Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung Syncmaster 2493HM

Introduksjon

Skjermer fra Samsung er å finne i mange norske hjem, både i stuen og på arbeidsrommet. Den siste tiden har de jobbet mye med design, men det betyr ikke at de ikke har fulgt med når det kommer til ytelse.

Syncmaster 2493HM er en ny 24-tommer fra Samsungs øverste hylle. Skjermen byr på en stilren design og fristende spesifikasjoner. Vi snakker om 5 ms responstid, 10.000:1 i dynamisk kontrast og skjulte høyttalere for å nevne noe.

Det er ikke lenge siden vi testet en liten designperle fra Samsung. Den skjermen presterte godt, men vil 2493HM gjøre det samme?

Takk til PCB som sendte skjermen til testing.

Spesifikasjoner og tilbehør

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 24"
 • Oppgitt responstid: 5 ms
 • Kontrast dynamisk: 10000:1
 • Kontrast statisk: 1 000:1
 • Lysstyrke: 400 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel: 160˚ horisontalt og 160˚ vertikalt
 • Oppløsning: 1920 x 1200
 • Fargegjengivelse: 16,7 mill
 • Effektforbruk: 100 Watt
 • Tilkoblinger: D-Sub/VGA, DVI, HDMI
 • Feste: VESA 75 mm
 • Panel: TN
 • Funksjoner: Høyttalere
 • Vekt: 8,5 kg
 • Fysiske funksjoner: Rotasjon, tilt, høyde, pivot
 • Høyttalere: 2 x 2 W

Du finner utvidet produktinformasjon på produsentens egne sider. Vi anbefaler også vår egen LCD-guide, som vil gi deg bedre forståelse til alle begrepene.

Skjermen har en design som er meget stilren. Det går i sort pianolakk hele veien, med markeringer i sølv. Helt nederst finner vi en list i krom. Dessverre har Samsung klart å kline på et stort og stygt klistremerke på høyre side av skjermen for å skryte av spesifikasjonene. Det er heldigvis lett å ta av merket, men det er litt unødvendig at det i det hele tatt finnes.

Skjermen står plassert på en rund fot som også er lakkert på nivå med flygelet ditt. Foten sørger for at skjermen står stabilt, selv når skjermhodet er rotert på høykant.

Som Samsung selv sier – det ligger i detaljene. Hver gang vi ser en skjerm uten knapper som bryter med designet, går det et kaldt støt nedover ryggen. Knappene er av touch-typen, og i bruk opplever vi ingen praktiske problemer med disse. En liten ulempe er at de påtrykte symbolene er veldig utydelige mot overflaten, men de står i normal rekkefølge så det skulle ikke være et spesielt problem.

Skjermen har slanke og fine siderammer der det teller. Siderammene og toppkanten er ikke mer enn 19 mm brede, mens bunnrammen er 43 mm bred. Skjermen egner seg derfor også godt til å bli plassert side om side.

Tilkoblinger

Når det gjelder innganger for bildesignal finner vi alle kontaktene som er å forvente for denne skjermen, men ikke mer. DVI, D-sub og HDMI er alle på plass, sammen med en inngang og utgang for lyd.

Tilbehør

Du får med mye som du kan trenge, men vi savner virkelig en HDMI-kabel. DVI og D-sub-kabelen er på plass noe som definitivt er å forvente, sammen med kabler for strøm og lyd.

 • Strømkabel
 • DVI-kabel
 • D-sub-kabel
 • Lydkabel, minijack
 • CD-ROM
 • Manual

Innstillingsmuligheter

Menyen skjermen benytter, er den samme som Samsung har benyttet på de fleste sine skjermer den siste tiden. Menyen er oversiktlig, enkel og det skal ikke mye kunnskap til for å forstå hvilke innstillinger som hører hjemme hvor.

Til venstre finner vi gruppene, som også blir beskrevet med tekst. Under "Color" finner vi både gammakontroll, RGB-justering og en rekke ferdigprogrammerte innstillinger.

Fysiske innstillinger

Samsung har valgt en fot som kan vris og vendes i alle retninger som er forventet. Vi setter stor pris på høydejusteringen og pivot-funksjonen som utvider bruksområdet noe. Skjermen har et 75 mm bredt VESA-feste, en standard som gjør det lett å finne alternative metoder for å feste skjermen til veggen.

Bilde og Film

Spyder 3 Elite fra Datacolor er nå en av våre mange testbenker. Denne enheten optimaliserer skjermens farger, og lar deg i se før og etter bilder med de nye og gamle innstillingene. Dette gjør at vi kan se hvor godt skjermen er kalibrert fra fabrikken, og da eventuelt hva som bør justeres. Dette gjør at bildet vi senere bedømmer, er det beste bildet som kan oppnås.

