Til hovedinnhold
TestDas Keyboard Model S Professional

Dette tastaturet skal gi skikkelig lavlytte skriveøkter

Men vi hadde heller brukt 1300 kroner på noe helt annet.

Introduksjon og førsteinntrykk

Når du bruker mange timer foran datamaskinen til både jobb og fornøyelse, er det viktig å ha inputenheter med god kvalitet og ergonomi, samtidig som de er effektive i bruk. Vi testet forleden tastaturet Das Keyboard Model S Ultimate, som er et godt valg til de skriveglade. I dag skal vi se på et annet tastatur fra samme produsent, som i utgangspunktet ser veldig likt ut, men det er flere forskjeller under panseret.

Det heter Das Keyboard Model S Professional og er et mekanisk tastatur med fullt tasteoppsett, og vårt eksemplar bruker brytere av typen Cherry MX Red. Det går under modellnavnet Silent, i motsetning til modellene med MX Brown og Blue, som kalles henholdsvis Soft Tactile og Clicky.

Das Keyboard Model S Professional. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
To USB 2.0-utganger. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Designen er ren, med blank overflate og avrundede hjørner. Det har nordisk layout på tastene, og i tillegg finner vi medietaster og en tast for søvnmodus, som kan brukes med FN-knappen. Konstruksjonen virker stødig, og gir ikke etter for trykk eller bøying.

Model S Professional ser ganske stilig ut, men den blanke overflaten trekker fort til seg fingermerker og smuss. På høyresiden er det to USB-utganger av versjon 2.0, og hele tastaturet må derfor kobles til med to USB-kontakter. Utover dette kan du se langt etter baklys og makroknapper, men dette er gjerne noe mange vil være foruten på tastaturer beregnet til skriving.

-
Mekaniske brytereCherry MX Red, leveres også med Brown og Blue
N Key RolloverFull Key Rollover via PS/2, 6 Key via USB
Livslengde50 millioner klikk
BaklysIngen
LysfunksjonerIngen
TilkoblingTo stykk USB 2.0, hvorav én går til USB-hubben
Kabel2 meters USB-kabel
TastehetterLaserinngravert ABS-plast
TilleggUSB 2.0 hub med to utganger Overgang til PS/2 Rengjøringsklut

DatorDax sendte tastaturet til test.

Bruk

Das Keyboard Professional plugges i maskinen og alt fungerer rett ut av boksen, medieknappene inkludert.

Cherry MX Red. Festemekanismen til mellomromstasten fungerer ikke spesielt bra. 
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Cherry MX Red-tastene er ofte tiltenkt spillerne, men er å finne på et arbeidstastatur rett og slett fordi støynivået til MX Blue kan bli litt i overkant. Brown har omtrent samme støynivå som Red, og vil nok være et mer naturlig valg til et rolig skrivetastatur.

Det er ingen tvil om at Model S Professional med røde brytere bråker mindre enn Model S Ultimate med blå brytere, og faktisk er dette tastaturet stillere enn de fleste andre tastaturer med røde brytere vi har prøvd. Grunnen til dette er at mange tastaturer har en bakplate i metall under tastene, som kan gi noe gjenklang ved harde trykk. En slik plate er ikke å finne på Das Keyboard Professional, og støynivået er relativt lavt med tanke på at det er et mekanisk tastatur.

Bakføttene er ikke gummierte, men tastaturet står stødig nok. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Ikke like god som broren

I starten virket det som Model S Professional ga den samme skriveopplevelsen som andre alternativer med like brytere. Vi er ikke helt begeistret med å bruke MX Red til lengre skriveøkter, men om du klarer å venne deg til å stoppe tastenedtrykket på halvveien, fungerer bryterne ypperlig. Det har ikke undertegnede, og skriveopplevelsen blir som resultat ganske hard og klossete.

Brytervalget kan ikke klandres på tastaturet, men det er videre et annet problem vi ble oppmerksom på i løpet av første prøvekjøring: De større tastene som shift, enter og mellomrom har en annen taktil tilbakemelding enn resten. Det er spesielt mellomromstasten som er fæl, da den har kortere vandring og tastetrykket føles ulikt om du trykker ut til sidene på tasten.

Stilig finish, men den holder seg ikke lenge om du ikke polerer ofte. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Vi tok av tastehetten og fant en o-ring og annen patent på festemekanismen enn det vi så på Model S Ultimate. Ingen av de andre tastene hadde o-ringer, så vi undres litt på hvorfor den var bare der.

Frustrerende spilling

De røde bryterne fungerer som alltid veldig bra til alle typer spill, og responsiviteten til de mekaniske bryterne kombinert med Full Key Rollover legger alt til grunn for en ypperlig spillopplevelse.

Det er imidlertid en liten bagatell som setter store stopper på de verst tenkelige tider, og det er plasseringen til FN-knappen. Denne finnes rett til høyre for venstre ctrl-tast, og har dermed forskjøvet Windows- og Alt-tastene mot høyre. Når du har planer om å bruke Alt-knappen havner du rett til skrivebordet, og det finnes heller ingen måte å deaktivere Windows-knappen når du spiller.

Konklusjon

Das Keyboard Model S Professional med illustrativt fingeravtrykk. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Das Keyboard Model S Professional nådde ikke helt opp til forventningene i vår test. Det ser pent ut, men er noe stort og blir fort mindre pent når fingeravtrykkene har satt seg. Det har ikke bakgrunnsbelysning, men kan skilte med to USB-porter på høyresiden av tastaturet. Disse er ganske ulendt plassert, da store minnepenner og kabler kan komme i veien for musa.

Bruksfølelsen er heller ikke den beste. Mellomromstasten har en annerledes taktil tilbakemelding enn resten av tastene, og FN-knappen har forskjøvet Windows-tasten til høyre, noe som ofte resulterer i uønskede hopp til skrivebordet.

Dette gjør at Model S Professional mange hakk dårligere enn Model S Ultimate, og med pris på rundt 1300 kroner finnes mange andre gode alternativer.

Vi kan nevne Filco Majestouch 2, som fåes med mange typer brytere, og kan bli ditt for 1500 kroner. Til de aller fleste vil Corsair Vengeance K70 eller Qpad MK85 være skikkelig gode alternativer, og begge koster rundt en tusenlapp.

+ Stille


- Blank overflate som fort blir skitten
- Ulendt plassering av USB-portene
- Venstre Windows-knapp er har ikke normal plassering
- Mellomromstasten har en mindre god taktil følelse

Mer om
annonse