TestFirefox for Android

Nettleser for de som digger utvidelser

Akkurat som på PC-en kan du skreddersy Firefox for Android til eget bruk.

Firefox er en velkjent nettleser til PC-en, enten du bruker Linux, Windows eller Mac OS. Også for Android har Firefox blitt en populær nettleser. Vi har testet Firefox i versjon 14.0.1.

Firefox har ingen bunnmeny, men stor surfeflate.

Ryddig

Førsteinntrykket vi får av Firefox på Android er at den er ryddig. Det er ingen verktøylinje på bunnen av skjermen, og det eneste vi ser er en adresselinje og et symbol som lar deg starte en ny fane. Denne blir om til en fanevelger når du har et flertall faner åpne samtidig.

Åpner du en ny fane kan du velge mellom de nettstedene du oftest går inn på, bokmerkene dine eller du kan velge et nettsted i historikken.

Ingen bunnmeny

I Firefox bruker du flervalgtasten i stedet for å bruke en egen meny i bunnen av nettleseren. Ved å trykke på flervalgtasten kan du laste side på nytt, trykke deg fremover (hvis du har gått bakover tidligere i surfeøkten), legge til bokmerke, dele nettsiden, lagre som PDF, tømme nettleserinstillingene, få tilgang til programtillegg, se nedlastingene dine eller vise innstillingsmenyen. Nettleseren har også en egen avslutt-tast.

Denne menyen er forøvrig et greit alternativ til en bunnlinje med en rekke taster. Vi setter pris på at størst mulig del av skjermen er satt av til surfingen, så får vi heller trykke en ekstra gang de få gangene vi oppfrisker en nettside eller skal bruke fremover-tasten.

Mange utvidelser

En styrke hos Firefox på PC-en har vært alle utvidelser du kan legge til i nettleseren. Du kan for eksempel laste ned AdBlock, som fjerner alle reklamene slik at det blir ryddigere å surfe med mobilen.

Blant de mest populære finner vi i tillegg til AdBlock en fullskjermfunksjon, en passordhåndterer, en funksjon som gjør at nettleseren later som om den er en annen type nettleser, en PDF-viser og mye mer. Utvalget er stort.

Se hvilke utvidelser som finnes »

Mange utvidelser er tilgjengelig.
Ved å trykke på valgtasten får du opp denne menyen.

Synkroniser mot PC-en

Å synkronisere historikk, bokmerker og passord mellom Firefox på mobilen og på PC-en er ingen problem. Du velger å synkronisere i innstillingsmenyen, og da får du en kode. På PC-en velger du "Tilknytt en enhet" og skriver inn koden.

Som i de fleste avanserte nettlesere, husker Firefox deler av hver nettside slik at den slipper å laste alt på nytt hver gang. Vi skal se nærmere på databruken senere i testen.

Bokmerkehåndteringen er enkel og grei. Trykker du flervalgtasten, dukker det opp en knapp som lar deg legge siden til som bokmerke. Du kan imidlertid ikke plassere bokmerkene i mapper, slik du kan i for eksempel Opera Mobile. Senere kan du velge å plassere bokmerker på forsiden, altså ute på telefonens "skrivebord".

Alt vi behøver i innstillingsmenyen

I innstillingsmenyen finner du synkronisering, som nevnt tidligere, tegnkoding, programtillegg, tekststørrelse, tømming av historikk og sletting av private data. I tillegg kan du velge om du vil at nettsider skal kunne se hva du surfer på eller ikke, om nettleseren skal huske passord, om du vil ha infokapsler aktivert og om du vil bruke et hovedpassord. Sistnevnte funksjon gjør at du kan trykke inn hovedpassordet i stedet for alle dine forskjellige passord på nettsteder der du velger at nettstedet skal lagre passordet. På den måten er du beskyttet mot misbruk selv om nettleseren husker passordene.

Bruker lite data

Av alle nettleserne vi har testet, bruker Firefox nest minst data mens du surfer. Det er kun Opera Mobile som bruker mindre av vanlige nettlesere.

Opera Mini bruker minst data. Les mer om hvorfor i testen »

Firefox bruker veldig lite data etter det faste surfemønsteret vårt, og husker altså mange elementer på nettsidene.

I testen har vi brukt en versjon av Amobil uten variabler i datamengde. Vi har surfet oss inn i en artikkel, trykket tilbake for å komme til forsiden, gått inn i enda en artikkel, trykket tilbake og til slutt oppfrisket forsiden. Forsiden har vært i fullversjon mens artiklene er i mobilversjon.

Hastighet

I SunSpider-testen er det hastigheten på visning av avanserte JavaScript-elementer og hastigheten på tilpasning til mobilskjermen som avgjør hvor godt resultatet blir. Her er det den innebygde nettleseren i Android 4.0.4 som vinner. Firefox kommer relativt dårlig ut av testen, med 2057 millisekunder.

Her er resultatet av SunSpider-testen på forskjellige mobilnettlesere. Jo kortere tid jo bedre.

Forskjellene i hastighet mellom den innebygde nettleseren og Firefox merker vi ikke noe til selv under vanlig surfing, og du kan forvente at webapplikasjoner fungerer helt greit.

Vi prøvde også Firefox på ACID3-testen, som sier noe om hvor godt nettleseren viser koding etter webstandarder innen Document Object Model (DOM) og JavaScript. Her får Firefox full pott, i likhet med alle nyere nettlesere for høyoppløste Android-mobiler.

Konklusjon

Vi setter stor pris på tilleggspakkene vi kan legge til i Firefox for Android, og utvalget av slike er kanskje en viktig grunn for å velge denne nettleseren. I tillegg er nettleseren veldig ryddig og grei når du surfer.

At nettleseren bruker lite data under surfing er også bra. Bare med Opera Mobile og Opera Mini bruker du mindre data når du surfer.

Opera Mobile er en sterk konkurrent for de som vil bruke mindre datatrafikk eller som vil overvåke datatrafikken sin, og har i tillegg mappesortering av bokmerker. Firefox' store mottrekk er alle de ekstra utvidelsene du kan laste ned.

For de fingernemme er Dolphin HD en god motsetning til Firefox' minimalisme, med funksjoner som gjør det raskere å bla frem til nettsidene du bruker ofte og med Webzine-funksjonen som mater informasjon fra en rekke nettsteder. Her får du også utvidelsespakker, men utvalget er veldig lite i forhold til hos Firefox.

Les også
Så rask er den neste Firefox-mobilen
Les også
Ny versjon av Dolphin-nettleseren slippes i dag
Les også
Nettlesere for Android OS: Få raskere internett på mobilen
Les også
Android 4.0s innebygde nettleser: Bør du bytte nettleser?
Les også
Maxthon Android Web Browser: Nettleser med mange funksjoner
Les også
Maxthon Android Web Browser: Nettleser med mange funksjoner
Les også
Skyfire for Android: Populær nettleser når ikke opp
Les også
Google Chrome: Støtter hemmelig surfing
annonse