På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Knallgodt HD-bilde
Innhold
Introduksjon
I november publiserte vi en større projektortest. Vi lovet da å følge opp med flere aktuelle modeller, og først ut var BenQ W600. Vi følger nå opp med enda en HD-klar projektor til under 10 000 kroner – denne gangen en full HD-modell fra Optoma.
Optoma var faktisk representert også i den nevnte projektortesten. Den gangen så vi på HD20, en enhet som faktisk stakk av som testvinner. Dagens testmodell heter noe ganske så likt, HD200X. Den koster noen slanter mindre, har en lavere lystyrke, lavere kontrastforhold og et respektivt lavere støynivå.
Optoma byr nok en gang på full HD-oppløsning, noe som betyr at bildet spres over 1920 x 1080 piksler. Tilkoblinger er det godt med, inkludert en egen aktiveringskanal for annet utstyr, slik som forsterkeren eller et lerretet.
Optoma gjorde en god figur godt forrige gang. La oss se om HD200X kan leve opp til det gode intrykket!
Takk til Optoma som lånte oss projektoren til test.
Spesifikasjoner
Denne tabellen sammenligner spesifikasjonene mot noen andre relevante og/eller konkurrerende projektorer.
Projektoren
En nærmere titt
HD200X er uten tvil en lekker sak. En blankpolert design i sort ser definitivt godt ut. Det hele gjør seg nok også bedre i et mørkt rom. Designen bærer den samme runde profilen som HD20, noe som betyr utluftning langs sidekantene. Av småfunksjoner kan vi nevne en utløser-utgang, som du kan lese mer om lenger ned på siden.
I hjertet av denne projektoren er det DLP-teknologien som er i aksjon. Dette er i grunnen et fargehjul som skaper bildet, sammen med pæren og en DMD-brikke. Satt opp mot den konkurrerende LCD-teknologien finnes det både fordeler og ulemper. Skulle vi støte på sistnevnte under testperioden, vil vi nevne dette.
Selv om Optoma oppgir et tall som kan se lavt ut når det kommer til kontrastforholdet, så legg merke til at dette er oppgitt i ANSI. Optoma benytter ikke den samme spesifiseringen som mange andre produsenter, for å unngå enorme og misvisende tall.
På baksiden finner vi en rekke fine og nyttige tilkoblinger. En VGA-tilkobling er på plass, og via adaptere som Optoma ikke har lagt ved kan denne konverteres til både komponent og scart. Komponenttilkoblingen står også for seg selv, gruppert sammen med kompositt. Vi finner også to HDMI-tilkoblinger. Det er med andre ord godt med tilkoblinger du vil få bruk for.
En 12 V-trigger-utgang er også å finne på projektoren. Denne leverer ikke strøm, men aktiveres når du skrur på projektoren, og slås av når projektoren slås av. Du kan dermed aktivere andre enheter samtidig som du slår på HD200X, slik som et elektrisk lerret, forsterker eller belysningen i rommet.
Noe nøyaktig tall for projektorens zoom-faktor har ikke Optoma oppgitt, men vi kan si at det er snakk om "normale" tilstander. Både zoom og fokus reguleres ved å vri på hjul på toppen, og linsen støtter ikke "lens shift". Fokuseringen skjer ikke automatisk, noe som også gjelder for den vertikale keystone-funksjonen.
Projektorens underside har tre festepunkter for takfeste, og ett for stativ. Selv om førstnevnte står relativt tett samlet, byr de på nok støtte for akkurat denne projektoren. Noen nøyaktig levetid for pæren er ikke oppgitt, men vi ser ingen grunn til at denne skal være kortere enn normalen på 3000-4000 timer.
Menyen byr på en rekke gode innstillinger, som går helt ned til kontrollering av faktorer på hver enkelt farge. Bildet over viser de mest grunnleggende funksjonene, mens man under "advance" har seks øvrige innstillingsmuligheter. Fjernkontrolleren er den samme vi møtte da HD20 ble testet, en god enhet som lyser blått når den er i bruk.
