Til hovedinnhold

Stort HD-bilde i stua

Introduksjon

I februar kjørte vi en samletest av billige projektorer. Kriteriet den gangen var kun at de ikke skulle koste mer enn 6000 kroner, noe som resulterte i at vi valgte enheter på kryss og tvers av ulike segmenter.

Denne gangen har vi satt et mer spesifikt krav til testen. Vi skal nå se på fire rimelige HD-klare projektorer rettet mot stuebruk, hvor prisen ikke overstiger 10 000 kroner. Vi sitter i dag med modeller som strekker seg fra 4600 til rundt 9000 kroner, med både 720p- og 1080p-oppløsning. Vi skal se hvor god bildekvalitet du får for pengene dine. Er det dyreste det beste?

Men først en liten oppklaring – denne samletesten inneholder kun fire projektorer. Vi ser at dette er færre produkter enn ønskelig, og forklaringen er at vi så oss nødt til å dele denne testen opp i to runder. Leveringsproblemer for flere produsenter gjorde det vanskelig for oss å samle de ønskede modellene samtidig. Vi planlegger en oppfølgingstest med flere aktuelle modeller.

Testmetodikk

Alle projektorer blir levert med et ferdigprogrammert forhold mellom farger, lysstyrke, kontrast og flere andre aspekter. Så godt som alle forbrukere har forskjellige lerret, ulik belysning i rommet og mange andre faktorer som påvirker bildet. For å kompensere for dette er det alltid lurt å kalibrere projektoren. Dette kan gjøres via programvare, men det beste alternativet er å kjøpe et kalibreringsverktøy – slik som vår Spyder 3 Elite. Før testing kalibrerer vi projektorene slik at fargene og bildet vi vurderer, er det mest mulig riktige bildet enheten kan oppnå.

Med alle projektorene har vi sett deler av James Bond – Quantum of Solace, snowboardfilmen Double Decade samt BBC-serien "Planet Earth". Samtlige er sett via en Samsung BD-P1500 Blu-ray-spiller. Disse filmene dekker et bredt spekter av farger, nyanser og belysning. Med Quantum of Solace får vi sett mange mørke scener med spennende belysning, og lyse scener med høy hastighet. Double Decade lar oss se åpne, hvite landskap med sterke kontraster i høy hastighet. BBC-serien er et rent mesterverk bildemessig, noe som lett lar oss skille enheter fra hverandre. I tillegg har vi også lagt ren farge over hele bildet for å se hvordan fargene fungerer individuelt.

Takk til MPX.no, Acer og Optoma som lånte oss projektorene til test.

Spesifikasjoner

Denne tabellen sammenligner spesifikasjonene for alle projektorene i testen. Kommentarer til disse er å finne under hver enhet på sidene fremover.

Optoma HD20

Optoma HD20 har denne testens kvasseste native oppløsning, med 1920 piksler i bredden og 1080 i høyden. Dette fører igjen til at den er den eneste i testen som kan rutte med full HD-oppløsning, selv om enkelte andre enheter kan fremkalle dette via interpolering. Enheten kommer med en blank og hvit overflate, med både runde og skarpe kanter. Optoma har også fått på plass en utgang for 12 V-aktivering. Du kan dermed slå på andre enheter samtidig som du slår på projektoren, noe som er kjekt når lydutstyret står i et annet rom enn projektoren.

Det er DLP-teknologi som sitter i hjertet av denne projektoren. Tre fargehjul genererer bildet, produsert av Texas Instruments. Selv om forskjellen mellom LCD og DLP i dag er veldig liten, har DLP enkelte ulemper som kan trekkes frem. En av disse er regnbueeffekten, om dette og andre ting er et problem vil vi finne ut av lenger ned på denne siden.

HD20 har godt med tilkoblinger, selv om vi savner enkelte ting. To HDMI-innganger setter vi stor pris på, sammen med både komponent og kompositt. En VGA-tilkobling er på plass for de som også ønsker dette, men noen form for bildeutgang eksisterer ikke.

Linsen beskyttes av et godt, men enkelt og fritt linsedeksel. Denne typen deksel setter vi minst pris på, fordi de blir hengende og dingle under projektoren når den er montert. Et permanent deksel man kan dra frem er betydelig bedre, men vi skal ikke henge oss opp i dette for sluttkonklusjonen.

Zoomfaktoren er relativt høy, 1:1,2, som gjør at du har grei fleksibilitet når det kommer til permanent montering av projektoren. Fokuseringen er manuell, noe som også gjelder for den vertikale keystone-muligheten.

HD20 står på tre regulerbare gummiføtter. Alternativt oppheng festes via tre punkter, muligheten for stativfeste er også tilstede. Pæren har en levetid på rundt 3000 timer, alternativt 4000 timer om man jekker ned lysstyrken. Projektoren er relativt ny, så nøyaktig pris for en lampe er ikke kjent.

