Til hovedinnhold
AnbefalingMekaniske spilltastaturer

Dette er de beste spilltastaturene

Vi har testet et hav av dem, dette er våre favoritter.

Torstein Sørnes, Hardware.no

Spilltastaturets arena har blitt en vanskelig jungel å navigere seg rundt i det siste året. Nesten samtlige produsenter har presset ut et mekanisk spilltastatur i en eller annen form. Selv om de kanskje ser ganske like ut på overflaten, kan det være store forskjeller på innsiden. Vet du for eksempel om du vil ha røde, svarte, blå eller brune brytere? Bryr du deg egentlig om makroknapper, eller det kanskje baklysene du er mest opptatt av?

For å finne det riktige tastaturet er det flere faktorer som spiller inn. Det viktigste er kanskje å vite hva du skal bruke tastaturet til, og hvilke ekstrafunksjoner du tror du trenger.

Vi anbefaler deg å først lese vår guide til mekaniske tastaturer, for å få en oversikt over de ulike bryterne som finnes på markedet, og hvordan de fungerer. Selv om de i bunn og grunn gjør det samme, altså å registrere tastetrykkene dine, gjør de det på ulike måter. Noen er harde, noen gir tilbakemelding, mens andre bare sklir mykt ned når du trykker. Hva du liker best må du bare finne ut av selv, så det kan være lurt å ta en tur til butikken for å prøve de forskjellige brytertypene.

Vi kan likevel raskt informere om at samtlige tastaturer vi har tatt for oss denne gangen bruker brytere fra produsenten Cherry. Cherry MX-bryterne har blitt synonymt med mekaniske tastaturer, og selv om det finnes andre produsenter og andre mekaniske brytere, er de nesten ikke å oppdrive i vanlige nettbutikker.

Derfor har vi delt opp våre anbefalinger i fire kategorier, hvor tre av dem er basert på ulike brytere fra Cherry, mens den siste kategorien er avholdt til dyre, men populære tastaturer, uavhengig av hvilken bryter de tar i bruk.

Alle mekaniske tastaturer lager ganske mye støy sammenlignet med membrantastaturer, men det er verdt å merke seg at tastatur med blå brytere bråker en god del mer enn resten. Felles for alle anbefalingene er full N-Key Rollover via PS/2, og ingen problemer med ghosting.

Røde brytere, for den følsomme spilleren

Vi begynner med de røde bryterne, våre personlige favoritter som også er den med populære populært brytertypen. Røde brytere trenger mindre vekt for å dyttes ned enn svarte, og bråker heller ikke så mye som de brune og blå bryterne.Vår første anbefaling er Corsair Vengeance K65 Compact, som er kompakt og minimalistisk uten talltastatur. Det mangler baklys, håndleddsstøtte, USB-utganger og alt annet ekstra, men er et ypperlig alternativ om du vil ha noe plassbesparende, enkelt eller billig. Kabelen er avtagbar og størrelsen gjør det ypperlig til hyppige LAN-besøk. Prisen ligger i skrivende stund i overkant av 600 kroner – uten at dette går ut over kvaliteten og bruksgleden du får med mekaniske tastaturer.

Finn beste pris på Corsair Vengance K65 Compact »
Les vår test av Corsair Vengance K65 Compact »

Årets beste allrounder er definitivt Corsair Vengeance K70. Kvaliteten er solid, designen er pent og tastaturet er lett å rengjøre. Baklyset er rødt, sterkt og justerbart, og videre har K70 kjekke medietaster, praktisk volumhjul og USB-utgang på baksiden. Hvis du er i tvil om hvilket tastatur du skal gå for er dette et treffsikkert valg, som bør dekke de aller fleste behov.

Finn beste pris på Corsair Vengance K70 »
Les vår test av Corsair Vengance K70 »

Er du interessert i makroknapper, kan du ta en titt på storebroren Corsair K95. Dette er ganske likt K70, men har i tillegg 18 makroknapper som kan konfigureres til å gjøre nesten hva du vil, i spill såvel som i skrivebordet. Ulempen er at det ikke står like støtt på skrivebordet som K70, men dette er ikke et stort problem. Les videre for å se et godt alternativ, med svarte brytere.

Finn beste pris på Corsair Vengance K95 »
Les vår test av Corsair Vengance K95 »

Svarte brytere, for den hardhendte spilleren

De svarte bryterne er for deg som liker litt motstand i trykket når du spiller et spill. Annet enn å være tyngre å trykke på, er de identiske med de røde bryterne i opplevelse. De kan regnes som klassikerne av spillbrytere, og er absolutt et godt valg for enhver ihugga spiller.

Flesteparten av spilltastaturene på markedet bruker svarte brytere, og det er også her vi har sett det største spriket av kvalitet. Joda, de fleste mekaniske spilltastaturene er sikkert gode nok for den gjennomsnittlige spiller. Men når du først skal ut med en solid sum penger, er det greit at du bruker det på noe bra.

