Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCorsair Vengeance K65 Compact

Mekanisk tastaturherlighet i kompakt form

Corsair har fjernet en viktig del, men det gjør ingenting.

Torstein Sørnes, Hardware.no

Introduksjon og førsteinntrykk

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Corsairs Vengeance-serie begynner skikkelig å ta form. På tastaturfronten har vi testet Vengeance K70 som imponerte skikkelig, og storebroren K95 med makroknapper som gjorde det litt mindre bra. Alle Vengeance-tastaturene er mekaniske og ser i utgangspunktet ganske like ut, men som vi avslørte i testen av K95 kan det dukke opp overraskelser. Det nyeste tillegget heter Vengeance K65, og ligner mye på K70 – bare uten talltastatur.

Velutprøvd oppskrift

Vengeance K65 har de samme hovedingrediensene som de andre Vengeance-tastaturene, så her finner vi få overraskelser. Designet er rent og minimalistisk, og Corsair har skjerpet inn størrelsen på alle kanter for å ende opp med beskjedne 35,5 x 16,5 centimeter.

Tastene ligger på en aluminiumsflate uten sidekanter, som gjør det enkelt å blåse bort gårsdagens pizzarester. Byggekvaliteten og metallplaten bidrar til en skikkelig god kvalitetsfølelse, og tastaturet virker solid på alle punkter.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Den beskjedne størrelsen har også redusert antall ekstrafunksjoner, så her får du ikke spesielt mye mer enn det helt grunnleggende. Det er ingen dedikerte mediataster, men øverst på tastaturet finner vi fortsatt knapper for dekativering av Windows-knappen, justering og demping av volum. Den høyre Windows-knappen er byttet ut med en FN-knapp, som i lag med de fire siste F-tastene kan brukes til å styre mediaspilleren.

Talltastaturet er ikke å finne på K65, til stor begeistring for noen. Den reduserte størrelsen gjør tastaturet ypperlig til å dra med seg i sekken, for å få litt ekstra plass på skrivebordet eller for å minske avstanden mellom musehånd og tastaturhånd.

WASD- og piltastene har fått en grå farge, men har for øvrig samme tekstur og følelse som resten av tastene. Mellomromstasten har en ruglete overflate, og under tastene finner vi mekaniske brytere av typen Cherry MX Red. Det er ingen LEDs å skimte, da tastaturet ikke har bakgrunnsbelysning.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Det er heller ikke så mye spennende å finne bak eller under tastaturet. En kjekk detalj er muligheten til å koble tastaturkabelen helt av tastaturet, for å spare pakkeplass og forhindre at kabelen blir bøyd og klemt når du stuer tastaturet ned i sekken.

På baksiden er det en bryter som lar deg justere oppdateringsfrekvens fra 125 til 1000 hertz, eller sette tastaturet i BIOS-modus. Sistnevnte forbedrer støtten mot gamle maskiner og scenarioer hvor du ikke kan laste nødvendige drivere.

Trykk deg videre, så ser vi om Vengeance K65 duger på slagmarken »

-
Mekaniske brytereCherry MX Red
N Key RolloverFull Key Rollover via USB
Livslengde50 millioner klikk
BaklysIngen
LysfunksjonerIngen
TilkoblingUSB 2.0
Kabel2 meters flettet, avtagbar USB-kabel
TilleggVolumjustering Låsing av Windows-knapp Mediataster med FN-knapp

Takk til Corsair som sendte tastaturet til test.

Installasjon og bruk

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Vengeance K65 mangler spennende ekstrafunksjoner, noe som betyr at vi slipper å installere ekstra programvare. Media- og volumtastene fungerer rett ut av boksen, og det er litt herlig å slippe maset med driverdisker og ny programvare.

Tastaturet har ingen former for baklys, og dette vil nok bli savnet i varierende grad av brukerene. Utover den estetiske verdien synes vi at et svakt baklys kan være rimelig greit i nattemørket, men det er allikevel noe vi klarer oss uten.

Det er noen ting som mangler fra det større K70, som USB-utgang på baksiden, rullehjul til justering av volum og dedikerte mediaknapper. Vi bruker mediaknappene akkuratt nok til å ikke klare oss uten, men ikke så mye at vi avhenger av å ha dedikerte knapper til formålet.

Utenom dette, og selvfølgelig mangelen på talltastatur, er K65 ganske identisk til K70. Avstanden mellom tastene og tastaturoppsettet, sett bort i fra FN-knappen, er kliss likt og leverer nettopp den bruksfølelsen vi ønsker fra et mekanisk tastatur.

Smått men godt

Til tross for den reduserte størrelsen er det ingen ting som reduserer spillopplevelsen fra den vi har fått med de fullvoksne tastaturene. Mekaniske tastatur er fortsatt kongen i spill, og K65 er en svært god representant for nettopp denne typen tastaturer.

