Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZotac Zbox nano XS AD11 Plus

Velutstyrt knøtte-PC sjarmerer

Men er dette en datamaskin vi egentlig har bruk for?

Introduksjon

Den som sier at det ikke er størrelsen det kommer an på, har tydeligvis ikke tatt en god kikk på maskinvaren i dette nye tiåret. Nå skal nemlig bærbare være supertynne, og småtasser som Raspberry Pi og FXI Cotton Candy fronter stadig mindre "stasjonære" datamaskiner.

Størrelsen er også noe Hongkong-selskapet Zotac er opptatt av. De er nok ikke spesielt kjent her på berget, men våre faste lesere vil helt sikkert dra kjensel på navnet. De lager blant annet kjøleløsninger og små hovedkort.

I dag skal vi se på noe helt annet fra Zotac: Zbox nano XS AD11 Plus. Saken med det lange navnet er kanskje også liten av størrelse, men uten å akkurat være noe småtteri.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor AMD E-450 (1,65 GHz, 1 MB cache)
Harddisk 64 GB mSATA SSD
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling Ekstern USB Wi-Fi-dongel 802.11n
Operativsystem Følger ikke med
Størrelse Vekt: 335 gram Størrelse: 10,7 x 10,7 x 4,3 cm (med føtter)
Pris Ca. 2900 kr

Som du selv kan se er Zotac Zbox nano XS AD11 en fullverdig datamaskin. Den mangler riktignok optisk drev, men dette er vi nå strengt tatt vant til med tanke på moderne minibærbare og ultraportable.

Det er AMDs Fusion-plattform som er motor i denne lille boksen. E-450-prosessoren på 1,65 GHz har integrert Radeon HD 6320-grafikk og TDP på 18 watt. Dette er faktisk en løsning vi vanligvis ser i rimelige og/eller små bærbare datamaskiner.

Zbox nano XS AD11 Plus er videre utstyrt med 2 GB minne og en mSATA SSD med 64 GB kapasitet. Minnemodulen kan byttes ut med en på 4 GB dersom du synes dette blir i minste laget. Også SSD-en kan enkelt byttes ut, men du er altså begrenset til mSATA-størrelsen.

>>> Bla om for å lese mer om hva denne boksen kan gjøre

Takk til Zotac som sendte maskinen til test.

I bruk

Zotac selv hevder at Zbox nano XS AD11 er verdens minste PC i stand til å gi "a complete rich HD desktop computing experience", som må være noe PR-avdelingen fant opp for å få den til å være verdens minste ett-eller-annet.

Verdens minste vet vi ikke noe om, men joda, den er uten tvil en liten tass. Den kvadratiske boksen måler knappe elleve centimeter i hver retning, og er da kun litt større enn Apple TV. Du kan derfor omtrent få plass til den i en stor håndflate. I forhold til Apples ishockeypuck ruver dog Zbox nano XS mer i høyden.

Zbox nano XS til høyre, Apple TV til venstre.

Førsteinntrykket er godt. Sidevegger og bunnplate er i metall, og de fire høye gummiføttene gir lufting og et greit grep på underlaget. Toppen i plast er mørk, skinnende og skjuler en stilig detalj – en grønn "Zotac-ring" som kun lyser opp når enheten er påslått. Om du av en eller annen grunn ikke liker den, er det for øvrig mulig å slå av dette i BIOS.

Gummiføttene er ikke bare føtter – de holder også bunnplaten skrudd fast i resten av kabinettet. Skulle du ønske å oppgradere minnet, eller vil ha en større SSD, kan du skru av de fire beina med fingrene.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI
Enhetstilkobling 2 x USB 2.0 2 x USB 3.0 1 x USB 2.0/eSATA kombo
Annet Kensingtonlås Minnekortleser (3 i 1) Infrarød sensor for fjernkontroll

Nano XS, til høyre for den sorte Apple TV-boksen, har som du kan se strøminntak, HDMI, LAN og fire USB-kontakter plassert bak. To av USB-kontaktene er av den nye 3.0-standarden. I BIOS er det også mulig å sette noen eller alle USB-kontaktene til å gi strøm selv når datamaskinen er i hvilemodus. Det betyr at du også kan bruke den lille boksen som en slags ladestasjon for smartmobilen din, om denne da støtter slikt.

