspunktet får ikke apper leke seg fritt med batteritiden din i bakgrunnen, og dermed bruker Mate 10 Pro omtrent ikke strøm i hvilemodus, med mindre du for eksempel lar Facebook gjøre det den vil når skjermen er av.
Å sperre for slikt betyr at du ikke alltid vil få varsler, men kan det være fornuftig å plukke seg noen få tjenester som kan varsle, og la resten stå i ro.
Målt ytelse
Den målte ytelsen er hakket kvassere enn den man får fra en Snapdragon 835 i noen tilfeller, mens den i andre er såvidt svakere. Med andre ord ligger den omtrent der de fleste toppmodellene ligger nå. Eneste mobil som er vesentlig kraftigere i målingene er Apples iPhone 8-utgaver.
Det skal sies at Kirin 970-brikken har en egen NPU, en slags ekstraprosessor som er bygget opp for å herme etter hjernens funksjoner. I praksis et nevralt nettverk som jobber og lærer ved siden av de åtte vanlige prosessorene på innsiden av systembrikken. Dette gjorde Huawei i programvare i Mate 9 Pro, men nå har de altså laget maskinvare for å ta over jobben.
NPU-ytelsen kan ikke måles på noen god måte av noen av måleverktøyene våre, og representerer en litt ukjent størrelse i denne telefonen. Men så skal den heller egentlig ikke merkes. Når den gjør jobben sin er effekten at telefonen vet omtrent hvilken type bruk du skal ha på et gitt tidspunkt, slik at den ikke kverker en app du kan behøve som ligger i bakgrunnen, for eksempel. Rett og slett en mer smidig brukeropplevelse.
untitled linkGrafer: Grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).
Flott skjerm til underholdning
Den flotte 18:9-skjermen er en OLED-variant med HDR-støtte. Den kan altså bli kjempelys ved behov. Det er helt supert når man ser på film, ettersom det gir bedre innlevelse og den lille skjermen føles større enn den er.
Dessverre er det ikke noen funksjon som tilpasser eldre innhold til HDR-skjermen i Mate 10 Pro, så her må innholdet være laget for HDR-skjermer for at telefonen skal vise seg fra sin beste side.
... men det er ikke alltid den utnyttes
Akkurat som med LGs telefoner er det visse tjenester som ikke fullt ut får utnyttet den superbrede skjermen. Youtube vil for eksempel legge svarte striper rundt innholdet om det ikke er spesifikt laget for 18:9-skjermer. Det innebærer også at stripene over og under en del innhold blir med.
Etter det vi får vite fra Huawei skal Youtube i utgangspunktet fungere med den store skjermen. Vanligvis skal en ekstra knapp som tillater valgfri skalering være synlig. Det er den ikke på en oppdatert Mate 10 Pro, så her regner vi med det kommer forbedringer.
Det er ikke bare Youtube som byr på visse problemer med å bruke hele skjermen her. Hverken NRK-appen eller Amazon Prime Video utnytter skjermen fullt ut. Heldigvis er det et godt utvalg tjenester som kan utnytte den. Du får strukket video utover hele skjermen med Netflix, HBO Nordic og Viaplay.
Stereolyd i front
En ting Mate 10 Pro er forholdsvis alene om som helskjermstelefon er stereohøyttalere i front. Av andre modeller er det Pixel 2 XL og iPhone X som har dette.
Det skal sies at Huaweis løsning er en litt blandet opplevelse, ettersom de bruker samtalehøyttaleren til å lage stereolyd. Bunnhøyttaleren tar seg av lyden som tenderer mot bass, mens mellomtone og diskant kommer fra begge. Det gir et litt vridd og ubalansert stereoperspektiv, men det er bedre enn kun én enkelt høyttaler. Løsningen funker greit til spill og små Youtube-snutter, men kan fort bli irriterende til musikk eller lengre filmer og TV-episoder.
En ting du ikke får her, som flere av konkurrentene gir deg, er innebygget hodetelefonkontakt. Den er fjernet til fordel for lyd gjennom USB-C-kontakten under. Hvis du likevel vil bruke kablede hodetelefoner du har fra før følger det med overgang. Et sett relativt middelmådige plastpropper følger med.
Det er en noe morsomt ved at telefonen påstår at du vil få bedre kvalitet fra de medfølgende «digitale» proppene enn hvis du bruker overgang til hodetelefonutgang. Begge deler henter nok bare analog lyd fra USB-C-kontakten, og bruker du overgangen er det sannsynligvis fordi du har bedre hodetelefoner fra før.
Lang batteritid, kort (og trygg) ladetid
Mate 10 Pro har det største av batteriene i alle helskjermtelefonene du kan kjøpe i dag. Hele 4000 mAh sørger for at du skal ha en helt vanvittig hektisk mobildag for å klare å tømme batteriet fra morgen til kveld. Mer sannsynlig er det at den vil holde to til tre døgn i slengen på hver lading. Naturligvis avhengig av akkurat hvor tungt du bruker den.
