Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGoogle Nexus 7 fra Asus

Googles mininettbrett imponerer

Endelig et lynraskt Android-nettbrett som ikke koster skjorta.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

Baksiden av Nexus 7 er laget i et gummiaktig plastmateriale. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Skjermen er såpass lyssterk at den fungerer helt greit utendørs.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Google Nexus 7 er med sine 10,5 millimeter tykkere enn 10-tommers nettbrett som iPad og Samsung Galaxy Tab 2 10.1.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Om ikke Google Nexus 7 kan kalles "lommevennlig", så har den i hvert fall et mer hendig format enn iPad (bak). Skjermen er i 16:10-format, mens iPad har 4:3-format, noe som gjør Nexus-skjermen bedre tilpasset film. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Det er tilsammen fem startskjermer som hver kan inneholde snarveier, mapper og widgeter. Her har vi lagt på widgeter for Google+ og e-post.
Du kan kjøpe deksler i en rekke farger til Google Nexus 7.Foto: Asus/Google

Google Nexus 7 er ikke bare det første nettbrettet i Googles Nexus-serie, men også det første produktet som kommer med Android 4.1, også kjent som Jelly Bean. Nettbrettet er utviklet gjennom et samarbeid mellom Google og Asus, og det er Asus som har produsert selve brettet.

Ifølge Google skal Nexus 7 være verdens første 7-tommers nettbrett med firekjerners prosessor. Det finnes riktignok flere 10-tommers nettbrett med fire prosessorkjerner, blant annet Asus Transformer Pad Infinity.

Gode spesifikasjoner til tross for lav pris

Til tross for at Nexus 7 ikke koster mer enn rundt 2.000 kroner i Norge, snakker vi altså om et nettbrett med en prosessor som er på høyde med de som sitter i langt dyrere produkter. Vi skal gå nærmere inn på de tekniske detaljene på neste side, men kan slå fast at dette er et nettbrett som gir deg overraskende mye for pengene.

Selve nettbrettet er pent designet og føles solid, og baksiden er laget i et matt plastmateriale med en litt "gummiaktig" overflate. Det gjør at nettbrettet ligger godt i hånden og føles behagelig. Vi synes ikke valget av plast som byggemateriale får nettbrettet til å virke "billig". Plasten på baksiden har for øvrig en rekke bittesmå fordypninger som bidrar til at du får et bedre grep.

Øverst på baksiden står det "Nexus" med store bokstaver, nederst står det "Asus" med litt mindre skrift. Det står ikke Google noe sted på nettbrettet, men når du skrur det på dukker Google-logoen opp som oppstartsbilde.

God skjerm

Den 7 tommer store skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 punkter, det vil si over kravene for å kunne kalle den en 720p HD-skjerm. Denne oppløsningen gir skjermen et høyde/bredde-format på 16:10, noe som er langt mer praktisk når du skal bruke nettbrettet til å se film på, enn 4:3-oppløsningen til iPad. Med såpass høy oppløsning på en såpass liten skjerm blir punkttettheten på 216 punkter per tomme, som er veldig bra. Går du veldig tett på skjermen er det såvidt mulig å skimte enkeltpunktene, men bildet virker likevel veldig skarpt. Til sammenligning har det større Asus Transformer Pad Infinity-nettbrettet en punkttetthet på 224 punkter per tomme, til tross for at det har en oppløsning på hele 1920 x 1200 punkter. Den nyeste iPad-en har en punkttetthet på 264.

Skjermen er en LCD-skjerm av IPS-typen (In-Plane Switching). IPS-skjermer er kjent for å ha god – og ikke minst riktig – fargegjengivelse, og under vår testing av Nexus 7 opplevde vi også bildekvaliteten som veldig god. Innsynsvinkelen var utmerket, og fargene endret seg lite da vi betraktet skjermen fra ulike vinkler. Google oppgir innsynsvinkelen til 178 grader. Lysstyrken var også god nok til at nettbrettet fungerte tilfredsstillende utendørs, selv om også skjermen i Nexus 7 i likhet med de fleste andre nettbrett kan være slitsom å bruke i direkte sollys.

Siden det er benyttet Corning Gorilla Glass i denne skjermen, skal den være praktisk talt umulig å lage riper i.