Bilde

De individuelle fargene:

 • Hvitt: Meget god, men noe gul ved høy horisontal innsynsvinkel
 • Svart: Lys, trekker mot blå
 • Rødt: Knallrød
 • Grønt: Grønt som gresset
 • Blått: Knallsterk, men trekker litt mot rosa ved høy vertikal innsynsvinkel.

Under kalibreringen var det omtrent kun lysstyrken som ble justert ned et par hakk. Fra fabrikken er skjermen veldig lys, men dette er noe du raskt kan regulere ned selv om lysstyrken ikke passer deg. Fargebalansene var så rett på fasiten som det lar seg gjøre.

Bakgrunnsbelysningen er jevn over hele flaten, og vi ser ingen spor av verken X-er eller striper langs kantene. Når man ser rett på skjermen er alle fargene meget klare og sterke, foruten sort. Sistnevnte er generelt sett lys, og trekker mot blått. Når det gjelder hvitt og blått, så trekker de noe mot en annen farge hvis vi øker den horisontale innsynsvinkelen mye.

Mens vi først er inne på dette med innsynsvinkel, så har Samsung gjort en generelt sett god jobb. Ved 160˚ innsynsvinkel både vertikalt og horisontalt, er det fortsatt lett å tolke både bilder og tekst. Som nevnt henger ikke fargene hvitt og blått helt med, men sort blir faktisk en lite dose mattere og dermed bedre.

Film

Etter å ha pløyd igjennom filmer slik som Casino Royale, Double Decade og Fritt Vilt sitter vi igjen med et godt inntrykk. Problemene vi opplevde med en noe lys sort-farge, kan skimtes om man leter godt etter. Hvite fjellandskap er krystallklare, og raske actionscener henger godt med når det gjelder både farger og klarhet.

Spill

Samsung påstår at Syncmaster 2493HM skal ha en responstid på 5 ms, men om dette er mellom sort og hvitt eller noen andre farger vet vi ikke. Uten avansert måleutstyr er det vanskelig for det blotte øyet og se forskjell mellom en skjerm med 2 eller 5 ms. Vi har derimot funnet et par teknikker som kan lage skygger på selv den raskeste skjerm.

Skjermen er testet i Battlefield 2, Half-Life 2, Call of Duty 4 og Guitar Hero III. I sistnevnte setter vi innstillingene til hyperspeed. I tillegg leker vi oss titt og ofte i flash-spillet Bubble Trouble. Disse fem spillene klarer som regel å lure frem etterslep og andre rariteter på testskjermen

Den store røde ballen på nivå 3 i Bubble Trouble vil så godt som alle LCD-skjermer slite med å gjengi perfekt. Her opplever vi etterslepet som noe større enn hva vi tidligere har sett, men at responstiden på 5 ms stemmer relativt godt har vi tro på.

I FPS-spillet Half Life 2 kan den lyse sortfargen vi oppdaget tidligere skimtes, men du må lete litt. Så lenge du ikke er ute etter å finne dette problemet, legger du nok ikke merke til det under bruk.

Mens notene til "Through the Fire and Flames" flyr over skjermen i Guitar Hero oppdager vi det samme forholdet som nevnt over i etterslep, sammenlignet med andre skjermer vi har testet. Vi ser etterslepet, men vi tror fortsatt at responstiden på 5 ms stemmer.

Konklusjon

Syncmaster 2493HM er på mange måter en god skjerm, og de fleste som går til innkjøp av denne blir nok meget fornøyd. Men, på flere områder mangler den det lille ekstra som trengs for å skyve den helt til topps.

Så lenge du sitter i en normal sittestilling foran skjermen, er samtlige av skjermens farger knallsterke og vi ser ingen spor av ujevn bakgrunnsbelysning. Sort er noe lys, og trekker mot blått. Vi opplever også at både blå og hvit trekker mot andre farger om man øker innsynsvinkelen opp mot det maksimale.

Under spill hvor hastigheten på objekter er høy, ser vi spor av etterslep. Disse er ikke store, men store nok til å bli oppdaget om man ser etter de. At produsentens lovord om en responstid på 5 ms tror vi stemmer relativt godt.

Skjermen har det du skulle trenge av tilkoblinger, men det stopper der. Når en skjerm er i denne størrelsen ønsker kanskje mange å bruke den både på hytta og i båten, men mangelen på videoinnganger begrenser dette noe. HDMI er heldigvis på plass, en kontakt som i tiden fremover vil erstatte de fleste andre videostandarder.

I skrivende stund er Syncmaster 2493HM priset til rett oppunder 3000 kroner. Du finner dyrere alternativer, og du finner billigere. Vi kan si at du får det du betaler for, om ytelsen hadde vært høyere hadde nok prisen også steget i samme retning.

+ Design
+ Touch knapper
+ Generelt godt bilde
+ Høydejustering og pivot

- Klistremerker på fremsiden
- Noen problemer med farger ved høy innsynsvinkel
- Sort er litt lys

annonse