Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

NEC 24WMGX3

Introduksjon

Den japanske giganten NEC produserer alt fra mikrobrikker til satellitter, men de fleste forbinner de nok mot deres sterke posisjon på skjerm-markedet. De har lenge vært foretrukket av mange med en datamaskin i hjemmet, og gang på gang har vi sett nye produkter og oppdateringer av gamle produkter rulle ut fra deres produksjonsbånd.

Som første publikasjon i Norge har vi vært så heldig og få ta en titt på deres nyeste flaggskip for spilleren - 24WMGX3

24WMGX3 benytter seg av de knallgode, men noe ukjente A-MVA-panelene. Vi har ikke tidligere sett på noen skjermer med denne teknologien, så det er med stor spenning vi setter skjermen på vår flunkende nye testbenk!

Takk til NEC som sendte skjermen til test.

Spesifikasjoner og tilbehør

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 24,1"
 • Oppgitt responstid: 6 ms (grå/grå)
 • Kontrast dynamisk: 2000:1
 • Lysstyrke: 500 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel: 178˚ horisontalt og 178˚ vertikalt
 • Oppløsning: 1920 x 1200
 • Standard: CE, TCO 06, Energy Star, FCC , PCT/Gost, UL/C-UL, CSA
 • Tilkoblinger: D-Sub/VGA, DVI(HDCP), 2x HDMI, CVBS, Video, S-Video, YPbPr
 • Garanti: 3 år
 • Panel: A-MVA
 • Funksjoner: Høytalere
 • Dimensjoner: 559 x 401 x 270
 • Vekt: 11,2 kg
 • Strømforbruk: 110 W
 • Fysiske funksjoner: Rotasjon, tilt, høyde
 • Høytalere: 2 x 5 W

Du finner utvidet produktinformasjon på produsentens egne sider. Vi anbefaler også vår egen LCD-guide, som vil gi deg bedre forståelse til alle begrepene.

Skjermen fremstår som meget solid. Profilene minner mye om "stealth"-profilene vi finner på jagerfly og marineskip, og designet til hullene for høytalerne i fronten har nok et opphav fra de samme fartøyene. Skjermens design retter seg med andre ord tydelig mot spillerne.

Hele skjermens front og fot er lakkert sort, med en like blank overflate som bestefars piano. NECs produsentlogo og produktnavn er trykket i sølv, en farge som står i stil til resten av skjermen.

Funksjonsknappene finner vi i front, hvor de fire navigeringsknappene er integrert i en liten dytteknapp. Det noe unike med denne skjermen er at det også følger med en egen fjernkontroll som lar deg kontrollere alle innstillingene skjermen har. En slik kontroller er definitivt mye enklere og benytte seg av, spesielt om man aktivt bytter skjermmodus og inngangssignal.

Skjermen har tynne og fine rammer, og vi vil si at skjermen egner seg godt til å bli satt tett oppimot flere skjermer. De nøyaktige målene er følgende: 21 x 21 x 21 x 37 mm (H, V, T, B)

Tilkoblinger

NEC har valgt og plassere skjermens tilkoblinger på to forskjellige steder. På Skjermens bakside finner vi D-sub og DVI-kontakten, men brorparten av tilkoblingene er av en ukjent grunn plassert på skjermens venstre side. Heldigvis har NEC laget et gjennomføringshull slik at du kan trekke kablene nærme skjermen slik at de ikke stikker noe ut fra sidekanten.

Tilbehør

Selv om skjermen har mange tilkoblinger, finner vi ikke unikt mange kabler. De forventede er på plass, inkludert en HDMI-kabel. Men, de forskjellige video-kablene er ikke og finne. Sistnevnte er derimot neppe noe man trenger, fordi det så godt som alltid følger med utstyret du skal koble skjermen til.

 • Strømkabel
 • D-sub-kabel
 • HDMI - kabel
 • DVI-kabel
 • USB-kabel
 • Lydkabel
 • Fjernkontroll
 • CD-ROM
 • Manual

Innstillingsmuligheter

Som nevnt på forrige siden, kan du kontrollere innstillingsmulighetene ved hjelp av både knappene på skjermen og en egen fjernkontroll. Menyen har kun bilder på gruppenavnene, og innstillingene under hver gruppe har en helt grei beskrivelse. Menyen er litt tyngre enn enkelte andre, men det meste er selvforklarende.

Fjernkontrollen er virkelig genial. Den lar deg justere alle innstillingene på en meget enkel og brukervennlig måte. Det er riktig nok ikke så mange som har det store behovet for å endre innstillingene ofte, men redigering av volum og kilde for datasignal er greit å ha lett tilgjengelig.

Med knappen "DV mode" kan du velge mellom de ferdigprogrammerte fargeinnstillingene. De har hvert sitt navn for sitt bruk, og den eneste vi ønsker å bemerke som negativ er "tekst"-modus som av en eller annen grunn er utrolig oransje.

Fysiske innstillinger

Skjermen har noen flere innstillingsmuligheter enn hva de fleste skjermer har. Den kan roteres begge veier, og tiltes langt bakover og fremover. Skjermen har også høydejustering, noe vi verdisetter høyt.

Bilde og film

Nytt fra og med denne skjermtesten er at vi har gått til innkjøp av utstyr for standardisering av bildetestene. Tidligere har alt gått på anmelderens øynemål, men nå har vi gått til innkjøp av et kalibreringsverktøy. Spyder 3 Elite fra Datacolor er nå en av våre mange testbenker.

