Til hovedinnhold

Trenger du film til helgen?

I fjor testet Teknofil filmleie på nett. Denne testen var en heller negativ opplevelse og vårt råd var heller å leie filmene på DVD. Vi kontaktet tjenesteyterne som alle sa de hadde utfordringer de gjerne ville rydde opp i. Derfor tester vi nå igjen. Kan vi nå anbefale å leie film på nett?

Les også vår test av filmleie via TV.

Nok en helslakt?

Forrige gang vi testet var kopisperrer en vesentlig årsak til at vi fikk en dårlig opplevelse av tjenestene. Dessverre har fortsatt de fleste av disse tjenestene dette på plass. Det faktumet at de fleste av tjenestene på grunn av dette kun kan brukes med Windows og dermed ikke er tilgjengelig fra Mac eller Linux trekker kraftig ned samtidig som tjenestene med dette blir vanskelig tilgjengelige ved førstegangsbruk også for Windows-brukere. Bortsett fra dette var det med spenning vi tok en ny titt på tjenestene. Og noen forbedringer var det faktisk å se.

5 tjenester

Tjenestene vi har testet er Viasat on Demand, SF Anytime, Filmarkivet, Film2home og Expert som alle tilbyr leie av film via internett ved hjelp av streaming. Noen tilbyr også digitalt kjøp av film. I testen har vi sett på brukeropplevelse på selve nettsidene, informasjon om filmene, utvalg og ikke minst kvalitet og brukervennlighet ved avspilling av film. Vi har også sett på prisen ved leie.

Les også:

Vi teste filmleie via TV.
Mer om hvordan testen er gjennomført kan du lese her.
Her Kan du få en innføring i hvordan leie av film via nett fungerer og hvordan du kan se filmene på din TV.

Les fullstendige tester her:

Filmarkivet
SF Anytime
Viasat on Demand
Film2home
Expert
Filmarkivet

Karakter: 4

Filmarkivet.no fikk gjennomgå kraftig i vår forrige test på grunn av rotete og lite brukervennlig design på sine nettsider. Siden den gang har Filmarkivet gjennomført en kraftig oppgradering av sine nettsider og gitt designet en totaloverhaling.

Kunne vært enda bedre

Fortsatt er det noen aspekter ved designet som kunne vært forbedret, som for eksempel at nettsiden har et banner øverst som forblir der også når du velger å lese mer om en film. Her bør heller filmen settes i fokus. Om du blar i selve arkivet kunne også nettsiden hatt nytte av litt mer redesign.

Derimot scorer Filmarkivet høyt på informasjonen de har om filmene. Filmarkivet gir deg god informasjon om handlingen i filmen, aktører og har forsmak på alle filmer.

Ikke minst har filmarkivet som den eneste aktøren i testen fått på plass løsninger som gjør tjenesten mulig å bruke også på Mac- og Linux-maskiner. Det står det helt klart respekt av og drar kraftig opp.

Hvor er filmfokuset?

Utvalgsmessig har Filmarkivet et stort bibliotek. Deres formål er å fremme norsk film og utenlandske indieproduksjoner. I arkivet finner du derfor mye norsk materiale. Vi skulle gjerne sett enda flere norske spillefilmer i arkivet som for eksempel Varg Veum-filmene og De gales hus. En sterker profil hadde gjort seg.

Ved avspilling av filmene åpnes filmene direkte i Windows Media Player eller AVC om du kjører Linux og Mac. Filmene har en god kvalitet, så her er det gjennomfør en nøye scanning. Vi kunne uten problemer kjøre bildet opp på en ekstern TV. Filmene kan ikke spoles i og du kan ikke velge tekst, men hopp i filmen går kjapt og greit.