Mate 10 Pro er dessuten utstyrt med ekstremt kjapp hurtiglading. På rundt 20 minutter går batteriet fra 10 til 50 prosent om man bruker originalladeren. Legger man til ytterligere 20 minutter er måleren nesten på 80 prosent.
En egen grafikk viser at den kjører det Huawei kaller Superlading, og man får se batteriprosenten gå opp med desimaler. Å observere lading kan som regel sammenliknes med å se på tørkende maling eller å bivåne en vaskemaskin gjøre greia si. Men Huawei skal ha for forsøket på å sprite opp den heller lave underholdningsverdien.
Det viktigste er at løsningen funker. Og det gjør den.
Noen ganger er det negativt å se selskaper herme eller kopiere hverandres idéer, men av og til er det udelt positivt at produsentene lærer av andres feil. I dette tilfellet er lader, kabel, telefon og hele ladeprosessen sertifisert som trygg av tyske TUV.
Batterikjemi er ustabile greier uansett hva man gjør, så det er nok ingen god idé å lade Mate 10 Pro under hodeputen om natten. Men Huawei ser ut til å ha gått så langt som de kan i å sikre seg mot trøbbel av typen som rammet Galaxy Note 7 i fjor.
Skal du ha den hurtigste og tryggeste ladingen er det et poeng å ta vare på originalladeren. Mate 10 Pro kan hurtiglade fra andre ladere, men den vil i så fall hoppe ned på noe tregere ladestandarder.
Til tross for at baksiden her er i glass, er det ikke støtte for trådløs lading på plass. Det begynner etter hvert å nærme seg en standardfunksjon for toppmodellene, så det er litt underlig at Huawei ikke har kastet seg på trenden.
Som telefon
Mate 10 Pro har plass for to samtidige SIM-kort. Såvidt vi vet er den også en av de aller første med fungerende 4G og 4G Tale (VoLTE) for begge kortene. Dermed er det endelig mulig å ha sitt eget abonnement ved siden av og ha like god datatilkobling som med jobbkortet.
Tale over WiFi er foreløpig bare støttet med Telenor-baserte operatører. Lydkvaliteten er klar og god uansett om det går via mobilnett eller WiFi, og du får faktisk stilt volumet ganske så høyt her også. Dermed burde Mate 10 Pro være greit egnet også i bråkete omgivelser, selv om den ikke gir fra seg like mye lyd som telefoner laget spesifikt for anleggssteder eller hørselshemmede.
I motsetning til det som er vanlig i Huawei-telefoner er SIM-skuffen her ikke en dobbelskuff der man kan velge mellom minnekort og SIM-kort. Her er det bare plass til to SIM-kort, så du kan altså ikke bygge ut den interne lagringsplassen. Dette er samme løsning som fjorårets Mate 9 Pro hadde. Innboksen min håper at Mate-interesserte har fått med seg dette nå, ettersom det ble slitsomt å svare på alle henvendelsene som påsto Mate 9 Pro hadde minnekortplass i fjor. De tilgjengelige rundt 100 gigabytene lagring telefonen har burde uansett være tilstrekkelig for de fleste.
Skjermtastaturet er det Swiftkey som har stått for. Det er en av markedslederne på skjermtastatur, men løsningen er omfattende og rotete å finne frem i. Den ønsker svært gjerne at du skal registrere deg for å få flere fordeler, i den grad et tastatur kan by på slikt, og registreringsboksen har en tendens til å dukke opp på skjermen når man skal taste inn brukernavn og passord til andre tjenester. Personlig liker jeg Swiftkey ganske dårlig, og taster tregt på det. Det skyldes spesielt at løsningen har så mange lag med innstillinger og at hele tasteoppsettet endrer form og plassering når man skal ha spesialtegn.
Heldigvis er det svært fort gjort å legge inn Googles Gboard, som av mange regnes som fasiten for Android-baserte skjermtastatur.
Mate 10 Pro som «PC»
Denne telefonen er ikke den første som støtter storskjerm og PC-aktig funksjonalitet, men til gjengjeld er den sannsynligvis modellen som krever minst mikkmakk rundt seg for å gi muligheten. Både Samsung, Microsoft og Motorola har puslet med liknende ambisjoner, men felles for dem har vært forholdsvis kostbart ekstrautstyr som måtte til for å få brukt muligheten. For øyeblikket koster for eksempel Samsungs DeX Station som brukes med S8- og Note 8-modellene rundt 800 kroner.
Mate 10 Pro trenger kun en enkelt kabel, og hvis du har en nyere PC kan det godt hende du allerede har en slik kabel liggende. For her er vanlig Display Port-støtte bygget inn i USB-C-kontakten, og en ordinær USB-C til Display Port- eller HDMI-kabel kan fås til relativt få kroner om du titter litt på nettet. Så lavterskel som dette har det ikke vært å bruke mobilen på denne måten før.
