Til hovedinnhold
TestFilco Majestouch 2

Grisedyrt tastatur uten dill og dall

Tastaturfanatikerne har trykt Filco til brystet.

Torstein Sørnes, Hardware.no

Introduksjon

Filco er internasjonalt et velkjent navn som har fått godt rykte på seg ved å tilby minimalistiske, mekaniske tastaturer av solid kvalitet. Til tross for at de ikke er tilgjengelige i nettbutikker her til lands, tiltrekker de seg litt oppmerksomhet, og da måtte vi naturligvis ta en titt.

Representanten fra Filco heter Majestouch 2, og har et fullt tasteoppsett med mekaniske taster av typen Cherry MX Red. Porteføljen til produsenten består utelukkende av tilsvarende tastaturer, med variasjoner med andre mekaniske brytere, mangel på talltastatur og muligheten til å få skriften på tastene fjernet eller plassert på siden av tasten.

Litt ekstrasnacks. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Da vi åpnet pakken ble vi møtt av et knallrødt tastatur, verktøy for fjerning av tastehetter, overgang til PS/2 og ni ekstra tastehetter for å få et helnorsk tasteoppsett.

Tastaturet har verken makrotaster, bakgrunnsbelysning, USB-porter eller medietaster, men koster fort opp mot 1500 kroner å få hjem i hus fra en distributør i utlandet.

Den røde klossen veier inn på knappe 1,3 kilogram, og gir umiddelbart et skikkelig solid kvalitetsinntrykk. Overflaten er av et ruglete plastmateriale, og vi synes rødfargen på tastaturet tar seg godt ut, spesielt med tanke på hvor anonymt det er ellers.

Tastene er nedfelt i plastrammen, noe som gjør rengjøring til et mareritt sammenlignet med rammeløse løsninger. Under tastehettene ligger bryterne MX Red fra Cherry, men det er også mulig å tak i versjoner med MX Black, Brown og Blue.

Slik fungerer mekaniske tastaturer:
Dette er de ulike brytertypene »

Det er ikke mye spennende å finne på undersiden av tastaturet, men vi observerer fire store gummiklosser og to føtter som også har gummi på undersiden. Vi blir stadig forbauset over tastaturer som vingler eller ligger ustødig, men her virker det som Filco har gjort alt til punkt og prikke.

Trykk deg videre, så ser vi om Majestouch 2 duger i bruk »

Spesifikasjoner: Filco Majestouch 2-
Mekaniske brytereCherry MX Red, leveres også med Black, Blue, Brown
N Key RolloverFull Key Rollover
Livslengde50 millioner klikk
BaklysIngen
LysfunksjonerIngen
Kabel1,5 meters USB-kabel, overgang til PS/2 følger med
TilleggIngen
Vekt1,24 kg

Installasjon og bruk

Ingen store overraskelser

Ett av mange valg: Cherry MX Red. 
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Tastaturet plugges rett i maskinen og virker fra første stund, da det ikke krever noen drivere eller programmer.

Tjukt og solid. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Vi er begeistret over det fullnorske tastaturoppsettet, som for en gangs skyld ikke er et sammensurium av norsk, dansk, svensk og finsk. Det tar seg bedre ut estetisk, og gjør uansett hverdagen enklere for de som ikke er drevne i å skrive uten å se - som barn og eldre. Dessverre faller disse nesten garantert utenfor markedsgruppen for et tastatur med så høy pris.

Under tastene ligger en metallplate som hjelper med å stive av tastaturet. Er du litt hardhendt med labbene, vil denne gi fra seg en lav klingelyd, ganske lik den vi har hørt fra Vengeance-tastaturene til Corsair.

De røde bryterne er helt identiske med de du finner på andre MX Red-utstyrte tastaturer, så bruksopplevelsen blir dermed ganske lik. Den lange, lineære vandringen fungerer ypperlig i alle typer spill, og du sitter igjen med følelsen av at du har stålkontroll på hvert minste tastetrykk. Vi har blitt skikkelig glad i mekaniske tastaturer, men den herlige taktile følelsen har sine ulemper. Majestouch 2 bråker definitivt, men dog ikke mer enn sine konkurrenter. Til spill og hjemmebruk er dette som regel en neglisjerbar bagatell, men på kontoret er det viktigere at tastaturet har et akseptabelt støynivå.

Tastaturet fungerer greit til skriving, men vi foretrekker MX Brown eller Blue om vi skal skrive over lengre tid. MX Red gir nemlig ikke fra seg et klikk når tastetrykket registreres, og krever dermed en del trening for å brukes like behagelig og effektivt til skriving som de to andre brytertypene. Bunner du tastene ut hver gang, blir skriveopplevelsen hard, klumsete, og unødvendig høylytt.

Det var strengt tatt lite å utsette på tastaturet gjennom testperioden. Det fungerte ypperlig til enhver tid, og gjør jobben så bra som kombinasjonen mellom brytertype og bruker tillater. Majestouch 2 har ingen ekstra funksjonalitet, men sjarmerer med tidløs minimalisme og kvalitet – det skal mer til enn en kjapp titt for å avsløre at tastaturet er produsert i 2013 og ikke i 1993, og vi er ikke i tvil om at tastaturet kan innfri som et trofast arbeidsverktøy på skrivebordspulten i ett eller to tiår fremover.

Vi savnet håndleddsstøtte til tastaturet, men Filco produserer en passende i skinn. For å få tak i denne må du punge ut ytterligere fem hundre kroner, og totalpakken blir dermed ganske dyr. Takket være vekten og gummiknottene ligger tastaturet som klistret på pulten, selv når føttene bak er oppe.

Trykk deg over på neste side for å lese vår dom over det dyre tastaturet »

Konklusjon

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Filco Majestouch 2 er et litt annerledes tastatur enn hva vi tidligere har testet. Produsenten har fokus på enkelhet og kvalitet, så selv om du må utenlands for å få tak i tastaturet, bør du ikke forvente å få noe eksotisk. Kvaliteten er solid i alle ledd, men du finner ikke et eneste snev av ekstrafunksjonalitet. Dette vil nok være avskrekkende for mange, tatt i betraktning at tastaturet koster rundt 1500 kroner med merverdiavgift inkludert.

Tastaturet fåes i en rekke varianter, og valgmulighetene lokker nok de mest kresne tastaturfanatikerne. Du kan velge mellom brytere Cherry MX Black, Brown, Blue og Red, plastramme i hvit, sort, rød eller kamuflasjemønster, versjoner uten talltastatur, og få skriften på tastene fjernet eller plassert foran på tastene.

Vi har ingenting å utsette på Majestouch 2, men allikevel mener vi det er et dårlig kjøp for de aller fleste. Til tusenlappen får du nemlig Corsair Vengeance K70, som tilbyr USB-port, medieknapper og baklys som om ønskelig kan deaktiveres. Kvaliteten er i samme gate som tastaturet fra Filco, og den rammeløse designen gjør det enklere å rengjøre.

+ God kvalitet
+ Ligger godt på skrivebordet


- Altfor dyrt

annonse