TestGoogle Chrome

Støtter hemmelig surfing

... og er en fryd for øyet når du bruker flere faner om gangen.

Google Chrome er blant de mest populære nettleserne til Windows, Linux og Mac. Google har selvsagt ikke glemt sin egen mobilplattform Android. Vi har testet Chrome i versjon 18.0.1025123 som krever Android 4.0 eller nyere.

Veldig likt Firefox

Ved første øyekast er Chrome veldig lik Mozillas Firefox-nettleser. Bunnmenyen er borte. For å velge mellom faner trykker du på en knapp oppe til høyre ved siden av adresselinjen, i stedet for at fanene dine ligger på rekke og rad øverst på skjermen. Den eneste forskjellen i oppsettet her, er at en oppdater-knapp er plassert mellom fanevelgerknappen og adresselinjen – som en del av sistnevnte.

Faneløsningen er veldig elegant.

Avansert fanebehandling

Trykker du på fanevelgeren, er det slutt på likheter. Mens Firefox stiller med en enkel liste med klart adskilte faner, har Chrome en litt annen løsning. Fanene ligger litt over hverandre. I stedet for en egen knapp for å lukke hver fane, tar du tak i fanen du vil lukke og kaster til høyre eller venstre. En tast for å opprette ny fane er øverst.

Du kan også bla mellom fanene ved å dra fingeren til høyre og venstre under surfing. Av en eller annen grunn fungerer imidlertid dette bare når du holder mobilen vertikalt. Hvis du surfer i horisontal modus må du bruke fanevelgeren.

Her lukker vi en fane ved å kaste den ut av fanebehandleren.
I inkognito-fanen kan du surfe på hva du vil uten at det loggføres i nettleseren.

Mindre nyttig, men nevneverdig likevel, er at du kan vippe telefonen frem og tilbake for å bla i stabelen med faner.

Vi synes Chromes fanebehandling er betydelig penere enn den vi finner hos i Firefox eller Opera Mobile.

Inkognito

Men ikke nok med at du kan ha flere faner nedover i en "liste" - du kan også bruke noe Google kaller inkognitofaner (fra inkognito som betyr uten å gi seg til kjenne eller under påtatt navn). Starter du en slik fane, får du opp dennes til høyre for de vanlige. I denne kan du surfe uten at surfedata blir lagret som historikk og informasjonskapsler.

Skal du surfe på nettsider som du ikke vil at andre skal vite at du surfer på, surfer du enkelt og greit i en slik fane og lukker den etter deg.

Fanebehandlingen i Chrome er den beste vi har prøvd av de syv nettleserne vi har testet så langt i den siste tiden. Og ikke minst den peneste løsningen.

Flere funksjoner

Som i Firefox trykker du på flervalgtasten for å få opp flere funksjoner, ettersom bunnmenyen mangler. Øverst er det tre symboler: Frem, tilbake og bokmerke. Denne løsningen er litt mer forseggjort enn hos Firefox der disse funksjonene bare var tekst i en liste.

Videre nedover i listen finner du ny fane, ny inkognitofane, finn på siden, innstillinger og hjelp. I tillegg finner vi noen funksjoner som trenger litt nærmere forklaring:

Se PC-fanene på mobilen

Funksjonen som heter "Andre enheter" er den mest imponerende. Her får du beskjed om å logge på med brukernavnet og passordet ditt på Chrome på PC-en (fungerer også på Chromium). Når det er gjort får du opp fanene du surfer på på PC-en - på mobilen.

Innstillingsmenyen er oversiktlig og grei, men inneholder sannsynligvis alt du trenger.

Funksjonen er veldig kul, og kanskje til og med nyttig, men tjenester du er pålogget på PC-en må du logge inn på på nytt med mobilen.

Del-funksjonen lar deg dele en internettadresse over Bluetooth, Facebook, e-post, tekstmelding og eventuelle andre programmer som egner seg. For eksempel Dropbox hvis du bruker det.