Android 4.1 Jelly Bean

Vi har opplevd at nettbrett basert på Android 4.0 Ice Cream Sandwich har hatt problemer med ytelsen, og at ting av og til kan gå litt i rykk og napp. Selv den kraftige maskinvaren i Asus Transformer Pad Infinity hadde problemer med dette, og der opplevde vi at nettleseren stadig vekk stoppet opp og kom med meldingen "Nettleseren svarer ikke".

Vi var derfor veldig spent på å teste det første nettbrettet med Android 4.1 Jelly Bean, siden ytelsen er noe av det Google har sagt skal ha blitt bedre i denne versjonen. Og det ser ut til at Google har sine ord i behold. Nexus-nettbrettet virker nemlig mye kjappere i vendingene enn Infinity, selv om prosessoren har litt lavere klokkefrekvens. Infinity har riktignok en høyere skjermoppløsning som kan forklare noe av ytelsesproblemet, men vi har likevel god grunn til å tro at Jelly Bean skal ha mye av æren for at brukergrensesnittet i Nexus 7 flyter veldig godt.

Blant nyhetene i Jelly Bean er at brukergrensesnittet nå oppdateres 60 ganger i sekundet, samtidig som grafikken benytter såkalt "vsync" og "triple buffering". I praksis innebærer det at hele brukergrensesnittet oppleves som raskere og at ting rett og slett flyter bedre. Jelly Bean reagerer også i det du berører skjermen, og skrur da automatisk opp klokkefrekvensen til prosessoren slik at du skal få følelsen av at nettbrettet reagerer lynraskt på berøring. Så snart du ikke lenger har behov for den ekstra kraften, skrus klokkefrekvensen ned igjen for å spare batteri.

Dette er ett av få nettbrett vi har testet hvor alt føles like responsivt som på iPad, og hvor du nesten får følelsen av at nettbrettet skjønner hva du vil gjøre før du har gjort det.

Pent brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet i Jelly Bean har mange likheter med Android 4.0 Ice Cream Sandwich, men har fått noen forbedringer her og der.

Det er fem startskjermer som du kan veksle mellom ved å sveipe fingeren sidelengs over skjermen. Hver skjerm kan inneholde snarveier til apper og du kan også opprette mapper som inneholder flere snarveier. I tillegg er det som på andre Android-enheter mulig med såkalte widgets, små miniprogrammer som viser nyttig informasjon om for eksempel innkommet e-post, kalenderoppføringer eller bilder fra bildealbumet ditt. Du legger til nye widgeter ved å trykke programmeny-knappen nederst i midten på skjermen og så velge "moduler". Ulike widgeter trekkes så enkelt og greit over til en av startskjermene. Størrelsen på noen av widgetene kan endres, og ikoner og widgeter som eventuelt måtte være i veien vil flytte seg automatisk.

På neste side skal vi gå nærmere inn på flere av de nye funksjonene i Jelly Bean.

I esken:

  • Google Nexus 7
  • USB-lader
  • Micro-USB-kabel til lading og filoverføring
  • Hurtigstart-guide

Her kan du se at en video som viser hva som skjuler seg i pakken:

Teknologi og funksjoner

Fire små kontaktpunkter på høyre side av nettbrettet vil bli brukt til fremtidige dokkingløsninger.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Google Plus-appen har et veldig tiltalende brukergrensesnitt, og vi håper flere etter hvert vil oppdage at dette er et utmerket alternativ til Facebook.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
E-postklienten kan kombinere flere innbokser i én og samme visning. Her har vi kombinert en Exhange-konto og en Gmail-konto.
Med NFC kan du overføre informasjon mellom to mobile enheter ved å holde dem mot hverandre. Her overfører vi en kartposisjon til en HTC One X..
Kalenderen er blant de beste vi har vært borti på noe nettbrett. Du kan velge mellom ulike visninger, for eksempel kombinert ukesvisning som her.
Kartene er koblet opp mot Google+, slik at du kan få oversikt over for eksempel restauranter vennene dine har anmeldt eller sjekket inn på. .
Får du servert mobilversjon av en nettside, kan du be nettleseren om å be om skrivebordsversjonen i stedet. .
Google Aktuelt ("Currents") gir deg nyheter i et enkelt og brukervennlig grensesnitt.
Dette er søkeskjermen som dukker opp når du sveiper fingeren opp fra bunnen av skjermen. Google Now viser informasjon om blant annet vær, reiseavstand og kalenderhendelser.

