Til hovedinnhold
GuideSpill på flere skjermer

Slik spiller du over tre store skjermer

Med sidesyn er opplevelsen rett og slett fantastisk.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Introduksjon

Mens vi drev og testet skjermkortet Asus ROG Ares II, støtte vi på en ganske uvanlig utfordring. Skjermkortet gjorde rett og slett en for god jobb i de fleste spill, og vi trengte en test som kunne gi litt ekstra utfordring.

Vi bestemte oss derfor for å huke på noen ekstra skjermer, opplevelsen som fulgte – å spille med et skikkelig bredt synsfelt – falt kraftig i smak. Å krype gjennom jungelen i Far Cry 3 mens man ser intetanende fiender som nærmer seg i sidesynet, er noe vi unner de fleste å prøve.

Temmelig enkelt

Av den grunn vil vi her vise deg hvordan du kan gå frem for å sette opp et multiskjerm-oppsett – som er både raskere og enklere enn du tror. Det koster riktig nok en smule, men du trenger faktisk ikke bla opp for et nummerert eksemplar av Asus' heftigste monsterkort for å nyte denne herligheten.

Som alltid med dataspill vil en kraftigere maskin gi deg muligheten til å smøre på med høyere kvalitetsinnstillinger. Ofte er det imidlertid bare småting, som man knapt legger merke til i bildet, som får ytelsen til å falle.

Har du i tillegg et relativt kraftig skjermkort fra før, skal du ikke se bort fra at oppgraderingen blir temmelig billig. Den største investeringen for mange, når man skal sette opp et slikt system, er nemlig skjermene.

Større arbeidsflate

Å kjøre flere skjermer på systemet ditt vil ikke nødvendigvis gi deg en faktisk 3D-opplevelse – til det trenger du annet tilleggsutstyr, som Nvidia 3D Vision 2 eller AMD HD3D. Dette kan også brukes med bare én skjerm.

Det du får istedet er fungerende sidesyn, som både kan gi en dypere innlevelse og bedre oversikt i spill, og en mye større arbeidsflate når du driver med mer alvorlige saker. Vi fokuserer på førstnevnte, men det vi beskriver her vil også gjøre skrivebordet ditt fryktelig mye større.

Bli med på neste side, så titter vi på hva du må ha for å nyte spill i skikkelig surround »

Dette trenger du

Skjermer

Det er en fordel med helt like skjermer, men får du det til å fungere med forskjellige er dette også tøft.Foto: Rolf B. Wegner, hardware.no

For å kunne kjøre et skikkelig oppsett med flere skjermer, er det enkelte ting du bare må ha. Mer enn én skjerm er jo en god start – og disse burde være omtrent jevnstore. Skjermkort fra både AMD og Nvidia foretrekker absolutt at du bruker tre helt identiske skjermer. Det er også et krav at de er i stand til å kjøre samme oppløsning.

I vårt testoppsett brukte vi en 30-tommers Dell-monitor i midten, flankert av et par 24-tommers skjermer fra henholdsvis Dell og Asus. Dette fungerte helt fint, men vi la merke til at fargene og kontrasten på skjermene var svært forskjellige.

Av den grunn vil vi anbefale at du i det minste skaffer deg et par identiske skjermer, til å ha på sidene av hovedskjermen din. Å ha én større monitor i sentrum opplevde vi som positivt, men dette oppsettet fikk vi ikke til å fungere sammen med Nvidia-kort.

Finn PC-skjermer i vår prisguide eller søk i våre skjermtester.

Skjermkort

Det andre du trenger, er kraft nok fra skjermkortet ditt. Et vanlig skjermkort med én grafikkprosessor vil ofte duge til å drifte flere monitorer, men hvis du har tenkt å ha særlig til oppløsning eller detaljer, er det absolutt å anbefale å skaffe et ekstra skjermkort.

I Nvidias GeForce-serie leverer både GTX 590, GTX 680 og GTX 690 nok ytelse til å gi en god opplevelse på egen hånd. De fleste litt svakere kort vil slite litt med å dra unna de nyeste spillene over tre skjermer, men selv en del litt eldre modeller kan levere det du trenger hvis du har to stykker i SLI-konfigurasjon.