Fronten har IR-mottaker plassert under av/på-knappen, minnekortleser, en USB/eSATA komboport samt lyd inn og lyd ut. Høyre sidevegg har kensingtonlås og luftinntak, mens varm luft blåses ut på venstre side.

Sett mot størrelsen har Zotac Zbox nano XS godt med kontaktpunkter, men fire-fem USB-kontakter er likevel ikke mer enn det du strengt tatt trenger med en slik boks. For hvor snasen den enn ser ut på bilder uten ledninger, må du ikke glemme at den faktisk skal kobles til noe. Og da går USB-kontaktene unna på Zbox nano XS.

For det første må du jo koble til mus og tastatur. Det er to USB-kontakter, med mindre du da har en Unifying-mottaker eller noe i den duren. Videre bestemte Zotac seg for å spare noen få kroner på å ikke bygge inn trådløst nett – her får du i stedet med en ekstern 802.11n-dongel/antenne. Det er tre, om du da ikke kun skal bruke kablet nett.

Videre er ikke 64 GB lagringsplass spesielt mye for en stasjonær, så vi trenger en ekstern harddisk til filmer og musikk. Vips, og du har brukt alle de fire USB-portene bak.

Utstyr

En boks som Zbox nano XS har flere bruksområder. Du kan eksempelvis benytte den som stue-PC, eller som en liten og plassbesparende stasjonær. Uansett gjør det medfølgende tilbehøret det enklere å spesialtilpasse brukeropplevelsen.

Fjernkontroll med batterier følger med, og fungerer så vidt vi kan skjønne som en vanlig MCE (Media Center Edition) fjernkontroll. Det vil si at du kan bruke den til å styre Windows Media Center og en rekke andre mediespillere. Du kan også slå av og på datamaskinen til og fra hvilemodus.

Med i pakken får også noen andre godsaker. Platen i midten på bildet over er en brakett som du kan bruke til å feste Zotacen bak på en skjerm med standard VESA-feste. Til høyre ser du allerede nevnte USB-dongelen for Wi-Fi, og til venstre en USB-forlenger til infrarødt. Det vil si at du strengt tatt ikke trenger å ha Zotac-boksen fremme for å kunne styre den med fjernkontrollen.

I den lille posen på braketten ligger en overgang fra 3,5 mm (optisk) minijack til S/PDIF-kontakt. Praktisk hvis du skal koble boksen til et skikkelig lydanlegg og ikke kan bruke lyddata fra HDMI-kontakten.

Installasjon

Zotacs minste PC kommer uten operativsystem, så da tror du kanskje at du står fritt til å velge mellom Windows og Linux. Men ifølge manualen er det kun støtte for Windows XP, Vista og Win 7, og det er også kun Windows-drivere som følger med.

Vi forsøkte likevel også med Ubuntu Linux, og hadde ingen problemer med å laste det inn. Men mangelen på visse drivere betyr nok at du får en jobb foran deg for å få dette til å fungere skikkelig.

En annen ting å merke seg er at alle driverne følger med på CD-ROM, noe den lille boksen ikke er utstyrt med. Det betyr at du er avhengig av enten et eksternt optisk drev, eller en annen datamaskin slik at du først kan få overført driverne til en minnepinne eller lignende.

Varme og støy

Liten plass betyr som regel begrensede muligheter for kjøling. For Zbox nano XS har Zotac gjort det veldig enkelt – en vifte sørger for at luft går inn på høyre side og strømmer ut igjen på venstre side. På veien passerer luften noen kjøleribber, noe som varmer opp luften og kjøler ned prosessoren. Som forventet går viftehastigheten opp når belastningen øker.

Zotac skriver på esken at Zbox nano XS AD11 Plus er "extremely silent". Det er vi ikke helt enige i. Temperaturene går fort opp i den lille boksen, så støynivået ligger typisk på nivå med en bærbar der den lille vifta går konstant. Ikke noe problem i kontorlandskapet selvsagt, eller strategisk plassert bak TV-en, men er du støyallergiker vil du helst ikke ha denne stående oppå pulten i stille omgivelser.

