Til hovedinnhold

Dette er den største Canon-lanseringen du ser på lenge

Canon har kommet med en kanonpakke i dag.

Ryktene har svirret en del allerede, men nå har vi sett de håndfaste bevisene. I dag lanserte Canon intet mindre enn syv kameraer: Fire speilreflekser, ett speilløst systemkamera og to kompakte superzoomer.

Vi skal gå gjennom de fem EOS-modellene, og vi begynner med megapikselmonstrene 5Ds og 5Ds R.

Canon EOS 5Ds og EOS 5Ds R - bytter ISO mot megapiksler

EOS 5Ds og 5Ds R. Foto: Canon

Begge disse har en helt ny bildebrikke i fullformat på hele 50,6 megapiksler. En oppløsning som vanligvis har vært forbeholdt kameraer i den betydelig større og dyrere mellomformatsklassen, men Canon planlegger tydeligvis å spise seg inn i dette markedet med et speilreflekskamera.

For å ta forskjellen på kameraene først: 5Ds R kommer med et «kanselerende lavpassfilter», som i praksis vil si at lavpassfilteret som skal forhindre moaré i bilder er «slått av». Når et lavpassfilter forhindrer moarémønster i et bilde mister vi noe av skarpheten i prosessen, så ved å legge til et kanselerende filter skal man altså i teorien få skarpere bilder. Men da må man altså selv passe på å unngå at moarémønster oppstår i bildene.

Canons nye 50-megapiksels bildebrikke. Foto: Canon

Utgangspunktet for kameraene, Canon EOS 5D Mark III har en oppløsning på 22,3 megapiksler, på en fullformats bildebrikke. Bildebrikken i 5Ds og 5Ds R er like stor, men har altså over dobbelt så mange piksler. Dermed blir pikslene mindre, og pikseltettheten større, noe som igjen innebærer at kameraet blir mindre lyssterkt enn 5D Mark III. Pikseltettheten skal i følge Canon være sammenlignbar med EOS 7D Mark II, så selv om det ikke er like bra som 5D Mark III, blir det nok ikke dårlig.

I praksis betyr det at du vil trenge mer lys med ett 5Ds og et 5Dsr, enn med et 5D Mark III. Skal du jobbe håndholdt bør det være ute i godt dagslys, eller ha ekstra fotolys. Det betyr også at du i mange situasjoner må beregne lengre lukkertider, og dermed også mer stativbruk, så det ligger ikke an til å bli verken fotojournalistens, sports- eller konsertfotografens førstevalg.

Ment for kontrollerte lysforhold

Skjøtene på kamerakroppen, og dermed også værtettingen, skal være forbedret siden 5D Mark III. Foto: Canon

Noen kommer kanskje til å trekke den slutningen at megapikselkrigen er i gang igjen, og at dette er unødvendig mange megapiksler som vil gå ut over bildekvaliteten på høyere ISO-nivåer, men det er flere ting som tyder på at Canon har et veldig bevisst forholdt til dette. En ting er at Canon 5D Mark III består, og vil fortsatt være Canons lyssterke flaggskip, og således førstevalget for profesjonelle fotografer som jobber under «mindre ideelle lysforhold».

Det at ISOen på de nye 5D-ene ikke går lengre enn til 6400 (utvidbar til 12 800) er også et tydelig signal fra Canon om at dette er et kamera beregnet for de som kan kontrollere lysforholdene, enten ved å sette det på stativ, eller bruke det i studio. Det ekstreme detaljnivået vil gi fotografer en svært god mulighet for å beskjære bildene i ettertid, og skrive ut høyoppløseslige bilder i stort format. Canon selv trekker frem landskaps-, arkitektur- og motefotografering som eksempler.

Canons anbefalte utsalgspris på henholdsvis 36 999,- for 5Ds R og 34 999,- for 5Ds vil også gjøre det vanskelig for butikkene å bruke megapikslene som en ren «gimmick» for å få solgt kameraene. De som kjøper disse vil nok for det meste være profesjonelle fotografer som vet hva de skal ha.

Kameraene blir tilgjengelig for salg i juni, og hvis du setter opp et prisvarsel i vår Prisguide får du beskjed så fort det er i butikken.

Klikk her hvis du vil sette opp et varsel på Prisguide.no for Canon EOS 5Ds»

Klikk her hvis du vil sette opp et varsel på Prisguide.no for Canon EOS 5Ds R»

Canon EOS M3: både speil- og søkerløst

Canon har vært tilbakeholdne på det speilløse markedet, men satser nå med EOS M3 . Dette er et kamera som legger seg litt mellom de større entusiastkompaktene, og de mindre speilrefleksene. Til tross for den lille størrelsen er bildebrikken og bildeprosessoren de samme som i 750- og 760D; en 24,2-megapikslers APC-C CMOS brikke, og den nye DIGIC 6-prosessoren. Fokussystemet er et hybridsystem som både bruker kontrastbasert og fasedeteksjonsfokus, som i følge Canon resulterer i «lynrask» fokus på høyde med EOS 70D.

