Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCorsair Vengeance K95

Makroknot til for de mest entusiastiske spillerne

Ved å legge til 18 ekstra taster har Corsair laget et verre tastatur.

Torstein Sørnes, Hardware.no

Introduksjon og førsteinntrykk

Det er full fres i Corsair om dagene, som virkelig presser produkter ut i et mangfold av markedssegmenter. Det er spesielt spillutstyret som får mye oppmerksomhet, og Vengeance-serien sikter seg til den dyrere delen av markedet –entusiastene.

Vi testet nylig Vengeance K70 som gjorde det bra nok til å få en anbefaling, og i dag har vi fått inn storebroren til test: Vengeance K95.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
-
Mekaniske brytereCherry MX Red
N Key Rollover20 Key Rollover
LivslengdeIkke oppgitt
BaklysHvitt med 3 forskjellige styrkenivå og egen LED for hver tast.
LysfunksjonerTre forskjellige modus: valgfrie taster, hele tastaturet eller reaktivt baklys.
TilkoblingBruker 2 x USB 2.0 og har én utgang bak
Kabel2 meters flettet USB-kabel
TilleggMediataster, volumhjul, låsing av Windows-knapp 18 makrotaster Håndleddsstøtte Justerbar oppfriskningsrate 125 til 1000 Hertz BIOS-modus
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Til MMO-spilleren

Det er heller ingen røde og vinklede WASD-taster å finne i pakken, og dette i kombinasjon med makrotastene antyder at K95 er godt egnet til MMO-, strategi- og rollespill, i motsetning til K70 som er mer beregnet til skytespill.

Med forskjellene og likhetene i bakhode, er det tilsynelatende få overraskelser å finne i tastaturets ytre design og konstruksjon.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Bak tastene ligger en bakplate i aluminium, og det er ingen ramme rundt tastene. Dette gjør at tastene virker opphøyd og ikke nedfelt i tastaturet, og dermed er det enkelt å riste av støv og skit.

Mediataster, volumhjul og lysjustering. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Tastaturet er tungt, og virker solid takket være bakplaten. Det er dog ikke like gjennomført som Vengeance K70, da makro-delen ser ut som en designmessig ettertanke som stikker ut på siden av tastaturet. Dette har i og for seg liten betydning i praksis, men makrotastene er montert et par millimeter lavere enn resten tastaturet. På vårt eksemplar var Corsair-logoen allerede halveis i ferd med å falle av, noe som er en smule for dårlig selv om det er irrelevant for praktisk bruk.

Knapper til profilbytte og opptak av makroer. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

I øvre høyre hjørne finner vi fire mediataster, dempeknapp og et volumhjul med herlig bruksfølelse. Ved siden av ligger tre knapper for justering av lysstyrke og -modus, i tillegg til en knapp for deaktivering av Windows-tasten. På venstre side i samme rad er det fire knapper til opptak av makroer og bytte av profiler.

MX Red til alle

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Under tastene finner vi mekaniske brytere av typen Cherry MX Red. Denne bryteren er brukt i hele tastaturet, inkludert i F-raden og under makrotastene. I motsetning til den FPS-orienterte lillebroren Vengeance K70 tilbys ikke dette tastaturet med andre brytertyper, noe som er litt trasig da noen strategispillentusiaster foretrekker brune eller blå brytere.

Kler vi tastene nakne ser vi de røde bryterene samt en egen hvitlysende LED til hver tast. Tastaturet kobles til med en tjukk og stiv USB-kabel med to kontakter i enden, hvor den ene mater USB-utgangen på baksiden av tastaturet, som for øvrig er av versjon 2.0. Her finner vi også en bryter som justerer oppfriskningsraten fra 1 til 8 millisekund, eller setter tastaturet i BIOS-modus som gjør det mer kompatibelt med gamle datamaskiner.

Bli med videre, så sjekker vi hvordan tastaturet er i bruk »

Takk til Corsair som sendte tastaturet til test.

Installasjon og bruk

Enkel programmering

Det følger ikke med programvare i esken, så den må du lastes ned på hjemmesidene til Corsair. Dette er kanskje like greit da brukeren blir tvunget til å skaffe seg nyeste versjon.

USB-utgang og bryter til justering av oppdateringsfrekvens. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Medietastene fungerer rett ut av boksen, men du må ha driveren for å bruke makrotastene, som kan konfigureres på flere måter. Den letteste er å trykke på «MR»-knappen på tastaturet, velge makroknappen du vil konfigurere, for å deretter utføre kommandoen og trykke «MR» knappen igjen når du er ferdig. Denne makroen kan endres, kopieres og lagres i den lettfattelige programvaren. Her kan du også opprette en helt fersk makro, og legge til spesielle kommandoer som åpning av program, kopiering av tekst og så videre.

Du kan selv velge hvilke taster som skal lyse.
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Makroene kan lagres på tre forskjellige profiler, som du enkelt kan bytte mellom ved å trykke på profilknappene på tastaturet. Dette gjør det enkelt å ha egne profiler til for eksempel Starcraft, Photoshop og generell Windows-bruk.

