Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

BenQ W600

Introduksjon

For litt over én måned siden publiserte vi en større projektortest. Vi lovet da en å følge opp med flere aktuelle modeller, og i dag er det et bidrag fra BenQ som skal frem i lyset.

BenQ er dypt inne i flere segmenter som på en eller annen måte innebærer et digitalt bilde. Det er i all hovedsak snakk om projektorer og LCD-skjermer. Vi har tidligere kikket på en projektor fra BenQ, men i dag er det snakk om noe litt kvassere.

Dagens testmodell heter W600. Det er en HD-klar enhet med oppløsningen 1280 x 720 piksler. Projektoren skilter med DLP-teknologi, som stammer fra velkjente Texas Instruments. Videre kan BenQ skilte med en rekke gode tilkoblinger, og gode funksjoner som automatisk keystone, fin lysstyrke og tilsynelatende god kontrast.

Det hele koster ikke avskrekkende mye, til å være en HD-klar projektor. Vi tar en nærmere kikk – er dette et billig og godt innpass til et HD-klart bilde?

Takk til MPX som lånte ut projektoren til test.

Spesifikasjoner

Denne tabellen sammenligner spesifikasjonene for alle projektorene i testen. Kommentarer til disse er å finne under hver enhet på sidene fremover.

Projektoren

BenQ W600

BenQ har definitivt pakket inn dagens testmodell i et pent og samtidig enkelt design. Hvite flater brytes av grå og karakteristiske BenQ-riflede kanter. Toppsiden byr også på et lite stykke med børstet aluminium som virkelig ser pent ut. Det er ingen utløser-utgang, noe som definitivt ville vært kjekt å ha til hjemmekinoen.

På innsiden sitter det et fargehjul som hjelper til med genereringen av bildet, såkalt DLP-teknologi. For tiden er dette den mest utbredte teknologien i dette prissjiktet, og bildekvaliteten har økt betraktelig de siste årene. Velkjente småfenomener er derimot fortsatt et lite problem på generell basis, slik som regnbueeffekten. Det skal derimot påpekes at det kun er et fåtall av befolkningen som reagerer på akkurat dette. Som nevnt i introduksjonen er det snakk om en WXGA-oppløsning på 1280 x 720 piksler.

W600 kommer med et kontaktsortiment som er bedre enn hva man ofte finner på modeller i samme sjikt og prisklasse. To HDMI-tilkoblinger burde gjøre jobben enklere for seg selv uten en egen enhet som samkjører bildesignalet fra flere kilder. Vi finner også både komponent og kompositt, støttet opp av en enkel S-video-tilkobling.

Linsen kommer uten noen form for beskyttelse, men den sitter langt inne i projektoren så det skal nok mye til før du får påført den skade. Videre kan vi nevne at linsehodet er fast, du har ingen mulighet for lens-shift. Både zoom- og fokusreguleringen skjer ved å dreie på noen hjul du får tilgang til via toppen.

Selv om du trolig vil velge å kjøpe deg en ny projektor den gangen pæren faktisk vil ryke, noe som kan ta opptil 4000 timer, blir ikke dette en overdreven dyr investering. Prisene for en erstatter starter på rundt 1800 kroner. Projektoren står på tre føtter, hvor én i front og én i bakkant kan reguleres. Like mange skruehull er på plass for takmontering.

Fjernkontrolleren er en stor og fin sak som lyser rødt når den er i bruk, meget kjekt når den ofte benyttes i mørke rom. De mest nødvendige funksjonene er tilgjengelig via få trykk.

Menyen lar deg videre regulere det meste du skulle trenge i dette segmentet – du kan riktig nok ikke forvente alle funksjoner i denne prisklassen. Med det satt til side, savner vi fortsatt individuell kontroll av fargene. Automatisk keystone setter vi pris på, og denne ser ut til å fungere helt ypperlig.

Projektoren kommer også med en liten innebygget høyttaler. Lyden er det riktig nok ikke noe du kan skryte av, men den duger for enkelt bruk. Lyden mangler alle former for dype toner, og er karakteristisk "skarp" på alle fronter.

