På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Fujitsu Siemens Q26W-1
Innhold
Introduksjon
Q26W er en 26-tommers skjerm i Scaeloview-familien. Skjermen kan like godt brukes som en helt vanlig TV. Den har de fleste tilkoblinger du skulle trenge for både datamaskiner, konsoller og digitale dekodere. Fujitsu Siemens frister med en responstid på 3 ms og en kontrast på 5000:1 med et TN-panel i kjernen.
Bruksområdet er med andre ord meget bredt, og når spesifikasjonene er så innbydende, blir vi litt fristet. La oss ta en nærmere titt og se hva skjermen er god for!
Takk til Fujitsu Siemens som sendte produktet til test.
Spesifikasjoner og tilbehør
- Størrelse: 26"
- Oppgitt responstid: 3 ms (grå/grå)
- Kontrast dynamisk: 5000:1
- Lysstyrke: 400 cd/m2
- Oppgitt synsvinkel: 170˚ horisontalt og 170˚ vertikalt
- Oppløsning: 1920 x 1200
- Standard: UL, CE, CB, FCC, N, Energystar, PCC
- Tilkoblinger: D-Sub/VGA, DVI(HDCP), HDMI(HDCP), CVBS, Video, S-Video, YPbPr
- Garanti: 3 år
- Panel: TN
- Funksjoner: USB-hub
- Dimensjoner: 465 x 616,5 x 239
- Vekt: 9,2 kg
- Strømforbruk
- Fysiske funksjoner: Rotasjon, tilt
- Høytalere: 2 x 5 W
Du finner utvidet produktinformasjon på produsentens egne sider. Vi anbefaler også vår egen LCD-guide, som vil gi deg bedre forståelse til alle begrepene.
Q26W-1 fremstår som en stilren, enkel, slank og samtidig som en solid skjerm. Fronten har en skinnende klar sort pianolakk, med en ytre ramme i sølvlakkert plast. Kantene inn mot panelet er ikke avrundet, men skrå.
Ofte finner vi mange produsentlogoer, navn og sertifiseringslogoer på skjermens fremside. Disse blir ofte dominerende, men Fujitsu Siemens har vært flinke til å holde disse til et minimum. Det eneste som bryter med pianolakken er deres produsentnavn.
Funksjonsknappene er lokalisert langs skjermens bunnramme i sølv. Det er hele syv stykker, to mer enn hva vi vanligvis finner.
Den sortlakkerte rammen er like bred på alle sider. Bunnrammen blir derimot noe bredere når man ser på den ytre rammen av plast. De nøyaktige målene er følgende: 31 x 31 x 31 x 37 mm (H, V, T, B)
Tilkoblinger
Bak det medfølgende dekselet som skal holde litt styr på kablene, finner vi et hav av tilkoblingsmuligheter. D-Sub og DVI er som forventet tilstedeværende, sammen med en HDMI-tilkobling med HDCP-støtte. Tilkoblingene for CVBS, S-Video og YPbPr utvider bruksområdet til denne skjermen langt ut fra rent PC-bruk. Den egner seg dermed like godt som en TV, eller som en liten skjerm til konsollen ditt.
Tilbehør
Med så mange tilkoblinger, følger det også med en god del kabler. Foruten de forventede kablene, deriblant HDMI, finner vi også kabler for høyttalerne(stereo) og mikrofon. Sistnevnte er kun en overføring, slik at du kan koble deg til i skjermen i stede for å rote bak kabinettet.
I pakken finner vi følgende:
- Strømkabel
- D-sub-kabel
- DVI-kabel
- HDMI-kabel
- USB-kabel(A-B)
- Mikrofonkabel
- Høytalerkabel
- Diverse manualer
- Driver-CD
Innstillingsmuligheter
Meny
Fujitsu Siemens har konstruert en meget brukervennlig meny, som både inneholder store bilder og tekst. Den er todelt, med gruppenavnet på venstre side og innstillinger på høyre. Dette gjør det meget enkelt og holde oversikt over hvor man befinner seg, og hvilke innstillinger som hører til hva.
Vi finner funksjonsknappene i front. Disse er godt markert, og er så selvforklarende som de kan bli. Med knappen "Mode" får du raskt tilgang til å bytte mellom flere ferdigprogrammerte fargeoppsett. "PIP" er en knapp som lar deg se to bilder på skjermen, fra to forskjellige kilder.
Skjermen har fire forhåndsprogrammerte fargeoppsett til hvert sitt bruk, henholdsvis kontor, bilder, video og spill. Man kan raskt bytte mellom de forskjellige modusene ved hjelp av knappen i front, noe vi studerer nærmere på neste side.
Fysiske innstillinger
De fysiske innstillingsmulighetene er ikke spesielt spennende. Det er ikke snakk om noe annet enn litt rotasjon begge veier, og tilt. Litt spennende er det riktig nok at skjermen kan tiltes noen grader fremover. Mange skjermer stopper nemlig når de står helt horisontalt.
Bilde og film
Bilde
Fujitsu Siemens skal ha skryt for å ha gjort en god jobb med kalibrering av skjermen. Som standard er skjermen satt i skrivebordsmodus, med fargene stilt til 100 %. Bildet er da temmelig skarpt og lyst, med knallsterke farger. Ønsker du et litt dypere bilde, bør du justere ned litt på de individuelle fargene. Å justere opp kontrasten litt, ga fargene en litt sterkere kontrast.
