Til hovedinnhold
TestBoat Browser for Android OS

Pen og grei, men hvor er turboen?

Vi har prøvd nok en nettleser for Android.

Einar Eriksen

Artikkelen er oppdatert 24.07.2012 med hensyn til versjon 4.0.1.

Vi testet nylig Android-nettleseren Dolphin Browser HD, som gir avanserte brukere mange funksjoner og muligheter. Nå er det Boat Browser som står for tur, og det er en annen populær nettleser blant Android-brukere.

Boat Browser har ikke en gestusløsning som gjør at du kan "tegne" deg til nettsider eller en særegen løsning for å levere nyheter, slik som Dolphin Browser HD. Den har heller ikke noe som kan konkurrere med turbo-funksjonen i Opera Mobile som gjør at du sparer datatrafikk når du surfer.

Ligner Opera Mobile

Boat Browser ligner veldig på Opera Mobile i bruk. Helt øverst finner du en oversikt over fanene du har oppe. Adresselinjen kommer frem når du er helt oppe på en nettside eller når du trykker menytasten. Ved siden av den er det en tast for å legge nettsiden til som favoritt. I samme område finner du en skjermtast som gir deg et søkefelt.

Nederst i nettleseren er det taster for å gå frem og tilbake, bokmerkehåndtering, fullskjermmodus og en tast for flere valg. I tillegg er det en liten pil som gir tilgang til å ta skjermskudd, lagre nettsiden, dele lenken eller bytte agent (slik at det ser ut som at du surfer med andre nettlesere).

Hakket nyttigere er telefonens menytast som bringer deg ikoner som hjemmeside, nedlastinger, fullskjermmodus, innstillinger, oppfrisk, kopier og avslutt. Også her er det en tast som gir deg enda flere alternativer: nattmodus, skjermlås, søke på nettsiden, hjelp, historikk og temaer. Av disse er det egentlig bare søkingen på nettsiden vi bruker ofte.

I forrige versjon syntes vi mange av de funksjonene vi bruker ofte har vært for bortgjemt, slik som linkdeling, oppfrisking av nettsiden og søking på nettsiden. I versjon 4.0.1 er oppfrisking og deling av lenke til nettsiden lettere tilgjengelig.

Pent og responsivt

Vi synes Boat Browser har et pent brukergrensesnitt av runde, "moderne" ikoner. Den er raskere på å zoome i vår testtelefon og føles derfor noe mer responsiv enn Opera Mobile, men det er fordi Opera Mobile tilpasser teksten etter hvor mye du zoomer til enhver tid. I Boat Browser er det bare når du zoomer ved å dobbelttappe på skjermen at teksten tilpasses kolonnebredden.

Justeringer

Innstillingsmenyen er fyldig. Av visuelle innstillinger som kan være verdifulle finner vi mulighet for å holde skjermen påslått mens nettleseren er i fokus, automatisk aktivering av fullskjermmodus når du holder mobilen sideveis og bestemming av tekststørrelse. Mer tekniske justeringer kan også gjøres, som blokkering av sprett-opp-vinduer eller la midlertidige internettfiler lagres på minnekortet.

Vi savner ikke så mange avanserte funksjoner fra Dolphin HD, men turbo-funksjonen fra Opera Mobile kan kanskje være et savn når du nærmer deg datagrensen i abonnementet ditt eller du er i utlandet. Boat Browser laster nemlig inn nettsider i full størrelse uten komprimering. En grei løsning kan være å laste ned Opera Mini for å bruke i tilfeller der du skal bruke minst mulig data.

En funksjon vi setter stor pris på i Boat Browser er muligheten til å aktivere flash og andre plug-ins når du trykker på et ikon som erstatter eksempelvis en reklame. På den måten sinker ingen reklamer telefonen din, men du kan enkelt se dem om du vil.

En add-ons-funksjon for å utvide nettleserens funksjoner har kommet i nyeste versjon. Nå er det seks utvidelser tilgjengelig, inkludert en Facebook-funksjon, en fanehistorieutvidelse som er veldig hendig for å se historien i hver fane og noen andre funksjoner som kan være hendige.

Rask

Vi har kjørt noen ytelsestester i de nettleserne vi har testet i det siste, og vi ser litt på hvordan Boat Browser gjør det i forhold til de andre nettleserne.

Oppdatert 24.07.2012: Grafen er oppdatert. Vi har nå testet nettleserne i grafen med en Sony Xperia S uten overklokket prosessor og med Android 4.0.4.

Kortere tid er bedre.

I SunSpider scorer nettleseren helt greit. I denne testen testes JavaScript-ytelsen alene.

Acid3-testen sier noe om hvor godt nettleseren følger vedtatte internettstandarder. Med 100 poeng, altså full pott, i denne testen bør det være duket for korrekt visning av de fleste internettsider.

Datatrafikk

For å teste nettleserens databruk rettferdig har vi surfet på vår klonede versjon av Amobil der tilfeldig reklame er fjernet. Vi har lastet forsiden (fullversjon), gått inn på en nyhetssak (mobilversjon), brukt tilbakeknappen tilbake til forsiden, gått inn i en ny nyhetssak, brukt tilbakeknappen igjen og til slutt oppfrisket forsiden.

Boat Browser ser ut til å mellomlagre data på en mindre effektiv måte enn konkurrentene, slik at den bruker mer datatrafikk når du blar rundt på én nettside - for eksempel når du leser flere artikler.

Fullskjermmodusen gir god oversikt.

Konklusjon

Boat Browser er en funksjonsfattig nettleser, i likhet med Opera Mobile og i motsetning til Dolphin HD. Imidlertid synes vi det er litt rare valg hva gjelder plassering av enkelte funksjoner i Boat Browser, og Opera Mobile føles enklere i bruk.

Dermed har vi litt problemer ved å finne gode grunner til at du skal velge Boat Browser. Den er rask, brukergrensesnittet er pent og nettleseren fungerer alt i alt godt, men om du vil ha en enkel nettleser velger du heller Opera Mobile. Turbo-funksjonen i Opera Mobile er en trivelig bonus når du skal spare på datatrafikken.

Vil du heller ha en funksjonsrik nettleser er det så langt Dolphin HD som er det beste alternativet vi har testet, med muligheter for nedlasting av enkelte tilleggsfunksjoner.

annonse