HD20 leveres med en god og fin fjernkontroller, som forøvrig har opplyste taster i fargen blått. Menyen er enkel og oversiktlig, og vi finner mange gode muligheter. Muligheten for å individuelt regulere både gain og bias på hver av RGB-fargene er til og med på plass. Et enkelt testmønster ligger også inne, slik at det er lettere for deg å få til et riktig bilde.

Bildekvalitet

Som vi har nevnt tidligere på denne siden, er HD20 testens eneste kandidat som støtter full HD-oppløsning (1080p). Bildeopplevelsen er av den grunn hakket kvassere enn de andre modellene, men i dette avsnittet vil vi ikke ta høyde for slikt. Uansett, men de fire modellene satt opp mot hverandre må vi si at du definitivt får den beste bildekvaliteten her, selv om en annen kandidat vi skal komme tilbake til ikke ligger langt unna.

Alt er så godt som det bør og kan være i denne prisklassen, et godt sortnivå, balanserte hvittoner og meget gode kontraster. Litt støy kan man skimte, men for denne prisen må man nesten bare forvente dette. Det eneste vi vil fremtrekke som negativt, noe som gjelder alle DLP-projektorer, er fremtredningen av røde, grønne eller blå glimt når man ser raskt over et bilde. Dette er riktig nok noe kun en liten andel av befolkningen reagerer på.

Acer H5350

Acer H5350 er testens fysisk minste og billigste innpass til HD-oppløsning. For under 5000 kroner leveres det her 720p-oppløsning. Vi skal ikke dra noen raske konklusjoner, men at prisen reflekterer et kvalitetsnivå som ikke kan måles mot testens kvasseste modeller skal vi ikke se bort i fra. Vi vil naturlig nok ta høyde for dette i konklusjonen. Dette er en ganske så portabel enhet, uten noen spesielle ekstrafunksjoner.

Som de fleste andre projektorene i denne testen, er det DLP-teknologien som genererer bildet. Oppløsningsklassen er WXGA, i formatet 1280 x 720 piksler.

Selv om det ser litt slantent ut, har H5350 godt med tilkoblinger. Komponent og kompositt har fått plass. S-video er også med, men nytteverdien av denne i dag er nok ikke spesielt stor. HDMI er naturlig nok på plass, sammen med den gode og gamle VGA-tilkoblingen. En minijack-tilkobling er med, samt en USB-B-tilkobling for datakommunikasjon.

En gummipropp fungerer som linsebeskytter, og i likhet med hva vi kommenterte for Optomas bidrag, hadde vi virkelig ønsket oss en permanent form for deksel i denne klassen. Dette er riktig nok kun en liten bagatell. Fokusering og zooming gjøres i front, på den manuelle måten.

Av projektorens tre gummiføtter, kan du regulere høyden på to av dem. Avhengig av hvordan du bruker projektoren, ligger lampens levetid på mellom 3000 og 4000 timer. En erstatter koster fra rimelige 1250 kroner.

Fjernkontrollen sitter godt plassert på projektorens overside, og fungerer samtidig som permanente knapper. Menyen kan enkelt og greit beskrives som mangelfull. Det eneste du kan velge er projektorens posisjon, samt hvor på bildet du vil at denne knøttlille menyen skal vises. En knapp på projektoren kunne med andre ord ha erstattet alt dette.

Bildekvalitet

Til å være denne testens billigste projektor, er vi overrasket over hvor god bildekvaliteten faktisk er. Med denne projektoren får du et billig og godt innpass til HD-verdenen, men det har så klart sine ulemper. Selv om sortnivået er helt greit, og kontrastene i HD-filmer er sterke, opplever vi det generelle bildet som dårligere. Støy i hudtoner og langs fargeskiller er og blir større enn hos de dyrere modellene. Hvis det er noe projektoren sliter med, så er det lysstyrken. Rommet du sitter i bør være ganske så mørkt for at bildet skal bli godt. Uansett, for 5000 kroner vil vi påstå at dette er mer enn god nok bildekvalitet.

Epson EMP-TW700

Fra testens minste projektor, beveger vi oss over til den definitivt største enheten. Epson EMP-TW700 ser i det minste kvass ut. Et hvitt og glansende design med runde kanter, samt detaljer i sølv, skaper et ganske så mykt design. Også her finner vi en trigger-utgang som lar deg aktivere andre enheter samtidig som projektoren slås på. I bunn og grunn er dette kun en relé-krets – meget kjekt.

Dette er testens eneste projektor som benytter seg av LCD-teknologi for å skape det projiserende bildet. Tre paneler, ett for rødt, ett for grønt og ett for blått er det som lyses opp av pæren. Selv om enheten er så fysisk stor som den er, kan den ikke skilte med mer enn en oppløsning på 1280 x 720 WXGA-piksler. Det Epson derimot kan skilte med, er en kontrast på hele 10000:1.

