Til hovedinnhold

Dette tok du opp på PVR

Gleden over å kunne fritt velge når du ønsket å se på dine TV-program virket for få år siden som en fjern fremtid, men nå begynner PVR å bli en vanlig innretning i norske husstander. TV-distributørene kan melde om en voldsom interesse for disse boksene. Ifølge Viasat vil så og si alle nye kunder ha en mottaker med opptaksfunksjon, mens gamle kunder gjerne vil bytte til en. Men slutter vi å se på TV på "direkten" når vi har mulighet til å ta opp?

Nordmenn ser mye TV

Norsk Gallup har fulgt PVR-markedet en stund og de loggfører alt vi ser i opptak så fremt vi ser på opptaket innen syv dager etter at sendingen har gått. Ifølge Christian Thune-Larssen ser det slett ikke ut til at opptaksmuligheten går ut over tradisjonell TV-titting, heller tvert imot.

- Foreløpig er det ikke mer enn to prosent av all TV-titting som foregår i form av opptakk, men vi merker at dette er et voksende marked. På grunn av at dette markedet foreløpig er rimelig nytt kan vi ikke trekke noen sikker konklusjon, men så langt kommer det vi ser i opptak i tillegg til vanlig TV-titting, forteller han Teknofil.

Også hos TV3 merker de denne tendensen.

- Det er kanskje politisk ukorrekt, men det kan virke som om vi er i ferd med å se veldig mye TV. Både vanlig TV-titting og titting i form av opptak er på vei opp, forteller forskningssjef hos TV3, Arild Sletner.

Ser det vi ellers ikke ville sett

Men hva ser vi egentlig på opptak hvis vi fortsatt ser det vi pleier på "direkten". Ifølge Thune-Larssen er det serier og programmer som vi ellers ikke følger med på som nyter godt av nyvinningen.

- Det kan virke som om folk ser på serier og programmer som de ellers ikke ville sett på i opptak, forklarer han.

Han tror spesielt serier som går på ugunstige tidspunkt eller samtidig som andre populære programmer ofte ender opp på boksen og blir sett i ettertid.

Se hva som var mest populært her

For ikke lenge siden begynte Norsk Gallup å loggføre hva vi faktisk får med oss via opptak. Tall fra november i fjor frem til februar i år viser at det er spesielt serier og filmer som blir tatt opp. Ikke overraskende er sport og nyheter det vi helst ser på når det faktisk går. I perioden november til februar var det kun 0,5 prosent av den totale seermassen som så på sport og nyheter i opptak. Drama lå derimot på topp og hadde 3,3 prosent av sin totale seermasse som opptak.

På topp lå miniserien Sammensvergelsen på TV2. 12,9 prosent valgte å se denne serien i opptak. Blant filmtilbudet var det filmen Flightplan med Jodie Foster som ble vist på TVNorge 31. februar. Hele 11,5 prosent valgte å se denne i opptak.

Jodie Foster og Sammensvergelsen var derimot langt fra alene om å bli lagret på en mottakerboks. Her kan du se topplisten av hva som ble tatt opp og sett via PVR i perioden november i fjor frem til februar i år:

Mest populære filmer i opptak:

10 mest sette filmer KanalProsentandel av total
FlightplanTVNorge11,5 %
Pirates of the CaribbeanTVNorge5,9 %
Min beste venns brylllupNRK15,6 %
Walk the lineTV34,6 %
Forrest GumpTV24,6 %
Fru McGinty er dødNRK13,8 %
The SentinelNRK13,3 %
Alt en jente kan ønske segTV33,1 %
Mission Impossible 3TV23,0 %
Lord of WarNRK12,3 %

Mest populære serier i opptak:

10 mest sette serier KanalProsentandel av total
SammensvergelsenTV212,9 %
24TV28,3 %
Privat praksisTV28,2 %
HvalerTV27,8 %
Kodenavn HunterNRK17,2 %
Oliver TwistNRK17,0 %
Frustrerte fruerTV25,7 %
BerlinerpopleneNRK15,0 %
HimmelblåNRK15,0 %
Grey's AnatomyTV24,8 %

Mest populær underholdning i opptak:

10 mest sett underholdningKanalProsentanddel av total
Hellstrøm rydder oppTV39,0 %
71 grader nord 2008TVNorge7,4 %
RobinsonekspedisjonenTV36,5 %
Ylvis møter veggenTVNorge5,4 %
Øyeblikkene: Jakten på kjærlighetenTV25,1 %
Jakten på kjærlighetenTV24,8 %
Da damene droTV24,8 %
Mesternes mesterNRK13,6 %
Den store klassefestenNRK12,5 %
Nytt på nyttNRK12,5 %


Kilde: TNS Gallup/TV-meterpanelet.

Mer om
annonse