Nå er det en stund siden autofokusen på litt over gjennomsnittlig dyre digitalkameraer var problematisk treg, så vi er ikke sikre på at den jevne fotograf vil synes at denne er revolusjonerende rask. Vi ble ikke blåst av banen da vi prøvde kameraet i dag, men vi kan bekrefte at fokusen er – om ikke revolusjonerende – i alle fall imponerende.

Canon M3 kommer ikke med søker, noe vi synes er et rart valg for et kamera i denne klassen. De fleste produsentene Canon konkurrerer med har innebygd søker på sine tilsvarende kameraer, og da vi testet Sonys RX100 III var søkeren noe av det vi satte mest pris på med kameraet. Du kan få kjøpt søker til MR, men det er ekstrautstyr som per dags dato er stivt priset til rundt 2 500 kroner (pris fra Prisguide).

EOS M3 har salgsstart i april, og Canons anbefalte utsalgspris er kroner 6 999,-.

Vil du bli varslet når kameraet kommer ut i butikken? Her kan du sette opp et varsel på Prisguide.no»

Canon EOS 750D og 760D

EOS 760D legger seg nærmere Canons semiproffe kameraserie. Foto: Canon
«Lillebror» EOS 750D. Foto: Canon

Her er det to modeller som er mer i prissjiktet til oss «vanlige folk». Canon EOS 750D og 760D er en fortsettelse av Canons nybegynnerserie, tenkt ut for de som har lyst å begynne med mer aktiv fotografering. Vanligvis har navnene i denne serien pleid å hoppe med hele 50; den nåværende utgaven er EOS 700D, før det var det 650D.

EOS 750D er som forventet «bare» en videreutvikling av 700D-en, med en ny bildesensor på 24,2 megapiksler og Canons nye DIGIC 6-prosessor. 760D er et mer spennende kamera. Her ser det ut til at Canon tar konsekvensene av det store fallet i salg av speilreflekskamera, og legger 760D-en enda tettere opp mot semiproffe modeller som EOS 70D. I motsetning til 750D, men i likhet med 70D-en, kommer 760D med et kontrollhjul bak som gjør det lettere å stille blenderen, i tillegg til den lille LCD-skjermen på toppen som blant annet viser informasjon om ISO, lukker og blender.

Begge kameraene er kommer i salg i mai, og Canons anbefalte utsalgspris er henholdsvis 7 299,- for 760D-en (kun hus), og 6 699 for 750D-en (kun hus).

Klikk her hvis du vil sette opp et varsel på Prisguide.no for Canon EOS 750D »

Klikk her hvis du vil sette opp et varsel på Prisguide.no for Canon EOS 760D »

Alvorlig vidvinkelzoom

Canon EF 11-24mm f/4L USM. Foto: Canon

Helt på tampen nevner vi at Canon også slapp en skikkelig seriøs vidvinkelzoom når de først var i gang: Canon EF 11-24mm f/4L USM. Spennet fra 11mm til 24mm er ganske så langt for vidvinkel å være, og ifølge Canon selv snakker vi om markedets største vidvinkel på et rettegnende zoomobjektiv.

Det nye objektivet er værtettet og skal ha en nyutviklet optisk konstruksjon. Tre asfæriske linseelementer, inkludert et slipt asfærisk element, skal sørge for god bildekvalitet. Og det bør da også komme noe bra fra et objektiv som har en veiledende pris på tretti tusen blanke kroner.

Men hvis finansene er i orden, kan arkitektur- og landskapsfotografer glede seg til objektivet slippes i mars måned.

Klikk her for å sette opp et varsel på Prisguide.no for Canon EF 11-24mm f/4L USM »

Canon er ikke de eneste som drar opp antall piksler, men Olympus har brukt en noe mer kreativ metode »

Les også
Endelig er speilreflekskongen tilbake
Les også
Nytt Canon-kamera får over dobbelt så høy oppløsning som 5Ds
Les også
Canon EOS M3: Canon har tatt løpefart inn i det speilløse markedet
Les også
Canon kjøper svensk selskap som lager overvåkningskameraer
Les også
Ny Olympus tryller seg til 40 megapiksler
Les også
Liten megapikselkjempe fra Samsung
Les også
Canon PowerShot G7 X: Vi har testet Canons proffe kompaktkamera
Les også
Hva slags kamera trenger du?
annonse