Til hovedinnhold

10 programmer for helgen

Det fins en rekke gode programmer som absolutt bør testes ut. Derimot er det ikke alltid lett å skille mellom søppel og gull. Her har vi ti anbefalninger til hva du bør teste denne helgen. Liker du de ikke, så kan du slette de på mandag.

Prøv en ny nettleser

Personlig har jeg aldri vært begeistret for Apples nettleser Safari. På mine maskiner er det Firefox som har hatt dominans. Med utgivelsen av Safari 4 ser dette ut til å endre seg. Nettleseren Safari 4 er kjapp og har en brukeropplevelse som skiller seg fra andre nettlesere. Så langt har så og si samtlige tilbakemeldinger vært positive. Om du vil se nettet fra en ny vinkel er denne nettleseren verdt en titt, og du trenger slett ikke kvitte deg med dine gamle nettlesere mens du prøver.
Her kan du laste ned Safari 4.

Få orden på musikken

Overraskende nok er det fortsatt mange musikkelskere som bruker Windows Media Player og Itunes for å organisere og spille av musikk på sine maskiner. Vi anbefaler derimot at du tester ut andre alternativer denne helgen. Programmet Mediamonkey bør da prøves ut. Her får du full oversikt over musikken på din maskin med et intuitivt brukergrensesnitt. Programmet fungerer også ypperlig for å overføre musikk til dine MP3-spillere, også Ipod. Det beste av alt er at systemet ikke er bundet opp til hverken Microsoft eller Apple.
Her kan du laste ned Mediamonkey.

Få musikk til festen

Musikktjenesten Spotify har vi skrevet mye om den siste tiden, og det er slett ikke uten grunn. Dette er et enkelt program som helt lovlig streamer musikk fra nettet til din maskin, og de har et imponerende bibliotek. Brukergrensesnittet er suverent og programmet er kjapt.
Her finner du Spotify.

Få spotifykonto her

Du kan kjøpe tilgang til Spotify. Dette koster 99 kroner i måneden eller 9 kroner dagen. Det er det verdt mener vi, men om du heller vil teste tjenesten gratis kan du benytte en av tilgangskodene nedenfor hos spotify.com (førstemann til mølla):
VBCsda4pJskMC49t
xb8pjz5AGGJx7KqR
zhyTN6JBLjKGULdf
agmCjqELqbdYLiyf
pGTNdtD5LaCCyubR
6Z8jnTbbbA4qktsV
PTFJqAJU9VgSJD8J
8ZG4CsWZM6wAGVcF
sPdZp9knfFJh7Lfc
fjZeL8izRDuUpZ7R


Kjør ny kontorpakke
Openoffice har vært ute en god stund og mange har hørt om programmet, men ikke alle har prøvd det. Du bør absolutt ta en titt på denne gratis kontorpakken. Programmet har med tiden utviklet seg stort, og det går nå knirkefritt å bruke programmet både med norsk stavekontroll, for fremvisning av presentasjoner og for å utføre kompliserte regnestykker. Brukeropplevelsen er langt bedre enn tidligere og programmet er et fullgodt alternativ til Microsoft Office.
Her kan du laste ned Openoffice.

Få full kontroll over ditt digitale liv

Mens Microsoft opplever konkurranse på sin kontorpakke har de andre egne satsninger som er verdt å se på. Løsningen Windows Live Mesh er en av dem. Via Live Mesh kan du koble sammen alle dine datamaskiner og få tilgang uansett hvor du er. Har du for eksempel en fil på jobben du gjerne skulle hatt tilgang til hjemme, så kan du hente filen kjapt mellom maskinene med dette systemet. Foreløpig er det kun datamaskiner som kan kobles sammen i Norge, men når du kan få mobilen din inn i dette systemet vil det bli virkelig interessant. Det finnes andre lignende løsninger, men Microsoft har gjort mye for å bygge opp under brukeropplevelsen og programmet er verdt en titt.
Her kan du teste ut Windows Live Mesh.

Ta en telefon over nettet

For mange er dette neppe noen nyhet, men programmet Skype er faktisk genialt. Om du ikke har testet det er det på høy tid å prøve. Via Skype kan du gjennomføre gratis videosamtaler over nettet, og du kan ringe for en rimelig penge til mobil- og fasttelefoner over hele verden. Om du har familie i andre land så kan dette være løsningen for å holde kontakten uten at det går utover økonomien.
Her kan du laste ned Skype.

Få orden på kommunikasjonen

Etterhvert blir det mange kommunikasjonskanaler å holde styr på. Da er det greit å få samlet de fleste av disse i ett. Programmet Trillian hjelper deg med det. Med dette programmet kan du samle dine Messenger-, irc, Yahoo- og Skypevenner i ett. Det eneste vi savner er å få inn tjenester som facebookchat og Gmail chat i en slik tjeneste.
Her kan du laste ned Trillian.

Lek deg med filmredigering

Mange har gått til anskaffelse av digitale videokameraer. Dessverre er det mye film som går i glemmeboksen da det rett og slett blir for mye av det gode. Har du for eksempel sett på opptakene du tok i julen? Med kjapp videoredigering kan du klippe bort det uinteressante, legge på tekst og kanskje litt musikk, og å få en film som både familie og venner vil se. Til dette kan du benytte både Windows Movie Maker og Apple Imovie. Begge disse programmene gjør nytten for enkel redigering. Om du ønsker mer avanserte funksjoner er dessverre det beste ikke alltid gratis. Adobe Premiere Elements, Ulead Video Studio og Sony Vegas har avanserte løsninger for å redigere film som alle bør vurderes. For enkel og brukervennlig redigering fungerer kanskje Pinnacle sin løsning best.
Alle disse programmene koster, men du kan fritt laste ned en gratis prøveversjon for å teste hva som passer deg best. Litt videolek denne helgen vil kunne gi glede i generasjoner fremover.

Spill spill

Om du derimot kun vil ha litt enkel lek denne helgen kan vi på det sterkeste anbefale multiplayer skytespillet Wolfenstein Enemy Territory. At dette spillet kan lastes ned helt gratis, helt lovlig er neste for godt til å være sant. Jeg tviler på at det fins bedre gratis online skytespill der ute. Spillet tar utgangspunkt i klassikeren Wolfenstein, og er et first person shooter lagt til 2. verdenskrig. Du må velge enten tysk eller amerikansk side, om du vil være lege, ingeniør eller vanlig soldat, og så kjempe strategisk mot andre spillere på nett.
Her kan du laste ned Wolfenstein Enemy Territory.

Rydd opp i maskinen

Om du derimot planlegger å la maskinen stå i helgen og heller utføre andre gjøremål kan du likevel benytte tiden til noe nyttig. Vi anbefaler da at du kjører en defragmentering av disken. Dette kan ta noen timer, men vil gi en langt raskere maskin.

Her kan du lese hvordan du defragmenterer harddisken og andre tips for å få en raskere maskin.

Mer om
annonse