På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Samsung SyncMaster T260
Innhold
Introduksjon
Hvor stor skjerm du skulle trenge, avhenger både av bruken og brukeren. Allikevel har normalen for skjermstørrelsen på skrivebordet økt de siste årene, gjerne så mye som 5 tommer på like mange år.
Vi har ikke testet spesielt mange 26 tommere, men nå er tiden her. Syncmaster T260 er en 26-tommer med et sprekt design. Fronten er totalt fri for knapper, og indikatorlysene går i samsvar med resten av designet.
Skjermen kommer i to versjoner, en med HD og en uten. I dag skal vi ta en nærmere titt på sistnevnte.
Takk til Samsung som sendte skjermen til test.
Spesifikasjoner og tilbehør
- Størrelse: 26"
- Oppgitt responstid: 5 ms (grå/grå)
- Kontrast statisk: 1000:1
- Kontrast dynamisk: 20000:1
- Lysstyrke: 300 cd/m2
- Oppgitt synsvinkel: 170˚ horisontalt og 150˚ vertikalt
- Oppløsning: 1920 x 1200
- Standard: N, FCC, PCC, CE, UL
- Tilkoblinger: D-Sub/VGA, DVI-D, HDMI, USB, SPDIF
- Garanti: 3 år
- Strømforbruk: 55 W
- Funksjoner: USB-hub
- Dimensjoner: 610 x 502,5 x 245 mm
- Vekt: 8,1 kg
- Fysiske funksjoner: rotasjon, tilt
Du finner utvidet produktinformasjon på produsentens egne sider. Vi anbefaler også vår egen LCD-guide, som vil gi deg større forståelse til alle begrepene.
T260 er uten tvil et produkt hvor designet har vært en stor prioritering for Samsung. Fronten er en blankpolert plexiplate, som stikker en halv centimeter utenfor skjermens kropp. Den er lakkert sort, med en avtoning mot rødt i bunn. Foten er en anelse oval, og er laget i blankpolert sort plast.
Sidene på skjermen er helt rette, mens både topp og bunn kurver litt ut fra skjermen. Samsung-logoen midt på skjermens nedre del er skrevet i en sølvfarge som gjør at den står i stil med plexi-kantene rundt skjermen.
Alle knappene er lokalisert på siden av skjermen, og er ikke synelig under bruk. Ofte brukes det en meget sterk indikatorlampe på skjermens fremside for å vise at skjermen står på, men Samsung har endelig gjort noe med det. På-knappen er av "touch"-typen, og lyset er svakt rødt som går i stil med den røde delen av rammen. Den er med andre ord alt annet enn skjemmende, snarere en fryd for øyet.
Siderammene til skjermen har en relativt fin bredde. Topp- og bunnrammen er noe bredere. Designet har som sagt vært en prioritert, så om du skal benytte deg av et dobbelt skjermoppsett eller mer, blir mellomrommet litt stort. De nøyaktige målene er følgende: 29, 29, 35, 54 mm (H, V, T, B)
Tilkobling
HDMI har begynt å få en godt fotfeste blant PC-skjermer. I tillegg kan en skjerm med denne størrelsen lett brukes til andre ting enn PC, slik som spillkonsoller. T260 har denne tilkoblingen, i tillegg til DVI og den gode gamle D-SUB. Skjermen fungerer også som en USB-hub som gir deg to tilkoblingspunkter. Strømforsyningen er intern.
Tilbehør
Med i pakken ligger det en manual, installasjons-CD og en pussefille. Av kabler så har Samsung lagt ved DVI og D-SUB, men dessverre ingen HDMI-kabel. Sistnevnte kan man ikke forvente, men vi hadde ikke hatt noe i mot å få med en slik kabel – spesielt med tanke på at disse fort koster noen kroner. Det følger også med en vanlig strømkabel, og to kabelklips.
Innstillingsmuligheter
Innstillingsmuligheter
Meny
Ikke bare har skjermen i seg selv et lekkert design, men menyen er også veldig fin. Den er todelt, med menygrupper til venstre og innstillingsmuligheter for de respektive gruppene til høyre. Samsung har også passet på og få med tekst til gruppene, så det ikke skal være noen tvil om hva du holder på med. Etter 20 sekunder med innaktivitet, slår menyen seg av.
Som nevnt på forrige side, sitter knappene på skjermens side. Noen av knappene har forskjellige funksjoner. Med den øverste åpner du menyen, og beveger deg tilbake i den. Den andre og tredje knappen er pil opp og ned, mens den fjerde brukes for å gå inn i menyen. Når du ikke benytter deg av menyen, brukes knapp nr. 4 til å søke etter nye tilkoblinger. Til slutt finner vi en knapp for automatisk justering av skjermbildet.
Fysiske innstillinger
Skjermen har ikke mer enn de helt vanlige mulighetene for justering. Det er kun snakk om rotasjon og tilt. Foten er ikke mer stødig enn at den tåler litt rising, men med full tilt bakover har den lett for å tippe. Den kan ikke tiltes fremover.