Størrelsen burde i det minste tilsi litt ekstra med tilkoblinger, spesielt mer enn den ene HDMI-tilkoblingen vi finner, men slik er det ikke. Ved å bruke en medfølgende adapter, får man faktisk den eldende SCART-tilkoblingen, ved å ofre blant annet kompositt. Komponenttilkobling er også på plass, rett over S-video sin tiltreden.

Den store linsen leveres uten noen form for beskyttelse, foruten en transportpakning. Det unike med denne projektoren, er at du kan bevege selve linsehodet i fire retninger, via de to hjulene på toppen av projektoren. Du kan dermed unngå å bruke den digitale keystone-funksjonen som vrir bildet. Sistnevnte er riktig nok også en mulighet, om du ønsker det. Manuell fokus og zoom ligger på linserammen.

Projektoren står på tre føtter, hvor de to som ligger i fornt kan reguleres. Fire festepunkter er plassert langs ytterkanten, noe som bør bety solide festemuligheter for takmontering. EMP-TW700 er forøvrig denne testens eneste modell som kommer med en pæregaranti utover 90 dager. Epson lover at pæren skal vare i 3 år eller 1700 timer. En ny pære koster heller ikke spesielt mye, du får den for ned til 1800 kroner.

Epson leverer med en god og solid fjernkontroller, hvor mange funksjoner ligger direkte tilgjengelig via ett tastetrykk. Menyen er god, og inneholder mange nyttige funksjoner. Hudtoner kan justeres, temperaturen kan endres i steg på 500 kelvin, samtidig som du kan regulere gamma på flere forskjellige måter. Det eneste mangelen vi kan finne, er individuell regulering av fargene.

Bildekvalitet

Etter å ha kalibrert projektoren kjørte vi en runde med testbilder for å kunne se nærmere på enkeltfarger og hvordan disse fungerer sammen. Som eneste LCD-projektor i testen stiller Epson på et litt annet nivå, men det får så være. Projektoren leverer meget gode farger, god metning og ikke minst solide kontraster. Blu-ray-filmer er en fryd å se på. Sortnivået er dypt, og på den motsatte siden av spekteret ser vi herlige hvittoner. Problemer med screen-door-effekten legger vi ikke spesielt merke til.

Acer P5370W

Acers andre bidrag til denne testen, P5370W kan minne mye om P1265 som vi har testet tidligere. P5370W er ganske så firkantet, med runde hjørner og godt med perforeringer på samtlige sidekanter. I likhet med testens andre Acer-model er dette en relativt rimelig modell.

Acer skilter med full HD-oppløsning, en oppløsning som kan strekke seg helt til 1600 x 1200 piksler. Dette er derimot ikke reelt, fordi den native oppløsningen ligger på 1200 x 800 piksler. 720p er dermed den reelle muligheten, vi får se hva interpoleringen kan si for bildet senere i denne testen.

P5370W er testens eneste med DVI-tilkobling, sammen med hele tre VGA-tilkoblinger hvor en av disse er en utgang. HDMI er en mulighet, mens komponenttilkoblingen glimter til med sitt fravær. Kompositt og S-video er på plass, men bildekvaliteten via disse er ikke imponerende på noen måte.

Acer har fått på plass et "permanent" linsedeksel du lett kan skli på plass – uten å ha et plastdeksel hengene under projektoren. Fokusering og zooming skjer via enhetens toppdeksel, mens keystone-justeringer gjøres digitalt.

Enheten står på tre justerbare føtter, hvor foten i front kan justeres ved et enkelt trykk. Lampen bytter du ut via topplokket, noe som er litt unormalt samtidig som det lett utsetter lampen for tyveri. Lampens levetid er helt normal og fin, og en erstatter koster ikke mer enn 1400 kroner.

Acer har lagt ved en enkel men god fjernkontroll, som også har en innebygget laserpeker. Flere funksjoner ligger direkte tilgjengelig, slik som kontrast og lysstyrkeregulering. Menyen kan ikke beskrives som noe annet en meget god. Den er oversiktelig og fin, samtidig som den inneholder en rekke nyttige funksjoner. Dette inkluderer blant annet individuell regulering av fargene, slik vi har etterlyst på andre modeller vi har testet.

Bildekvalitet

Sist ut i ilden når vi skal vurdere bildekvaliteten, blir Acers andre bidrag i denne testen. Prislappen takk i betraktning er vi fornøyd med bildekvaliteten, men det er mer å hente. Det er spesielt sortnivået vi henger oss litt opp i. Dette er godt, men det burde vært litt dypere. Åpne og hvite snølanskap kan betraktes i all herlighet, og kontrastene er meget gode. Det generelle fargebildet vi ser er vi fornøyd med, men det mangler det lille ekstra på flere punkter. Det når rett og slett ikke helt opp.