Ingen utvidelser

Mens det for Firefox er tilgjengelig en hel haug av utvidelsespakker som gir nettleseren flere funksjoner, er det ikke mulig å laste ned slike til Chrome. Hvis du trenger annonseblokkering eller annet snacks, må du dermed gå til konkurrenten.

I innstillingsmenyen finner vi det vi forventer å finne og litt til. Vi kan nevne at tekststørrelsen går an å endre, og en importeringsfunksjon fra Android-nettleseren er på plass.

Databruk

Chrome legger seg ganske lavt når det gjelder databruk.

For å måle databruken har vi brukt en versjon av Amobil uten variabel datamengde. Vi har lastet forsiden, gått inn på en artikkel, trykket tilbake, gått inn på en ny artikkel, trykket tilbake og oppfrisket forsiden.

Mindre databruk er bedre.

Under en slik økt vil nettleserne kunne lagre deler av designen på nettsiden, og dermed vil nettleserne bruke mindre data hvis de husker flere elementer. Det er viktig hvis du surfer mye med mobilen og vil holde deg under datagrensen, eller hvis du er i utlandet og mobildata koster skjorta.

Opera Mobile med turbo og Opera Mini kan vi se bort ifra, siden de bruker helt egne teknikker for å vise nettsider via Operas servere. Da ser vi at Chrome ikke bruker mye mer data enn Opera Mobile og Firefox. Den innebygde Android-nettleseren husker litt mindre og bruker litt mer data. Boat Browser er verstingen.

Hastighet

Gjennom benchmarktesten SunSpider har vi målt hastigheten på nettleserne. Nærmere bestemt går de på visning av JavaScript-elementer og hastigheten på tilpasning til mobilskjermen.

Kortere tid er bedre.

Her er Chrome sistemann i testen, noe som betyr at den nok ikke er den beste netleseren til å kjøre webapplikasjoner. Likevel føles nettleseren rask når vi surfer på vanlige nettsider.

I ACID3-testen måles nettleserens evne til å vise nettsider basert på Document Object Model (DOM) og JavaScript. Her får Chrome 100 av 100 poeng, i likhet med de fleste nyere mobilnettlesere.

Konklusjon

Fanebehandlingen i Chrome er en fryd for øyet, og det er dette som er Googles største innertier i Chrome for Android. Måten å bla mellom forskjellige surfevinduer på gjør også nettleseren rask i bruk.

Mange vil kanskje også sette pris på inkognitomodusen, som gjør at du kan surfe i et eget vindu uten at økten lagres i historikk og som informasjonskapsler.

Når du surfer i Chrome kjennes det ut som alt går veldig raskt, men i ytelsestesten SunSpider viser den seg å være tregest av alle vi har testet. Chrome er nok dermed ikke den beste nettleseren å bruke til webapplikasjoner.

Utvidelsespakker er ikke å få tak i til Chrome for Android. Om du vil ha AdBlock eller andre ekstrafunksjoner bør du se på Mozilla Firefox i stedet.

Dolphin HD er en suveren nettleser for proffene. Her har du mange innstillingsmuligheter, og med gestusfunksjonen kan du gå til nettsider ved å tegne på skjermen. Til tross for mange funksjoner er Dolphin HD rask å bruke og gjør det svært bra i ytelsestesten.

Les også
Nettlesere for Android OS: Få raskere internett på mobilen
Les også
Android 4.0s innebygde nettleser: Bør du bytte nettleser?
Les også
Maxthon Android Web Browser: Nettleser med mange funksjoner
Les også
Maxthon Android Web Browser: Nettleser med mange funksjoner
Les også
Skyfire for Android: Populær nettleser når ikke opp
Les også
Google Nexus 7 fra Asus: Googles mininettbrett imponerer
Les også
Firefox for Android: Nettleser for de som digger utvidelser
Les også
Boat Browser for Android OS: Pen og grei, men hvor er turboen?
Les også
Dolphin Browser HD: Nettleseren hvor du kan styre alt
Les også
Opera Mini for Android: Surf raskere og billigere
Les også
Opera Mobile 12 til Android: Vi tester nettleseren med turbo
annonse