Ikke helt perfekt

Tjenesten er ikke perfekt, men det skinner gjennom at Filmarkivet har et team bak seg som brenner for innholdet, selve filmen. Det medfører at filmene har god informasjon, og at du ikke nødvendigvis kun finner de filmene som gikk best på kino. Filmarkivet er samtidig det eneste alternativet for deg som ikke bruker Windows.
Prisen på 45 kroner per spillefilm kunne derimot godt ha blitt senket. 10-20 kroner for en kortfilm er derimot helt akseptabelt.
Karakter: 4
Pris: 45 for spillefilmer, 10-20 kroner for kortfilmer.
Pluss: Mulighet for åpen standard, god informasjon om filmene,
Negativt: Noe rot i designet, dyr, noe uklart fokus på utvalg.
Her kan du lese hele testen av Filmarkivet.
SF Anytime
Karakter: 3
SF Anytime er til forskjell fra Filmarkivet kun tilgjengelig for Windows-brukere, men når du åpner tjenesten i Explorer møter du en nettside med et helhetlig og gjennomført design.

Knapp informasjon

Informasjonen om filmene er derimot noe knapp. Her kunne nettsiden med fordel gjort en bedre jobb. Flere av filmene mangler trailer og ingen trailere er tekstet. Det fins heller ikke informasjon om tekst på filmene, noen vil nok da frykte at filmene ikke er tekstet. Uten å ha sett gjennom alle filmene i arkivet tar vi utgangspunkt i at dette er på plass.

Hurra for HD-film

Utvalget hos SF Anytime har en enorm fordel. Dette er den eneste tjenesten som per idag tilbyr deg leie av film i HD-kvalitet. Ellers er utvalget ikke altfor imponerende. Vi skulle likevel gjerne sett at storfilmer kom inn i større grad. Sett i forhold til videobutikken kan du her ikke regne med å finne den filmen du ønsker å se. SF Anytime har foruten filmer mye musikkfilmer og dokumentarer.

Kjøp av film går fort og greit, og filmene åpner seg i en egen spiller ved hjelp av Windows Media Player. Derimot er ikke spilleren helt perfekt. Når vi kjørte filmen vi leide opp i fullformat forsvant teksten og vi fikk den ikke tilbake før vi gikk ut av fullskjermsformatet. Det blir fort irriterende. Filmene har ellers god kvalitet, og hopp i filmen gikk kjapt og enkelt. Derimot kan du ikke spole i filmen.

Bedre, men langt fra perfekt

Alt i alt har SF Anytime hevet kvaliteten siden sist vi testet. Likevel vil vi gjerne se at siden blir mer gjennomført og at utvalget og informasjon om filmene blir mer gjennomført. Mangelen på tekst bør også sjekkes, muligens hadde det vært bedre å kjøre filmene direkte i Windows Media Player. At tjenesten er avhengig av Windows trekker også ned. Derimot skal SF Anytime ha pluss for HD-utvalg og også at de har på plass en innlogningstjeneste som enkelt lar deg finne tilbake til dine kjøp. Uten denne må du derimot selv finne frem til filmen du leide.
Prisen på filmene er 39 kroner. Noen premierefilmer og HD-filmer ligger litt høyere. SF Anytime har også en tilbudsseksjon med 25 kroner per film.
Terningkast: 3
Pris: Normal spillefilm 39 kroner. Noen storfilmer og HD-film ligger på opp til 50 kroner per stykk. Egen tilbudsseksjon med 25 kroner per film.
Pluss: Egen HD-seksjon, oversiktlig design, egen innlogningsfunksjon.
Minus: Problemer med teksting, noe tynt utvalg, fungerer kun med Windows.
Her kan du lese hele testen av SF Anytime.

Viasat on Demand

Karakter: 3

Viasat on Demand fikk en toer i vår forrige test. Siden den gang har tjenesten forandret seg lite. Et aspekt gjør likevel at tjenesten denne gangen får ett øye ekstra på terningen.

Lite lesevennlig design

Designet til Viasat ser i utgangspunktet rent ut. Derimot er det ikke alltid like enkelt å få oversikt over filmutvalget da filmene på hovedsiden presenteres med små bilder av covere. Om du klikker deg inn på en enkelt film får du fullt bilde av coveret og noe informasjon om handlingen og navn på skuespillerne i filmen. Ikke alle filmene har trailer.