Du kan imidlertid kjøpe Huaweis Mate Dock for å få fysisk USB-port ved siden av og muligheten til å lade. Den koster rundt tusen kroner, så trenger du den attåt blir ikke terskelen så mye lavere enn for de andre variantene. Det må likevel sies at den er vesentlig mer kompakt og portabel enn Samsungs DeX-dokk.
Du trenger bare å koble til
Hvis du har overgangskabelen du trenger er det bare å koble til, og i løpet av et sekund eller tre vil EMUI Desktop-logoen dukke opp på storskjermen. Løsningen er helt uten behov for oppsett eller innstillinger, og starter på et blunk enten det er første eller trettiende gang du kobler til.
En slags startmeny er nede til venstre, og der finner du et utvalg tilpassede apper som Huawei har lagt ved. En egen mappe tar vare på ting du har installert selv.
Det er ikke helt forutsigbart hva som kan bli med inn, men det virker som om apper flest dukker opp i denne mappen. Merkbare unntak er Youtube og Facebook, som følger med på telefonen fra før. Vi har spurt Huawei om ikke disse også blir tilgjengelige i Desktop-modus, og svaret er at det skal de egentlig. Her kan det tenkes det kommer en oppdatering.
Telefonen støtter flere samtidige Bluetooth-tilkoblinger. Huawei selv oppgir i utgangspunktet to, men da jeg koblet opp løsningen brukte jeg den med tre ulike Bluetooth-tilbehør; mus, tastatur og høyttaler. Ekvipasjen fungerte svært godt og uten trøbbel av noe slag.
At noen apper mangler kan være irriterende, men samtidig fungerer uansett Chrome bra til tjenestene som ikke blir med inn.
EMUI Desktop er altså en lavterskelløsning når du trenger noe som likner på en PC uten å ha plass til en slik i bagasjen. Og til det fungerer den absolutt utmerket.
Det er dessuten kjekt at telefonen forblir telefon mens man holder på, og apper kan kjøres uavhengig av hverandre på de to skjermene. Unntaket er om du prøver å kjøre samme app på begge skjermer samtidig. Da får du beskjed om å avslutte appen på den andre skjermen.
Kameraet
Kameraet i Mate 10 Pro har spesifikasjoner som likner litt på forgjengerne, med en 12 megapikslers fargesensor og en 20 megapikslers svart-hvitt-sensor. Men glasset utenpå er nytt, og er nå mer lyssterkt enn før, med f/1.6 i begge linser. Hovedkameraet er også optisk stabilisert. Så langt er det kun LGs V30 som har like lyssterkt glass av de nye toppmodellene.
Kameraet oppleves som treffsikkert det aller meste av tiden. Selv i svak belysning styrer det som regel greit unna bevegelsesuskarphetene som mange mobilkamera sliter med. Et lauv som vaier raskt i vinden låses midt i bevegelsen av Mate 10 Pro-kameraet, uten fokustrøbbel eller annet. Det er et meget kjapt kamera, dette her.
Fokus og eksponering har også en tendens til å treffe meget godt. Huaweis Mate 8 imponerte ved å ikke ha nevneverdige problemer med fotografering mot solen eller kraftige lyskilder. Mate 10 Pro bærer den arven videre. I motsetning til mobiler flest risikerer ikke bildene å drukne i strølys fra optikken når man har sterkt lys midt mot.
Kameraet fungerer fint også når skumringen faller på. Mate 10 Pro ser ut til å fjerne støy ganske godt fra bildene. Resultatet er at bildene noen steder blir litt maleriske og detaljløse, men det er ikke påfallende hvis ikke man ser ganske grundig på bildene.
Det er også en haug ekstrafunksjoner i kameraappen, og du kan hente ned flere moduser til den. For eksempel dokumentscanneren som Huawei har hatt i årevis før Apple nå introduserte sin i iOS 11.
Skal vi kjefte litt på noe så er det påstanden om at telefonen kan zoome tapsfritt. Joda, de innzoomede bildene ser ikke ut som ren digital forstørring, men de er mindre detaljerte enn de vanlige. Så helt tapsfritt er det ikke. Men skulle jeg valgt mellom vanlig digital zoom og Huaweis løsning hadde jeg likevel foretrukket Huaweis, så den er slett ikke dårlig. Bare ikke helt på nivå med lovnadene.
I det hele tatt snakker vi om et meget godt mobilkamera her, som sammen med andre toppmodellkamera egentlig kun sliter når det blir veldig mørkt.
"Huawei Mate 10 Pro er en toppmodell det er lett å bli glad i."
Fordeler
- Flott skjerm
- Solid opplevd ytelse
- Vanntett
- Støtter to SIM med 4G på begge
- 4G- og WiFi-tale er støttet
- Lang batteritid
- Kort ladetid
- Meget godt kamera
- Romslig internlagring
- Kan fungere som en slags PC
Ting å tenke på
- Ingen minnekortplass
- Ingen hodetelefonkontakt (overgang følger med)
- Ingen trådløs lading