De individuelle fargene
- Hvitt: Klar og fin
- Svart: Katodene synes rundt skjermens kant
- Rødt: Rød
- Grønt: Grønn
- Blått: Blå
Samtlige av fargene er knallsterke, bortsett fra sort. Her ser vi nemlig tydelige spor fra katodene langs kanten av panelet, som ved helt mørke bilder blir tydelig. Vi legger ikke merke til dette ved noen av de andre fargene.
Som vi nevnte på forrige side, har skjermen flere forhåndsprogrammerte oppsett for farger og lysstyrke. Det er snakk om henholdsvis kontor, bilder, video og spill. Førstnevnte fungerer i praksis meget godt til alt. Det er derimot en merkbar forskjell når man ser film og setter skjermen til "video". "Bilde" er også å foretrekke, da fargene blir både dypere og varmere. Skjermen blir derimot tilnærmet ubrukelig for kontoroppgaver når den settes i de to sistnevnte modus.
Skjermen takler hudtoner godt, spesielt om man setter skjermen til "bilde". De er naturlige og glatte, og blir ikke for lyse. Snø og andre lyser bilder tygger skjermen som det skulle vært grøt.
Innsynsvinkel
Produsenten påstår at skjermen skal ha en innsynsvinkel på 170˚ både horisontalt og vertikalt. Så dype vinkler er å forvente på en skjerm i denne størrelsen, og verdien stemmer temmelig godt. Skjermen holder iallfall en innsynsvinkel på 170˚, om det ikke er mer.
Fargene holder sin klarhet nært opp mot 170˚, med unntak av hvit. Horisontalt blir denne rød, mens med en høy vertikal innsynsvinkel blir noe blå.
Film
Skjermens innebygde funksjon for video er definitivt veien å gå når du ser på film. Fargene blir klarere, hudtoner fremtrer meget virkelig. Lyse scener blir ikke misfarget, men i mørke scener skinner katodene på sidene av skjermen tydelig igjennom.
Spill
Med Q26W-1 lover produsenten at skjermen skal ha en så lav responstid som 3 ms fra grå til grå. Uten avansert måleutstyr er det vanskelig for det blotte øyet og se forskjell mellom en skjerm med 3 eller 5 ms. Vi har derimot funnet et par teknikker som kan lage skygger på selv den raskeste skjerm.
Skjermen er testet i Battlefield 2, Half-Life 2, Call of Duty 4 og Guitar Hero III. I sistnevnte setter vi innstillingene til hyperspeed. I tillegg leker vi oss titt og ofte i flash-spillet Bubble Trouble. Disse fem spillene klarer som regel å lure frem etterslep og andre rariteter på testskjermen.
I Guitar Hero sliter alle skjermer med å følge etter, men Q26W-1 klarer seg bra. I det flash-baserte spillet Bubble Trouble må vi lete litt, men vi finner noen små skygger bak den røde store ballen. Under actionfylte scener i Call of Duty 4 opplever vi ikke at det er skjermen som blir en slags flaskehals, men når vi slår litt med brekkjernet i Half Life 2, opplever vi derimot noe etterslep.
Vi opplever heller ingen problemer under generell spilling. Skjermen er en fryd å bruke, og vi legger kun merke til gjennomskinningen fra katodene under mørke scener hvis vi ser godt etter.
Konklusjon
Med Q26W-1 viser Fujitsu Siemens oss virkelig hvordan en god skjerm kan lages, hvor brukervennlighet og stil går i samspill med god bildekvalitet. Skjermens stabile fot og størrelse, gjør at du like gjerne kan ta den med deg på hytta eller i båten som å bruke den til PC-en.
Skjermen leveres med fire forskjellige kalibreringer, hvert for sitt bruk. Du kan enkelt bytte mellom dem, og etter mye prøving viser det seg at alle fire har de beste fargene for sitt bruk. Skjermens farger er knallsterke, men ved totalt sorte bilder ser vi tydelige spor av bakgrunnsbelysningen rundt kantene.
Både under film og spill lever skjermen opp til sine spesifikasjoner. Fargene er igjen sterke, og vi opplever minimalt med etterslep. Vi legger merke til at bakgrunnsbelysningen skinner igjennom ved mørke scener, men det er ikke spesielt forstyrrende.
Tilkoblingene for CVBS, S-Video og YPbPr er på plass, i tillegg til D-sub og DVI. Vi finner også en HDMI-tilkobling med HDCP-støtte, noe som gjør at du lett kan bruke skjermen sammen med de nyeste konsollene og skjermkort på markedet.
Skjermen rusker godt i lommeboken. I dag koster den rett oppunder 5000, en høy pris som gjør den til en av de dyreste 26-tommerne på dagens marked. På en annen side så får du absolutt det du betaler for, det finnes dyrere skjermer med dårligere kvalitet.
+ Mange tilkoblinger
+ Mulighet for å splitte bilde
+ Gode forhåndsprogrammerte farger
+ Godt bilde
- Bakgrunnsbelysningen synes igjennom