For AMD Radeon-familien sin del er det mye av den samme leksa. Her vil et HD 6990 gjøre en god nok jobb for mange, og sitter du med et HD 7970 er du også ganske godt berget. Et par med identiske, svakere Radeon-kort enn disse kan kjøres i CrossfireX-oppsett for å levere nok kraft.

Hvis du ikke sitter på en av de nyeste toppmodellene kan du altså likevel være godt innenfor kravene for flere skjermer – selv på nyere spill. Betingelsen er da at du har, eller kan skaffe deg et ekstra kort identisk med ditt gamle, og at disse støtter SLI eller CrossfireX.

Finn skjermkort i vår prisguide eller søk i våre skjermkort-tester.

Dra det enda lengre

Det er ingenting i veien for å kjøre mer enn tre skjermer.Foto: Jørgen Elton Nilsen, hardware.no

Du kan selvfølgelig dra det hele mye lengre, og det er bare lommeboka som setter grenser. Med stort nok budsjett er det ingenting i veien for å bruke flere enn tre skjermer, og da vi for noen år siden testet AMD Eyefinity brukte vi seks stykker.

Sånt stiller da også krav til maskinvaren som ligger i bakkant. Hvis du fantaserer om å drive de nyeste spillene i 7680 x 3200 piksler, og da med noe særlig til kvalitetsinnstillinger, vil du nok behøve en temmelig brutal PC.

For de fleste holder det dog med tre skjermer, og en PC som for øvrig klarer å dra unna det du har tenkt å spille. Et skjermstativ kan også være verdt å vurdere, da disse lar deg putte mange store monitorer på én liten flate.

På neste side viser vi hvordan du setter det hele opp »

Slik kobler du det sammen

Tilkobling

Med skjermer, skjermkort og en passelig kraftig PC i hus, gjenstår først og fremst å koble det hele sammen. Her er det lett å bli overveldet – som oftest har moderne skjermkort flere utganger enn du vet hva du skal gjøre med.

Det er imidlertid ikke særlig komplisert. Én ting du dog bør passe på, er at hvis du har flere skjermkort kan det variere hvor du skal plugge inn hovedskjermen, og de andre skjermene.

Nvidia

Slik ser Nvidia sitt hjelpeverktøy ut. Med et GeForce GTX 680 i SLI-oppsett har man en del valgmuligheter.

Hvis du har et skjermkort i GeForce-familien er det enkleste å ta en tur innom Nvidias eget konfigurasjonsverktøy. Dette lar deg velge hvilket skjermkort du har, fra og med GeForce GTX 260 og oppover, samt hvilken SLI-modus du eventuelt har kortene i.

Etter at du har fylt ut dette, og fortalt verktøyet at du skal kjøre «2D Surround» i landskapsmodus, vil du få opp bilder av dine skjermkort – med indikasjon på hvilken skjerm som skal kobles til i hvilken kontakt. Et liknende verktøy finnes i selve driverpakken – men det de har på nett er mer illustrerende.

AMD

Med AMD Radeon HD 7970 GE trenger du adapter, siden du må koble til Mini-DSP-utgangene.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

For AMD Radeon-skjermkort finnes det ingen slike verktøy. Her er det heller ikke så farlig hva du kobler til hvor. Det anbefales likevel at du kobler til så mye som mulig gjennom Display Port (DSP), og du er påkrevd å minst koble én av skjermene til gjennom en slik.

Hvis skjermkortet ditt for eksempel har to DVI-utganger, én HDMI-utgang og én DSP-utgang, må du dermed la enten HDMI-utgangen eller den ene DVI-utgangen stå ubrukt.

Det betyr at du som bruker AMD-kort helst bør ha skjermer med støtte for å plugge rett inn i Display Port. Alternativt kan du bruke et aktivt DVI-DSP-adapter. AMD har laget en liste over adaptere de anbefaler, som dekker flere forskjellige oppløsninger og grensesnitt. Uansett hvor du finner et adapter, må du dog passe på at det er aktivt, og ikke passivt.

Med skjermer koblet til er du klar til det siste trinnet, som utføres i kontrollpanelet til skjermkortdriverne. Bli med på neste side, så guider vi deg gjennom dette »

Slik får du det til å fungere

Selv om du kan justere av hjertens lyst i Windows, vil ikke dette spille noen rolle i spill.