Bilde og film
Bilde
Førsteinntrykket vi får av skjermen med fabrikkinnstillinger er at bildet generelt sett er for lyst. Du kan kompensere litt ved hjelp av innstillingene, men skjermen befinner seg fortsatt over normalen når det gjelder lysstyrke. Hvis du leter litt i menyen finner du derimot muligheten for å gi skjermen et noe varmere preg, som fort bringer lysnivået opp til normalen.
De individuelle fargene:
- Hvitt: Drar ørlite mot blå
- Svart: Bakgrunnsbelysningen er litt ujevn nede
- Rødt: Normal
- Grønt: Normal
- Blått: Normal, men noe mørk i hjørnene
Du har mulighet til å velge mellom fire forhåndsinnstilte kalibreringer, henholdsvis kald, normal, varm og egendefinert. Fra fabrikken er det sistnevnte som er aktiver, men denne har som nevnt veldig lyse farger. Ved å velge "normal" blir den faktisk mye bedre, noe som i grunn er ganske snålt gjort fra produsenten sin side. "Kald" blir fort ukomfortabelt blå.
Ved hjelp av RGB-justeringen står du ganske fritt til hvordan du vil ha fargene. Kvaliteten på innsynsvinkelen er noe varierende. Hvitt trekker meget fort mot rødt fra sidene, men den klarer seg fint når man ser den fra over- og undersiden. De fire andre fargene har akseptable farger ved store innsynsvinkler.
I praksis takler skjermen bilder meget bra. Sterke hvitfarger trekker noe mot blått, og rødt hvis du øker innsynsvinkelen. Hudtoner takler skjermen godt. De kan bli en anelse røde, men det er ikke snakk om betydelige mengder missfarging.
Innsynsvinkel
I følge Samsung skal skjermen klare 170˚ horisontalt og 150˚ vertikalt innsyn. I teorien er dette bra for en skjerm i denne klassen, og i praksis stemmer nok dette veldig bra. Vi kunne derimot ha ønsket oss en noe større innsynsvinkel vertikalt, men det er ikke essensielt.
Film
Også under film ser vi igjen det samme problemet som med bilder. Lyse scener blir fort litt blå, men det er ikke snakk om store greiene. Utover det takler skjermen både mørke og lyse scener meget bra. Med støtte for HDMI utvides bruksområdet, men vi ser fortsatt at hvitt trekker ørlite mot blått.
Spill
Selv om Syncmaster T260 hadde noen småproblemer med fargene på bildefronten, hever den seg under spilling. Samsung oppgir en responstid på 5 ms, et tall vi tror stemmer rimelig godt.
Skjermen er testet i Battlefield 2, Half-Life 2 og Trackmania Nations. I tillegg leker vi oss titt og ofte i flash-spillet Bubble Trouble. Disse fire spillene klarer som regel å lure frem etterslep og andre rariteter på testskjermen.
Med en responstid på 5 ms kan man forvente å finne litt etterslep ved lett provosering, noe som også er tilfellet. Ved å løpe rundt i Half Life 2 mens man slår vilt rundt seg med brekkjernet vil de fleste skjermer oppleve etterslep, men det er ikke spesielt ille i T260s tilfelle. Ved normal spilling vil du ikke legge merke til dette etterslepet, selv med en horde av amerikanere som løper mot deg i Battlefield 2.
I spillet Bubble Trouble vil selv de raskeste skjermen slite med å holde unna skyggene på den store røde ballen. Vi skal derimot lete lenge før vi ser en liten skygge på skjermen, noe som er et veldig godt tegn.
Konklusjon
Samsung Syncmaster T260 kan beskrives som en ren fryd for øyet, så lenge man kun tenker på utseendet. Den markedsføres som en multimedieskjerm, men etter vår mening egner kvaliteten seg best til spilling. Kvalitetene ellers er meget bra, men den mangler den lille ekstra klarheten i bildet.
T260s farger er helt greie, men den sliter litt med hvitt. Hvitt trekker litt mot blått, og du skal ikke flytte mye på hodet i forhold til skjermen før fargen blir veldig rød. Alle andre farger takler den derimot veldig godt, og bakgrunnsbelysningen er jevn.
Den store svakheten med skjermen er derimot at fargene generelt sett virker litt slitne. Når vi tester fargene hver for seg er de helt normale, men et normalt skrivebordsbilde i Windows er ikke helt bra.
Den oppgitte responstiden til skjermen er nok veldig nære realiteten. Det skal ikke så alt for mye provosering til i Half Life 2 før etterslepet synes, men under normal spilling er skjermen en fryd.
Når skjermen blir så stor som denne, trenger du ikke å bruke den til kun dataen. Spesielt ikke når den har inngang for HDMI. Kjøper du versjonen av skjermen med HD-støtte, får du også med tilkobling for scart. Menyen er meget enkel og brukervennlig, og har mange fine justeringsmuligheter.
Syncmaster T260 koster i skrivende stund rett over 4400 kroner. For storebroren med HD-støtte må du inn med en ekstra tusenlapp. I sin klasse er prisen noe stiv, og du får mer design enn bilde for prisen. Det er opp til hver enkelt og vurdere hva som er viktigst.
+ God på spill
+ Jevnt baklys
+ Godt med tilkoblinger
+ God meny
+ Herlig design
- Hvitt trekker mot blått og rød
- Noe slitte farger