På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Viewsonic VP2650wb
Innhold
Introduksjon
Det er ikke så alt for lenge siden forskere beviste at man jobbet bedre med en stor skjerm, fremfor en av mindre størrelse. Nøyaktig hvor grensen til en "stor skjerm" går er ikke akkurat spesifikt, men heller opp til hver enkelt person.
Det hersker derimot ingen tvil om at en skjerm med en diagonal på 26 tommer, er stor. Responstid på 2 ms, en lysstyrke på 400 cd/m2 og muligheten til å rotere skjermen innenfor alle tenkelige vinkler. VP2650wb ser med andre ord ut som en meget interessant produkt på papiret. La oss ta en grundigere sjekk!
Takk til Viewsonic som sendte produktet til test.
Spesifikasjoner og tilbehør
- Størrelse: 26"
- Oppgitt responstid: 2 ms (grå/grå)
- Kontrast statisk: 1000:1
- Kontrast dynamisk: 4000:1
- Lysstyrke: 400 cd/m2
- Oppgitt synsvinkel: 160˚ horisontalt og 160˚ vertikalt
- Oppløsning: 1920 x 1200
- Standard: UL, cUL, FCC-B, CB, CE, TCO03, ICES-003B, ISO 13406-2, GS, ERGO, TUV-S, NOM, GOST-R, HYGIENIC, CCC, BSMI, PSB, C-TICK, KTL/MIC, SASO, WEEE, RoHS, EPEAT-Silver
- Tilkoblinger: D-Sub/VGA, DVI-D, USB
- Garanti: 3 år
- Strømforbruk: 110 W
- Funksjoner: USB-hub, 90-graders skjermrotasjon
- Dimensjoner: 595 x 388 x 750
- Vekt: 11,5 kg
- Fysiske funksjoner: Rotasjon, tilt, høydejustering, rotering av skjerm
Du finner utvidet produktinformasjon på produsentens egne sider. Vi anbefaler også vår egen LCD-guide, som vil gi deg større forståelse til alle begrepene.
VP2650wb er definitivt en massiv skjerm. Med en egenvekt på over 11 kilo, og en maksimal høyde på hele 75 cm gir den deg en følelse av kvalitet. Skjermen følger omtrent de fleste standarder som er og oppdrive. Strømforbruket er på hele 110 W, men skjermen har fått godkjennelse av Energy Star. Dette betyr at selv om skjermen bruker mye strøm, brukes det riktig.
Skjermen står på en tre-armet fot, som er like bred som skjermen i seg selv. Den står bunnsolid på skrivebordet ditt, uansett hvor mye du roter med de fysiske innstillingsmulighetene. Selv når du roterer skjermen på høykant, står den like rakt som om den skulle vært skrudd fast i veggen.
Skjermhodet er rektangulært, med avrundede kanter inn mot panelet. Funksjonsknappene finner vi i front, med en blå indikatorlampe i midten. I tre av skjermes hjørner finner vi diverse logoer og påskrifter.
Viewsonic har laget sidekantene tynne og fine. Alle fire er like brede(22 mm), noe som er med på å gi skjermen en fin symmetri. Skjermen egner seg dermed godt til oppsett med flere skjermer satt sammen, selv om du skulle velge å rotere de 90 grader.
Tilkoblinger
På skjermens høyre bakside finner vi tilkobling for de to slagerne D-sub og DVI, samt en USB-hub som gir deg fire kontakter nært skrivebordet. Hvor det har blitt av HDMI-tilkoblingen kan vi ikke skjønne, dette vil vi gi skjermen et lite trekk for. På venstresiden er tilkoblingen for strøm, ved siden av en hovedbryter. Skjermens strømforsyning i er intern.
Tilbehør
Av tilbehør følger det ikke med spesielt mye, men du trenger strengt talt ikke mer. Vi finner en programvare-CD, en enkel manual og fire kabler. Sistnevnte er kun de du trenger for å bruke skjermen, altså D-SUB, DVI, strøm og USB. På skjermens bakside er det fastmontert to kabelholdere.
Innstillingsmuligheter
Meny
Viewsonic har designet en fin og enkel meny. Alle innstillingskategorier har et bildet ved siden av gruppenavnet, noe som strengt talt ikke nødvendig, men det er en kjekk greie og ha. Menyen er meget oversiktlig og fin, og slår seg selv av etter 15 sekunder med innaktivitet.
Knappene sitter som nevnt, i front av skjermen. Ingen av knappene har en direkte funksjon, de heter kun "1", "2", pil opp og pil ned. Med knappen til høyre går du inn i hovedmenyen, og bakover i den. Med "2" beveger du deg inn i menyen, mens pilene logisk nok lar deg navigere opp og ned. Knappen i midten av panelet, er til og slå av og på skjermen. Til vanlig brukes også knappen "2" til å velge datakilde for skjermen.
I menyen finner vi blant annet muligheten til å velge flere forhåndsprogrammerte fargejusteringer, deriblant sRGB. Man kan også justere de individuelle fargene individuelt. Under testing har vi justert skjermen til det optimale bildet, noe som viste seg å være mer eller mindre slik den kommer fra fabrikken.
Fysiske innstillinger
Skjermen kan roteres omtrent 70 grader til høyre og venstre, og den beholder et stabilt tyngepunkt hele tiden. Den kan tiltes hovedsaklig bakover, men også omtrent 10 grader frem. Noe litt mer spennende er derimot muligheten for å høydejustere skjermen, og ikke minst rotere selve skjermhuset 90 grader. Sistnevnte er definitiv noe som kan være nyttig for de som bruker skjermen til mye skriving.
