Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung SP-P400B

Introduksjon

Samsung er den sørkoreanske giganten som har vært tilstede i over 70 år. Vi har tidligere sett på mange skjermer fra denne produsenten, både designperler og ytelsesmodeller. Denne gangen er det en projektor av den kompakte typen som skal til pers.

SP-P400B er en liten og hendig lommeprojektor. Den er liten og nett, og skal ifølge produsenten passe rett i lommen din. Det er med andre ord snakk om en modell som er beregnet for meget mobilt bruk – du skal i teorien bare kunne dra den opp av lommen og rulle presentasjonen din.

Samsung frister med diodebelysning, noe de beskriver som høyt lysstyrke og sterke kontraster. Spesifikasjonene derimot, er noe motsigende. En SVGA-oppløsning på 800 x 600 piksler og 150 ANSI støtter ikke akkurat oppunder mye av Samsungs markedsføring. La oss sette projektoren på testbenken!

Spesifikasjoner

Kommentarer til denne tabellen finner du på neste side.

Projektoren

SP-P400B er en meget liten projektor som Samsung selv påstår vil få plass i lommen din. Den er beregnet ene og alene for mobilt bruk, så det er ikke snakk om en liten og nett projektor du kan sette i stua for hjemmekinobruk. Enheten har en strømlinjeformet og lekker design, lakkert i samme finish som flygelet du kanskje har i stuen. Sidene er godt perforert for luftgjennomstrømming på en måte som står i tråd med resten av designen.

Projektoren benytter seg av DLP-teknologi for generering av bildet. Det noe unike med denne enheten er at den ikke benytter en konvensjonell halogenpære for belysning av bildebrikken, men lysdioder. Disse har en betydelig lengre levetid, men i dette tilfellet er de meget lyssvake. Det er ikke snakk om mer enn usle 150 ANSI, så belysningen i rommet du benytter enheten bær være kontrollert. Oppløsningen er SVGA 800 x 600, altså ikke rare greiene. Men med tanke på at denne lille projektoren ikke skal takle stort mer enn presentasjoner og små filmsnutter, skal det nok holde.

Når bruksområdet er så begrenset, stiller vi ikke de største forventningene til kontaktsortimentet. Det grunnleggende er heldigvis på plass, og det er i dette tilfellet snakk om VGA- og komposittilkobling. Dette gir deg med andre ord mulighet til å koble til både datamaskiner og DVD-spillere, og om du ønsker kan du også spille av litt enkel lyd via projektoren.

Med tanke på at denne projektoren markedsføres som en enhet som får plass i lommen din, gjorde vi en enkel test. Du skal ha temmelig store bukselommer for at enheten skal få plass, men i en relativt stor jakkelomme glir den lett inn. Det er også verd å nevne at du må ta med deg mer enn bare projektoren, deriblant en ekstern strømforsyning.

I front sitter optikken, men reguleringen skjer på den ene siden av projektoren. Du har kun mulighet for regulering av fokus, det er altså ingen form for zoom tilstede. Du har ingen mulighet til å skifte lysdiodene, men om du skulle klare å bruke projektoren 30 000 timer i løpet av dens levetid, kan du like gjerne kjøpe en helt ny projektor.

Menyen kan beskrives som helt grei og grunnleggende. Du har de helt vanlige mulighetene for kontroll av kontrast, lysstyrke og skarphet, men vi savner individuell kontroll over fargene. Vertikal keystone er selvsagt på plass, men denne er ikke automatisk. Samsung har også lagt inn noen testmønstere, men meningen med disse blir begrenset når du ikke kan kontrollere instillingene individuelt.

Menyknappene på selve projektoren er noe tuklete. Du skal være ganske konsekvent når du trykker for at den skal reagere. Fjernkontrolleren er på sin side god, og alle funksjoner er lett tilgjengelig her.

Bildekvalitet og støy

Testresultater

Spyder 3 Elite fra Datacolor er en av våre mange testbenker. Denne enheten optimaliserer projektorens farger, og lar deg i se før- og etterbilder med de nye og gamle innstillingene. Siden alle forbrukere har forskjellige lysforhold i rommet hvor projektoren brukes, og forskjellige overflater hvor bildet projiseres, må projektoren kalibreres. Vi gjør dette for å være sikker på at bildet vi bedømmer er det mest mulig riktige.