Sprikende utvalg

Utvalget hos Viasat er noe sprikende. De har noen premierefilmer på plass, men her vil du ikke finne samme utvalget som hos en videobutikk. Utvalget består ellers av mye ukjente actionfilmer og noen klassikere. Det er likevel synd at Viasat som benytter CDon.com for å levere filmene ikke kan ha samme utvalg som nettbutikken.

Viasat har ellers en egen seksjon for serier. Her finner du derimot ikke mye. Sesong 1 av Dexter og sesong 1-3 av Weeds og TV3-seriene Den rette for Tor eller Sangstjerner. Ellers har Viasat on Demand mye sport. HD-utvalget glimrer derimot med sitt fravær.

Avspillingsproblemer

Kjøp av filmene gjennomføres greit og prisen på 39 kroner per film er ikke avskrekkende. Derimot oppstår det tekniske problemer ved avspilling. Filmen spilles av i nettleseren via Windows Media Player. Denne løsningen var langt fra perfekt teknisk og vi opplevde store problemer med å få sett filmen i fullskjerm. Filmen taklet da ikke å vise tekst og måtte stadig startes på nytt. Dette ligner på opplevelsen vi hadde i vår første test.

Heldigvis har Viasat en løsning hvor du kan åpne filmen direkte i Windows Media Player. Dette fungerte bedre. Kvaliteten på filmene ble helt grei og vi kunne enkelt hoppe i filmen. Viasat har derimot ingen innlogningsfunksjon og du må selv finne igjen dine aktive kjøp.

Fortsatt mye jobb

Viasat kan fortsatt gjøre en langt bedre jobb med å få på plass en bedre og mer gjennomarbeidet side. Utvalget kan også med fordel bli bedre. At tjenesten kun virker med Windows og Explorer teller heller ikke positivt. Den tekniske løsningen bør nok også få en gjennomgang.
Karakter: 3
Pris: 39 kroner for spillefilm, 19 kroner for serieepisoder.
Pluss: Grei avspilling av film via Windows Media Player.
Minus: Uoversiktlig informasjon, fungerer kun med Windows, tekniske problemer ved avspilling.
Her kan du lese hele testen av Viasat on Demand.

Film2home

Karakter: 2

Film2home baserer seg som de fleste andre tjenestene på at du er Windows-bruker, men dette er langt fra det største problemet med tjenesten. Her er det andre aspekter som er langt mer negative.

Beste utvalget

 Utvalget hos Film2home virker større enn hos de fleste andre. Det er noe rotete design, men informasjonen du får om filmene er god. Derimot er det ikke trailere på alle filmene. Det er heller ikke positivt at noen av filmene har informasjon på engelsk. Her kan det virke som det av og til har gått fort i svingene.

Problemer med fullskjerm

Gjennomføring av kjøp går enkelt og greit, men når du spiller av filmene oppstår det store problemer. Filmen startes opp i et lite vindu på Film2home sine sider. Når vi forsøkte få dette bilde opp i fullskjerm fikk vi dette derimot ikke til. Med en idé om at kanskje tjenesten hadde problemer med XP forsøkte vi på nytt med en maskin som kjører Vista. Her fikk vi opp fullskjermen fint, men da forsvant teksten. Her hjalp det heller ikke å følge Film2home sin guide. Disse tekniske problemene bør Film2home kjapt rydde opp i.

Konklusjon

Film2home får dermed et lite positivt resultat i vår test. Samtidig som vi ønsker å se bedre tekniske løsninger kan også siden godt få en liten oppusning. Det skal derimot anses som et pluss at tjenesten tilbyr mye materiale bortsett fra spillefilm.
Terningkast: 2
Pris: 39 kroner, 50 for storfilmer. 99 og 139 kroner for kjøp.
Pluss: Internlenking mellom filmer, mulighet for kjøp av filmer.
Minus: Tekniske problemer ved visning, noe rotete design.
Her kan du lese hele testen av Film2home.
Expert

Karakter: 2

Expert fikk i vår forrige test god omtale på grunn av en mer brukervennlig funksjon ved kopisperre. Nå har derimot også de godt over til Microsofts lite brukervennlige løsning. Men brukervennlighet ser ikke til å være i fokus hos Expert.