Bildekvalitet og støy
Testresultater
Vi har brukt Spyder 3 Elite fra Datacolor til kalibreringen. Denne enheten optimaliserer projektorens farger, og lar deg i se før- og etterbilder med de nye og gamle innstillingene. Siden alle forbrukere har forskjellige lysforhold i rommet hvor projektoren brukes, og forskjellige overflater hvor bildet projiseres, må projektoren kalibreres. Vi gjør dette for å være sikker på at bildet vi bedømmer er det mest mulig riktige.
Denne gangen har vi testet projektoren ved å kjøre en lang Powerpoint-presentasjon med mange gode test-bilder. Vi har også studert individuelle farger, og sett et par Blu-ray-baserte 1080p-filmer.
Bildekvalitet
De individuelle fargene:
- Hvitt: Klar og fin
- Svart: Litt lys
- Rødt: Knallgod
- Grønt: Knallgod
- Blått: Knallgod
Etter å ha sittet flere timer foran lerretet, med en rekke gode titler rullende, er vi totalt sett meget fornøyd med det Optoma leverer. Bildet fremstår som meget skapt, spesielt om vi tar i betraktning at dette er en HD-projektor til 8000 kroner. Selv om dette er en modell som i teorien skal ha svakere lystyrke enn flere andre enheter, opplever vi på ingen måte dette som et problem.
Vi liker hvordan fargene fremstår sammen, og hver for seg. Ting ser rett og slett virkelig pent ut, og sammenlignet med de andre projektorene vi har testet i dette sjiktet, mener vi at overgangene mellom forskjellige farger fremstår som skarpe nok.
Det eneste vi må sette fingeren på, er sortnivået. Dette er godt, for all del, men det mangler litt når vi sammenligner med testvinneren HD20.
Støytest
Støymålingene er gjennomført i vår testlab for slike målinger. Mikrofonen er montert 60 cm over støykilden. Grafen nedenfor viser projektorens støynivå, her kan du se målingen for bakgrunnsstøyen.
Grafen over snakker uten tvil for seg selv, Optoma HD200X er den mest stillegående HD-klare projektoren til under 10 000 kroner som vi har testet. 29,3 dbA er faktisk veldig nøyaktig det tallet Optoma har oppgitt. Hele spekteret av frekvenser kan du se her, og vi vil legge til at vi ikke opplevde noen unormaliteter ved projektorens lyder.
Konklusjon
Optoma klarer seg nok en gang veldig bra. HD200X koster ikke mer enn 8000 kroner, og for den prisen får du uten tvil et godt bilde i full HD-oppløsning.
Etter å ha brukt denne enheten over en god periode, en projektor som etter vår mening ser ganske så lekker ut, er det lite vi kan vi gi Optoma ris for. Det eneste vi trekker frem er sortnivået. Dette er for all del godt, men helt på topp er det ikke. Det mangler litt dybde, men vi tror ikke du vil legge spesielt mye merke til dette under normal filmtitting.
De øvrige fargene projektoren presenterer er vi meget fornøyd med på alle mulige måter. Vi vil spesielt trekke frem hvittonene, som er spesielt klare og rene. Vi la ikke merke til noen spesielle problemer med tanke på DLP-teknologien, slik som regnbueeffekten. Vi vil derimot ikke si at problemet er ikke-eksisterende, men så er det er kun fåtallet av befolkningen som reagerer på slikt.
Vi ble litt overrasket over hvor mange innstillingsmuligheter du har på en slik relativt billig projektor. Det er en god ting at sånt er på plass, selv om du ikke bruker dette spesielt ofte. Vi vil også trekke frem at dette er den projektoren med lavest støynivå i sin klasse, 29,3 db(A) ved våre målinger.
Konklusjonen er at dette er en projektor som gir deg et godt bilde for pengene. Optoma HD200X er en enhet vi med trygghet kan anbefale.
+ God bildekvalitet
+ Mye bilde for pengene
+ Stillegående
+ Godt med tilkoblinger
- Mangler litt på sortnivået