Til hovedinnhold

Slik leier du film på nett

Etter hvert har det kommet flere tjenester som gir deg mulighet til å leie film via nett. Her viser vi deg hvordan du går frem.

Les også:

Stor test av filmleie via nett.
VI tester filmleie via TV.

Dette trenger du:

PC
Kablet nettilgang
Skjermkabel
Lydkabel

Få på plass DRM

Første gangen du ønsker å leie film på nett er det en liten jobb du må gjennom. Filmselskapene lar ikke tjenestene legge ut filmene uten kopisperre. Dette medfører at du må laste ned programmer som lar deg spille av filmene. Dette vil du merke første gangen du forsøker spille av en film du har kjøpt. Det vil da dukke opp en boks som ber deg laste inn dette. Her klikker du ganske enkelt OK. Deretter vil du få opp flere vinduer som viderefører deg til Microsofts nettsteder for DRM. På disse sidene følger du den oppgitte oppskriften.

Etter dette skal du være klar for å kunne spille av filmene du leier.

Slik handler du

For å leie film går du ganske enkelt inn på en av nettstedene som tilbyr filmleie. Via disse nettstedene får du tilgang til å leie utvalgte filmer over en periode på 24 timer mot betaling. Betaling foregår via kredittkort, noen tjenester har også avtale med teleleverandørene slik at du kan betale via ditt abonnement.

Etter å ha betalt kan du starte og stoppe filmen som du ønsker innenfor denne perioden, men om du ikke har sett ferdig filmen innen tidsfristen løper ut må du betale på nytt. Du vil likevel få lov til å se filmen ferdig om tidsfristen løper ut mens du ser på filmen. Prisen for leie av film varierer etter hvor populær filmen er og prisen tjenestene har satt. Normalt ligger prisen på rundt 40 kroner.

Hva slags nettilgang trenger du?

Det sikreste for å få full kvalitet på filmen er bredbånd på over 2Mb via nettkabel og gjerne mer. Du kan også velge å benytte trådløst nettverk eller lavere hastighet, men du risikerer da en del hakking på filmen. Mens du ser filmen risikerer du også at andre brukere av nettet tar ressurser som gir deg lavere hastighet. Dette kan også påvirke kvaliteten du mottar. Om du merker hakking kan du derfor sjekke om det er andre maskiner på nettet eller applikasjoner på din egen maskin som bruker nettressurser.

Hvordan overfører du bildet til TV?

Med god båndbredde og god kvalitet på filmen skal du fint kunne se filmene du leier på TV. Du er da avhengig av å koble maskinen din opp mot TV-en. Dette gjør du via en vanlig skjermkabel og lydkabel av typen minijack. Vær oppmerksom på at både TV og maskin må være utstyrt med tilsvarende utganger og innganger.

Du kobler så skjermkabelen i din maskin med den ene enden og inn i TV-en med den andre. Det er samme hvilken ende på kabelen som går hvor. På samme måte kobler du lydkabelen inn i hodetelefonuttaket i din maskin. Koble så den andre enden av lydkabelen inn i din TV. Ofte er denne inngangen merket "PC audio in".

Du må så velge riktig kilde for TV-en. På samme måte som du velger å benytte DVD spiller og digitale dekodere velger du "PC" på TV-en. Du vil derimot ikke få opp noe bilde her før du ber maskinen din dele bildet. Her kommer det noe an på skjermkortet ditt men følgende oppskrift bør fungere på de fleste maskiner.

Slik deler du bildet

For å dele bildet høyreklikker du på ditt skrivebord på datamaskinen. Du veger så "properties". Du får da opp et nytt vindu som heter "Display properties". I vinduet er det en rekke faner. Blant disse velger du så "settings". I vinduet som dukker opp her ser du bilde av to skjermer kalt 1 og 2. Skjerm 1 er monitoren på din maskin mens skjerm 2 er ekstern skjerm, i dette tilfellet din TV. Hvis du klikker på skjerm nummer 2 vil du ha flere valg. Du skal kun klikke på boksen som heter "extend my Windows desktop onto this monitor". Deretter klikker du OK.

Du vil nå ha koblet sammen skjermene slik at de ligger horisontalt ved siden av hverandre. Du drar da filmen du har leid ut av maskinskjermen og over på TV-en. Du vil da få filmen opp på din TV. Klikk så for fullskjerm og voilá du har film på din TV.

God fornøyelse!

Mer om
annonse