Til tross for at dette er et forholdsvis rimelig nettbrett, benytter Nexus 7 en kraftig Tegra 3-systembrikke med fire Cortex A9-kjerner på 1,3 GHz hver. I tillegg til de fire kjernene har Tegra 3-brikken også en femte "hjelpeprosessor" som brukes når det ikke er behov for all prosessorkraften. Dette er med på å spare strøm.

Kraftig prosessor sammen med en kraftig GeForce-grafikkprosessor gjør at dette er et nettbrett som yter svært godt nesten uansett hva du setter det til å gjøre.

Vårt testeksemplar kom med 16 GB lagringsplass, men det finnes også en variant med 8 GB. Dette vil ifølge Asus ikke bli solgt i Norge. Det er ikke støtte for minnekort på Nexus 7, men vi tror 16 GB vil holde for de aller fleste. At det ikke er mulig å utvide, trekker likevel litt ned.

Av trådløse teknologier har nettbrettet støtte for Wi-Fi 802.11b, g og n. Det er ikke 3G-støtte, så vil du på nett når du er på farten må du ha en 3G-ruter i nærheten eller bruke funksjonen som finnes på mange mobiltelefoner for å dele 3G-nettet ("mobilt hotspot").

Batteriet er oppgitt til å holde til rundt 9 timer med videoavspilling eller 10 timer med nettsurfing. I praksis opplevde vi batteritiden som helt grei, men brukte vi den en time eller to hver dag måtte vi lade med et par dagers mellomrom. I motsetning til på en iPad tappes nemlig batteriet også ganske fort selv om nettbrettet ikke er i bruk, men dette avhenger av hvor mange bakgrunnsprosesser det er – for eksempel om du har pushmail og annet skrudd på. Batteritiden er likevel godkjent.

NFC-støtte

Nettbrettet har NFC-støtte og en såkalt Android Beam-funksjon som brukes for å overføre informasjon mellom to Android-enheter. Det innebærer at du kan overføre data over korte avstander ved å holde nettbrettet rygg i rygg mot en annen enhet. Vi testet blant annet overføring av kartposisjon fra Google Maps. Så snart vi holdt Nexus 7 rygg i rygg mot en HTC One X-mobiltelefon, ble vi bedt om å berøre skjermen for å sende kartposisjonen fra den ene enheten til den andre. Også YouTube-appen fungerte fint med NFC. Ser du en video du liker, kan du automatisk starte den på et annet nettbrett eller telefon med NFC bare ved å holde de to enhetene mot hverandre og berøre skjermen på den enheten du vil sende fra. Du kan også overføre lenke til en nettside fra én enhet til en annen, mens andre apper som for eksempel kalenderen ikke så ut til å støtte NFC.

NFC-støtten gjør det også enklere å pare nettbrettet med Bluetooth-håndfrier og -høyttalere som støtter det som kalles "Simple Secure Pairing". NFC vil også kunne brukes til fremtidige betalingsløsninger.

Chrome er standardnettleser

På Nexus 7 har Google kastet ut den gamle nettleseren som pleide å være standard i Android, og i stedet lagt inn den langt mer strømlinjeformede og elegante Chrome-nettleseren. Chrome er etter vår mening en av de aller beste nettleserne til Android. Den er rask, og rulling og zooming på nettsider flyter veldig godt.

Chrome er full av smarte funksjoner, som for eksempel at du kan få opp en oversikt over alle faner du har oppe i Chrome på andre mobiltelefoner, nettbrett og PC-er, slik at du raskt kan fortsette der du slapp. Nettleseren har også en inkognitofunksjon, som lar deg surfe på nettet uten å legge igjen spor på nettbrettet.