Støytest

Støymålingene er gjennomført i vår testlab for slike målinger. Mikrofonen er montert 60 cm over støykilden, og enhetene er testet under normal drift etter å ha varmet seg skikkelig opp. Det er avstanden vi har gjort målingene fra som gjør at verdiene vi har målt ikke kan gjenspeile produsentenes tall på en riktig måte.

Felles for alle projektorene i denne testen er at de ikke har ulike trinn for støynivået etter et par minutter i drift. Brorparten av de testede modellene hadde ingen direkte form for økonomimodus. Vi valgte derfor og ikke gjøre en "økonomimåling" ved å endre på innstillingene, fordi dette kunne gitt feilaktige resultater. Bakgrunnsstøyen lå på 25 dBA.

Skillet mellom de forskjellige projektorene er ikke spesielt stort. Fra den mest stillegående til den modellen som ikke er fullt så stillegående, er det snakk om 4 desibel. Vi vil påstå at samtlige modeller har et støynivå som er helt greit og fint.

Vi vil allikevel påpeke at det er en viss forskjell mellom Optomas og Epsons bidrag, som kommer ut på hver sin ende av skalaen. Lavere vil alltid være bedre, men at den ene påvirker filmopplevelsen spesielt mye mer enn den andre vil vi ikke påstå.

De individuelle målingene ser slik ut:

Konklusjon

Optoma HD20

Optoma kommer ut som testens glade vinner. God bildekvalitet og lavt støynivå er nøkkelfaktorer for en god filmopplevelse. Optoma oppfyller begge i sin prisklasse. Enheten har også godt med tilkoblinger, utrolig mange innstillingsmuligheter samtidig som den kommer med en triggermulighet. Det eneste vi savner er en dedikert bildeutgang, men dette kan alltid ordnes på andre måter om man virkelig ønsker. Enheten er ikke tilgjengelig i norske nettbutikker enda, men bestill en prisvarsling i prisguiden for å holde deg oppdatert på tilgjengeligheten. Ellers er modellen HD200X ganske identisk, bare med litt svakere lysstyrke og kontrast og annen farge (sort).

+ Bildekvaliteten (støtter 1080p)
+ Oppleves som stillegående
+ Godt med tilkoblinger
+ Mange innstillingsmuligheter
+ 12 V-trigger

- Ingen bildeutgang

Bestill prisvarsling på Optoma HD20.

Acer H5350

Acer H5350 er testens billigste kandidat, og med dette kriteriet tatt i betraktning er vi meget fornøyd med bildekvaliteten den leverer. Dette er et billig og godt innpass til HD-verdenen. Enheten har godt med tilkoblinger, men menyen er mangelfull – spesielt ved bruk av HDMI-inngangen. En ny lampe koster fra hyggelige 1200 kroner, men den dagen du må erstatte den har du trolig fått lyst på en kvassere modell med 1080p-mulighet.

+ Mye bilde for pengene
+ Greit med tilkoblinger

- Svak meny
- Ingen innstillingsmuligheter ved bruk av HDMI

Finn beste pris på Acer H5350.

Epson EMP-TW700

Epson EMP-TW700 er testens fysisk største modell, og den eneste som bygger på LCD-teknologien. Allikevel er det kun snakk om 720p, men med dette tatt i betraktning er vi meget fornøyd med bildekvaliteten. Det er kun støynivået som trekker Epson ned fra den øverste pallplassen. Det er kvaliteten vi opplever i 720p-segmentet som gjør at vi vil anbefale denne enheten, selv om Optoma HD20 legger seg et lite hakk over – men den skilter da også med 1080p.

+ Meget godt bilde
+ Keystone på optikken
+ Trigger-mulighet
+ God meny

- Støyer litt

Finn beste pris på Epson EMP-TW700.

Acer P5370W

Acer stilte med to bidrag til denne testen, og P5370W koster nesten 2000 kroner mer. Vi kan så absolutt akseptere bildekvaliteten og den generelle opplevelsen av å se på film, men sammenlignet med de andre modellene i testen føler vi at P5370W mangler det lille ekstra. Fargemettingen er ikke like god, og det er en større fremtredning av støy. På en annen side støyer ikke enheten så alt for mye, og den har akseptable tilkoblingsmuligheter.

+ Helt grei bildekvalitet
+ Greit med tilkoblinger
+ Lavt støynivå

- Bildet mangler det lille ekstra
- Litt laber meny

Finn beste pris på Acer P5370W.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Din mening

Har du erfaringer med projektorer? Gode eller dårlige kjøp, råd og tips eller annet? Del gjerne dine tanker i forumtråden nedenfor.

annonse