Denne gangen har vi testet projektoren ved å kjøre en lang Powerpoint presentasjon med mange gode test-bilder. Vi har også studert individuelle farger, og sett filmen "Batman - The Dark Knight".

Bildekvalitet

De individuelle fargene:

  • Hvitt: Trekker mot grå
  • Svart: Lys
  • Rødt: Veldig klar
  • Grønt: Veldig fin
  • Blått: Trekker mot rød

Først kan vi enkelt og greit si at hele bildet er meget lyssvakt, og det mangler mye skarphet. Kontrastene er svake og selve bildet er rett og slett for matt. Det er kun fargene rødt og grønt som vi oppfatter som akseptable. Resten har betydelige avvik fra fargen de egentlig bør ha, avvik som et utrent øye lett kan se ved å ta en titt på stillbilder.

SVGA-oppløsningen på 800 x 600 piksler er på ingen måte imponerende, og våre forventninger til bildet var derfor ikke store. Når det største bildet enheten kan projisere er 80", kan den ikke sammenlignes med veldig mange andre projektorer på markedet. Generelt sett er vi allikevel litt overrasket over filmopplevelsen, men det er mangler tilstede. Under film opplever vi de samme problemene som ved stillbilder. Mørke og dype farger mangler mye glød, og igjen er problemet matthet i bildet. Lyse scener og bilder mangler mye klarhet, og kontrastene er svake. Skal du bare vise frem en enkel og grei Powerpoint-presentasjon duger projektoren, men det også stopper der.

Støytest

Støymålingene er gjennomført i vår testlab for slike målinger. Mikrofonen er montert 60 cm over støykilden. Projektoren har ingen støytrinn, og man kan ikke sette den i økonomimodus. Grafen nedenfor viser projektorens støynivå, minus bakgrunnsstøy.

Under våre målinger klokker Samsung SP-P400B inn med 38,5 dBA, noe som plasserer enheten nesten i bunnen av vår graf. Støynivået er dermed høyt, og ikke minst forstyrrende. I tillegg er det ingen form for behagelig støy, men relativt skrikende. Dette synes også på våre grafer, der nivået på de dype frekvensene er lavt mens det er høyt på de høye frekvensene.

Konklusjon

Samsung har på mange måter konstruert en liten og veldig mobil projektor, men noen lommeprojektor vil vi ikke si at den er. Den vil nok få plass i store jakkelommer, men slik vi ser det bør definisjonen "lommeprojektor" referere til noe på størrelse med en mobiltelefon. Samsung har riktig nok tatt begrepet "portabel" til et nytt nivå, det skal det ikke kimses av. Med det satt til stede, er vi ikke helt fornøyd med bildekvaliteten, og projektoren støyer en god del.

Enheten er ikke beregnet for verken spill eller film, så vi har ikke vektlagt dette spesielt mye under testen. Enheten presenterer farger som avviker en god del fra slik de bør være. De eneste fargene vi ser på som gode nok, er faktisk rødt og grønt. Resten fremstår som enten matte eller lyse, og det er nettopp sistnevnte som er den store svakheten med projektoren. Den er rett og slett for lyssvak. Man bør riktig nok tenke over det faktum at dette er en projektor hvor bildekvaliteten kanskje ikke betyr så mye, men Samsung burde ha gjort en bedre jobb.

SP-P400B har en prislapp som i dag starter på drøye 4000 kroner. For en projektor til denen bruken ser vi oss fornøyd med prisen. Men, om du kan ofre litt fysisk størrelse, skal du ikke gå mye høyere opp i pris for å finne produkter som presterer langt bedre på alle områder.

+ Liten og lett
+ Pris

- Liten, men ikke lommeformat
- Lyssvak
- Matte farger
- Støyer

Les også
Panasonic P42G10E vs Samsung LE46B535
Les også
Knallgodt HD-bilde
Les også
BenQ W600
Les også
Stort HD-bilde i stua
Les også
60 tommer rett i lomma
Les også
Samletest av billige projektorer
Les også
Hjemmekino for folk flest
Les også
Kaller tilbake gamle projektorer
annonse