En smart funksjon i nettleseren sørger for at du ikke trykker feil når du trykker på lenker på nettsider. Er det flere lenker ved siden av hverandre, og det er en fare for at du kan ha trykket feil lenke på grunn av liten skriftstørrelse, får du opp et slags forstørrelsesglass som viser de aktuelle lenkene. Så må du trykke en gang til på den lenken du mente å treffe. Det betyr et ekstra trykk, men fjerner risikoen for at du trykker feil lenke.

Nyttige apper

Nettbrettet leveres med standardprogramvaren i Android, og ikke noe utenom det. Men med Jelly Bean-oppdateringen har standardappene blitt enda bedre enn tidligere. Kalenderen er for eksempel noe av det beste vi har sett, med svært oversiktlige visninger som kombinerer månedsvisning og ukes- eller dagsvisning. Layouten på kalenderen er nå optimalisert for å se best mulig ut på 7-tommers skjermer. Du kan ha mange samtidige kalendere som du enkelt og greit skrur av og på ved å velge ønsket kalender fra en liste på høyre side av skjermen. I Jelly Bean-kalenderen kan du sende e-post til møtedeltakere direkte fra kalendervarslinger i varslingssenteret – for eksempel hvis du vil gi alle møtedeltakerne en beskjed om at du er 10 minutter forsinket.

E-postleseren er også veldig god, og lar deg kombinere e-post fra mange ulike kontoer i én samleinnboks. Fargekoding av meldingene gjør at du raskt ser hvilken konto e-posten er sendt til. E-postleseren støtter både Exchange, POP og IMAP, og du kan vise e-post til Gmail-kontoen din på samme sted. Den vanlige Gmail-klienten følger også med, i tilfelle du foretrekker den.

Den innebygde filfremviseren i e-postleseren kan vise filvedlegg i de mest vanlige formatene, som Microsoft Office eller PDF. Det følger ikke med programvare for å opprette eller redigere filer i Office-format, så vil du ha Polaris Office eller Quickoffice må du laste det ned fra fra Google Play.

I appen "Personer" finner du kontaktpersoner fra alle kontoene dine samlet på ett sted. Har en kontaktperson en profil på Google+ vil oppdateringene herfra vises direkte på kontaktkortet. Installerer du Skype på nettbrettet vil du også kunne starte Skype-samtaler direkte fra kontaktkortet til en person. Du kan også sende direktemeldinger via Google+ direkte fra kontaktkortet. Er det personer du ofte har kontakt med, kan du med et par trykk legge denne personen til startskjermen. Alt i alt synes vi kontaktregisteret i Jelly Bean fungerer veldig bra.

Skjermtastaturet er veldig bra, og den innebygde stavekontrollen gjør en god jobb med å rette opp skrivefeil underveis.

Sveip opp for å søke

En av nyhetene i Jelly Bean, er at du raskt kommer til Google-søk ved å sveipe opp med fingeren opp fra bunnen av skjermen. Dette kan du gjøre selv om du befinner deg inne i en app eller låseskjermen er aktiv. Søkefunksjonen søker både etter innhold på nettet, etter apper eller musikk som er installert på nettbrettet, og etter personer i kontaktregisteret. Synes du det er greit å snakke engelsk til nettbrettet, kan du også bruke talesøk.

Når du åpner søkeskjermen vil det vanligvis dukke opp ett eller flere "kort" under søkefeltet. Denne funksjonen kalles Google Now, og viser deg kort med informasjon om blant annet hvordan været blir eller kommende avtaler i kalenderen. Google Now har en slags innebygget intelligens, så den skjønner blant annet når du er på vei hjem fra jobb. Da kan det dukke opp et kort som forteller deg hvor lang tid det sannsynligvis er til du er hjemme igjen, og om det eventuelt er kø på veien. Et trykk på dette kortet tar deg rett til Googles navigasjonsprogram. Befinner du deg i nærheten av stasjoner for kollektivtrafikk, vil det kunne dukke opp kort som forteller deg når den neste trikken går. Google Now vil også kunne komme med forslag til restauranter i nærheten eller automatisk gi deg valutakurser når du er på reise.

Google+

Google har – ikke uventet – gitt sitt eget sosiale nettverk Google+ en ganske sentral plass på Nexus 7-nettbrettet. Google+-appen er godt synlig plassert i hovedmenyen nederst på startskjermen, ved siden av nettleserknappen. Appen ser virkelig lekker ut, med en magasinlignende layout og kjapp navigasjon. Via Google+-appen kan du for øvrig starte både chattesesjoner og videosamtaler.