Bilde og film
Bilde
Fra fabrikken kommer skjermen meget bra innstilt. Vi tuklet selv litt med fargejusteringene, kostraster og lysstyrke, men vi fikk aldri til et bilde som var markant bedre. Viewsonic har med andre ord gjort en god jobb med kalibreringen, og med mindre du liker et mørkere bilde trenger du faktisk ikke å gjøre noe med innstillingene.
De individuelle fargene:
- Hvitt: Så hvit som hvitt kan bli
- Svart: En anelse lys
- Rødt: Rød
- Grønt: Grønn
- Blått: Blå
Skjermen kommer med fem ferdigprogrammerte innstillinger for fargene. Hver enkelt har sin egen fargetone, og alle er i seg selv meget fine. Det er snakk om kald, varm, normal, naturlig og sRGB. Du kan også styre de individuelle fargene, men fra fabrikken er alle satt til 100 %.
Skjermen leverer knallgode bilder. Hvit beholder sin farge uansett forhold, og sort er som regel veldig dyp og fin. Sistnevnt kan derimot bli litt lys hvis du ser på et bildet som er totalt svart. Hudtoner er myke og fine, og snø leveres krystallklart. Baklyset skinner ikke for mye igjennom noen steder, og oppleves som jevnt over hele flaten.
Innsynsvinkel
Innsynsvinkelen er oppgitt til 160 grader både horisontalt og vertikalt. I sin klasse er dette helt akseptable vinkler, og Viewsonic holder det de lover. Horisontalt er det faktisk mulig å ha en litt større vinkel, og du kan fortsatt lett tyde bildet.
Med en horisontal innsynsvinkel drar hvitt litt mot blå, og sort virker lysere. Horisontalt har vi ingen problemer med fargene selv ved stor innsynsvinkel. Selv ved 178 grader beholder hvit sin klarhet, men du kan ikke regne med å se hva som er på skjermen.
Film
Levende bilder tygger skjermen lett, og kvaliteten er den samme som ved stillbilder. Ved store mørke partier kan sort bli litt lys, men i praksis er ikke dette reelt. Ser vi på filmer med mye snø og fargerike sportsutøvere i høy hastighet, har ikke skjermen problemer med å følge med.
Spill
Viewsonic lover at VP2650wb skal ha en responstid på 2 ms fra grå til grå. Uten avansert måleutstyr er det vanskelig for det blotte øyet og se forskjell mellom en skjerm med 2 eller 5 ms. Vi har derimot funnet et par teknikker som kan lage skygger på selv den raskeste skjerm.
Skjermen er testet i Battlefield 2, Half-Life 2, Call of Duty og Guitar Hero III. I sistnevnte setter vi innstillingene til hyperspeed. I tillegg leker vi oss titt og ofte i flash-spillet Bubble Trouble. Disse fem spillene klarer som regel å lure frem etterslep og andre rariteter på testskjermen.
Hvis du drar frem brekkjernet og slår vilt rundt deg i Half-life 2 vil alle skjermer oppleve etterslep. Vi blir derimot veldig overrasket over hvor glatt det går med VP2650wb. Litt hardkjøring i Guitar Hero avslører bare små skygger etter tonene, noe som også gjelder den store røde ballen i Bubble Trouble.
Generell spilling er definitivt en fryd. Scener hvor fiendene renner inn i de tre skytespillene vi har testet, spiser skjermen lett unna. Som nevnt kan fargen sort noen ganger bli litt lys, men du legger neppe merke til det. Du ser ikke mer i spillet av den grunn, det bare virker lysere.
Konklusjon
Med knallsterke bilder, lav responstid, gode innstillingsmuligheter viser Viewsonic virkelig hva de er gode for. Skjermen egner seg meget godt for spilleren, og med mulighet for 90 graders rotasjon er den også et godt alternativt for aksjemegleren.
Skjermen gir deg knallsterke stillebilder. Viewsonic har kalibrert skjermen godt på fabrikken, og hvis du ikke er ute etter et mørkere bilde trenger du ikke å gjøre noen justeringer på fargene. Om vi skal pirke på noe, så er det at sort kan være litt lys.
Levende bilder og spill takler skjermen meget godt. Den har en oppgitt responstid på 2 ms, noe vi tror stemmer godt. Vi blir faktisk litt overrasket over hvor glatt enkelte sekvenser i Half Life 2 og Bubble Trouble går. Sort kan som nevnt bli litt lys, men det er ikke et reelt problem.
Skjermen har alle fysiske innstillingsmuligheter du skulle trenge, inkludert rotering av skjermhodet og regulerbar høyde. Det store minuset med denne skjermen er mangelen på HDMI-tilkobling, noe som ville utvidet bruksområdet mye.
I skrivende stund er skjermen priset tett oppunder 5000 kroner, noe som gjør den til en av de dyreste skjermene med 26 tommer på det norske markedet. Dette er mye penger, men vi kan love deg at du så absolutt får det du betaler for – og litt til. Er du ute etter en stor skjerm av høy kvalitet, er VP2650wb veien og gå. Tomlene opp fra vår side!
+ God på spill
+ Jevnt baklys
+ Gode fysiske innstillinger
+ God meny
+ Knallgodt bilde!
- Mangler HDMI
- Sort er noe lys