Ytelse

Som vanlig har vi brukt 64-bit Windows 7 i testperioden. Som nevnt er også Windows det eneste operativsystemet som i skrivende stund er offisielt støttet på Zotac Zbox nano XS AD11 Plus.

For å sammenligne Zotac-boksen med noe har vi sett mot to andre mini-PC-er vi har testet: Den passivt kjølte Shuttle XS35GT med tokjernet Atom-prosessor, og Apple Mac mini, som da er omtrent dobbelt så stor og dyr.

Ettersom vi har skiftet ut en del av våre testprogrammer det siste året, har vi dessverre ikke alle resultatene vi skulle ønske. Likevel mener vi at grafene under gir en god pekepinn på ytelsesforholdet.

Systemytelse

I opplevelsesindeksen posisjonerer de tre maskinene seg som forventet. Nederst har vi Intels gamle Atom-prosessor med grafikkløsningen Next Generation Ion fra Nvidia. Zbox nano XS med AMDs Fusion-plattform legger seg tydelig foran, men vi ser at selve prosesseringskraften ikke er så veldig mye større.

Mac mini stiller på sin side med en tokjernet 2,5 GHz Intel Core i5-prosessor, som også er en type vi vanligvis finner i bærbare datamaskiner. Oppgaver som krever mye prosessorkraft, som rendring og videokonvertering, parkerer AMDs Fusion-plattform. Men så snakker vi altså her om en datamaskin som koster rundt det dobbelte.

Spillytelse

En billigplattform med integrert grafikk vil typisk nok heller ikke duge til spill. Som vi ser er AMD Radeon HD 6320 et godt skritt opp fra Nvidias nyeste Ion-brikke, men fremdeles ikke god nok til de nyeste og tyngste titlene. Men lemper du litt på grafikkravene, vil den likevel kunne gjøre en anstendig jobb med en rekke spill.

Merk at Macen vi sammenligner med her har AMD Radeon HD 6630M grafikk. Den rimeligste utgaven av Mac mini har kun integrert Intel-grafikk: HD Graphics 3000.

Film

Som vi allerede har vært inne på har den lille Zotac-boksen flere potensielle bruksområder, og ett av dem er rollen som en stue-PC. Da må den selvsagt kunne spille av HD-video, og det er heller ikke noe problem med Fusion-plattformen. Det krever dog at avspilleren kan utnytte grafikkdelen av APU-en, ettersom det ikke er nok prosessorkraft i E-450 til å dekode tungt HD-materiale.

Oppsummering og konklusjon

Oppsummering

Zotac Zbox nano XS AD11 Plus er uten tvil den aller minste fullverdige datamaskinen vi har vært borti. Den beskjedne størrelsen gjør den kvadratiske boksen enkel å plassere, og får den nesten til å se litt søt ut.

Småmaskiner av denne typen er ofte i plast og/eller er av tvilsom byggekvalitet, men på dette punktet har Zotac gjort en ganske god jobb. De avrundede sideveggene og bunnen er i metall, mens den spesielle sorte plasttoppen lar belysning under skinne gjennom og gir en stilig effekt. Bunnen kan enkelt skrus av for å oppgradere RAM og SSD.

Vi er også stort sett fornøyd med kontaktpunktene på den lille boksen. Minnekortleser, USB 3.0 og eSATA er på plass, sammen med gigabit kablet nett og digital lyd- og bildeutgang. Vi kunne kanskje ønsket oss enda en USB og egen digital lydutgang bak, men ser jo også at det allerede er litt trangt om plassen.

Fjernkontroll og det du skulle trenge av ekstrautstyr følger også med i esken, noe vi ser som et annet stort pluss.

Varmeutviklingen i en slik liten boks kan lett kan bli et problem, noe som gjerne legger en demper på hvor mye datakraft man kan få ut av små datamaskiner. Zotac har puttet inn AMDs grommeste Fusion-prosessor for bærbare datamaskiner i sin Zbox nano XS AD11 Plus. Kombinert med den medfølgende SSD-en på 64 GB og 2 GB minne gir dette en relativt responsiv skrivebordsopplevelse i Windows 7. Maskinen gjør også en grei jobb med kontorprogrammer, surfing, enklere spill og medieavspilling – inkludert film med surround og Full HD-oppløsning.