Denne enheten optimaliserer skjermens farger, og lar deg i se før og etter bilder med de nye og gamle innstillingene. Dette gjør at vi kan se hvor godt skjermen er kalibrert fra fabrikken, og da eventuelt hva som bør justeres. Dette gjør at bildet vi senere bedømmer, er det beste bildet som kan oppnås.

Siden Spyder 3 Elite har en integrert lyssensor, har vi slått av den som sitter i skjermen.

Bilde

24WMGX3 har en integrert lyssensor som justerer skjermens lysstyrke i forhold til rommet du sitter i. Denne fungerer helt greit, men det kan ved enkelte tilfeller bli litt kluss. Legger du et hvitt ark på bordet foran skjermen, vil refleksjonene fra dette få skjermen til og øke lysstyrken selv om lyset i rommet ikke nødvendigvis er skarpere.

De individuelle fargene:

 • Hvitt: Meget klar, blir noe rosa ved høy innsynsvinkel
 • Svart: Svart som natten
 • Rødt: Rød
 • Grønt: Grønn
 • Blått: Knallsterk

Etter Spyder 3 hadde gjort sitt, så vi at NEC har gjort en meget god jobb med kalibreringen. Vi kunne overhode ikke se noen forskjell mellom før- og etterbildene. Lyssensoren i både skjermen og på Spyder 3 reagerer helt likt.

Samtlige farger er meget sterke og klare fra kant til kant. Bakgrunnsbelysningen merker vi overhode ingenting til, ved noen av fargene. Den eneste vi kan pirke litt på, er hvitt. Den kan trekke ørlite mot rosa ved en meget høy innsynsvinkel. Verken hud eller snø er et problem for skjermen.

NEC lover at skjermen skal ha en innsynsvinkel på så mye som 178˚. Dette er et ambisiøst tall, og det er etter hva vi kan se en sannhet. Både bilder og tekst kan fortsatt tolkes når vi har øynene nesten kant i kant med skjermen. Det eneste vi har og pirke på, er som sagt at hvitt trekker litt mot rosa.

Film

I film er også skjermen en herlighet. Mørke skrekk-film-scener forblir grufulle, og lyse puddersnølandskap vekker følelser for årstiden som kommer. Vi opplever ingen problemer med fargene, og bakgrunnsbelysningen er perfekt regulert.

Spill

Med 24WMGX3 lover NEC at skjermen skal ha en responstid på 6 ms. Uten avansert måleutstyr er det vanskelig for det blotte øyet og se forskjell mellom en skjerm med 3 eller 6 ms. Vi har derimot funnet et par teknikker som kan lage skygger på selv den raskeste skjerm.

Skjermen er testet i Battlefield 2, Half-Life 2, Call of Duty 4 og Guitar Hero III. I sistnevnte setter vi innstillingene til hyperspeed. I tillegg leker vi oss titt og ofte i flash-spillet Bubble Trouble. Disse fem spillene klarer som regel å lure frem etterslep og andre rariteter på testskjermen

I Half Life 2 merker vi fort at responstiden er overraskende god til at den skal være 6 ms. Vi sier ikke at verdien er feil, men responstiden er definitivt ikke høyere. 6 ms er i seg selv noe høyt, men panelet som benyttes er veldig godt. Vi skulle derimot ha ønsket at verdien var noe lavere.

I Guitar Hero blir hastighetene fort store, og vi opplever noe etterslep på notene. I Bubble Trouble må vi lete litt, men vi finner små spor av etterslep rundt den store røde ballen.

Tross litt etterslep, er ikke dette noe vi merker under generell spilling. Skjermen er så langt den beste skjermen vi har spilt på. De knallsterke fargene gir en betydelig forsterkning av spillopplevelsen, etter vår mening.

Konklusjon

Det nyeste medlemmet i NECs Multisync-familie forsterker virkelig det gode ryktet produsenten allerede har. Knallsterke farger, gode tilkoblingsmuligheter og en knallgod spiller er ord som oppsummerer hva 24WMGX3 er. Hvis det er en skjerm vi virkelig vil legge handen på, så er det denne.

Samtlige av skjermens primærfarger, og grønt, er knallsterke fra ytterkant til ytterkant i skjermens bilde. Vi ser ingen spor av bakgrunnsbelysningen, og innsynsvinkelen er meget stor. Du trenger egentlig ikke å kalibrere skjermen når den kommer ut av esken, men alle har selvsagt sin egen smak.

Under spilling er det virkelig lite som overgår dette. De gode fargene gir en unik opplevelse i spillene. Vi opplever derimot noe etterslep ved høy hastighet. NEC påstår at skjermen har en responstid på 6 ms. Dette er ikke spesielt lavt, men vi kan garantere at verdien ikke er høyere.

Skjermen har et hav av tilkoblinger. Med to HDMI-tilkoblinger og flere forselige innganger for video, kan skjermen brukes til det meste. Det er ingenting som hindrer deg i å bruke skjermen til Xboxen du så sårt vil ha med deg på hytta i vinter, mens lillesøster kan se barne-TV så lenge du har en digital mottaker.

Det største minuset med denne skjermen er prisen. Den laveste vi finner for 24WMGX3 er så mye som 7800 kroner. Dette gjør skjermen til en av de absolutt dyreste på markedet i sin klasse. Du får faktisk gode 26" -skjermer til flere tusenlapper mindre. Men, vi kan love deg at NEC leverer 24" med kvalitet!

+ Mange tilkoblinger
+ Høydejustering
+ Fjernkontroll
+ Knallsterke farger
+ God på spill

- Pris!
- Noen hint av etterslep

annonse