Test

Stort HD-bilde i stua

Introduksjon

I februar kjørte vi en samletest av billige projektorer. Kriteriet den gangen var kun at de ikke skulle koste mer enn 6000 kroner, noe som resulterte i at vi valgte enheter på kryss og tvers av ulike segmenter.

Denne gangen har vi satt et mer spesifikt krav til testen. Vi skal nå se på fire rimelige HD-klare projektorer rettet mot stuebruk, hvor prisen ikke overstiger 10 000 kroner. Vi sitter i dag med modeller som strekker seg fra 4600 til rundt 9000 kroner, med både 720p- og 1080p-oppløsning. Vi skal se hvor god bildekvalitet du får for pengene dine. Er det dyreste det beste?

Men først en liten oppklaring – denne samletesten inneholder kun fire projektorer. Vi ser at dette er færre produkter enn ønskelig, og forklaringen er at vi så oss nødt til å dele denne testen opp i to runder. Leveringsproblemer for flere produsenter gjorde det vanskelig for oss å samle de ønskede modellene samtidig. Vi planlegger en oppfølgingstest med flere aktuelle modeller.

Testmetodikk

Alle projektorer blir levert med et ferdigprogrammert forhold mellom farger, lysstyrke, kontrast og flere andre aspekter. Så godt som alle forbrukere har forskjellige lerret, ulik belysning i rommet og mange andre faktorer som påvirker bildet. For å kompensere for dette er det alltid lurt å kalibrere projektoren. Dette kan gjøres via programvare, men det beste alternativet er å kjøpe et kalibreringsverktøy – slik som vår Spyder 3 Elite. Før testing kalibrerer vi projektorene slik at fargene og bildet vi vurderer, er det mest mulig riktige bildet enheten kan oppnå.

Med alle projektorene har vi sett deler av James Bond – Quantum of Solace, snowboardfilmen Double Decade samt BBC-serien "Planet Earth". Samtlige er sett via en Samsung BD-P1500 Blu-ray-spiller. Disse filmene dekker et bredt spekter av farger, nyanser og belysning. Med Quantum of Solace får vi sett mange mørke scener med spennende belysning, og lyse scener med høy hastighet. Double Decade lar oss se åpne, hvite landskap med sterke kontraster i høy hastighet. BBC-serien er et rent mesterverk bildemessig, noe som lett lar oss skille enheter fra hverandre. I tillegg har vi også lagt ren farge over hele bildet for å se hvordan fargene fungerer individuelt.

Takk til MPX.no, Acer og Optoma som lånte oss projektorene til test.