Den taktile følelsen er nesten uvurderlig, og gjør det enkelt å foreta små posisjonsjusteringer i skytespill, skvise ut drøssevis med arbeidere i strategispill eller å bruke magi umiddelbart etter cooldown i rollespill. Vær oppmerksom på at noen spill faktisk bruker talltastaturet og at du i såfall må finne en brukbar tastekonfigurasjon selv.

Røde, mekaniske brytere. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

K65 leveres kun med brytertypen MX Red, i motsetning til K70 som også leveres med brune og blå brytere. Dette betyr at tastene har lineær vandring og aktiveres på halvveien av et fullt trykk. Det er ingen tilbakemelding, verken hørbar eller følbar, som angir når tastetrykket registreres, så det kan kreve litt trening å bruke tastaturet uten å trykke tastene til bunns.

Vi er ikke spesielt imponert av den røde brytertypen når det kommer til lengre skriveøkter, men dette vil være en individuell smakssak. Om du ikke er kjent med mekaniske brytere vil vi anbefale å ta en prøverunde med forskjellige brytertyper før innkjøp, men MX Red er et svært populært valg og et godt utgangspunkt.

Mekanisk bråk med ekstra klang

Mekanikken medfører også et merkbart høyere støynivå enn hva som er å finne på vanlige membrantastatur, og K65 legger seg midt i sjiktet. Hvis du pleier å trykke tastene til bunns, og er hardhendt med labbene, vil Vengeance-tastaturene gi en liten etterklang på grunn av bakplaten i aluminium.

En populær modifikasjon er å montere o-ringer i gummi mellom tastehettene og bryterene, og dette vil redusere støyen betraktelig. Vi synes strengt tatt at både spilling og skriving ble bedre etter å ha montert o-ringer, da vandringen ble redusert med halvannen millimeter og støynivået ble akseptabelt.

Det undrer oss samtidig litt at produsenter som Corsair ikke velger å legge med en pakke med passende o-ringer, da kostnaden er liten og bruksfølelsen kan passe til et bredere publikum.

Avtagbar kabel.
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

I likhet med Vengeance K70 ligger K65 godt og stødig på pulten, i motsetning til K95 som var noe vinglete. Det kan løftes i bakkant ved hjelp av to føtter, men disse er ikke gummierte og medfører at tastaturet ikke er like godt klistret til pulten, dog uten at dette er stort problem. Det følger ikke med håndleddsstøtte til tastaturet og da er det ekstra dumt at det heller ikke mulig å kjøpe i etterkant.

Les videre for å se vår konklusjon »

Konklusjon

For spilleren på flyttefot

Corsair Vengeance K65 bygger på den velkjente tastaturoppskriften til Vengeance-serien, og sikter til å være det enkleste enkleste alternativet. Tastaturet mangler talltastatur, og den kompakte formen gjør det ypperlig til trange skrivebord og hyppige turer til venner og LAN.

Det mangler ekstra snacks som bakgrunssbelysning, USB-utgang og dedikerte mediataster som du finner på det større Vengeance K70, men dette er funksjoner som ikke alle har behov for. K65 er dermed ikke bare egnet til spilleren som er mye på farten, men sikter seg også dermed inn som et billigere alternativ til de som ikke har behov for det lille ekstra, som vi finner på dyrere tastaturer.

I likhet med mekaniske tastaturer flest, må du forvente et relativt høyt støynivå med K65. Dette glemmer du fort når du nyter den responsive og kontrollerte følelsen du får når du spiller, men kan være til bry i naborommet om du har tynne vegger. Den kompakte størrelsen er ikke et hinder for spillopplevelsen, som virkelig er god på K65 og ganske lik den du får på andre tastaturer med de samme Cherry MX Red-bryterne.

Ett av de billigste

Alt i alt er vi veldig fornøyd med Vengeance K65. Prisen er i skrivende stund i overkant av 600 kroner, og er dermed et av de billigere mekaniske tastaturene. Byggekvalitet og bruksfølelse er i toppsjiktet, så den lave prisen skyldes mangel på bakgrunnsbelysning og ekstrafunksjonalitet. Det største savnet er allikevel håndleddstøtten, og vi skulle gjerne sett at Corsair solgte både denne o-ringer, for å dempe støyen, sepparat.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Hvis du ikke er avhengig av det tastaturet mangler, er K65 et ypperlig valg og anbefales på det sterkeste. Vil du ha mer funksjonalitet må du punge ut mer, og storebroren K70 er da et fullgodt alternativ til rundt tusenlappen.

Er du på jakt etter et kompakttastatur bør du også titte på CM Storm Quickfire TK. Dette mangler den sålangt særegne kvalitetsfølelsen vi får med Vengeance-tastaturene, men byr til gjengjeld på bakgrunnsbelysning og muligheten til å bytte mellom talltastatur og piltaster, til omtrent samme pris som K65.

Få med deg vår komplette guide til mekaniske tastaturer »

+ Solid byggekvalitet og pent design
+ Kompakt og praktisk
+ Skikkelig bra i spill


- Mangler håndleddstøtte
- Bråker ganske mye om du taster hardhendt

Mer om
annonse