Med alle tre skjermene koblet til datamaskinen, skal du ha fått bilde på alle sammen. Du kan dermed dra vinduer og programmer fra den ene til den andre, og arbeidsflaten din har blitt kolossal i forhold til da du hadde én skjerm.

Det betyr imidlertid ikke at spillene dine vil samarbeide uten videre. Disse vil forholde seg til primærskjermen din, og utelukkende kjøre på denne. Derfor må du nå, helt til slutt, inn og fikse litt på driverinnstillingene til skjermkortet.

Med et GeForce-skjermkort fra Nvidia velger du Configure Surround, PhysX, i menyen. Du vil da få opp et bilde av hvordan skjermene skal være tilkoblet – og kan bare trykke deg videre.

Nvidia

Nvidia sin teknologi for å kjøre flere skjermer heter Surround. Dette er det samme de kaller 3D-brillene sine, men det gjelder altså også for flerskjerm-oppsett.

Om du har et Nvidia GeForce-kort må du inn i Nvidia Control Panel. Her velger du «Configure Surround, PhysX» ute på venstre side, siden disse to justeres fra samme side.

Programvaren lar deg flytte rundt på hvilken skjerm som står hvor.

Du kan dog bare se bort fra alt som har med PhysX å gjøre for denne gang, og heller krysse av for «Span displays with Surround».

Når du så trykker for å konfigurere Surround, får du opp et lite vindu som viser hvor du skal ha koblet til Surround-skjermene, og eventuelle skjermer som ikke skal samkjøres.

Hvis du bruker skjermer som ikke fungerer sammen på et Nvidia-kort, vil du også få beskjed om det, sammen med en forklaring på hva som er galt. Som regel vil dette være at skjermene ikke har samme oppdateringshastighet, oppløsning eller liknende.

Når du så klikker deg videre kan du flytte rundt på hvilke skjermer som skal vise hvilke bilder, alt etter hvordan de står fysisk.

Til slutt får du mulighet til å opprette ekstra oppløsninger.

Når dette er i orden får du valget om du har lyst til å stille inn det som kalles «Bezel Compensation». Dette er i korte trekk en funksjon som lar deg fjerne skjermrammene, slik at bildet ser ut til å flyte sømløst bak disse.

Denne funksjonen har AMD-baserte kort også, men vi kunne ikke få den til å fungere – muligens på grunn av driverproblemer.

Helt til slutt får du muligheten til å se over og opprette nye oppløsninger. Disse vil du så kunne bruke i forskjellige spill, men for de fleste vil rekken som Nvidia oppretter automatisk etter rammefjerningen være mer enn godt nok.

Med det skal Nvidia-driverne dine være klare, og neste gang du starter opp et spill skal du kunne gå inn i grafikkinstillingene til dette, og velge en ny, kjempebred oppløsning. God fornøyelse!

AMD

Med AMD Radeon-skjermkort må du åpne Catalyst Control Center, og velge Eyefinity Multi-Display i menyen. Velg hovedskjermen din, og gå videre.

For brukere av AMD Radeon-kort bærer turen inn i Catalyst Control Center. Når du har fått det opp velger du «AMD Eyefinity Multi-Display» i venstre marg, og klikker på «Create Eyefinity Display Group».

Neste trinn er å velge hvor mange skjermer du vil sette sammen, og hvordan de står arrangert. Så er du ferdig!

Dersom alle skjermene dine er koblet til riktig, og disse kjører samme oppløsning, skal du få opp bildet du ser til høyre her.

Da er det vare å merke den skjermen som er din primærskjerm. Denne er som regel markert med en liten stjerne.

Når du så klikker for å gå videre, blir du bedt om å fortelle hvilket oppsett skjermene dine står i, og hvor mange du vil bruke.

Våre skjermer står inntil hverandre, og vi ønsker å bruke alle tre når vi spiller – som vi har markert for på bildet til høyre.

I utgangspunktet skulle også Catalyst-driverne gitt oss muligheten til å kompensere for skjermrammene, men vi fikk ikke opp muligheten til å justere dette.

Du skal imidlertid nå være klar til kamp, og til å starte opp neste spill-økt i for eksempel 5760 x 1080 pikslers oppløsning.

annonse