For virkelig tung databehandling – som videoredigering eller -konvertering vil datamaskinen naturligvis føles treig – noe den også strengt tatt er i forhold til de fleste større og dyrere modeller.

Noen ting skulle vi også gjerne sett annerledes med Zbox nano XS AD11 Plus. Det ene er det trådløse nettverket, som kommer i form av en ekstern USB-dongel/antenne. Apple TV, Veolo fra AC Ryan, eller for så vidt en haug med andre frittstående mediespillere, er beviser på at dette fint kan integreres.

Og så er det jo dette med kostnaden. Zotac Zbox nano XS AD11 Plus har en oppgitt utsalgspris på 2899 kroner her i Norge, og det er da uten operativsystem. Er du en Windows-bruker ender du da opp på nærmere fire enn tre tusen kroner for den lille datamaskinen.

Velger du deg i stedet en bærbar datamaskin med samme AMD-plattform, kommer du ned mot rundt tre tusenlapper. Det er inkludert Windows. For pengene du sparer kan du bytte ut harddisken med en SSD, og ender da opp med den samme ytelsen. En bærbar tar riktignok litt mer plass i bredden og lengden, men den har også skjerm, batteri, tastatur og pekeplate (samt integrert trådløst nett). Det vil si at du i hovedsak kan bruke den som "stasjonær", men også kan surfe med den på balkongen når det er varmt i været, eller enkelt ta den med på hytta.

Om du da ikke absolutt ønsker at en liten stasjonær kun skal være stasjonær, kan du med en tilsvarende bærbar få en mer anvendelig datamaskin til samme pris.

Og skulle planen være å benytte Zbox nano XS AD11 Plus som mediespiller i stua, er det heller ikke noe spesielt godt valg dersom det hovedsaklig er dette du skal bruke den til. En dedikert mediespiller vil kunne gjøre den jobben til en langt lavere pris, og ikke minst være enklere å sette opp.

Konklusjon

Alt i alt synes vi uansett at Zbox nano XS AD11 Plus er et småsøtt og ganske solid forsøk fra Zotac på å lage en liten og dugelig PC. De treffer på kvalitet og utstyr, men kanskje ikke på pris og kundegruppe. For du kan få raskere, rimeligere eller mer stillegående smådatamaskiner – Zbox nano XS' egentlige styrke er den minimale størrelsen. Så blir spørsmålet om du vil betale akkurat for det.

+  Liten og meget plasseringsvennlig
+  Tilkoblingsvennlig (USB 3.0, eSATA, GB LAN, HDMI, digital lyd ut)
+  Mye "ekstrautstyr" følger med


-  Trådløst nett på USB-dongel -  Liten størrelse koster

Alternativer

Vi har allerede nevnt en bærbar tilsvarende spesifikasjonene til Zbox nano XS. Men vil du absolutt ha en stasjonær minimaskin har vi tidligere i artikkelen sammenlignet med både Shuttles passivt kjølte XS35GT og Apple Mac mini. Begge disse kan være alternativer dersom du er villig til å lempe litt på størrelsen.

Shuttle XS35GT.

Shuttles passivt kjølte datamaskin er noen hakk svakere enn Zbox nano XS AD11 Plus, og ser kanskje ikke riktig like søt ut. Men den er helt passivt kjølt, noe som betyr at du bare trenger en SSD for å få en helt stillegående PC. Anbefales for støyallergikere som ikke trenger spillytelse.

Trenger du mer krefter enn Zotac eller Shuttle kan by på, men samtidig vil holde det relativt lite, kan du sjekke ut Apple Mac mini. Den er ikke bare dobbelt så kraftig som Zbox nano XS AD11 Plus, den støyer faktisk også mindre. Mac mini får du fra 4790 kroner, det vil si en tusenlapp mer enn Zotac-boksen dersom vi regner med innkjøp av Windows 7 til den. Mac mini kommer naturligvis med OS X Lion.

Les også vårt nettmøte: Skal jeg velge Mac eller PC?

annonse