Bildekvalitet og støy

Testresultater

Vi har brukt Spyder 3 Elite fra Datacolor til kalibreringen. Denne enheten optimaliserer projektorens farger, og lar deg i se før- og etterbilder med de nye og gamle innstillingene. Siden alle forbrukere har forskjellige lysforhold i rommet hvor projektoren brukes, og forskjellige overflater hvor bildet projiseres, må projektoren kalibreres. Vi gjør dette for å være sikker på at bildet vi bedømmer er det mest mulig riktige.

Denne gangen har vi testet projektoren ved å kjøre en lang Powerpoint-presentasjon med mange gode test-bilder. Vi har også studert individuelle farger, og sett et par Blu-ray-baserte 1080p-filmer.

Bildekvalitet

De individuelle fargene:

  • Hvitt: Veldig fin
  • Svart: Litt lys
  • Rødt: Klar og fin
  • Grønt: Fin, men litt matt
  • Blått: Klar og fin

Det generelle fargespillet projektoren projiserer vil vi påstå at er godt, men det er ikke tvil om at det mangler litt her og der. Vi blir spesielt overrasket over hvor klar og fin hvittoner fremstår som, men det er mattheten i enkelte av fargene samt litt lyse sorttoner som får bilde til å fremstå som, vel, rett og slett litt kjedelig.

Mens vi titter på film, både Quantum of Solace, Max Manus og Revenge of the Fallen, opplever vi litt støy langs kantene. Dette fører igjen med seg at kontrastene ikke fremstår som så fryktelig skarpe. Igjen er det snakk om et generelt sett godt bilde, men fargemettingen henger ikke helt med.

Ikke legg for stor negativ vekt på ordene vi har brukt over, for det generelle bildet vi opplever er så absolutt godt i denne prisklassen. Men, det er nå slik at vi har teste modeller vi vil mene gjør det bedre. Bildet når rett og slett ikke helt i mål.

Støytest

Støymålingene er gjennomført i vår testlab for slike målinger. Mikrofonen er montert 60 cm over støykilden. Grafen nedenfor viser projektorens støynivå, her kan du se målingen for bakgrunnsstøyen.

I bruk legger vi merke til at projektoren surrer og går der den står på bordet. Det er riktig nok snakk om en behagelig form for støy, men som sammenligningsgrafen viser, ligger BenQ i dette tilfellet godt over snittet. Vi vil ikke si at dette påvirker filmopplevelsen i en alt for stor grad, men det er merkbart. Om du ønsker, kan du ta en nærmere titt på en mer nøyaktig måling her.

Konklusjon

Etter å ha brukt BenQ W600 over en god periode er vi godt fornøyd med projektoren, uten at det er noe veldig unikt ved produktet. Bildekvaliteten er god, men det mangler litt på flere fronter til at det blir noen toppscore.

Det er spesielt sortnivået som skuffer oss litt, men på en annen side er vi meget fornøyd med hvittonene. De øvrige fargene kan fort fremstå som litt "matte". Når vi ser på film legger vi også merke til at fargeoverganger kan bli litt kornete, noe som igjen fører med seg en litt slappere kontrast. I tillegg mener vi at støynivået burde vært litt lavere.

Prisen er på sin side ganske hyggelig, for BenQ W600 koster i dag fra 6400 kroner og oppover, og en ny pære er heller ingen dyr affære. Dessuten kan du gjøre litt "ekstra" med denne projektoren. Den har to HDMI-innganger, noe som er det dobbelte av hva mange andre enheter i 10 000-kroners-sjiktet skilter med. Samtidig er menyen innholdsrik nok, og fjernkontrollen er meget god.

Men at det finnes bedre alternativer – produkter som leverer mer kvalitet for pengene – skal vi ikke legge skjul på. Acer H5350 er for eksempel en enda billigere modell som etter vår mening kan skilte med like gode egenskaper. Og legger du på en ekstra 1000-lapp kan du få Epson EMP-TW700, som har betraktelig bedre bildekvalitet, sammen med mulighet for manuell keystone.

+ Greit bilde til prisen
+ Tilkoblingsmuligheter
+ Pen design
+ God meny og fjernkontroller

Følg Audiovisuelt på Twitter

- Mangler litt på bildekvaliteten
- Støyer

annonse