Cooler Master Storm Trigger er et ypperlig tastatur med svarte brytere. Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Derfor anbefaler vi deg å bruke pengene på Cooler Master Storm Trigger – tastaturet som har alt du kommer til å trenge: Solide og svarte brytere, en ekstremt solid konstruksjon, bakbelysning i opptil fem ulike lysstyrker, en rad med egne makroknapper på venstresiden, en av de aller beste håndleddstøttene og et veldig godt materialbruk. Vi kunne nevnt mye mer, men vi føler egentlig ikke at vi trenger det. Du får hele sulamitten for omtrent 800 kroner.

Finn best pris på Cooler Master Storm Trigger »
Les vår test av Cooler Master Storm Trigger »

Brune og blå brytere for den skriveglade strategispilleren

Cherry MX Brown og Blue gir taktil tilbakemelding når du trykker ned tastene, og egner seg en del bedre til skriving enn MX Red og Black. Tastene er ikke spesielt gode til skytespill hvor du ofte må trykke samme tast gang etter gang for å finjustere posisjonen din, men de fungerer ypperlig til strategi- og MOBA-spill som Starcraft og League of Legends. Blå brytere gir et hørbart klikk når de aktiveres, og krever litt mer krefter enn brune brytere, og derfor er brune brytere en slags mellomting mellom MX Blue og Red.

CM Storm Quickfire TK kan du få med Cherry MX Red, Brown, Blue, Clear og Green.
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

CM Storm Quickfire TK leveres med alle tenkelig mulige brytere: MX Red, Brown, Blue og til og med de sjeldnere typene MX Clear og Green. Quickfire TK er et solid kompakttastatur som har kombinert talltastaturet med piltastene, og er et godt alternativ til både Corsair K65 og K70. Tastaturet har bakgrunnsbelysning og medieknapper med FN-knapp, men mangler USB-utgang. Vi ble godt fornøyd med tastaturet i vår test, men det kan være greit å være klar over at høyre Enter-tast ikke fungerer når det er satt i piltast-modus. Dette er også et av de billigere mekaniske tastaturene, men kvaliteten er upåklagelig noe som gjør Quickfire TK til et godt kjøp.

Finn best pris på Cooler Master Storm Quickfire TK »
Les vår test av Cooler Master Storm Quickfire TK »

Vi nevner også Corsair Vengeance K70 igjen. Dette er nemlig å finne i versjoner med både brune og blå brytertyper, begge med blått baklys og bakplate i sølvfarge.

Dyrere alternativer for en langsiktig investering

Til sist nevner vi flere populære tastaturer, med heftigere pris og rykte for god kvalitet. Selv om de med første øyekast ikke er markedsført til spilleren, har de alt som trengs til en skikkelig spillopplevelse.

Filco Majestouch 2 leveres med eller uten talltastatur, og med flere typer brytere. 
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Filco Majestouch 2 er enkelt og minimalistisk, og her får du heller ingenting ekstra. Du kan se langt etter baklys, USB-hub og håndleddsstøtte, og prislappen kommer fort over 1500 kroner. Kvaliteten er særdeles god, så om du klarer å avse såpass mange kroner kan det være en god investering. Dette tastaturet leveres både med og uten talltastatur, og du kan selv velge mellom røde, brune eller blå brytere. Det er også mulig å få skriften printet på siden av tastene, eller fullstendig fjernet.
Filco selges ikke i Norge, men kan importeres selv fra eksempelvis The Keyboard Company
Les vår test av Filco Majestouch 2 »

Das Keyboard Model S Ultimate fåes med Cherry MX Brown og Blue. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
Das Keyboard Model S Professional fåes med Cherry MX Red, Brown og Blue .Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Et annet populært valg i samme gate er fra Das Keyboard. Disse mangler baklys, men har dobbel USB-utgang bak. Ulempen er at tastaturene er ganske store, og overflaten er glossy som tiltrekker seg mye fettmerker og støv. Kvaliteten er dog upåklagelig, og du får to modeller fra Das Keyboard: Ultimate og Professional, hvor førstnevnte mangler skrift på tastene. Ultimate leveres med brune og blå brytere, mens Professional også fåes med røde.

Det er verdt å nevne at Model S Professional er det stilleste tastaturet med røde brytere vi har testet, så dette kan være et godt valg om du vil holde støynivået nede. Dette har også medieknapper ved bruk av FN-knapp, noe som mangler på Ultimate-modellen. Vær dog varsom på at FN-knappen har dyttet Windows-knappen en tast til høyre, og det er ikke mulig å deaktivere Windows-knappen, noe som kan føre til uønskede hopp til skrivebordet om du prøver å trykke Alt-knappen og bommer.

Vi har i skrivende stund begge tastaturene fra Das Keyboard inne til test, og kan allerede si at det er skikkelig gode produkter.

Ta også en titt på tastaturene Ducky Shine, som vi ikke selv har fått testet, men som er kompakte mekaniske tastaturer med godt rykte på forumet.

Anbefaling: Dette er de beste spillmusene »

Mer om
annonse