Lite struktur

Designet på deres filmleieseksjon er tilsynelatende uten mål og mening. Filmene ligger ikke i noen gitt rekkefølge, og informasjonen om filmene er heller laber. Her er det kun et fåtall av filmene som er utstyrt med trailer og tekstinformasjonen forøvrig er tydeligvis lagt ut uten gjennomlesning. Utvalget hos Expert er heller ikke noe å skryte av. Tilsammen finner du 275 filmer. Designmessig har Expert en stor jobb å gjøre.

Selve kjøpet er enkelt gjennomført og filmen åpner direkte i Windows Media Player. Filmen kan ikke spoles i, men hopp i filmen går kjapt og greit. Men pass for guds skyld at du ikke hopper ut av filmen under visning.

Hvor ble det av filmen?

Expert sitt største negative område er at systemet ikke klarer å huske dine kjøp. Selv om du vet hvilken film du har leid, så må du likevel betale på nytt om du lukker avspilleren. Heller ikke på kvitteringen fra Expert får du noen egen lenke du kan benytte. På tross av billig pris kan dette dermed fort bli en dyr affære.

Du kan velge å opprette en konto hos Expert og du vil da få oversikt over aktive kjøp ved innlogning. Det burde derimot ikke være nødvendig. Alle de andre tjenestene husker at du har betalt for filmen inntil leieperioden er ute. Det bør også Expert snarest få på plass.

Et lite attraktivt tilbud

Det virker i all hovedsak som at Expert på et tidspunkt syntes filmleie var en god ide, derimot har de ikke maktet å følge opp ideen. Det virker som om det er tatt lite initiativ for å følge opp tjenesten, og om du av ukjente grunner ikke rekker å se filmen ferdig på en gang så må du passe på å ikke lukke spilleren om du ikke vil betale dobbelt.
Dermed blir det ikke spesielt trivelig hverken å kjøpe eller se film hos Expert.
Terningkast: 2
Pris: 19 kroner for leie, 79-99 kroner for kjøp.
Pluss: Billig, mulighet for kjøp av film.
Minus: Rotete side, lite utvalg, systemet husker ikke aktive kjøp.
Her kan du lese hele testen av Expert.

Hva er konklusjonen?
Etter denne andregangs testen av filmleie på nett ser vi heller ikke denne gang noen grunn til å gi stående applaus. Heller tvert imot. Det skal likevel sies at om du har Windows på plass og du finner en film du gjerne vil se i en av disse tjenestene så vil vi ikke fraråde deg å leie. Derimot vil ingen av tjenestene kunne stille opp mot utvalget, brukervennligheten og ekstramaterialet du får om du tar turen til videobutikken og leier en DVD.
Apple TV i USA tilbyr sine kunder et enormt utvalg av innhold i både HD-kvalitet og vanlig standard. Her ligger de siste seriene og både kjente og ukjente storfilmer i et svært så brukervennlig system. Det er derfor overraskende å se at ikke norske tjenester makter å gjøre det samme. For filmbransjen må det være veldig synd å se at dette salgsalternativet overtas og ledes av et IT-selskap. Det kan virke som om rettigheter og proteksjonisme styrer mye av vilkårene, men her må bransjen fort forstå at folk i dag i større og større grad forventer å få servert det de ønsker når de ønsker det.

Skal piratene ta gevinsten?

Piratene har lært seg hvordan de kan forsyne seg gratis, og for Linux- og Mac-brukere er faktisk Filmarkivets tilbud det eneste lovlige alternativet. Om filmbransjen selv ønsker en del av kaka fra det digitale markedet er det derfor på høy tid at de selv tar i et tak for å få ut et godt og kvalitetssikret tilbud.

Teknologien er der, her er det kun viljen som setter grenser.

Mer om
annonse