Profilene lagrer også baklyskonfigurasjonen, som kan settes til å lyse opp hele tastaturet eller utvalgte knapper. Det er også mulig å gjøre baklyset reaktivt, slik at tasten lyser opp en liten stund etter den har blitt trykket ned. Vi ser liten praktisk nytte i dette, men det er uansett en stilig funksjon.

Mekanisk ulyd

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

De mekaniske tastene bråker fortsatt like mye, og vi vil fraråde tastaturet som gave til en bror eller hybelkamerat i naborommet. Det bråker nok en smule mer enn mekaniske tastaturer flest, men disse bråker jevnt over ganske mye alle sammen.

Denne ulempen går fort i glemmeboka når vi spiller med hodesettet på, og oppdager at de røde tastene føles deilige i bruk. De responsive bryterene registrerer alle tastetrykk i kampens hete, og 20-Key Rollover gjør det praktisk talt umulig for
mennesker med ti fingre å trykke inn
tastekombinasjoner som ikke registreres.

18 makroknapper, 3 profiler og uendelig med muligheter. 
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Det krever uten tvil en del tilvenning for å bli vant til å bruke makrotastene i spill. Vi fant ingen spesielt gode bruksområder i skytespill, og måtte ty til kreativiteten for å finne nyttige makroer i strategispill. Det var først i rollespill tastaturet virkelig fikk brynt seg, men også her tok det noen timer før effektiviteten ble tilsvarende det vi hadde uten makrotaster.

Plastknotten til høyre er høyere enn gummiknotten til venstre for den, og fører til at tastaturet sklir.
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

I Photoshop opprettet vi makrort til forskjellige verktøy, lagring og bevegelse fremover og bakover i historien. Dette er strengt tatt ikke snarveier vi hadde problemer med tidligere, men sett at det totale antallet tastaturkommandoer vi vanligvis bruker er under 10, ble vi faktisk fort vant til nytte makrodelen på tastaturet. Ulempen med dette er naturligvis at vi hele tiden måtte flytte hånden fra makrodelen over til den vanlige delen, så en bedre konfigurasjon ville vært å hatt enten alle eller kun de mest knotete svarveien på makrodelen. Annen nyttig bruk til makrotastene er å
skrive uvanlig tegn som «, din egen epost-adresse, eller åpne programmer som nettleseren.

Makrodelen har gjerne like stor nytte i arbeidsprogramvare som spill, men da tastaturet kommer med røde bryteren er det ikke særlig godt egnet til lange skriveøkter. Det fungerer, og vi blir til en viss grad vant til å skrive på det i lengden, men Cherry MX Red føles klumsete til skriving.

Dårlig understell

Knotete montering.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Det følger med en god håndleddstøtte, men festemekanismen til dette er unødvendig knotete. På resten av tastaturene til Corsair er det bare å klipse det på plass, men her må vi faktisk ta i bruk skrujern til monteringen. Dette virker som en lite gjennomtenkt løsning, da den verktøyfrie festmekanismen er mer enn god nok.

Tastaturet kan ved hjelp av to føtter løftes i bakkant. Disse er ikke gummibelagte, men fører allikevel til at tastaturet ligger med stabilt enn med føttene nede. Dette ser ut til å være forårsaket av makrodelen til tastaturet, som har en plastknott høyere enn gummiknotten. Det er alt for lett å få tastaturet til å skli, noe som ikke var et problem med lillebroren K70.

Bli med videre, så oppsummerer vi våre tanker »

Konklusjon

Etter å ha testet lillebroren Corsair Vengeance K70, hadde vi store forventninger til dagens testprodukt. Vengeance K95 er nemlig i utgangspunktet et helt likt tastatur, bare med 18 ekstra makrotaster.

Til tross for dette har produsenten klart å forverre det originale produktet. Den ekstra makrodelen gjør at tastaturet ikke ligger helt plant på skrivepulten, noe som igjen fører til at venstredelen lett kan skli. I tillegg til dette har Corsair byttet til en tungvint løsning for montering av håndleddstøtten.

Makrodelen på tastaturet er imidlertid både enkel å programmere og enkel å bruke, men bruksverdien er i høyeste grad opp til deg. Husk at makrotaster kan være minst like nyttige i arbeidsprogrammer som Photshop og Final Cut Pro, som de er i spill. Det krever en del tilvenning, og for vår del var det først når vi dro i gang et rollespill at tastaturet virkelig fikk brynt seg.

Vengeance K95 er et solid aluminiums-støpt tastatur som utelukkende har røde Cherry MX-taster. Disse er veldig gode til spilling, men de lager samtidig mye lyd. For lengre skriveøkter skulle vi gjerne hatt både blå og brune brytere som alternativer, men det finnes ikke.

Sammenlignet med lillebroren Vengeance K70 fører de ekstra knappene til en ekstra kostnad på rundt 100 kroner, opp til omtrent 1100 kroner. Det er ikke store økningen, men totalt sett blir det i overkant mye. Vi anbefaler heller at du går for versjonen uten makrotaster, eller tar en titt på Logitech's tastatur med litt færre makrotaster.

+ Solid kvalitet
+ Enkel opptak og bruk av makrotaster
+ Responsive og gode mekaniske taster
+ Nyttige mediaknapper, volumhjul og USB-utgang


- Bråker
- Dårlig feste av håndleddsstøtte
- Glir for enkelt på underflaten

Mer om
annonse