TestMaxthon Android Web Browser

Nettleser med mange funksjoner

Men det visuelle er ikke helt på høyde med konkurrentene.

Maxthon skiller seg ikke veldig ut fra mange av de andre nettleserne vi har testet i det siste.

Maxthon tilbyr en nettleser på PC-en, men det er mobilnettleseren som er den mest populære. Vi har installert denne blant de 8 nettleserene vi har testet den siste tiden.

Denne nettleseren skiller seg ikke tydelig fra så mange av de andre nettleserne ved første øyekast. I toppen finner du fanene dine, og en knapp for å åpne en ny fane. Under finer du en favorittknapp, adresselinje og en oppfriskeknapp.

Nederst er det en meny med knapper for å gå frem og tilbake, hjem, oppfriskeknapp igjen, fullskjerm og en knapp for å få en slags hovedmeny.

Ber du om mer meny får du mange valg. Under fanen "popular" kan du blant annet både bytte tema, laste ned utvidelser (add-ons) eller se nedlastingene dine. Under "utilities" kan du blant annet velge å ikke laste noen bilder eller sette på "wap-modus" der du bare laster de viktigste elementene, du kan velge hvilken nettleser du vil utgi deg for å bruke eller du kan velge mye eller lite skjermlys.

I denne menyen kan du også velge om nettleseren skal huske nettsidene du går tilbake fra slik at det skal gå fort å gå fremover igjen.

I fullskjermmodus får du god oversikt.
Mange muligheter i menyene.

Litt kjedelig

Utseendemessig er det ingen animasjoner og lite annet jåleri. Sammenligner vi med Dolphin Browser HD "kjennes" sistnevnte nettleser ut til å være mer påkostet. Små animasjoner og litt rundere hjørner gjør hele forskjellen, i tillegg til at den reagerer litt raskere.

Maxthon er på ingen måte noen fryd for øyet, slik som Dolphin Browser HD og Chrome spesielt må sies å være.

Mange innstillinger

Innstillingsmenyen er også tilgjengelig herfra, og den rommer en lang liste med innstillingsmuligheter. Du kan endre tekststørrelse, velge om verktøylinjen i bunnen skal være gjemt, velge å dra fingeren for å gå frem og tilbake og mye mer.

Det vi har nevnt av innstillingsmuligheter og funksjoner i nettleserens hovedmeny er bare et utdrag av de alternativene som fins. De er plassert på en slik måte at det likevel ikke går veldig mye ut over brukervennligheten.

Du kan laste ned en utvidelse som gir flere gestusmuligheter.

Tegn frem en fane

Vi har tidligere testet Dolphin Browser HD, som lar deg tegne et enkelt tegn på skjermen for å for eksempel gå frem og tilbake eller til en bestemt nettside. Også Maxthon har prøvd seg på gestusfunksjon.

Ved å trykke på hjelp-symbolet i hovedmenyen finner du ut hvordan du bytter mellom fanene, får opp en ny fane, lukker en fane eller åpner en fane du akkurat lukket. Dette er færre funksjoner enn i Dolphin Browser HD, og i konkurrenten kan du i tillegg legge til dine egne gestuser. For eksempel kan du i Dolphin Browser HD be om å gå inn på Amobil når du tegner en a på skjermen.

I Dolphin HD må du først trykke på gestussymbolet før du begynner å tegne. I Maxthon ser den alltid etter gestus på skjermen, men siden det er så få slike bevegelser opplevde vi ikke å tegne inn disse uten at det var meningen.

Blant utvidelsesmulighetene finner du imidlertid "Advanced Gesture". Denne åpner for at du kan tegne en G for å gå til Google og F for å gå til Facebook. Dessverre er det fortsatt slik at du tegner disse mønsterene alltid mens du surfer, så du må passe på å ikke lage mønster som du kan tegne ved et uhell.

Privat surfing

Maxthon har en modus for privat surfing. Det vil si at de nettsidene du surfer på ikke blir lagret på noen måte. Dette er det ellers bare Google Chrome som stiller med av de nettleserne vi har testet.

Som alle andre nettlesere vi har testet i det siste er det også en delefunksjon i Maxthon, slik at du kan dele nettadressen til en nettside over Facebook, Bluetooth eller hva det måtte være.

Databruk

Maxthon legger seg ikke så aller verst på databrukstatistikken. Her har vi brukt en versjon av Amobil uten variabel datamengde. Vi har lastet forsiden, gått inn på en artikkel, trykket tilbake, gått inn på en ny artikkel, trykket tilbake og oppfrisket forsiden.

Hver nettleser vil lagre deler av designen underveis, og nettleserne som husker flere elementer bruker mindre data på surfing.

Opera Mini og Opera Mobile med turbo kan vi se bort ifra, siden det er egne teknikker som brukes for å holde databruken nede. Av vanlige nettlesere er Maxthon nummer tre etter Opera Mobile og Firefox som bruker ørlite mindre data.

Hastighet

Med SunSpider har vi målt hastigheten på nettleserene. Her kommer også Maxthon helt greit ut, på fjerdeplass av de nettleserne vi har testet. SunSpider tester hastigheten på visning av JavaScript-elementer og på tilpasning til mobilskjermen.

Kortere tid er bedre.

Alle testene er kjørt på samme telefon, en Sony Xperia S.

I tillegg kjørte vi den velkjente ACID3-testen som undersøker nettleserns evne til å vise nettsider basert på Document Object Model og JavaScript. Her fikk alle nettleserne full pott på Xperia S - 100 av 100 poeng.

Konklusjon

Maxthon har veldig mange funksjoner, uten at det blir så rotete at det er vanskelig å finne fram. Mange av de andre nettleserne kjennes imidlertid bedre ut i bruk, takket være små animasjoner og runde kanter. Vi nevner spesielt Dolphin Browser HD og Chrome.

Firefox stiller med langt flere utvidelser, men har ikke gestusfunksjoner eller støtte for privat surfing. Det er bare Chrome som stiller med privat surfing utenom Maxthon. En bedre form for gestusfunksjoner finner du i Dolphin Browser HD.

Dolphin Browser HD er også proppet full av funksjoner og valgmuligheter, uten at det går for mye ut over brukervennligheten.

Opera Mobile er en suveren nettleser om du både vil ha en god nettleser og vil ha muligheten til å holde databruken nede.

I stedet for Maxthon, mener vi Dolphin Browser HD er et bedre valg for "proffene" som vil ha mange valg og innstillingsmuligheter. Trenger du noe enkelt og greit bør du se på Chrome, Firefox eller Opera Mobile.

Les også
Ny versjon av Dolphin-nettleseren slippes i dag
Les også
Nettlesere for Android OS: Få raskere internett på mobilen
Les også
Android 4.0s innebygde nettleser: Bør du bytte nettleser?
Les også
Skyfire for Android: Populær nettleser når ikke opp
Les også
Google Chrome: Støtter hemmelig surfing
Les også
Firefox for Android: Nettleser for de som digger utvidelser
Les også
Dolphin Browser HD: Nettleseren hvor du kan styre alt
Les også
Opera Mobile 12 til Android: Vi tester nettleseren med turbo
annonse