Det følger med to direktemeldingsapper fra Google. Den ene heter Google Talk, og er kanskje kjent for de fleste som har hatt å gjøre med Android-enheter tidligere. Den andre heter "Snakkeboble" og ser ved første øyekast ut til å gjøre mye av det samme. Snakkeboble-appen er imidlertid integrert med Google+. Når du henter frem menyen i Snakkeboble-appen ser du at du egentlig befinner deg inne i Google+-appen. Både Snakkeboble og Google Talk støtter videosamtaler, og du får opp alle Google-kontaktene dine i begge apper.

Offline-kart

Kartapplikasjonen Google Maps har blitt forbedret i forhold til tidligere versjoner. Det er nå blant annet støtte for lagring av kartutsnitt, slik at du kan bruke kartene selv om du ikke har tilgang til internett. Dette er en funksjon man tidligere har kunnet finne i betaversjon under "Google Labs", men som nå er blitt en svært velfungerende standardfunksjon i Google Maps.

Appen Google Currents – eller Google Aktuelt – som den heter hvis du har valgt norsk språk, viser deg nyheter fra ulike kilder. I praksis er det en Flipboard-lignende nyhetsleser, som også har mulighet til å vise deg RSS-feeder du har lagt inn i Google Reader – hvis du bruker den. Blant nyhetene i Jelly Bean er at Google Aktuelt nå bruker maskinvareaksellerasjon for å gjøre overganger mellom artikler enda jevnere.

Ansiktslås med blunkesikring

I likhet med Android 4.0 Ice Cream Sandwich har også Jelly Bean en ansiktslås som lar deg låse opp nettbrettet ved å holde det foran deg. Tidligere har denne ansiktslåsen vært mulig å lure ved å holde opp et bilde av den som har låst nettbrettet. I Jelly Bean kan ansiktslåsen kreve at du må blunke for at nettbrettet skal låses opp, dermed reduserer du risikoen for at noen klarer å lure ansiktslåsen ved å bruke et bilde.

Av andre sikkerhetsfunksjoner nevner vi at alt innholdet på nettbrettet kan krypteres. Du må da bruke en pinkode eller et passord for å dekryptere nettbrettet hver gang du skrur det på.

Multimedia

Høyttaleren er plassert nederst på baksiden av brettet. I kortenden finner du også en 3,5 mm hodetelefonutgang og en Micro-USB-kontakt for lading og filoverføring. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Musikkspilleren er oversiktlig og grei. .
En equalizer-funksjon lar deg tilpasse lydbildet etter eget ønske.

Nexus 7 gjør en god jobb som underholdningsnettbrett. 16:10-formatet på skjermen er perfekt til film, og siden skjermen også har god bildekvalitet og høy nok oppløsning til å vise HD-video i 720p er dette et nettbrett som passer fint for de som er på jakt etter et bærbart underholdningssenter som får plass i en veldig stor lomme. Men vi savner en HDMI-utgang, og det er ikke mulig å bruke HDMI via Micro-USB-kontakten (noen nettbrett kan dette ved hjelp av en såkalt MHL-kontakt). Det er heller ikke DLNA-støtte, selv om du riktignok finner apper på Google Play som kan gi deg DLNA.

Musikkspilleren er standardspilleren i Android, som etter vår mening fungerer ganske bra. Den er kanskje ikke like intuitiv overalt, men den har det meste du forventer å finne av funksjoner i en musikkspiller. Det er en ganske god spillelistefunksjon, og du har også mulighet til å lagre hele spillekøen som en ny spilleliste. Legger du nettbrettet på siden får du opp en stilig "cover flow"-lignende visning av albumene. En equalizer-funksjon lar deg justere lydbildet etter egne preferanser.

Når du spiller musikk vises dette også på låseskjermen, og du kan skifte sang eller pause musikken uten å måtte låse opp skjermen og gå til musikkavspilleren. Du har ellers tilgang til å skifte sang og pause musikk fra varslingsfeltet som du trekker ned fra toppen av skjermen, men av en eller annen grunn kan du her kun gå til neste sang – ikke til forrige.

Det følger ikke ørepropper med nettbrettet, i hvert fall fikk ikke vi det med vårt testeksemplar. Vi testet derfor lydkvaliteten med et par gode ørepropper fra Beats, samt et par Shure-hodetelefoner til rett under tusenlappen. Lydkvaliteten er absolutt godkjent, men nettbrettet klarer ikke å spille spesielt høyt. Selv med volumet på maks var vi ikke i nærheten av et lydnivå som var ubehagelig.

God videostøtte

De fleste videoformatene vi forsøkte spilte uten problemer med den medfølgende videoavspilleren, som er standardavspilleren i Android. Men DivX-filer lot seg ikke spille av. Det finnes imidlertid et hav av ulike videospillere i Google Play som spiller alle mulige formater. Prøv for eksempel MX Player, som støtter bruk av flere CPU-kjerner for dekoding av video.

Det eneste problemet vi av og til støtte på ved avspilling av mediefiler, var i Chrome-nettleseren. På nettsider hvor video er integrert på selve nettsiden opplevde vi av og til problemer med avspillingen, og det skjedde ofte at vi heller ikke fikk video til å spille av verken i fullskjermsmodus eller ved visning på nettsiden. Vi fikk for eksempel først ikke VG TV til å virke, men da vi krysset av i innstillingene at vi ville ha skrivebordsversjonen av nettsiden startet plutselig videoen og spilte av uten problemer. Selv om det tilsynelatende var den samme nettsiden vi fikk opp uansett hva vi valgte.

Har kun frontkamera

Synes du det er viktig å kunne ta bilder med nettbrettet, er ikke Nexus 7 noe for deg. Dette nettbrettet er nemlig utstyrt kun med et frontkamera, og mangler vanlig kamera på baksiden. Det er mulig dette er gjort for å få ned prisen på nettbrettet, hvis da ikke Google har kommet til den konklusjonen at folk flest kanskje uansett ikke tar særlig med bilder med nettbrett. Vi savner ikke kameraet.

Frontkameraet er først og fremst ment for videosamtaler via de tidligere nevnte Google Talk- og Google Snakkeboble-appene. Du kan også installere Skype fra Google Play. Vi fikk beskjed om at nettbrettet foreløpig ikke var sertifisert for bruk med videosamtaler i Skype, og at videokvaliteten derfor kunne være dårligere enn på et sertifisert nettbrett. Men det så ut til å fungere utmerket, og videokvaliteten var minst like god som med Google Talk – uten at det var så veldig mye å skryte av. Vi snakker tross alt om et kamera med bare 1,2 megapiksler oppløsning – men det er greit nok til videosamtaler.

God på spill

Med en kraftig Tegra 3-systembrikke med fire prosessorkjerner på 1,3 GHz gir Nexus 7 mer enn nok kraft til å dra rundt selv de mest krevende spillene. Det følger ikke med noen spill, men vi lastet ned blant annet den Tegra 3-optimaliserte utgaven av Shadowgun (Shadowgun THD). Nettbrettet hadde ingen problemer med å dra rundt dette spillet, og da bør det meste annet også fungere godt.

Konklusjon

Nexus 7 er det første nettbrettet fra Google, og er laget i samarbeid med Asus. Etter å ha brukt nettbrettet daglig i litt over en uke sitter vi igjen med et solid inntrykk. Dette har Google virkelig fått til.

Ikke bare har Google og Asus klart å lage et svært kraftig nettbrett som til tross for lav pris slettes ikke føles billig. Med det nye Android 4.1 Jelly Bean-operativsystemet på plass er også ytelsen i brukergrensesnittet blitt bedre enn i forrige versjon. Det hjelper selvfølgelig at Nexus 7 har en kraftig firekjerners prosessor og en kraftig grafikkprosessor. Selv de aller mest avanserte og krevende appene og spillene fungerer utmerket på dette nettbrettet.

Den lekreste Android-versjonen

Ved første øyekast ligner Android 4.1 Jelly Bean ganske mye på 4.0-versjonen som brukes i blant annet Asus Transformer Pad Infinity. Men når du begynner å bruke det oppdager du at det er gjort små forbedringer overalt. Som at kalenderen er optimalisert for 7-tommersskjermen på Nexus 7, eller at du har fått en forbedret søkefunksjon som dukker opp når du sveiper fingeren oppover fra bunnen av skjermen.

Vi liker at Google endelig har kastet ut den gamle Android-nettleseren og byttet den ut med Google Chrome. Med unntak av at den av og til sliter med avspilling av video på nettet, er Chrome en av de absolutt beste nettleserne du får til Android. Den husker til og med hvilke faner du har hatt oppe på andre mobiltelefoner, nettbrett eller PC-er, og kan gjenopprette disse for deg på Nexus 7.

Jelly Bean er rett og slett den lekreste Android-versjonen til nå.

God skjerm

Nexus 7 er et pent designet nettbrett som føles solid og som ligger godt i hånden. Med en 7-tommers skjerm er nettbrettet ganske mye mindre enn for eksempel en iPad, men skjermoppløsningen på 1280 x 800 punkter gir den et 16:10-format som er mye bedre til å se film på enn 4:3-formatet til iPad. Nettbrettet takler også det meste av video- og lydformater, og skulle det være noe som ikke fungerer finnes det et vell av medieavspillere i appbutikken Google Play.

Skjermen er god og skarp, og fungerer fint selv om du ser den fra siden.

Dessverre har ikke Nexus 7 mulighet for tilkobling til TV via HDMI, og det følger heller ikke med programvare for trådløs bildeoverføring via DLNA.

Mangler kamera og 3G

Selv om Nexus 7 har kraftig maskinvare, har Google og Asus spart inn litt her og der for å få ned prisen. Nettbrettet mangler for eksempel kamera. Det er riktignok et 1,2 megapiksel frontkamera som kan brukes til videosamtaler via for eksempel Skype eller den medfølgende Google Talk-appen. For noen vil et kamera være et savn, andre synes uansett det er meningsløst å bruke et nettbrett til å ta bilder med.

Nexus 7 mangler også 3G-støtte. For å komme på nett må du enten ha tilgang til et Wi-Fi-nettverk, eller så må du koble deg opp via en mobiltelefon som er satt opp som ”mobilt hotspot”. Det fungerer for så vidt helt greit.

En siste ting vi savner, er mulighet for utvidelse av lagringsplassen med minnekort. Men 16 GB lagringsplass holder antagelig for de fleste.

Konklusjon

Google Nexus 7 er ett av de aller beste Android-nettbrettene på markedet, til tross for lav pris. Du får et svært raskt nettbrett som er lett å bruke.

Utvalget av gode apper tilpasset de store nettbrettskjermene er fortsatt ganske mye dårligere på Android enn på iPad, men det begynner å komme seg. Google har laget en egen kategori i appbutikken med oversikt over apper som er anbefalt til nettbrett, men vi savner en måte å finne ut om appen du søker etter er optimalisert for store skjermer eller ikke. I dag må du bare installere og prøve, og ofte oppdager du at appen er laget for å fungere best på en liten mobilskjerm. Men som sagt – det begynner å komme seg, og spesielt på spillsiden er det mye bra å finne.

Det finnes få – om noen – nettbrett som kan konkurrere med Nexus 7 i denne prisklassen. Det mest åpenbare alternativet til Nexus 7 er Samsung Galaxy Tab 7.7. Dette nettbrettet har en tokjerneprosessor mot en firekjernersprosessor på Nexus 7, men til gjengjeld kjører prosessoren på litt høyere klokkefrekvens. Ytelsen vil nok oppleves som noenlunde lik. Galaxy Tab 7.7 koster betydelig mer enn Nexus 7, men har til gjengjeld støtte for både 3G og minnekort. Et annet alternativ kan være Samsung Galaxy Tab 2 7.0, men dette har vi foreløpig ikke testet.

Vil du ha litt større skjerm enn 7 tommer, bør du ta en kikk på Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE og Asus Eee Pad Transformer TF300T, som begge riktignok koster en del mer. Apples iPad kan også være et godt alternativ for deg som vil ha større skjerm og et enda bedre utvalg nettbrett-optimaliserte apper, og som er villig til å betale en forholdsvis høy pris.

annonse