Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGoogle Nexus 7 fra Asus

Googles mininettbrett imponerer

Endelig et lynraskt Android-nettbrett som ikke koster skjorta.

Skjerm, design og menyer

Baksiden av Nexus 7 er laget i et gummiaktig plastmateriale. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Skjermen er såpass lyssterk at den fungerer helt greit utendørs.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Google Nexus 7 er med sine 10,5 millimeter tykkere enn 10-tommers nettbrett som iPad og Samsung Galaxy Tab 2 10.1.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Om ikke Google Nexus 7 kan kalles "lommevennlig", så har den i hvert fall et mer hendig format enn iPad (bak). Skjermen er i 16:10-format, mens iPad har 4:3-format, noe som gjør Nexus-skjermen bedre tilpasset film. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Det er tilsammen fem startskjermer som hver kan inneholde snarveier, mapper og widgeter. Her har vi lagt på widgeter for Google+ og e-post.
Du kan kjøpe deksler i en rekke farger til Google Nexus 7.Foto: Asus/Google

Google Nexus 7 er ikke bare det første nettbrettet i Googles Nexus-serie, men også det første produktet som kommer med Android 4.1, også kjent som Jelly Bean. Nettbrettet er utviklet gjennom et samarbeid mellom Google og Asus, og det er Asus som har produsert selve brettet.

Ifølge Google skal Nexus 7 være verdens første 7-tommers nettbrett med firekjerners prosessor. Det finnes riktignok flere 10-tommers nettbrett med fire prosessorkjerner, blant annet Asus Transformer Pad Infinity.

Gode spesifikasjoner til tross for lav pris

Til tross for at Nexus 7 ikke koster mer enn rundt 2.000 kroner i Norge, snakker vi altså om et nettbrett med en prosessor som er på høyde med de som sitter i langt dyrere produkter. Vi skal gå nærmere inn på de tekniske detaljene på neste side, men kan slå fast at dette er et nettbrett som gir deg overraskende mye for pengene.

Selve nettbrettet er pent designet og føles solid, og baksiden er laget i et matt plastmateriale med en litt "gummiaktig" overflate. Det gjør at nettbrettet ligger godt i hånden og føles behagelig. Vi synes ikke valget av plast som byggemateriale får nettbrettet til å virke "billig". Plasten på baksiden har for øvrig en rekke bittesmå fordypninger som bidrar til at du får et bedre grep.

Øverst på baksiden står det "Nexus" med store bokstaver, nederst står det "Asus" med litt mindre skrift. Det står ikke Google noe sted på nettbrettet, men når du skrur det på dukker Google-logoen opp som oppstartsbilde.

God skjerm

Den 7 tommer store skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 punkter, det vil si over kravene for å kunne kalle den en 720p HD-skjerm. Denne oppløsningen gir skjermen et høyde/bredde-format på 16:10, noe som er langt mer praktisk når du skal bruke nettbrettet til å se film på, enn 4:3-oppløsningen til iPad. Med såpass høy oppløsning på en såpass liten skjerm blir punkttettheten på 216 punkter per tomme, som er veldig bra. Går du veldig tett på skjermen er det såvidt mulig å skimte enkeltpunktene, men bildet virker likevel veldig skarpt. Til sammenligning har det større Asus Transformer Pad Infinity-nettbrettet en punkttetthet på 224 punkter per tomme, til tross for at det har en oppløsning på hele 1920 x 1200 punkter. Den nyeste iPad-en har en punkttetthet på 264.

Skjermen er en LCD-skjerm av IPS-typen (In-Plane Switching). IPS-skjermer er kjent for å ha god – og ikke minst riktig – fargegjengivelse, og under vår testing av Nexus 7 opplevde vi også bildekvaliteten som veldig god. Innsynsvinkelen var utmerket, og fargene endret seg lite da vi betraktet skjermen fra ulike vinkler. Google oppgir innsynsvinkelen til 178 grader. Lysstyrken var også god nok til at nettbrettet fungerte tilfredsstillende utendørs, selv om også skjermen i Nexus 7 i likhet med de fleste andre nettbrett kan være slitsom å bruke i direkte sollys.

Siden det er benyttet Corning Gorilla Glass i denne skjermen, skal den være praktisk talt umulig å lage riper i.

Android 4.1 Jelly Bean

Vi har opplevd at nettbrett basert på Android 4.0 Ice Cream Sandwich har hatt problemer med ytelsen, og at ting av og til kan gå litt i rykk og napp. Selv den kraftige maskinvaren i Asus Transformer Pad Infinity hadde problemer med dette, og der opplevde vi at nettleseren stadig vekk stoppet opp og kom med meldingen "Nettleseren svarer ikke".

Vi var derfor veldig spent på å teste det første nettbrettet med Android 4.1 Jelly Bean, siden ytelsen er noe av det Google har sagt skal ha blitt bedre i denne versjonen. Og det ser ut til at Google har sine ord i behold. Nexus-nettbrettet virker nemlig mye kjappere i vendingene enn Infinity, selv om prosessoren har litt lavere klokkefrekvens. Infinity har riktignok en høyere skjermoppløsning som kan forklare noe av ytelsesproblemet, men vi har likevel god grunn til å tro at Jelly Bean skal ha mye av æren for at brukergrensesnittet i Nexus 7 flyter veldig godt.

Blant nyhetene i Jelly Bean er at brukergrensesnittet nå oppdateres 60 ganger i sekundet, samtidig som grafikken benytter såkalt "vsync" og "triple buffering". I praksis innebærer det at hele brukergrensesnittet oppleves som raskere og at ting rett og slett flyter bedre. Jelly Bean reagerer også i det du berører skjermen, og skrur da automatisk opp klokkefrekvensen til prosessoren slik at du skal få følelsen av at nettbrettet reagerer lynraskt på berøring. Så snart du ikke lenger har behov for den ekstra kraften, skrus klokkefrekvensen ned igjen for å spare batteri.

Dette er ett av få nettbrett vi har testet hvor alt føles like responsivt som på iPad, og hvor du nesten får følelsen av at nettbrettet skjønner hva du vil gjøre før du har gjort det.

Pent brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet i Jelly Bean har mange likheter med Android 4.0 Ice Cream Sandwich, men har fått noen forbedringer her og der.

Det er fem startskjermer som du kan veksle mellom ved å sveipe fingeren sidelengs over skjermen. Hver skjerm kan inneholde snarveier til apper og du kan også opprette mapper som inneholder flere snarveier. I tillegg er det som på andre Android-enheter mulig med såkalte widgets, små miniprogrammer som viser nyttig informasjon om for eksempel innkommet e-post, kalenderoppføringer eller bilder fra bildealbumet ditt. Du legger til nye widgeter ved å trykke programmeny-knappen nederst i midten på skjermen og så velge "moduler". Ulike widgeter trekkes så enkelt og greit over til en av startskjermene. Størrelsen på noen av widgetene kan endres, og ikoner og widgeter som eventuelt måtte være i veien vil flytte seg automatisk.

På neste side skal vi gå nærmere inn på flere av de nye funksjonene i Jelly Bean.

I esken:

  • Google Nexus 7
  • USB-lader
  • Micro-USB-kabel til lading og filoverføring
  • Hurtigstart-guide

Her kan du se at en video som viser hva som skjuler seg i pakken: